Kotimaa

Kansa purkaisi pakkoruotsin

Kotimaa 2.1.2010 0:00
Lauri Hovi
Suomalaisista 66 prosenttia luopuisi pakollisesta ruotsin kielen opetuksesta. Enemmistön mielestä kunnille pitäisi antaa vapaus valita venäjän kieli koulujen opetusohjelmaan ruotsin kielen sijasta. Kaleva ja viisi muuta maakuntalehteä selvitti suhtautumista kielten opetukseen Taloustutkimuksen kyselytutkimuksessa, johon vastasi noin tuhat henkilöä.

Suopeimmin ehdotukseen suhtautuvat 10 000-20 000 euroa vuosittain tienaavat, penseimmin yli 70 000 euroa tienaavat.

Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtajaa Ilmari Rostilaa tulos ei yllätä.

"Gallupit ovat jo vuosikymmeniä osoittaneet, että suurin piirtein tuollainen osuus kansasta on sitä mieltä, että ruotsi voisi olla vapaaehtoinen kieli", sanoo Tampereen yliopistossa hyvinvointipalvelujen professorina työskentelevä Rostila.

Hän uskoo, että ruotsin asemaa aletaan tarkastella, kun suurimmat puolueet heräävät pohtimaan asiaa suomenkielisten näkökulmasta.

"Asia on tavallaan jätetty ruotsinkielisten käsiin. Esimerkiksi Itä-Suomella on omat alueelliset tarpeensa, jotka jäävät huomioimatta."

Nuorten kiinnostus venäjän kieltä kohtaan on esimerkiksi Kuusamossa pikkuhiljaa lisääntynyt itärajan avautumisen jälkeen. Tällä hetkellä toki vain pieni ryhmä opiskelee venäjää lukiossa. Venäjää opiskellaan myös verkon kautta yhteistyössä Kuhmon lukio kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Kannattaisi tutkailla eri maitten polittiisia valintoja tässä asiassa esimerkkinä. Englanti&saksa olisi varmasti monelle huippuhyvä ainevalinta. Toisaalta joku pärjäisi pelkällä englannilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tästä ei ole keskusteltu? Mahdollisia lahjuksia? http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/opetushallituksen-paajohtaja-ruotsin-kieli-pysyy-perusopetuksessa ja sitten tästä kohta 15 http://www.svenskanu.fi/pdfs/pdf_5_7

