Kotimaa

Kaljavaras voi selvitä sakoilla tai päätyä vankilaan - Oulussakin sakkoja kuitataan vielä vankilan portilla, kauppias vaatii kovempia toimia

Erityisesti olutpakkaukset ovat haluttua tavaraa, ja niitä on varastettu jopa 30 pakkauksen viikkovauhtia, kertoo oululaislähtöinen kauppias Marko Hoikkaniemi. Hän on itse joutunut varkaan pahoinpitelemäksi estäessään tekoa ja vaatii toimia varkaiden kuriin saamiseksi. KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen
Kotimaa 6.3.2018 6:16
Susanna Kemppainen

Kaljavaras voi selvitä sakoilla tai päätyä vankilaan. Se, päätyykö näpistelijä vankilaan jätettyään sakkonsa maksamatta, riippuu nykyisin siitä, mihin oikeusmenettelyyn hänen tekonsa ohjataan.

Osa sakkorangaistuksiin tuomituista maksaa sakkonsa kirjaimellisesti vasta vankilan portilla tai jo jouduttuaan kiven sisään.

Tuomioistuin voi muuntaa tietyt maksamatta jätetyt sakot ehdottomaksi vankeustuomioksi, ja kun vankeusrangaistuksen suorittaminen alkaa eli tuomittu saapuu vankilaan, häneltä kysytään, haluaako hän sittenkin maksaa sakot vai aloittaako hän rangaistuksensa sovittamisen menettämällä vapautensa.

Oulun vankilan johtaja Margit Kyngäs kertoo, että lähes päivittäin vankilan portilla kaivetaan kuvetta ja etsitään sakkosumma esiin.

– Siinä on saatettu joutua kysymään lainaa sukulaisilta, ystäviltä ja tuttavilta, jotta rahat on saatu kasaan, hän kuvailee.

Tuomitulla on viisi arkipäivää vankilaan saapumisesta oikeus ilmoittaa, maksaako hän sakot vai ei. Kynkään mukaan osa tuomituista istuu pari päivää kaltereiden takana ja ilmoittaa sitten rahojen löytyvän. Tällöin hänen täytyy maksaa koko sakkosumma kerralla päästäkseen vapauteen.

Päivittäin keskimäärin 3–5 henkilöä suorittaa sakonmuuntorangaistusta Oulun vankilassa.

Vankeudeksi voidaan muuntaa sellaiset sakot, jotka tuomioistuin on määrännyt ja jotka on jätetty maksamatta. Muunto tapahtuu erillisessä oikeudenkäynnissä.

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään vuosittain noin 500 sakonmuuntoasiaa. Sakonmuuntoasioista vastaavan osaston johtaja, käräjätuomari Heikki Juntunen kertoo, että vuosittain muunnetaan karkeasti arvioituna noin 350–400 eri henkilön sakot vankeudeksi.

Noin neljäsosa heistä saapuu käsittelyyn ja vaatii lykkäystä tai sitä, että muuntoa ei kohtuullisuussyistä tehtäisi. Juntusen mukaan etenkin ensikertalaiset pyytävät lykkäystä ja saattavat maksaakin sakon, kun asian käsittelyä pyynnöstä lykätään.

Osa sakoista on poliisin määräämiä. Nämä niin sanotussa sakkomenettelyssä käsiteltävät asiat eivät päädy lainkaan oikeuteen. Niissä on useimmiten kyse niin sanotuista massarikoksista, kuten myymälävarkauksista tai näpistyksistä, joita tuli poliisin tietoon viime vuonna noin 45 000.

Sakkomenettely edellyttää sitä, että rikoksesta epäilty ja asianomistaja eli esimerkiksi varkauden kohteeksi joutunut myymälä suostuvat siihen. Poliisi ohjaa näpistyksen sakkomenettelyyn yleensä silloin, jos epäilty on tehnyt maksimissaan seitsemän myymälävarkautta vuoden aikana.

