Kotimaa

Kan­san­edus­ta­ja vaatii muutosta aborttilakiin Oulun in­ses­ti­ta­pauk­sen johdosta

Vuosia jatkuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty mies vangittiin tänään Oulun käräjäoikeudessa. KUVA: Essi Puuri
Kotimaa 12.10.2016 17:12
Kaleva

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) vaatii perusteellista selvitystä Oulun insestitapauksesta. Juvosen mielestä on käsittämätöntä, ettei kukaan puuttunut tytön raskauteen tai abortteihin.

– Kuinka monien käsien ja katseiden läpi tämä hyväksikäytetty lapsi joutui kulkemaan, mutta kenenkään hälytyskellot eivät soineet? Miten voi olla mahdollista, että hänen hätäänsä ei nähty?, Juvonen kysyy kannanotossaan.

Tapauksen johdosta Juvonen aikoo tehdä eduskunnassa lakialoitteen, joka vaatii alle 17-vuotiaan raskaudenkeskeytykseen kahden lääkärin lupapäätöksen.

– Kun yleensä raskauden keskeytykseen vaaditaan kahden lääkärin lupapäätös niin alle 17-vuotiaan kohdalla raskauden keskeytyksen riittää voimassaolevaan lain mukaan vain suorittavan lääkärin päätös. Tämä voi mahdollistaa sen, että raskaana olevan ja vaikkapa insestin uhriksi joutuneen lapsen todellinen tilanne jää huomaamatta, Juvonen sanoo.

Kalevan tietojen mukaan Oulussa aiemmin asunutta ulkomaalaistaustaista miestä syytetään tyttärensä vuosikausia jatkuneesta törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kalevan tietojen mukaan tytär tuli useita kertoja raskaaksi, hänelle tehtiin useita abortteja ja hän synnytti isälleen lapsen Oulussa.

Oulun käräjäoikeus vangitsi teoista epäillyn miehen keskiviikkona todennäköisin syin epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ajalla 1.1.1999–24.1.2008.

Kaleva kertoi Olivia-tyttären tarinan 1. lokakuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siis tottahan on, että sosiaalitoimi osaa nöyryyttää ja alistaa asiakastaan. Mutta harvoin on onnistunutta auttamista Suomen sosiaalitoimilta tullut avunhakijoille. Olisihan tuossakin tapauksessa auttanut oikeasti välittävä lähestyminen. Yleensäkin avun hakemistilanne on enemmänkin syytetynpenkillä olemista. Kokonaan uusiksi tavoitteiden ja henkilökunnan valinta. Armeijaan virkaan pahimmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienemmästäkin syystä johtajat erotetaan, olisiko nyt aika vaihtaa Oulun lastensuojelun esimiestaso? Ei riitä, että selvitetään, myös muutoksen on tapahduttava. Työtapoihin, menetelmiin ja käytäntöön lisää opetusta. Jos kirurgi leikkaa väärän jalan potilaalta, virhe on tapahtunut. Jos lastensuojeluviranomainen jättää puuttumatta lapsen hyväksikäyttöön tai kaltoinkohteluun, on myös tapahtunut virhe. Syyllinen tapahtuneeseen on kuitenkin teon tekijä, tässä tapauksessa isä. Menetettyä jalkaa tai menetettyä lapsuutta on vaikea saada takaisin, mutta molemmista voi toipua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkyttävä tapaus kertakaikkiaan. Nyt on kuitenkin selvää, että tapahtumat, virkamiesten, Oulun lastensuojelun toimet (toimimattomuudet) käydään läpi tarkasti.
Mediassa laajasti huomiota saaneesta tapauksesta kommentoi jo rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki ja rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen. "Oulun lastensuojelu on pakko tutkia".
Toivottavasti palataan takaisin "vanhaan hyvään aikaan", jolloin virkamiehetkin joutuivat toimistaan/toimimattomuudestaan tilille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juvonen kerää nyt poliittisia irtopisteitä unohtamalla, että lastensuojelulakia muutettiin hiljattain ja nyt uutisoitava tapaus tapahtui aiemman lainsäädännön ollessa voimassa. Lääkärit (j muu terveydenhuolto) tietävät ilmoittamisvastuunsa nyt poikkeuksellisen hyvin, koska asiaa on toitotettu kuluneen vuoden aikana lakimuutoksen vuoksi joka paikassa.

