Kotimaa

Kan­sa­lais­aloi­te tähtää häi­rik­kö­susien kaatamisen hel­pot­ta­mi­seen – ajatuksena myös susien suojelu

Häirikkösusien kaatolupaprosessia halutaan yksinkertaistaa. Asiasta on tehty kansalaisaloite viime marraskuussa. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 12.2.2018 21:37
Heidi Peltonen

Kansalaisaloite.fi-sivustolla on marraskuun 25. päivä julkaistu aloite, joka tähtää häirikkösusien kaatolupaprosessin yksinkertaistamiseen ja susivahinkojen estämiseen.

Aloitteen taustalla ovat oululainen Suomen Pystykorvajärjestön puheenjohtaja  Pentti Isoviita ja sieviläinen Suomen Harmaahirvikoirajärjestön puheenjohtaja Esa Kukkonen.

– Kansalaisaloitteella ajetaan sitä, että häirikkösusien kaatamiseen tarvittavien poikkeuslupien myöntämiseen saataisin joustavuutta, Isoviita kertoo.

Isoviidan mukaan prosessi on nykyään tarkkaan harkittu – ja hidas. Susien kaatamiseen tarvittavan poikkeusluvan myöntää Riistakeskus. Pakkotilatapauksissa luvan myöntää poliisi.

– Käytännössä ensiksi häirikkösuden täytyy käydä aiheuttamassa vahinkoa tai jatkuvasti häiritsemässä kolme kertaa ja pitää olla vielä oletus neljännestä kerrasta, että poikkeuslupa voidaan myöntää. 

Isoviidan mukaan ensiksi sutta yritetään karkottaa pihasta, ja jos se ei tehoa, niin suden kaatamiseen voidaan myöntää poikkeuslupa.

– Tämän jälkeen luvasta voidaan vielä valittaa hallinto-oikeuteen, Isoviita sanoo. 

Valituksista seuraavien toimenpidekieltojen määrääminen on kuitenkin harvinaista. Isoviita nostaa kuitenkin esimerkiksi tapauksen Varsinais-Suomesta, jossa sellainen määrättiin.

– Puolessa tunnissa tuli päätös väliaikaisesta toimenpidekiellosta, Isoviita ihmettelee.

Prosessin yksinkertaistaminen voisi Isoviidan mukaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että häirikkösuden ei tarvitsisi käydä pihapiirissä kolmea kertaa luvan saamiseksi. 

Susien määrästä epäselvyyksiä

Isoviidan mukaan yksi syy kansalaisaloitteen tekemiseen löytyy susien määrästä liikkuvasta ristiriitaisesta tiedosta. 

– Lukella (Luonnonvarakeskuksella) ja metsänhoitoyhdistyksellä on aivan eri luvut, Isoviita sanoo. 

– Jos Luke ilmoittaa, että susia on noin 200 kappaletta niin paikallisten ihmisten ja metsästäjien mukaan niiden määrä on tuplaten, Isoviita jatkaa.

Viime vuonna susi vei koko maassa noin 40 koiraa ja vuonna 2016 koiria kuoli suden toimesta noin 60 kappaletta. Häirikkösusien poistaminen suojelisi Isoviidan mukaan tuotantoeläimiä, metsäpeurakantaa sekä perinteistä koiralla tapahtuvaa metsästystä.

– Metsätyksen estyessä myös hirvien aiheuttamat liikenneonnettomuudet sekä metsätaloudelle aiheutuvat vahingot lisääntyvät, Isoviita perustelee.

Lisäksi häiriköiden poistaminen lisäisi ihmisten turvallisuuden tunnetta.

– Onhan se nyt aika erikoista, että joillakin paikkakunnilla lapset eivät voi leikkiä ulkona tai mennä kävellen kouluun.

Pohjois-Pohjanmaalla on Isoviidan mukaan melko suuri susiongelma. Esimerkkinä hän mainitsee rannikolla alueen, jossa metsästäjien käytössä on 6000 hehtaarin alue. 