Tätä tiheämmät anastukset viedään esitutkintaan, syyteharkintaan ja käräjille, missä tuomioistuin langettaa muuntokelpoiset sakot.

Sakkomenettelyssä annettavat sakot sen sijaan eivät ole muuntokelpoisia. Jos ne jätetään maksamatta, niitä karhutaan ulosottoteitse kunnes ne vanhenevat.

Se, päätyykö myymälänäpistelijä vankilaan jätettyään sakkonsa maksamatta, riippuu siis nykyisin siitä, kumpaan menettelyyn hänen tekonsa ohjataan.

– Kauppias voi estää näpistysasian käsittelyn sakkomenettelyssä siten, ettei anna suostumustaan menettelyyn. Tällöin asia ohjautuu esitutkintaan ja tuomioistuimen tuomitsema sakko voidaan muuntaa vankeudeksi, ellei sakotettu maksa sitä, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Juho Martikainen kuvailee.

Aiemmin myös sakkomenettelyssä määrätyt sakot olivat muuntokelpoisia, mutta tämä poistettiin vuosina 2007–2008 tehdyissä lainsäädäntöuudistuksissa.

Olutta lähtee jopa 30 pakkausta viikossa

Oululaislähtöisen ruokakauppiaan Marko Hoikkaniemen kauppojen tilanne kertoo, etteivät nykyiset rangaistukset juurikaan hillitse myymälävarkaita.

Järvenpäässä kahta kauppaa pyörittävän miehen myymälöistä on viety tavaraa pahimmillaan toistakymmentä kertaa päivässä, ja kauppias on ryhtynyt moniin toimiin varastelun kitkemiseksi.

Erityisesti olutpakkaukset ovat haluttua tavaraa. Niitä on viety jopa 30 pakkauksen viikkovauhtia.

Oluen lisäksi myymälöistä häviää kalliimpia purkkeja vitamiineja, juustoja ja lihaa.

Estääkseen varkauksia Hoikkaniemi on muuttanut myymälöiden kalusteita ja tuotteiden sijoittelua. Esimerkiksi isot olutpakkaukset ja vitamiinit on siirretty kassoilta myytäviksi.

Kaupan sisäänkäyntiin on tehty portti, josta ei pääse enää takaisin tulosuuntaan. Kassa-aluetta on kavennettu ja olutvarkaiden aiemmin suosima reitti on tukittu.

Yrittäjä on puuttunut myös alaistensa lepsuihin asenteisiin varkaita kohtaan ja toimintaan anastustilanteissa, minkä lisäksi hän on kilpailuttamassa vartiointiliikettä.

Nykyinen ei hänen mielestään yritä estää varkauksia riittävästi ja veloittaa 20 euroa jokaisesta rikosilmoituksesta, johon toimittaa valvontakameran materiaalia.

Vorot eivät ole olleet tyytyväisiä toimiin, vaan kauppiaan henkeä on uhkailtu toistuvasti ja hänet on myös pahoinpidelty. Kauppias myöntää pelkäävänsä ja sanoo voimiensa olevan koetuksella.

– Olen minä miettinyt, että ovatko nämä Pirkka-tuotteet sen arvoisia, että niiden vuoksi kannattaa henki menettää.

Hoikkaniemi kertoo ahdingostaan julkisuudessa toivoen, että viranomaiset löytävät keinon myymälävarkaiden kuriin saamiseksi.

