Kotimaa

Kan­sa­lais­puo­lue erotti perustajansa Paavo Väyrysen – Väyrynen itse pitää erottamista laittomana, ei tullut kokoukseen Oulussa

Paavo Väyrynen pitää erottamistaan laittomana. Kaleva tavoitti Väyrysen lauantaina Oulun Lasaretista, missä hän piti omien tukijoidensa kanssa kokouksen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 3.3.2018 11:12 | Päivitetty 3.3.2018 17:16
Kirsi Turkki, STT

Kansalaispuolue kertoo erottaneensa puolueen perustajan Paavo Väyrysen puolueen jäsenyydestä. Syynä ovat muun muassa tilinkäyttöön liittyvät väärinkäytökset ja vaaliraharikkomukset, puolue kertoo tiedotteessaan.

Kansalaispuolueen puheenjohtajan Sami Kilpeläisen mukaan Väyrynen sai tiedon erottamisesta heti avustajansa välityksellä. Väyrynen oli myös kutsuttu puolueen yleiseen kokoukseen Ouluun tänään, mutta hän ei tullut paikalle.

Kilpeläinen sanoo, että Väyrysen erottamiseen johti monta erillistä asiaa, jotka ovat vieneet luottamuksen.

– Kansalaispuolue ei voi hyväksyä, että Paavo Väyrynen pyrkii toisen puolueen puheenjohtajaksi.

Pyrkimällä toisen puolueen, keskustan puheenjohtajaksi Väyrynen on Kilpeläisen mukaan vahingoittanut kansalaispuoluetta.

Väyrynen pitää kokousta laittomana

Paavo Väyrynen tukijoineen katsoo, että hänen erottamisensa Kansalaispuolueesta tehtiin tekaistuin perustein ja erottamiskokous oli laiton.

Väyrysen joukot pitivät tänään oman kokouksensa Oulun Lasaretissa, jossa puoluehallitukseen valittiin Seppo Hauta-aho, Akseli Erkkilä ja Paavo Väyrynen.

Väyrynen sanoi Oulussa Kalevalle, että tässä vaiheessa ei ole mitään kommentoitavaa. Lisää tietoa saa maanantaina tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Väärinkäytöksistä lisää tietoa ensi viikolla

Väyrysen taloudelliset väärinkäytökset selvisivät kansalaispuolueelle jokin aika sitten. Kilpeläinen sanoo, että Väyrysellä on ollut useita viikkoja aikaa korjata tilanne, mutta hän ei ole ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin.

– Useita kehotuksia on annettua.

Kansalaispuolueen lähettämässä tiedotteessa sanotaan, että Väyrysen erottamisen taustalla on tilinkäyttöön liittyviä väärinkäytöksiä ja vaaliraharikkomus.

Kilpeläinen sanoo, että kyse on presidentinvaalien vaaliraharikkomuksesta, mutta ei määrittele tarkemmin millaisesta rikkomuksesta on kysymys. Hän vetoaa puoluehallituksen sisäisiin asioihin. Taloudellisten väärinkäytöksien suuruutta Kilpeläinen ei kerro, mutta sanoo summien olevan merkittäviä. Puolue aikoo kertoa lisää Väyrysen taloudellista väärinkäytöksistä ensi keskiviikon tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Väyrysellä on ollut puolueen perustajana kansalaispuolueen tilinkäyttöoikeus. Hän toimi myös kansalaispuolueen puheenjohtajana viime heinäkuuhun asti.

Väyrysen presidentinvaalikampanjan päällikkö Seppo Hauta-aho sanoo, että väitetyissä väärinkäytöksissä on ilmeisesti kyse 38  000 eurosta, jotka Väyrynen olisi siirtänyt Suomen linjatukiyhdistykseltään kansalaispuolueelle lainana. KUVA: Pentti Vuosaari

Vaalikampanjan päällikkö: Kyse on 38  000 eurosta

Väyrysen presidentinvaalikampanjan päällikkö Seppo Hauta-aho sanoo, että väitetyissä väärinkäytöksissä on ilmeisesti kyse 38  000 eurosta, jotka Väyrynen olisi siirtänyt Suomen linjatukiyhdistykseltään kansalaispuolueelle lainana.