– Siellä uskallettiin päästää koiria irti vain 1000 hehtaarin alueella, kun muualla susivaara on liian suuri, hän kuvailee.

Ihmisten ja koirien suojelemisen lisäksi aloitteen tekijät haluaisivat suojella myös susia.

– Pelkona on, että jos susi käy lapsen tai ihmisen kimppuun, niin silloin varmaankin metsästäjiltä katkeaa pinna ja sudet ammutaan salametsästyksen seurauksena  sukupuuttoon, Isoviita toteaa. 

Häirikkösusien kaatamisella susikannasta haluttaisiinkin sellainen, että eläimet väistäisivät ihmistä.

Aloitteella aikaa vielä toukokuulle

Marraskuun 25. päivä jätettyyn kansalaisaloitteeseen on helmikuun 12. päivän iltaan mennessä jätetty 7814 kannatusilmoitusta. Isoviita sanoo, ettei aloite ole ottanut riittävästi tuulta alleen. 

– Ehkä ihmiset pelkäävät allekirjoittaa, kun se vaatii pankkitunnuksilla tunnistautumisen, hän pohtii.

Aloite haluttiin kuitenkin tehdä kansalaisaloitteen muodossa, sillä kansalaisaloitteen on mentävä eduskunnan käsiteltäväksi, jos se saa 50 000 allekirjoitusta. Paperisten kannatusilmoitusten keräys on Isoviidan mukaan vasta aloitettu, ja aloite on avoinna vielä toukokuun loppuun saakka.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt on Isoviita tai toimittaja erehtynyt pahan kerran! Metsänhoityhdistyksen rooliin ei kyllä ollenkaan kuulu susikannan arviointi! Ja Lukea luotettavampaa kanta-arvion tekijää ei valtakunnan tasolla ole! Onkohan puheejohtajuus nyt katkolla kun tällaisia hankkeita kiihdytellään! Toki näillä palakisilla susi kyllä hävitetään, jos se on koiran, lampaan tai mummon kimpussa! Poliisikin on tehnyt oikeuden mukaisia ”ei rikosta” päätöksiä, kun metsästäjä on ampunut koiraansa tavoittelevan suden! No, vaikutta hivenen siltä, että hankkeen vireille asettaneet eivät täysin miellä tämän hetken tilannetta! Mutta katsotaan mikä on tilanne toukokuun lopulla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloite ei ole ollut suosittu eikä sillä ole varsinkaan nykyisessä laittomuuksia sisältävässä tilanteessa läpimenomahdollisuuksia, vaikka suosiota jostakin yllättäen tulisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hankala aihe. Suurin osa ihmisistä rakastaa luontoa ja eläimiä. Se ei ole mukava ajatus, että susi tai ilves kaadetaan, mutta näiden petojen selviytymiseksi lajina näin on toimittava. Ne sudet ja ilvekset ja muut pedot jotka tulevat ihmisten lähettyville, niin ne täytyy valitettavasti kaataa. Muutoin tässä käy niin, että ihmisillä nousee pelko petoja kohtaan ja me tiedämme, että siitä ei seuraa koskaan hyvää kun ihmiset joutuvat pelkäämään. Ihmiset ottavat pelossaan aina lopulta oikeuden omiin käsiinsä ja siksi asia on hoidettava nyt eikä saa päästää pelkoa valloilleen.

