Kotimaa

Kananmunat yhtä vaarallisia kuin tupakka? Professori vastaa ve­gaa­nie­lo­ku­van rajuihin väitteisiin

What the Health -dokumentti käyttää voimakasta kuvakerrontaa sanomansa tueksi. Kananmunia verrataan epäterveellisyydessä tupakkaan, mitä on havainnollistettu kuvilla savukeateriaa nauttivista lapsista.
Kotimaa 3.9.2017 7:00
Nadia Paavola

Suoratoistopalvelu Netflixissä julkaistu dokumentti What the Health saa katsojansa miettimään ruokavaliotaan. Pikainen selaus esimerkiksi Twitterissä ja Instagramissa osoittaa, että ihmiset eri puolilla maailmaa ovat ryhtyneet vegaaneiksi elokuvan katsottuaan.

Ilmiö on erityisen näkyvä Yhdysvalloissa, jossa puhutaan vegaaniruokavalioon vaihtaneiden "massoista". Tämä on ymmärrettävää, koska Kip Andersenin ja Keegan Kuhnin ohjaamassa dokumentissa otetaan esille erityisesti amerikkalaisen ruoantuotannon ja perinteisen ruokavalion ongelmia.

Samaan aikaan on herännyt huoli siitä, että ihmiset muuttavat ruokavaliotaan rajusti ilman perehtymistä vegaaniruokavalion monipuoliseen koostamiseen.

Suomen Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Lotta Pelkosen mukaan vegaaniruokavalio on oikein toteutettuna hyvä, mutta vaatii tietämystä. Vegaanille suositellaan myös lisäravinteita ravintoaineiden saannin takaamiseksi.

- Periaate on, että jos jätät ruokavaliosta jotain pois, se pitää korvata jollain tai varmistaa muuten ruokavalion riittävyys, Pelkonen neuvoo.

Rajua kerrontaa

Myös elokuvan kerrontatapa ja argumentoinnin paikkansapitävyys ovat aiheuttaneet kritiikkiä.

Eläinperäiset tuotteet eli liha, kala, maitotuotteet ja kananmunat esitetään yksioikoisesti ruokina, jotka tuhoavat ihmisten ja eläinten terveyden. Tätä alleviivataan kertomalla muun muassa, että kananmunat ovat tupakkaan verrattava terveysriski tai että riippuvuutta aiheuttava juusto vaikuttaa aivoissa samaan paikkaan kuin heroiini.

Tehokeinona on kuvamateriaalia lapsista, joille tarjoillaan paistinpannulta savukkeita kananmunien sijaan.

Koska tupakka ja heroiini ovat kiistatta epäterveellisiä, niiden huono maine siirtyy rinnastuksen kautta eläintuotteisiin.

Vegaaniruokavalion sen sijaan luvataan parantavan sairauksia. Tästä todisteena dokumentissa näytetään ilosta kyynelehtivää naista, joka on jättänyt kaikki lääkkeensä ruokavaliomuutoksen takia.

Ruoantuotannon ongelmia havainnollistetaan muun muassa näyttämällä lehmien ja sikojen teurastuksessa puhkeavia paiseita.

Valikoituja faktoja

Kaikki dokumentin terveydelliset väitteet eivät ole totta. Ne on saatu näyttämään tosilta ja kuulostamaan uskottavilta käyttämällä vakuuttavia puhujia ja havainnekuvia sekä poimimalla tutkimusten virrasta tarkoitukseen sopivat.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm arvioi elokuvassa esitettyjä terveysväittämiä. Hänen mukaansa osa on täysin huuhaata, mutta vertaamalla tutkimustietoja tarkoituksenhakuisesti voidaan saada ristiriitaisia tuloksia. Jotta pystytään muodostamaan kunnollinen käsitys jonkin asian terveysvaikutuksista, on otettava huomioon myös tutkimustavat ja se, mitä muuttujia verrataan.

Myös elokuvan yksisilmäinen maailmankuva ihmetyttää asiantuntijaa.

- Vegaaniliikkeessä on harvoin ylilyöntejä, vaan ensisijaisesti ruokavalion perusteet ovat moraalisia. Aito ja vakavasti otettava vegaani myöntää, että mikään ruokavalio ei ole täydellinen.

Näin professori arvioi väitteitä:

Prosessoitu liha aiheuttaa syöpää. WHO:n luokitus ja useat tutkimukset tukevat tätä väitettä.

