Kotimaa

Kan­sa­lais­aloi­te mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den te­ra­pia­ta­kuus­ta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskuntaan

Mielenterveyspalveluihin hakeudutaan useimmiten terveyskeskuksen kautta, ja avun saamisessa voi kestää kauan. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 20.7.2019 12:44
STT

Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden niin kutsutusta terapiatakuusta on kerännyt yli 50  000 kannattajaa, eli se etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite ehdottaa muutoksia mielenterveyslakiin ja terveydenhuoltolakiin.

Lauantaiaamuun mennessä aloite oli kerännyt verkkopalvelussa yli 49  500 allekirjoitusta ja vajaat 900 allekirjoitusta muualla.

Aloite kirjaisi lakiin takuun siitä, että terveyskeskukseen yhteyttä ottavan potilaan hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenoton jälkeen. Tarpeelliseksi todettu psykoterapia tai muu psykososiaalinen hoito olisi järjestettävä neljän viikon sisällä siitä, kun hoidon tarve on arvioitu.

"Perusterveydenhuoltoon sisältyy mielenterveyden häiriöiden hoitoon tarpeelliseksi todettu hoidollinen psykoterapia ja muu psykososiaalinen hoito", ehdotetussa lakitekstissä kirjoitetaan.

Johtaisi 340 miljoonan säästöihin, esittävät tekijät

Lakimuutoksia perustellaan sillä, että yli puolet suomalaisista kokee jossakin vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa.

Kansalaisaloitteen tekijöiden mukaan terapiatakuun avulla potilas saisi hoitoa myös silloin, kun hänellä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hakeutua yksityiseen psykoterapiaan.

Terapiatakuun vuosikustannukseksi arvioidaan aloitteessa toteutustavasta riippuen noin 35 miljoonaa euroa. Aloitteen tekijöiden mukaan uudistus vähentäisi yhteiskunnallisia kustannuksia ja lisäisi hyvinvointia.

Aloitteen laskelmien mukaan muutos voi tuottaa noin 340 miljoonan euron vuosittaisen kustannussäästön, koska etuuksien käyttö vähenisi ja ansioverotulot kasvaisivat. Terapiatakuuseen sijoitettu euro merkitsisi siten lähes kymmenen euron säästöä.

MAINOS

Kommentoi

Rahat löytyvät helposti puoluetukia ja eduskunnan menoja leikkaamalla. Ai niin! Nehän ovat niitä pyhiä lehmiä, joiden yhteydessä ei saa käyttää sanaa leikkaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen mitä olen seurannut psykoterapia-yrittämistä, sen ainoa tarkoitus on sitoa terapian maksaja (veronmaksaja) hyvin pitkään maksusuhteeseen. Tämä ehdotus vaatisi perusteellisen muutoksen alan lupakäytäntöihin ja kustannustasoon.

Esimerkiksi lyhyetkin tauot terapiassa on hyvin vahingollisia - paitsi terapeutin kesälomalla, sillon ei vaarat uhkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menen kävelemään metsään ja luontoon en terveyskeskukseen. Siinä mielenterveys paranee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen "kokeilemaan" vaikeaa masennusta ja burnouttia. Luulen, että pelkkä kävely ei auta, teki sen missä tahansa. Japanissakin on metsä jonne nämä henkilöt menevät "kävelemään". Useimmiten eivät vain tule enää takaisin... Jos ei tiedä todellisista mielenterveyden ongelmista mitään, niin voisi yrittää olla kommentoimatta asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

menee kaikin puolin mielenterveytesi kanssa hyvin. Jatka kävelyä metsässä.
Masennukseen ja buroutiin sairastuvat ne tunnollisimmat työntekijät. Pitäisi osata relata työnantajan piikkiin.
Hyvin monesti uupumiseen liittyy henkistä kiusaamista. Esimies tai työkaveri on narsisti. Se, jos mikä pilaa ilmapiirin pitemmän päälle. Onneksi tänä päivänä saa apua. Pitää jaksaa ja uskaltaa hakea sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyysasteen nimissä mielenterveysongelmista kärsiville työkyvyttömille pitäisi olla kuntouttavaa työpajatoinintaa pelkän eläkkeiden ja tukien sijaan eli olisi vastikkeellinen etuus. Tämä ehkäisee tehokkaasti masennusta kun on virkistävää hommaa pelkän makaamisen ja jouten olon sijaan, kun on aktiivisesti tekemissä toisen ihmisten kanssa niin se virkistää pelkan makaamisen sijaan. Tämä paja toiminta olisi nuorille erittäin tärkeää, jotta syntyy ihmissuhteita ja saa tehdä sopivaa työtä pajatoiminnassa kuntonsa mukaisesti, kehitysvammaisilla paja toiminta on koettu hyväksi terapiaksi ja uskon että sama auttaisi myös nuoria mielenterveysongelmista kärsiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aloite. Toivottavasti eduskunta ottaa tästä kopin ja aloite etenee nopeasti eduskunnassa.
Mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet ja ne saattavat kohdata ketä tahansa ja milloin tahansa.
On tärkeää, että apua on saatavilla mahdollisimman pian.
Mielenterveyden puolelle pitää satsata hoitohenkilökuntaa enemmän. Sieltä tulee säästöjä, kun apua tarvitset kuntoutuvat kohtuullisessa ajassa takaisin työelämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisaloitteet tuottavat lisätyötä eduskunnalle ja virkamiehille, kun pitää aina keksiä tekosyy aloitteen hylkäämiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kyse ei ole aloitteesta talousrikollisten armahtamisesta, veronkierron mahdollistamisesta ja omaisuuden kätkemisestä hallintarekisterin taakse, niin jokaisen kansanedustajan selkärangassa on automaattinen refleksi kaikkien kansalaisaloitteiden hylkäämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

turhempaankin, kuin mielenterveyden asioiden eteenpäin viemiselle. Aikaa kyllä riittää, jos on tahtoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä hyväksytään menemme edellisen hallituksen tahtotilan mukaan
Yksityiselle vaan kansa maksaa. Onhan tämä tärkeä asia..perässä tulee hammashoito ynm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pääsee ilman pitkää jonotusta, mutta on ihmisiä joilla ei ole rahaa, vakuutusta tai kattavaa työterveyshuoltoa. Onneksi mielenterveyden sairaudet rinnastetaan nykyään tavallisiin sairauksiin eikä niitä tarvitse hävetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image