Suomen kartasta voitte katsoa, että Suomi on lähes kokonaan asuttamatonta kairaa ja erämaata. Pedoilla on suunnattomat maat jossa elää ja olla ilman pienintäkään vaaraa että joutuvat koskaan elämänsä aikana ihmisen kanssa kohtaamaan. Näin Suomessa on ihminen ja luonto tullut toimeen tuhansia vuosia ja nyt kun EU:n virkamiehet aloivat säännöillään asioita muuttamaan, niin lopputulos on katastrofi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, Suomiko asumatonta kairaa? No joo, Mukulakivi taitaa asustella isolla kirkolla, eikä hänelle ole pääsyt muodostumaan tällaisen ”erämaan” asukin hurjaa luotua! Täällä kyllä pärijätään petojen kans! Jos te sielä kaupungisa että pärijää nii pitäkää se omana tietona! Onko sielä liekasta viety räksyttäjjää tahi pihasta kanoja? Täälon! Täälä pystyy jahaamaanki hyvin ja täälä käy nuo kaapunkilaisetki! Ne kyllä enempi jahtaavat autosta käsin ja vahtaavat sitä toosaa. Ei ne mee mehtään! Että semmosta täältä erämaasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kansalaisaloite on huonosti valmisteltu eikä siinä ole selkeää konkreettista esitystä. Miten sellaista esitystä voi kannattaa kun sen esittäjät eivät osaa kunnolla yksilöidä mitä lainsäädännössä pitäisi muuttaa. Meneehän tuo ponsilauselmana ja julistuksena mutta kansalaisaloitteeksi se on onneton. Kuvittelevatko aloitteen tekijät tosissaan, Suomen lainsäädäntö myllätään perusteellisesti uusiksi pelkästään susien vuoksi? Heikon valmistelun vuoksi kansalaisaloite on toteuttamiskelvoton ja se sisältää lukuisia asiavirheitä. Ehkä siinä on syy miksi aloite ei kerää enempää kannatusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeää pelottelua ja mielikuviin vaikuttamista on tuo artikkelin soopa. Taas ollaan piruja maalailemassa seinille vain että päästäisiin paukuttelemaan. Vaatisi vasta-aloitetta moinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulle Ojalehmä; ja toisetkin samalla tavoin ajattelevat, kun petoelämiä suojellaan fanaattisesti /kiihkomielisesti/, niin metsän riistakin on vähentynyt viime vuosina hälyttävästi. On helppoa vääristellen puolustella petojen uhanalaisuudesta /susikin/, kun todellisuus on aivan toinen, jota ette sokeudessanne voi sitä millään tunnustaa. Tulee mieleen sekin, että onko tarkoitus peräistä /kiusantekoa/ susien suojelu asutuskeskuksissakin, ja esim. lammastaloudelle merkittävät tuhot, myös porotalous mukaan lukien??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnä pitäisi opettaa ihmisille roskiksien ja kompostien käyttö ja sitten puhua häirikkösusista. Nämä asiat kun on kunnossa, ei ole susia pihoissa. Erikseen tietenkin vartavasten tehdyt ansat, jotta saadaan aloitettua suuri mediakohu. Myös olisi syytä elää tosiasiotten kanssa eikä luoda utopisia uhkakuvia lasten kimppuun käyvistä susista. Lehmät, hevoset, lokit, koirat ja kissat ja rotat ovat todistettavasti tehneet lapsille satoja kertoja enemmän vahinkoja mutta kukaan ei ole vaatimassa näiden päätä vadille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne sudet komposteja tai roska-astioita tongi, ihan elävän saaliin perässä tulevat pihoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan ole kertonut, että susi roskiksia kaivaa. Ne ovat JOOH:n omaa keksintöä. Roskiksista ja komposteista valitettavasti tulee ruuan haju ja sen perassä tullaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi syö vain lihaa, susi on lihansyöjä. Karhut käyvät roskiksilla, karhu on kaikkiruokainen ja on talviunilla yli puolivuotta vuodessa. Aikuinen susi tarvitsee lihaa ympärivuoden vähintään parikymmentäkiloa viikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25.1.
Emmi Peltonen luisteli EM-kisoissa viidenneksi, Linnea Ceder sijalle 12
25.1.
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
25.1.
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
25.1.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
25.1.
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
25.1.
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
25.1.
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image