Kyllä. Mekanismitkin ovat ainakin osin tiedossa, joten kaiketi tässä voidaan puhua syy-seuraussuhteesta. Prosessoidun lihan runsas käyttö on liitetty suolistosyöpiin ja kakkostyypin diabetekseen. Vaikutusten voimakkuus on kuitenkin paljon pienempi kuin tupakalla, ja toki eri syövätkin kyseessä.

WHO:n luokitus on siinä mielessä harhaanjohtava, että se ei kerro itse vaikutuksesta mitään. Se kertoo vain, että tutkimusnäyttö näistä on yhtä vahvaa.

– Runsaasti lihaa syövillä on usein muitakin huonoja elintapoja, ja siksi on vaikea osoittaa, mitkä terveyshaitat johtuvat lihasta ja mitkä esimerkiksi vähäisestä liikunnasta. Ravitsemussuosituksissa lihansyöntiä suositellaan vähennettäväksi.

Sokeri ei lihota, vaan rasva ja eläinperäiset ruoat. Keho polttaa sokerin tai varastoi sen glykogeeniksi, mutta rasva päätyy suoraan rasvaksi.

– Väite ei ole fysiologisesti ihan oikein. Ylimääräinen energia lihottaa, riippumatta mistä se tulee. Väestötutkimuksen perusteella painon nousua pitkällä aikavälillä lisäävät muun muassa sokeroidut virvoitusjuomat, muut runsaasti sokeria sisältävät ruoat, prosessoitu liha ja punainen liha. Painonnousun todennäköisyyttä taas vähentävät kuitupitoiset ruoat, siis vihannekset, hedelmät, marjat ja täysjyvävilja.

Yhden kananmunan syöminen päivässä vastaa viiden savukkeen polttamista päivässä.

– Heh, heh. Tässä on nyt lähdetty ihan höpöväitteillä ratsastamaan.

Maitotuotteet ovat vaarallisia ja niiden markkinoinnissa käytetään samoja keinoja kuin vuosikymmeniä sitten tupakan mainonnassa. Pyritään hälventämään epäilyjä tuotteiden ympäriltä sen sijaan että pysyttäisiin faktoissa.

– Eivät ole vaarallisia, enimmäkseen väestötutkimusten perusteella aika neutraaleja terveydelle. Jogurtista on väestötutkimusten perusteella eniten myönteistä näyttöä, erityisesti suhteessa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Tässä väitteessä ei pysytä faktoissa. Maitovalmisteet voivat olla osa terveellistä ruokavaliota, mutta ilmankin pärjää hyvin.

Epigenetiikka vaikuttaa nopeasti, ja syömällä oikealla tavalla voi kumota geenien vaikutusta esim. diabeteksen tai sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen.

– Mahtavatko dokkarin tekijät tietää mistä on kyse? Sikiöaikainen ja varhaisen lapsuuden ravitsemus ilman muuta muokkaa geenien toimintaa, mutta mitä tekemistä tällä on kasvisruokavalion kanssa sinänsä?

Kala on vaarallista. Siinä on elohopeaa, ympäristömyrkkyjä, kolesterolia ja tyydyttynyttä rasvaa.

– Kaloissa on ympäristömyrkkyjä, mutta ei kolesterolia tai tyydyttynyttä rasvaa. Valtaosa kalan rasvasta on tyydyttymätöntä ja ne ovat mm. omega-3 rasvahappojen tärkein lähde, ja tätä elämälle tosi tärkeää rasvahappoa on usein vegaaniruokavaliossa aika niukasti. Kalan runsas syöminen on hyväksi terveydelle ympäristömyrkyistä huolimatta, asiaa on tutkittu Suomessakin esimerkiksi kalastajilla. Tärkeää on syödä monentyyppistä kalaa pyydettynä erilaisista vesistä, silloin mitkään tietyt myrkyt eivät kasaudu.

Lihasta ja maitotuotteista saa dioksiinia. Se siirtyy naisen elimistöstä sikiöön ja äidinmaitoon. Antibiootit, geenimuunnellulla rehulla ruokitun lihan myrkyt ja elohopea menevät kaikki vauvalle.

–Höpöä.

Juusto on paha, koska se on prosessoitua, rasvaista, suolaista ja sisältää ympäristömyrkkyjä. Maitotuotteet aiheuttavat muun muassa reumaa ja astmaa.

– Lähes höpöä. Suola voi toki olla ongelma. Väestöseurantojen mukaan tosin runsas juuston käyttö on ennuste pikemminkin hyvälle kuin huonolle terveydelle.

