Kotimaa

Kannuksen karhuhyökkäys on tyyp­pie­si­merk­ki, mutta tapaukset ylipäätään ovat harvinaisia – "Saat helpommin lottovoiton kuin karhun kimppuusi"

Karhu ei käy ihmisen kimppuun ilman syytä. Kuva on arkistokuva. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 23.8.2019 18:00
Joosua Lehtinen

Suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro vakuuttaa, että karhut ovat Suomessa ihmisarkoja eivätkä käy ihmisen kimppuun ilman syytä.

Keski-Pohjanmaan Kannuksessa torstaina sattunut onnettomuus, jossa loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, on Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaron mukaan esimerkki karhuhyökkäysten yleisimmästä kategoriasta.

– Tapaukset jakautuvat oikeastaan kahteen kategoriaan. Yleisimpiä ovat nämä, joissa metsästystilanteessa karhua haavoitetaan ja se on sitten jäljitystilanteessa vaarallinen, Lumiaro sanoo.

Toisen kategorian taas muodostavat tilanteet, joissa ihminen joutuu vahingossa emokarhun ja pentujen väliin tai niiden läheisyyteen. Näin tapahtuu harvemmin.

Karhuhyökkäyksiä ei Lumiaron mukaan tapahdu Suomessa edes joka vuosi. Tapauksia ei tosin myöskään ole tilastoitu. Lumiaro sanookin peräänkuuluttaneensa tilastointia monta kertaa.

Suomessa karhut eivät lähtökohtaisesti käy ihmisen kimppuun. Jos niin käy, taustalla on aina jokin syy, kuten loukkaantuminen tai pentujen tai haaskan suojelu, Lumiaro sanoo.

– Tavalliselle ihmiselle tilanne on se, että saat helpommin lottovoiton kuin karhun kimppuusi.

Liian rohkeat yksilöt ammutaan

Karhujen kesyyntyminen ei Lumiaron mukaan ole Suomessa ongelma. City-karhuista ei ole tullut ilmiötä, eikä viitteitä sellaisesta ole Lumiaron mukaan havaittavissa.

– Karhut ovat meillä Suomessa ihmisarkoja, koska niitä metsästetään joka syksy. Ne eivät ole sellaisia kuin esimerkiksi jääkarhu, joka ei pelkää ihmistä.

Silloin tällöin yksittäiset nuoret karhut voivat liikkua ihmisasutuksen lähellä ja tutkia esimerkiksi kompostien tai ruokasäiliöiden sisältöjä. Niistä hankkiudutaan eroon tavalla tai toisella.

– Jos karkotus ei toimi, ne ammutaan. Niistä ei muodostu meille ongelmaa.

Samaten jokasyksyinen metsästys pitää huolen siitä, ettei karhuista tule "liian rohkeita".

– Ne yksilöt, jotka eivät ole tarpeeksi arkoja, joutuvat kyllä ammutuiksi. Jo ensimmäisenä metsästyspäivänä kaatuu moni karhu.

Ensimmäisen laukauksen pitää tappaa

Kannuksen tapauksessa metsästäjät olivat olleet niinsanotussa passiketjussa, ja karhu oli tullut sitä kohti.

Yksi metsästäjistä oli ampunut karhua, mutta se jatkoi matkaansa siitä huolimatta. Metsästyskoirat olivat saaneet karhun "haukkuun" eli piiritettyä, ja metsästäjä ampui sitä uudelleen.

Karhu jatkoi yhä matkaansa, ja metsästäjä pääsi ampumaan karhua poliisin mukaan vielä useasti. Siitä huolimatta se pääsi käymään metsästäjän kimppuun.

Ottamatta kantaa yksittäistapaukseen Lumiaro toteaa, että metsästäessä tilanteet tulevat eteen nopeasti, ja metsästäjät näkevät karhuja harvoin.

Kiusaus ampua heti saattaa olla kova.

Siitä huolimatta ampumisessa täytyisi muistaa pitää maltti mukana.

– Ensimmäinen laukaus pitää ampua niin, että se on kuolettava. Jos tappavasta laukauksesta ei ole varma, niin jättää sitten ampumatta.

Entä jos ei kohtaakaan karhua jahtireissulla, vaan muuten vain luonnossa liikkuessaan? Vanha myytti kuolleen leikkimisestä on Lumiaron mukaan syytä unohtaa.

– Kannattaa perääntyä pois tilanteesta, ei juosten vaan varovasti kävelemällä. Yleensä tilanne laukeaa siihen.

MAINOS

Kommentoi

Lumiarolta aivan.
oikea neuvo jos kohtaa karhun luonnossa. Olen kokenut tuon kerran. Yllättäen parinkymmenen metrin päässä oli kahdella jalalla emokarhu kahden pennun kanssa. Pysähdyin ja peräännyin rauhallisesti pois karhun näkökentästä. Kävelin ensin vähän matkaa ja täytyy myöntää että jossain vaiheessa myöhemmin tuli pätkä juostuakin kun huomasin että karhu ei lähtenyt perään. Siirryin sata metriä eri paikkaan ja jatkoin kalastelua rauhassa. Mahtava kokemus eikä jäänyt pelkoa karhua kohtaan vaikka tiedän varmaksi että karhu on nähnyt minut monesti sen jälkeenkin. Liikun paljon luonnossa missä karhuja on, itä rajan lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pittää aina muistaa että perselleammuttukarhu on kiukkuinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos liikkuu Nuuksiossa ei törmää karhuun marjareiisulla mutta Ilomantsisda tilanne on
hiukan erilainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen laukaus pitää ampua niin, että se on kuolettava. Jos tappavasta laukauksesta ei ole varma, niin jättää sitten ampumatta.
Tappava laukaus tarkoittaa tässä tapauksessa osumaa aivoihin, osuma selkärankaan ei tapa, mutta ei käy karhu enää kimppuunkaan. Sydän ja keuhkolaukauksen jälkeen karhu voi mennä vielä satoja metrejä, mutta on löydettäessä kuollut....eri asia onkin se, mikäli karhu käyttää ne metrit tullakseen kimppuun..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin eläin jätetään tuskallisesti kitumaan ,sillä on oikeus puollustaa itseään haavoittajaansa kohtaan!
Suomussalmella on jo toinen haavoitettu Karhu hukassa! On tämä hirveää hommaa koko karhujahti,sydäntäsärkevää kidutusta koko metsästys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhu ei oo agressivinen, on rauhallinen eikä käy kimppuun. Sudet ovat aivan toisenlaisia saalistajia ja laumaeläimiä ja vaarallisia; kotieläimet joutuvat susilauman raatelemiksi ja tappavat isonkin lammaskatraan, myös laiduntavat nautaeläimet joutuvat susilauman raatelemiksi, jos ovat niityllä tai aitauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On metsästyskortin haltijoita, joiden tulisi pysyä poissa karhujahdista ja monesti myös hirvijahdista. Heille supin loukuttaminen olsi sopiva metsästyksen muoto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image