Kotimaa

Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen pää­toi­mit­ta­jak­si – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"

Markku Mantila on tammikuun lopussa yhdistyvän maakuntalehden Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja. KUVA: Jarno Pellinen
Kotimaa 22.11.2019 21:16 | Päivitetty 22.11.2019 21:40
Jouni Pihlajasaari, Heikki Peltokangas

”Olen nyt vanhempi, vähän kokeneempi ja jonkin verran kypsempi tekemään päätoimittajan töitä”, sanoo Kalevankin päätoimittajana työskennellyt Markku Mantila.

Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi valittu Markku Mantila, 55, sanoo palaavansa Vaasaan kymmenen vuoden tauon jälkeen hyvillä mielin.

Mantila työskentelee yksikönpäällikkönä Naton viestintäkeskuksessa Latvian Riiassa tammikuun puolivälin tienoille saakka ja aloittaa Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajana maanantaina 27.1.2020. Hän työskentelee jatkossa Seinäjoella ja Vaasassa.

– Vaasa on minulle tärkeä kaupunki. Asuin täällä monta vuotta perheeni kanssa. Lapset varttuivat tänä aikana teini-ikäisiksi.

Tullessaan Pohjalaisen päätoimittajaksi vuonna 2002 Mantila oli 37-vuotias. Sen jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Kalevan päätoimittajana ja valtioneuvoston viestintäjohtajana.

– Olen nyt vanhempi, vähän kokeneempi ja jonkin verran kypsempi tekemään päätoimittajan töitä. Kun on nuori, jaksaa enemmän, mutta nyt tekee vähemmän virheitä.

Mantilalla on vahva usko, että pohjalaismaakunnat saavat hyvän maakuntalehden.

– En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan. Digitaalinen maailma tulee päälle joka tapauksessa, joten sillä puolella on eduksi, että on kokoa ja massaa. Nyt tällaista haetaan.

Ei erillisiä painoksia

Tuleva päätoimittaja ei innostu tutkijapuolella hellitystä ajatuksesta julkaista aluepainoksia eli Vaasaan jaettaisiin erilaista lehteä kuin Seinäjoelle.

– Digimaailmassa voi journalismia tehdä toki vaikka kuinka kohdennetusti. Voi laittaa oman osion vaikkapa Kauhajoelle ja Mustasaarelle.

Mantila ei liioin usko usein kuultuun väitteeseen Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan erilaisuudesta. Esimerkiksi hän ottaa Teslan-akkutehtaan, joka rakennetaan Vaasan sijasta Saksaan.

– En tiedä yhtään ihmistä Etelä-Pohjanmaalla, joka oli tyytyväinen, ettei akkutehdas tule tänne. Tehtaan saaminen olisi hyödyttänyt laajasti koko talousaluetta.

Hän näkee, että Vaasan ja Seinäjoen pitää pystyä nykyistä parempaan yhteistyöhön, mikäli ne aikovat pärjätä aluekilpailussa.

– Maakuntien lehdellä on mahdollisuus auttaa. Ne eivät yhteistyötä luo, jos tahtoa ei ole. Lehti on kuitenkin hyvä alusta, kun ihmiset Vaasan seudulla ja Etelä-Pohjanmaalla lukevat samoja juttuja hieman enemmän.

"Vanhan koulukunnan journalisti"

Lukijat saavat Mantilan mukaan Ilkka-Pohjalaisesta kantaaottavan lehden, jonka jutut pitävät paikkansa.

– Olen vanhan koulukunnan journalisti. Tykkään, että jutut tehdään ja kirjoitetaan hyvin. Jutut voivat olla tylsiäkin, mutta faktat ovat kohdallaan eli jutut pitävät paikkansa.

Mantila haluaa, että toimittajat ottavat kantaa paikallisiin kysymyksiin pelkäämättä. Näin syntyy lehden arvo paikalliselle lukijalle.

– Ihmiset Vaasassa tai Seinäjoella eivät halua lukea joka päivä kansainvälisen politiikan arvioita, vaikka niitäkin pitää olla. Meidän pitää pystyä kirjoittamaan asioista, jotka tulevat oikein lähelle ihmistä, kuten veroprosentista, päiväkodeista ja kouluista.

Mikä muu nimi voisi olla?

Yhdistyneen lehden nimeen Mantila on tyytyväinen.

– Mikä muu se voisi olla? Jos nimi olisi vaikkapa Lakeus tai Rantanapue, meillä menisi viisi vuotta brändin vakiinnuttamiseen. Riski olisi ihan hirveä. Ilkka ja Pohjalainen ovat nimiä, joita on helppo rakastaa tai vihata. Kaikilla on mielipide. Uskon, että kohu uudesta nimestä olisi ollut paljon kovempi negatiivisessa mielessä.

Tammikuun 30. päivä 2020 Ilkan ja Pohjalaisen nimi kirjoitetaan lehden etusivulle muodossa Ilkka-Pohjalainen. Tuolloin ilmestyy ensimmäinen uudella nimellä varustettu maakuntalehti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
15
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
9
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
8
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image