Maito on täynnä hormoneja. Siksi se altistaa hormonaalisiin elimiin liittyville syöville. Esim. rintasyöpää sairastavien kuolleisuus on 49 prosenttia korkeampi naisilla, jotka käyttävät maitotuotteita.

– Ei tieteellistä näyttöä, ei faktaa.

Juusto aiheuttaa riippuvuutta, koska se muodostaa elimistössä kasomorfiinia. Se taas vaikuttaa aivoissa samassa paikassa kuin heroiini.

 – Heh heh taas.

Vähärasvainen vegaaniruokavalio on kaksi kertaa tehokkaampi diabeteksen ehkäisyssä kuin sekaruokavalio.

– Vegaaniruokavalion ei kannata olla vähärasvainen, koska silloin siinä ei ole riittävästi energiaa ja sen rasvat ovat yleensä tosi hyödyllisiä. Tuota väitettä sinänsä ei ole todistettu ja osoitettu missään.

Lääkkeet eivät auta sydän- ja verisuonitauteihin. Niitä vain halutaan syöttää osana huijausta.

– Tämä kuulostaa salaliittoteorialta. Mutta ei ole totta.

Vahvimmat eläimet syövät kasviksia, joten kasvisruokavaliolla tulee vahvimmaksi.

– Taas hassu väite. Osa eläimistä on kasvissyöjiä, osa petoja ja osa sekasyöjiä. Joukossa aina sekä isoja että pieniä.

Liha tukkii verisuonet, vaikka se ei olisi rasvaista.

– No ei.

Ihmiset eivät ole todellisia sekasyöjiä. Tämän voi päätellä hampaistamme, vatsahapoistamme ja tavastamme kypsentää ruoka ennen se syömistä. "Hedelmäsmoothie kuulostaa herkulliselta, mutta kenenkään ei tee mieli raa'asta lihasta tai kalasta tehtyä smoothieta."

– Ihmisten hampaat ja ruoansulatus ovat sopeutuneet nimenomaan sekaruokaan.

Kasvipohjainen ruokavalio parantaa nivelsairaudet, eikä silloin tarvitse syödä lääkkeitä. Crohnin taudin kaltaiset suolistosairaudet sekä MS-tauti paranevat.

– Eipä tämä näin selvää ole. Kasvispohjainen ruokavalio on hyvä, en sitä halua kieltää. En kuitenkaan uskaltaisi luvata reumapotilaille lääkkeiden pois jättämistä.

Valkea riisi, hedelmät ja sokeri eivät ole terveydelle haitallisia. Tämä osoitettiin jo 1940-luvulla, kun lääkärit kokeilivat kasviruokavaliota erilaisten sairauksien hoitoon.

– Valkea riisi ja sokeri ovat runsaasti käytettynä terveydelle haitallisia, tämä on osoitettu viimeisen 20 vuoden aikana ihan selvästi. Jotenkin olisi selkeämpi uskoa viimeisten vuosien tutkimuksiin kuin johonkin historiaan.

Vitamiinivalmisteet voivat korvata osan ravinteiden saannista kasvispohjaisessa ruokavaliossa. Esim. B12-vitamiinin saanti jää muuten heikoksi.

– Eivät ”voi” vaan ”niillä pitää korvata”.

Vegaaniruokavalio poistaa kivut urheilijalta ja parantaa suorituskykyä.

– Ei poista eikä sinänsä paranna suorituskykyä. Urheilija kyllä pärjää vegaaniruokavaliolla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Useampi ravitsemukseen perehtyvä ammattilainen kertoo näkemyksensä ja perustelee hyvin. Sitten joku "Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm" vastaa väittämiin "Heh, heh" "Höpöä" ja niin edelleen ilman mitään perusteluita, hänen oma väittämiinsä.

"Ihmisten hampaat ja ruoansulatus ovat sopeutuneet nimenomaan sekaruokaan"

Sekasyöjät syövät lihan raakana ja verisenä, ilman yrttejä, mausteita ja lämmittämistä. Ihmisen hampailla ei saa edes kanannahkaa lävistettyä ja raakaa kanaa ei ihminen voi syödä. Salmonella ja muut lisukkeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs Pekka Puska sanoikaan kananmunista ja voista puoluekannastaan riippumatta ja muustakin ! Vaarallisiahan ne ovat . Olisi varmaan sanonut enemmänkin jos senhetkinen yhteiskunta olisi sulattanut enemmän tietoa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokavalion sopivuus on yksilöllistä. Yhdenlainen ei käy kaikille. Antakoon kukin syödä siten kuten itselleen parhaaksi näkee, kunhan syö usein vähän ja monipuolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli mieleen kuva Houstonin lähikaupasta. Hyllyt ammottavat tyhjyyttään, paitsi vegaanien hylly johon kukaan ei koske vaikka muu ruoka on loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kasvikset on kasvatettu ja minkälaisia lannotteita ja kasvimyrkkyjä käytetty?

