Kotimaa

Kan­san­edus­ta­ja Tolvanen: "Jari Aarnio kutsui minut tekemään uhka-arviota Saaran tilanteesta"

Kotimaa 11.7.2018 21:15 | Päivitetty 11.7.2018 21:30
STT

Kansanedustajaa ja eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajaa Kari Tolvasta (kok.) on kuultu todistajana Vuosaaren palkkamurhan uudessa esitutkinnassa. STT:n tietojen mukaan poliisille on kerrottu, että Jari Aarnio olisi esitellytSaaraksi kutsutun seksityöntekijän Tolvaselle vain jonkin aikaa ennen vuoden 2003 murhaa.

Käräjätuomion mukaan Aarniolla on ollut virka-ajalla seksisuhde Saaraan, joka oli murha-asunnon päävuokralainen. Aarnio on oikeudessa sanonut saaneensa Saaralta myös tietoa alamaailmasta.

Nyt epäilynä on STT:n tietojen mukaan, että Aarnio olisi tiennyt murhasta etukäteen ja jättänyt sen estämättä. Aarnio kiistää rikoksen.

Murhan aikaan Aarnio työskenteli Helsingin huumepoliisin päällikkönä. Tolvanen johti Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikköä ja toimi palkkamurhan tutkinnan yleisjohtajana.

Kansanedustaja Kari Tolvanen, esittelikö Jari Aarnio sinulle Saaran vain jonkin aikaa ennen palkkamurhaa?

- No kun en muista sitä ajankohtaa. Aarnio kutsui minut paikalle, kun oli joku tämmöinen väkivallan uhka, joka kohdistui Saaraan. Vein hänet hotelliin. Olen sen kertonut jo aiemmin käräjäoikeudessa (Aarnion huume- ja virkarikosjutussa). En kuollaksenikaan muista, oliko tämä ennen vai jälkeen tämän (murhatun Volkan) Ünsalin jutun. Murhajutun aikana se ei ollut.

Pystytkö kuvailemaan esittelytilannetta?

- Kuten käräjäoikeudessa kerroin, Aarnio soitti ja sanoi, että hän tarvitsee apua. Menin paikalle muistaakseni Herttoniemenrantaan ja siellä tapasin tämän niin sanotun Saaran. Sen hetken tietojen mukaan häneen kohdistui väkivallan uhkaa. Hän puhui entisestä poika- tai miesystävästä, joka häntä uhkasi. Hän tai Aarnio oli varannut hänelle hotellihuoneen hotelli Helkasta. Ja heitin hänet sinne.

Kummastuttiko tämä esittely?

- En minä miksikään esittelyksi sitä kokenut. Nämä väkivaltarikosyksikön asiat kuuluivat siihen aikaan meikäläisen rooteliin, niin sen takia Jari soitti minut paikalle tämmöistä uhka-arviota tekemään ja viemään hänet (Saaran) pois.

Rikospaikkatutkinta ja asunnon tutkiminen ruumiskoirilla oli tehty ennen tutkinnan virallista avaamista. Mistä oli kyse?

- En muista, miten ilmoituksia kirjattiin. Sen muistan, että katoamisilmoitus tehtiin vasta myöhemmin, kun rikospaikkatutkinnat käynnistettiin. Teimme muistaakseni oma-aloitteisesti katoamisilmoituksen ja saimme omaisilta Ruotsista katoamisilmoituksen myös joidenkin päivien jälkeen. Saimme vihjepuhelun (rikoksesta). Lisäksi huumerikosyksiköllä oli tutkinnassa törkeä huumausainerikos, jonka (epäiltyjen puhelin)kuunteluissa tuli ilmi seikkoja. Niiden perusteella oli syytä epäillä, että jotain vakavaa on tapahtunut. Tietoja yhdistettiin ja sen jälkeen käynnistettiin selvitys, onko jotain vakavaa henkirikosta tapahtunut.

Mikä käsitys sinulla on Aarnion toiminnasta nyt?

- Murhajuttuun liittyen ei tullut siinä vaiheessa pienintäkään epäilystä, että Aarniolla olisi jotain osuutta johonkin murhaan. Eikä myöskään (ex-jengipomo Keijo) Vilhusen osuudesta. Tutkimme hänen osuutensa niin hyvin kuin pystymme. Nythän ollaan ilmeisesti vähän eri tilanteessa, kun kaksi ihmistä on puhunut Vilhusen osuuden.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On huonomuistista porukkaa kansanedustajana kuten lautamattikin. Miten näin huonomuistinen mies on edennyt poliisissa päällikkötasolle vai onko se edellytys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Tuntuu siltä,että hän muistaa mutta tekeytyy muistamattomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
51
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
28
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
16
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
15
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image