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin seudulla ei tosiaan tarvita ruotsia. Kaikki ns."ruotsinkieliset" osaavat sujuvasti suomea. On valehtelua väittää, että pääkaupunkiseudulla pitäisi osata ruotsia - ei tarvitse osata. Työpaikkojen ruotsin kielen vaatimukset ovat keinotekoisia vaatimuksia, turhia vaatimuksia, joista pitäisi päästä eroon. Pakkoruotsi pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin kieltä ei tarvita työelämässä Helsingissä tai Turussa! Naurettava väite!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkään ei pidä tehdä venäjästä ja ruotsista pakollisia vaihtoehtoisia oppiaineita. Eikä tietenkään pidä nipistää englannista oppitunteja muiden kielten opiskeluun, koska englanti on ehdottoman tärkeä tämän päivän maailmassa. Mutta pakkoruotsi on ehdottomasti poistettava kaikilta ja kaikilla koulutustasoilla. Siihen käytetyt resurssit on suunnattava muihin kouluaineisiin, esim matematiikkaan, luonnontieteisiin ja ulkomaalaistaustaisten suomen kielen opintoihin. Itse sain kiitettävän arvosanan ruotista, mutta koko 40-v työurani aikana en ole kertaakaan tarvinnut ruotisnosaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syy siihen,että ruotsinkieliset ovat varakkaampia on juuri tässä järjettömässä kielilaissa. Korkeimpiin virkoihin vaaditaan molempien kielten täydellistä osaamista. No ruotsalainen nyt pakosta oppii suomen. Suomenkielinen ei kuule ruotsia juuri koskaan,eikä tarvitsekaan kuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjää jonkun verran osaavana säälin jo etukäteen niitä "viitosen poikia", jotka itäisissä kunnissa joutuvat B-venäjää opiskelemaan. Jos ei ruotsissa menesty, ei ole toiveitakaan pärjätä venäjässä. Tarkoitan sitä, että venäjän muoto- ja verbioppi on monin kerroin vaikeampaa kuin ruotsin. Varma tapa ryssävihan nostatukseen! Yksi kieli (englanti) pakolliseksi + yksi pakollinen B-kieli luokille 7-9 (joko saksa, ranska, ruotsi, venäjä, espanja ...).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri kyllä suomalaisetkin oppivat kielet, mutta se vaatii ensin yhden sukupolven vanhempia jotka osaavat kielen ja pystyvät sitten opettamaan sitä jälkikasvulleen, koulu yksin siihen ei pysty. Voi olla että ruotsia osaan ja tulen opettamaan sitä lapsilleni, jos he sitä opiskelevat. Itse en sitä käytä, mieluummin vaikka potkut firmasta kuin sanaakaan ruotsia, tämä on periaatteeni, jonka pakkoruotsi aiheutti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin on ruotsalainen propaganda uponnut, kun toistetaan, että Helsingissä ei saa töitä ilman ruotsin kielen taitoa. Nyt esimerkiksi Stockmann ja Finnair ovat luopuneet vaatimasta ruotsintaitoa. Miksi? Koska nuorilla ei sitä ole. Miksi ei ole? Koska sitä ei oikeasti koeta tarpeelliseksi. Minä oli valtion keskushallinnossa esittelevänä virkamiehenä yli 20 vuotta ja virkaan vaadittiin ruotsintodistus - mutta itse viranhoidossa ei sitä koskaan tarvittu. Pakkoruotsi ja keinotekoinen virallinen kaksikielisyys ovat jäänne Ruotsin vallan ajalta, joka säilyi vain siksi, että Suomi hävisi sodat. Nyt tilanne on uusi ja se näkyy myös Kalevan ym. teettämässä tutkimuksessa pakkoruotsista - 2/3 suomalaisista haluaa pakkoruotsin pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulussa on myös pakkomatikkaa, pakkoenglantia, pakkobiologiaa, pakkokemiaa, pakkofysiikkaa jne. Työssäni ja vapaa-ajallani tarvitsen ruotsin kieltä huomattavasti useammin kuin esimerkiksi biologiaa, jota en tarvitse koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansan enemmistö ei taatusti halua mitään pakollista kieltä suomen lisäksi. Kun ruotsi poistuu mahdottomana, ei tietenkään venäjää kukaan halua pakolliseksi, vaan ainoastaan valinnaiseksi englannin ja muiden sivistyskielten jälkeen. Ruotsi ei tietenkään kuulu näihin viimeksi mainittuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen olisi säädettävä kaikille pakollinen suomi. Muutamille harvoille ruotsinkielisille ummikolle riittäisi ylimenokaudeksi koko maahan yhteensä pari etätulkkia. Suomen vaatimus olisi perusteltua myös siksi, että tänne ei pyrkisi niin herkästi kaikenlaisia vehkeilijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asenteeni pakkoruotsia kohtaan viileni, kun katsoin TV:sta, kuinka lääninhallituksen virkamiehiä simputettiin pakkoruotsin pänttäyksellä.Oululaiset virkamiehet osaavat virastoruotsia siin missä, kokkolalaiset tai vaasalaiset kollegansa. Oma kokomukseni neuvotteluista ruotsalaisten kanssa on, että aluksi sovitaan neuvottelukieli, joka on yleiseti englanti. Ruotsia puhutaanjos puhutaan ohjelman ulkopuolella. Näinkin saavat palvelua ne kokkolanseudun 6 000 asukasta jotka puhuvat sujuvasti suomea ruotsin lisäksi. Pieni ruotsinkielinen vähemmmistö ei saa estää aluehallinnon uudistusta Ouluun suuntautumisineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä mun serkku ruotsissa sai opiskella suomea ihan ruotsin kielisessä koulussa, vaikka asuikin ns. maalla. Suomessa on paljon ruotsin kielisiä kouluja. Saako niissä lopettaa sitten suomen opetuksen? Parempi pakkoruotsin poiston tilalta olisi toisen kotimaisen poisto, mutta joku kieli pitäisi kuitenkin valita. Suomessa on myös esimerkiksi englannin kielisiä kouluja. Sieltäkin saa poistaa toisen kotimaisen? Ja englantia on pakko lukea. Englantia luetaan yleensä pisimpään vieraista kielistä. Joissain kouluissa voi valita ranskan tai saksan alkamaan ennen englantia, mutta se seuraa kuitenkin perästä vuoden myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petterin mielipiteeseen tuskin löytyy mitään lisättävää. Siinä kiteyteytettynä suomalaisten kielitaito sekä kieltenopiskelun tarve ja tulos. Ulkoministeri Stubbin ei tarvitse vaieta suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi eikä ranskaksikaan, kaikki käytännön kielitaitoa eikä mitään tankeroa, ja käyttäytyykin vielä epäsuomalaisittain, sivistyneesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset pölkkypäät.... ette opi englantia, ette opi saksaa, ette opi ruotsia - luulettokko oppivanne venäjää? Turha luulo. Jos oikein yrittäisitte ehkä oppisitte viron kieltä! Herätkää jo - mikä kieli autaa teitä kommunikoimaan pohjoismaihin ja maailmalle? Hävettää kun kuulee ministereiden puhuva (huonoa) englantia pohjoismaisten virkaveljiensä kanssa. Onneksi on edes kielitaitoinen ulkoministeri, Alexander Stubb!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi vielä tulla päivä että tarvitsen katalonian kielen taitoa. Parasta olisi jos katalonian kieli olisi kaikille suomalaisille pakollinen. Olisihan se rikkautta, ja sitäpaitsi minkään kielen osaaminen ei ole pahasta, jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkoruotsi on syvältä. Pakkoruotsitus on saatava loppumaan. Lue kielipoliittisia kirjoja! Kustantaja "Books on Demand" on julkaissut monta hyvää suomenkielistä kielipolitiikkaa käsittelevää kirjaa. Tilata voi netin kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image