Ehkä monipuolisen ravinnon nauttiminen on turvallisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee samaan sarjaan kuin liukuhihnoilta tulevat tutkimukset .jotka toimivat rahoittajan äänitorvena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä "professori" osaa edes todistaa dokumentin väittämiä valheeksi. "Heh heh", "Höpöä" ja "No ei" eivät ole argumentteja. Josa taitaa englantia niin pitkin nettiä löytyy näitä What The Healthin vastarannan kiiskien kritiikkien kritisointia. Valtavirran "ravitsemusasiantuntijat" eivät osaa lukea ja tulkita tutkimustuloksia oikein, mistä nämä monet väärinymmärrykset johtuvat. Liha- kananmuna- ja maitoteollisuudella on valtavat rahat pelissä, mikä paistaa näiden kritisoijien siteeraamissa heikkoluonteisissa tutkimuksissa. Ihminen on biologisesti että psykologisesti kasvissyöjä, tutustukaa näin ensiksi vaikka anatomiaanne. Suosittelen lämpimästi vierailemaan sivulla nutritionfacts.org jos haluatte asiantuntijoiden läpikäymää tiedettä ja kovia faktoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanamunat vaarallisia? Vihreiden tuki globaalille maataloudelle - Suomen kanoilta kaulat poikki.
Parasta ravintoa fiksusti pakattuna, se on kananmuna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaa dokkari Food Inc. Siinäpä Ameriikan ihmemaa näyttää mallia lihatalouden tehostamisesta. Raha ratkaisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mummoni, joka oli hieman ylipainoinen, söi lähes joka päivä lihaa, perunaa, leipää, munia juustoa ja maitoa, kalasta hän ei pitänyt. Hän eli omatoimisena kotonaan, ilman muistiongelmia 96 vuotiaaksi saakka ja kuoli lopulta rajun flunssan jälkitautina tulleeseen keuhkokuumeeseen. Että kyllä pullukkana ja sekaruokavaliollakin voi elää pitkän elämän, kyllä se elämän pituus on myös geeneistä ja muista elämäntavoista kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni noista väittämistä oli kyllä aivan uskomatonta kuraa, voin kuvitella Fogelholmin reaktion noihin tupakan ja heroiinin rinnastuksiin. Kiitos tämän dokumentin, taas yksi hyvä syy jatkaa sekasyömistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Söit tai et, kuolet lopulta. Mutta ei se ruoka tapa - kukkua. Muttei silti tarvitse syödä kuin porsas, vaan järjen käyttö on siinäkin sallittua. Terveellinen ruokavalio ei pitäisi olla "vaarallista".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisikään, mutta kysehän onkin siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä ne esi-isät, ja -äidit, oiken selvisivät jotta me voidaan tuottaa tämmöistä soopaa?!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhut ovat sekasyöjiä, karhut ovat selviytyjiä. Mutta mikäli karhupopulaatio kasvaa liian suureksi, karsii luonnonvalinta karhuista kehveleimmät. Ottakoon ihminen opikseen meitä suuremmista säännöistä, älkäämmekä liiaksi taistelko näitä vastaan. Antaa sen kuolla pois, joka näissä lifestylepsykooseissa ja some-tieteessä näkee oman tiensä. Liika lihatuotanto uhkaa meitä ja karhuja, mutta yhtälailla lisäravinteiden ja soijan eksponentiaalisesti lisääntynyt tuotanto riuduttaa ainoan tuntemamme elinympäristön. Kollektiivisesti olemme tuhon tiellä, ja liekkö ansaitsemmekaan maapalloa kansoittaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
10:30
Oulun kaupunginkirjastolla oli ennätysten vuosi – kävijämäärä lähestyy kahta miljoonaa
10:10
Kirjastoon iski vandaali, joka liimaili kirjoihin tarrasilmiä - "Voivat aiheuttaa meille hallitsemattomia painajaisia"
10:01
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
33
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
27
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
19
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
15
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
11
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
8
Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen Oulussa – liikkeellä influenssaa ja RS-virusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pandemia tulee oletko valmis?

Pelonlietsonta on nykyajan muoti-ilmiö. Ilmeisestti lietsojat pyrkivät korottamaan sillä itsetuntoaan Lue lisää...
näkee, että

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image