Itse koen että tämä on suoraa tulosta siitä, että sosiaalitoimen työtä on lähdetty vetämään yritysmaailman opeilla. Kun työn tuloksellisuutta mitataan asiakastyytyväisyydellä, harva haluaa vaarantaa työpaikkansa asettumalla napit vastakkain asiakkaan eli lastensuojeluperheen kanssa. Työnjohdon mielestä asiat on hyvin kun kellään ei ole pahaa sanottavaa työntekijöistä, vaikka sanoohan sen järkikin, että ne perheet, joissa lastensuojelua todella tarvitaan, eivät lastistoimenpiteistä ilostu. Mutta nykyään kauhu iskee heti, jos joku ei ole tyytyväinen, ristiriitoja pelätään. "Ensimmäiseksi uhrataan työntekijä", sanoi kollega taannoin.

Toisekseen, sosiaalialaa on koko kuluvan vuosisadan ajan kehitetty vahvistamalla asiakkaan oikeudellista asemaa sillä lopputuloksella, että työntekijät suoltavat jos jonkinlaista suunnitelmaa ja selvitystä ison osan työajasta. Olennaista ei ole enää se, että tilanne paranee, vaan se, että on noudatettu lain kirjainta dokumentoidusti.

Myös koulutus on pienessä kriisissä. Asiakaslähtöisyyteen on sotkettu kritiikittömyys, pitää myötäelää ja ymmärtää ja olla hienotunteista. Myönteisyys on niin pop, että ikävien tosiasioiden olemassaolosta muistuttaminen on likipitäen huonoa etiikkaa. Kielteisistä havainnoista dokumentoiminen voidaan helpolla leimata vääräksi asenteeksi. Viran tuomaa asemaa pitää likipitäen hävetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain outoa. Ei kenenkään terveydenhuolloin ammattilaisen läpi pitäisi tällainen mennä ilman lastensuojeluilmoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä logiikalla kaksi, kolme tai viisikään ylityöllistettyä ja/tai eettisten ongelmien kanssa kamppailevaa lääkäriä muka näkisi tilanteen paremmin? Oikeassa elämässä homma hoidettaisiin kuitenkin niin, että vain yksi lääkäri juttelee potilaan kanssa ja toiselta haetaan nimmari kuin kumileimasimelta niin ettei tämä edes näe potilasta.

Miten useampi lääkäri muka helpottaisi hyväksikäytetyn tai raiskatun tyttöparan traumaa tai hänen kokemansa pahuuden paljastamista? Luuleeko joku, että esim. kymmenelle poliisille olisi helpompi kertoa raiskauksesta kuin yhdelle? Haluaako monikin todella julkistaa häpeänsä koko ihmiskunnalle, kun tällaisten tekojen uhreilla on tapana syyllistää itseään ja kokea nimenomaan häpeää, vaikka häpeä kuuluu kokonaan tekijälle eikä lainkaan uhrille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Oulun Lastensuojelun ja lääkäreiden ja sairaalan toimet Olivian tapaukseen liittyen tutkitaan, on hyvä myös tutkia laajemmin Oulun Lastensuojelun toimia. Olivian tapaus ei ole ainoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin ihmettelyn paikka ? Miten voi olla virkvastuulla tämänkaltaisia henkilöitä Oulun sosialitoimessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

v. 1999 - 2008 käsittämätöntä. Eikö kukaan tosiaankaan epäillyt mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä tavoite sinänsä, mutta tässä voi käydäkin päinvastoin kuin on tavoite, jos kynnys abortin tekemiseen kasvaa. Lisäksi tässäkin tapauksessa on abortteja tehty useita, on todennäköisesti useita lääkäreitäkin ollut jo mukana, joten useampi kuin yksi lääkäri ei takaa vielä mitään. Olisiko parempi esimerkiksi tehdä jonkinlainen muu interventio näiden tapausten yhteydessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se mitään auta, vaikka aborttiin tarvittaisiin viiden lääkärin lupa. Sosiaalityöntekijöiden ja psykologien pitäisi tavata jokainen alle 16 vuotias raskaana oleva ja SELVITTÄÄ mistä on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image