Myöhemmin vastaava summa siirrettiin puolueen tililtä Väyrysen valitsijamiesyhdistykselle avustuksena.

Hauta-ahon tiedossa ei ole, että asiasta olisi tehty rikosilmoitusta. Hänen mukaansa kirjausten hoitaminen on kansalaispuolueen ja Väyrysen keskinäinen asia.

Kansalaispuolue jatkaa eteenpäin

Kilpeläisen mukaan Väyrysen erottaminen ei vaikuta kansalaispuolueen tulevaisuuteen.

– Kansalaispuolue jatkaa Suomen itsenäisyyttä puolustavana vahvana voimana ja kansalaispuolue menee voimakkaasti eteenpäin. Rakennettu Suomen 12 vaalipiiriin osastot ja ihmisiä on tulossa voimakkaasti mukaan.

Keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynen ilmoitti vuonna 2016 jättäytyvänsä keskustan puolue-elimistä ja perustavansa uuden kansalaispuolueen. Väyrynen on ollut koko kansalaispuolueen olemassaolon ajan myös keskustan jäsen.

Väyrynen ilmoitti kuukausi sitten, että hän asettuu ehdolle keskustan puheenjohtajavaaliin ensi kesän puoluekokouksessa. Väyrynen kertoi samalla, että jos häntä ei valita keskustan puheenjohtajaksi, hän eroaa keskustasta ja johtaa kansalaispuolueen kohti ensi vuoden eduskuntavaaleja. Väyrynen sanoi myös palaavansa eduskuntaan keskustan puoluekokouksen jälkeen kesäkuussa.

Puoluehallitus pitää valitettavana ja surullisena, että Paavo Väyrynen ei ole sitoutunut perustamansa puolueen kehittämiseen. Kansalaispuolue toivottaa Väyryselle menestystä hänen omissa pyrkimyksissään ja lähettää terveiset keskustan puheenjohtaja Juha Sipilälle: "Keskustassa ollut ongelma Väyrysen kaksoisjäsenyydestä on tullut näin ratkaisua. Kansalaispuolueessa ratkaisemme asiat. Voitte hyvillä mielin käydä vaalikamppailua keskenänne."

Sipilä: Kansalaispuolueen selvitettävä itse omat sotkunsa

Pääministeri Juha Sipilä katsoo, että kansalaispuolueen on selvitettävä itse omat sotkunsa. Sipilän mukaan Väyrysen erottaminen kansalaispuolueesta "ei vaikuta keskustan juoksuun millään lailla".

– On tietyllä tavalla surullistakin, että pitkä ura saa tällaisen näytelmän tähän vaiheeseen, Sipilä sanoi.

Lue kommentti: Väyrys-käänteitä niin ettei perässä pysy

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (192)

