Kotimaa

Kan­sa­lais­aloi­te mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den te­ra­pia­ta­kuus­ta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskuntaan

Mielenterveyspalveluihin hakeudutaan useimmiten terveyskeskuksen kautta, ja avun saamisessa voi kestää kauan. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 20.7.2019 12:44
STT

Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden niin kutsutusta terapiatakuusta on kerännyt yli 50  000 kannattajaa, eli se etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite ehdottaa muutoksia mielenterveyslakiin ja terveydenhuoltolakiin.

Lauantaiaamuun mennessä aloite oli kerännyt verkkopalvelussa yli 49  500 allekirjoitusta ja vajaat 900 allekirjoitusta muualla.

Aloite kirjaisi lakiin takuun siitä, että terveyskeskukseen yhteyttä ottavan potilaan hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenoton jälkeen. Tarpeelliseksi todettu psykoterapia tai muu psykososiaalinen hoito olisi järjestettävä neljän viikon sisällä siitä, kun hoidon tarve on arvioitu.

"Perusterveydenhuoltoon sisältyy mielenterveyden häiriöiden hoitoon tarpeelliseksi todettu hoidollinen psykoterapia ja muu psykososiaalinen hoito", ehdotetussa lakitekstissä kirjoitetaan.

Johtaisi 340 miljoonan säästöihin, esittävät tekijät

Lakimuutoksia perustellaan sillä, että yli puolet suomalaisista kokee jossakin vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa.

Kansalaisaloitteen tekijöiden mukaan terapiatakuun avulla potilas saisi hoitoa myös silloin, kun hänellä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hakeutua yksityiseen psykoterapiaan.

Terapiatakuun vuosikustannukseksi arvioidaan aloitteessa toteutustavasta riippuen noin 35 miljoonaa euroa. Aloitteen tekijöiden mukaan uudistus vähentäisi yhteiskunnallisia kustannuksia ja lisäisi hyvinvointia.

Aloitteen laskelmien mukaan muutos voi tuottaa noin 340 miljoonan euron vuosittaisen kustannussäästön, koska etuuksien käyttö vähenisi ja ansioverotulot kasvaisivat. Terapiatakuuseen sijoitettu euro merkitsisi siten lähes kymmenen euron säästöä.

MAINOS

Kommentoi

Rahat löytyvät helposti puoluetukia ja eduskunnan menoja leikkaamalla. Ai niin! Nehän ovat niitä pyhiä lehmiä, joiden yhteydessä ei saa käyttää sanaa leikkaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen mitä olen seurannut psykoterapia-yrittämistä, sen ainoa tarkoitus on sitoa terapian maksaja (veronmaksaja) hyvin pitkään maksusuhteeseen. Tämä ehdotus vaatisi perusteellisen muutoksen alan lupakäytäntöihin ja kustannustasoon.

Esimerkiksi lyhyetkin tauot terapiassa on hyvin vahingollisia - paitsi terapeutin kesälomalla, sillon ei vaarat uhkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menen kävelemään metsään ja luontoon en terveyskeskukseen. Siinä mielenterveys paranee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen "kokeilemaan" vaikeaa masennusta ja burnouttia. Luulen, että pelkkä kävely ei auta, teki sen missä tahansa. Japanissakin on metsä jonne nämä henkilöt menevät "kävelemään". Useimmiten eivät vain tule enää takaisin... Jos ei tiedä todellisista mielenterveyden ongelmista mitään, niin voisi yrittää olla kommentoimatta asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

menee kaikin puolin mielenterveytesi kanssa hyvin. Jatka kävelyä metsässä.
Masennukseen ja buroutiin sairastuvat ne tunnollisimmat työntekijät. Pitäisi osata relata työnantajan piikkiin.
Hyvin monesti uupumiseen liittyy henkistä kiusaamista. Esimies tai työkaveri on narsisti. Se, jos mikä pilaa ilmapiirin pitemmän päälle. Onneksi tänä päivänä saa apua. Pitää jaksaa ja uskaltaa hakea sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyysasteen nimissä mielenterveysongelmista kärsiville työkyvyttömille pitäisi olla kuntouttavaa työpajatoinintaa pelkän eläkkeiden ja tukien sijaan eli olisi vastikkeellinen etuus. Tämä ehkäisee tehokkaasti masennusta kun on virkistävää hommaa pelkän makaamisen ja jouten olon sijaan, kun on aktiivisesti tekemissä toisen ihmisten kanssa niin se virkistää pelkan makaamisen sijaan. Tämä paja toiminta olisi nuorille erittäin tärkeää, jotta syntyy ihmissuhteita ja saa tehdä sopivaa työtä pajatoiminnassa kuntonsa mukaisesti, kehitysvammaisilla paja toiminta on koettu hyväksi terapiaksi ja uskon että sama auttaisi myös nuoria mielenterveysongelmista kärsiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aloite. Toivottavasti eduskunta ottaa tästä kopin ja aloite etenee nopeasti eduskunnassa.
Mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet ja ne saattavat kohdata ketä tahansa ja milloin tahansa.
On tärkeää, että apua on saatavilla mahdollisimman pian.
Mielenterveyden puolelle pitää satsata hoitohenkilökuntaa enemmän. Sieltä tulee säästöjä, kun apua tarvitset kuntoutuvat kohtuullisessa ajassa takaisin työelämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisaloitteet tuottavat lisätyötä eduskunnalle ja virkamiehille, kun pitää aina keksiä tekosyy aloitteen hylkäämiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kyse ei ole aloitteesta talousrikollisten armahtamisesta, veronkierron mahdollistamisesta ja omaisuuden kätkemisestä hallintarekisterin taakse, niin jokaisen kansanedustajan selkärangassa on automaattinen refleksi kaikkien kansalaisaloitteiden hylkäämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

turhempaankin, kuin mielenterveyden asioiden eteenpäin viemiselle. Aikaa kyllä riittää, jos on tahtoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä hyväksytään menemme edellisen hallituksen tahtotilan mukaan
Yksityiselle vaan kansa maksaa. Onhan tämä tärkeä asia..perässä tulee hammashoito ynm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pääsee ilman pitkää jonotusta, mutta on ihmisiä joilla ei ole rahaa, vakuutusta tai kattavaa työterveyshuoltoa. Onneksi mielenterveyden sairaudet rinnastetaan nykyään tavallisiin sairauksiin eikä niitä tarvitse hävetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:15
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimisto arvioi Veikkaukselle, että sopimusmuutos on laiton
9:09
NBA-koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä kuolemaa on surtu ympäri maailman – tämä helikopteriturmasta tiedetään
9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
7:45
Kempeleen Kirin Valtteri Kleemolan elämä jatkuu normaalisti viime kesänä saadusta aivoinfarktista toipumisen jälkeen – "Hieno tunne, kun ensimmäisen kerran sai taas hien pintaan ja pääsi saunomaan" Tilaajille
7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
37
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
22
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
8
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
7
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Ravimies Lintilä palasi tuttuun työpaikkaan ja puhuu etätyön puolesta – "Laitosten siirto maakuntiin on hyödytöntä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image