– Nyt yrittäjä on täysin lainsuojaton.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

"Kaupan sisäänkäyntiin on tehty portti, josta ei pääse enää takaisin tulosuuntaan."...no ei mikään uutuus konsti enää, empä äkkiä muista pienempääkään kauppaa jossa tällaista ei olisi ollut, jo 1970-luvulla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaljakeissit automaatteihin. Eli kaupassa saa sen keissin vain rahaa vastaan automaatista.Turha on enää ryöstellä ja uhitella, kone on kone, ja se ei luovuta tavaraa ilman rahaa. Jos toimii pulloautomaatit tehtaissa, toimii keissiautomaattikin varmasti kaupassa.
Ehdottomasti kaljat koneisiin.Loppuu rosvous ja säästyy hipiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimii kevyillä tuotteilla kuten tupakalla, esim Haaparannalla ostetaan tupakkia vastaava kortti kassalta, jolla automaatti sitten antaa sen askin tai topan. Kaljakeissit ovat painavampia ja tilaa vievempiä, joten emme tule näkemään kaljanmyyntiautomaatteja. Se on kaljatehdas vähän eri juttu rakentaa kuin pikku ruokapuoti. Eikä pulloihin enää paljoa tavaraa mene, tölkit on suositumpia. Kaljanmyyntikone - ehdottomasti ei jatkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaljan ja muiden alkoholia sisältävien tuotteiden myynti joutaa lopettaa kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tämä yrittäjä valittaa, jos minulla olisi kauppa, ei sieltä kukaan varastaisi, sen huolen pitäisin. Jos noin isoja pakkauksia pystyy kantamaan kassan ohi, niin onko näössä silloin vikaa?

Toiseksi, miksi uhrille eli kauppiaalle on annettu mahdollisuus puuttua rangaistuksen käsittelyyn? Eikö Suomi nimisessä valtiossa oikeuslaitos pysty hoitamaan riittävät rangaistukset varkaalle niin, että ei varkauden kohteen tarvitsisi puuttua asiaan mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