Tämän takka voi löytyä pääministeri tuo Terrafamen kautta sukulaisillen satojatuhansia euroja LAHJOITTANUT!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollakko eu-parlamentissa, eduskunnassa, Keskustapuolueessa vai Kansalaispuolueessa. Kas siinä kysymys. ja kohta vain monimutkaistuu kun tulee maakuntavaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrysellä oli Suomenlinja-niminen yhdistys kerätessään rahaa ja kannattajajäseniä perustettavalle puolueelle. Puolue saatiin aikaan puheenjohtajaksi tuli tietenkin perustaja, Paavo itse ja hän otti itselleen myös rahojen/tilinkäyttöoikeuden. Sitten presidentin vaalikampanja alkoi ja Paavo ilmoittautui mukaan - tietenkin. (Vasta neljäs kerta?) Rahaa tarvittiin ja Paavo otti puolueelleen 38.000 € lainan Suomenlinja-yhdistykseltä. Paavon valitsijamiesyhdistys oli kuitenkin rahaton (Paavon mukaan töitä tehtiin talkoilla ilman rahaa ja vähäisellä määrällä kahvimoteista saatua rahaa) joten Kansalaispuolue AVUSTI (ei lainannut) valitsijamiesyhdistystä ilmeisesti 38.000 eurolla (mikä summa on kuitenkin laina-rahana puolueella) Tiesiko puolueen muu johto tästä Paavon junailemasta operatiosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukien hinta on kuulemma nousussa. Näyttäviä mukinhajoitus näytöksiä löytyy netissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoustivatko Keskustapuolueen ja Kansalaispuolueen puheenjohtajat keskenään jo perjantaina Oulussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo olet yhtä värikäs persoona kuin Trump tai Putin, Sinussa on samoja huomiota herättäviä piirteitä, saat kilpailijasi raivon ja pelon valtaan, älykkyytesi on ylivertainen ,saat vastustajasi tuntemaan heikoksi. Sotkamon kokouksesta tulee kyllä mielenkiintoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Paavon polku menee kapeaksi, molemmilta reunoilta. Loikkaus puolueitten välillä ei ole kaikkien mieleen. Pohja murenee. Eläke lähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku puolue vielä haluaa Väyrysen jäsenekseen, sen sääntöjä muokataan muotoon: Väyrynen voidaan kenen tahansa aloitteesta erottaa puolueesta, eikä hänelle saa antaa tilinkäyttö oikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku täällä kysyi, että kenen etu on mustamaalata Väyrystä. No ei vaikea arvata.
Väyrynen haastaa koko Suomen nykyistä hallitusta ja pääministeri Sipilää. Tavallisten ihmisten kyykyttäjät ovat kauhuissaan, siitä tämä kampanja Väyrystä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei ole enää Paavolla puoluetta. Loistava menneisyys. Tulevaisuus sumussa. Ei enää mahdollisuuksia edes kuninkaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavoa pelätään hirmuisesti kun kokoajan yritetään kampittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei paavoa kukaan pelkää, vaan kaikki haluaa paavon parasta ja että se itse ymmärtäisi häipyä pois nolaamasta itseään enempää.
Tämä kaikki on vain hiljaista neuvoa paavolle, mutta kun ei vaan ymmärrä häipyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhalähettiläs. Mutta mihin asiaan. Ei ainakaan yhteystyötä lisäämään. Näytöt on kuvin heikot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo perusti itselleen puolueen, joka sitten erotti hänet, koska hän käytti puolueen rahoja omaan kampanjaansa. Se jälkeen Paavo valitsi puolueelle uuden puoluehallituksen, joka ilmeisesti tulee peruuttamaan erottamisen. Ihan selkeä juttu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma puolue, jossa puolueen johdon pitämät kokoukset eivät ole laillisia, mutta rivijäsenten ja vieläpä erotetun jäsenen pitämänä ovat laillisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavolla on maanantaina paikka osoittaa pelimiehen elkeensä ja näyttää kansalaisille millaista peliä kepulaiset pelaa.
Sami Kilpeläinen taitaa olla samanlainen kepulainen kuin Paavokin sillä erotuksella että vain toinen heistä on kepun kunniapuheenjohtaja.
"Kansalaispuolue toivottaa Väyryselle menestystä hänen omissa pyrkimyksissään ja lähettää terveiset keskustan puheenjohtaja Juha Sipilälle: "Keskustassa ollut ongelma Väyrysen kaksoisjäsenyydestä on tullut näin ratkaisua. Kansalaispuolueessa ratkaisemme asiat. Voitte hyvillä mielin käydä vaalikamppailua keskenänne."
Tässä on se Kilpeläisen solidaarisuus keskustalle eli hän pelaa Paavon pois keskustan puoluekokouksen tapahtumista.
Kilpeläinen tekee sen likaisen työn kepukaisten ja Sipilän puolesta.
Taitaa vain tämä lika tarttua kepulaisiin itseensä.
Ja Sipilään.
Vaikka kuinka valkpesuaineita käyttäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (192)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image