et taida olla ihan perillä asioista kun noin huutelet,ei ne kaljavarkaat yksittäisiä pulloja vie vaan mahdollisimman paljon kerralla ja niitä ei todellakaan estelijät kiinnosta saatika pysäyttele,ja et vissiin ole perillä oikeuslaitoksen antamista tuomioista,no kyllä se kupla joskus hajoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö niitä kaljoja voisi laittaa erilliseen koppiin jonne myyjä menee kutsusta. Rahanvaihtotiskin tyylinen tila. Ei pääse spuge kaljoihin eikä myyjään käsiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalja on liian kallista.Hintaa pitäisi laskea eikä nostaa niinkuin nyt on tehty. Esim. Saksassa neloskori maksaa alle 10e. Ei tarvis kenenkään varastaa nuilla hinnoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomessa tarvitse kenenkään varastaa ruokaa eikä kaljaa. Sossusta saa nykyään "luottokortin" jolla voi ostaa tietyistä kauppaliikkeistä elintarvikkeita ja henkilökohtaiseen hygieniaan ym. ostoksia. Kaljaa sillä ei voi ostaa eikä vaatteita, vaatteisiin, passeihin, ajokortteihin, kodinkoneisiin, puhelimeen ym. isompiin hankintoihin tarvitaan Sossulta erillinen maksusitoumus. Varaa aika Oulun sossulle ja mene merkittynä aikana niin pääset sossun kirjoihin ja alkaa "palkka" juosta. Palvelu pelaa hyvin ja on ystävällisiä virkailijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko parempi vain poistaa monipakkaukset myynnistä, olisi ainakin vaikeampaa kaljavarkaalle kuljettaa ja viedä tavara salassa tai nopeasti pois kaupasta? Tai että niitä myytäisi vain kysyttäessä jostain tiskin takaa kuten tupakkaa. Itse kyllä myöntäisin luvan lisätä lakipykälään voimakeinot varkaiden kohdalla - kun henkilö selvästi yrittäisi paeta tavaran kanssa pois niin jokaisella tulisi olla oikeus puolustaa omaisuuttaan vaikkapa sähkötainnuttimella, ja jos varas siinä rikkoo päänsä niin oma olisi syy jos ei noudata varoitusta ja käskyä. Voisiko joku vartiointiliike luoda dronet jotka lamauttaisivat etäältä tai sumuttaisivat etäältä pippurisumutteella nämä kaljavarkaat, voisi sen jälkeen varas miettiä muutamaan otteeseen että haluaako taas pippurisuihkeesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki ehdottamasti toimet lisäävät kustannuksia ja vaikeuttavat normaalien asiakkaiden elämää.
Kyllä toimet pitää näihin rikollisiin kohdistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huoh, ei varkaille periksi antaminen sillä että kiusataan rehellisiä asiakkaita valikoimaa supistamalla voi olla ratkaisu mihinkään milloinkaan ikinä koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä kun pitkäaikaistyöttömän tukia pienennetään, ongelma siirtyy kauppoihin. Kun ei ole rahaa, on pakko varastaa. Ja kun on jo alkoholikoukussa, ei siinä pikkusanktiot paljon paina. Eli vanha viidakon sanonta kuului "tyhmästä päästä kärsii koko ruumis", nykymuoto voisi kuulua vaikkapa "tyhmästä hallituksesta kärsii koko kansa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varas on varas. Se ei ole kenenkään toisen vika eikä valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaljan varastamiseenkin on syy hallituksessa. Hmm... onko mitään asiaa mikä ei ole hallituksen vika?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkotyö on ainoa mikä auttaa näihin pummeihin. Vielä kun saataisiin Valtio tukemaan ongelmaisten paluuta arkeen ja ne jotka ei halua koskaan palata arkeen voitaisiin laittaa tahdosta riippumattomaan hoitoon pitemmäksi määräajaksi. Nykypäivän ihmisoikeudet ja kukkahattutäti hyysäys on johtanut tähän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio tukee aivan liian vähän ja kriteerit ovat päin persettä. Päihdeongelmainen ei pääse psykiatriseen hoitoon ENNEN kuin on ollut kolme (3) KUUKAUTTA raittiina. Onnistuu se raitistuminen vankilassakin, mutta kumman luulet tulevan halvemmaksi; valtion täysihoito vai ehkäisevä ja kuntouttava päihdetyö? Harva juoppo haluaa olla juoppo tai narkkari narkata. Kyllä siellä takana on ihan muita syitä. Ja ei, en ole kukkahattutäti, olen "se pummi". Jos laitat henkisesti epävakaan ja rikkinäisen ihmisen pakkotyöhön, niin ei se kyllä ihmistä eheytä, silloin muuttuu eläimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noissa tapauksissa ei ole mitään puolusteltavaa. Ensisijaisesti valtio huolehtii siitä, että nämä kaverit pääsee asianmukaiseen hoitoon. Vaihtoehtoisesti annetaan kauppiaalle paljon laajemmat valtuudet asiakkaiden valintaan ja mahdollisten voimatoimien käyttöön liikkeessä. Täysin sietämätön tilanne, että kauppias joutuu väkivallan uhriksi tai ei voi edes estää sitä omin toimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä on kiittäminen vihreiden Tuija Braxia. Hänen oikeusministerikaudellaan tämä järjestelmä luotiin, ettei poliisin antamia sakkoja voida muuntaa vankeudeksi.

Ja mitä vankeusvangin kustannuksiin per päivä tulee, niin on syytä muistaa, että järjestelmä (vankilat henkilökuntineen ym) maksaa, ei sen käyttö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä myyjän kannata alkaa sankaria leikkimään, jos vaarana on terveyden menetys. Turhaa kauppias myyjille valittaa mistään lepsuilusta. Ja turha niitä kaljoja on kassojen läheisyyteen laittaa, lyhentää vain kaljavarkaan kävelymatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

76
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
58
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
52
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
28
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
19
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
18
Lukijan kuva: Nuoli törröttää sorsan kyljessä Lintulammella – poliisille tehty ilmoitus
17
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Tämä hallitus on itsenäisyytemme ajan oikeistolaisin hallitus. Meillä ei ole ollut koskaan lähellekään samanlaista halli... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image