Kotimaa

Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen pää­toi­mit­ta­jak­si – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"

Markku Mantila on tammikuun lopussa yhdistyvän maakuntalehden Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja. KUVA: Jarno Pellinen
Kotimaa 22.11.2019 21:16 | Päivitetty 22.11.2019 21:40
Jouni Pihlajasaari, Heikki Peltokangas

”Olen nyt vanhempi, vähän kokeneempi ja jonkin verran kypsempi tekemään päätoimittajan töitä”, sanoo Kalevankin päätoimittajana työskennellyt Markku Mantila.

Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi valittu Markku Mantila, 55, sanoo palaavansa Vaasaan kymmenen vuoden tauon jälkeen hyvillä mielin.

Mantila työskentelee yksikönpäällikkönä Naton viestintäkeskuksessa Latvian Riiassa tammikuun puolivälin tienoille saakka ja aloittaa Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajana maanantaina 27.1.2020. Hän työskentelee jatkossa Seinäjoella ja Vaasassa.

– Vaasa on minulle tärkeä kaupunki. Asuin täällä monta vuotta perheeni kanssa. Lapset varttuivat tänä aikana teini-ikäisiksi.

Tullessaan Pohjalaisen päätoimittajaksi vuonna 2002 Mantila oli 37-vuotias. Sen jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Kalevan päätoimittajana ja valtioneuvoston viestintäjohtajana.

– Olen nyt vanhempi, vähän kokeneempi ja jonkin verran kypsempi tekemään päätoimittajan töitä. Kun on nuori, jaksaa enemmän, mutta nyt tekee vähemmän virheitä.

Mantilalla on vahva usko, että pohjalaismaakunnat saavat hyvän maakuntalehden.

– En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan. Digitaalinen maailma tulee päälle joka tapauksessa, joten sillä puolella on eduksi, että on kokoa ja massaa. Nyt tällaista haetaan.

Ei erillisiä painoksia

Tuleva päätoimittaja ei innostu tutkijapuolella hellitystä ajatuksesta julkaista aluepainoksia eli Vaasaan jaettaisiin erilaista lehteä kuin Seinäjoelle.

– Digimaailmassa voi journalismia tehdä toki vaikka kuinka kohdennetusti. Voi laittaa oman osion vaikkapa Kauhajoelle ja Mustasaarelle.

Mantila ei liioin usko usein kuultuun väitteeseen Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan erilaisuudesta. Esimerkiksi hän ottaa Teslan-akkutehtaan, joka rakennetaan Vaasan sijasta Saksaan.

– En tiedä yhtään ihmistä Etelä-Pohjanmaalla, joka oli tyytyväinen, ettei akkutehdas tule tänne. Tehtaan saaminen olisi hyödyttänyt laajasti koko talousaluetta.

Hän näkee, että Vaasan ja Seinäjoen pitää pystyä nykyistä parempaan yhteistyöhön, mikäli ne aikovat pärjätä aluekilpailussa.

– Maakuntien lehdellä on mahdollisuus auttaa. Ne eivät yhteistyötä luo, jos tahtoa ei ole. Lehti on kuitenkin hyvä alusta, kun ihmiset Vaasan seudulla ja Etelä-Pohjanmaalla lukevat samoja juttuja hieman enemmän.

"Vanhan koulukunnan journalisti"

Lukijat saavat Mantilan mukaan Ilkka-Pohjalaisesta kantaaottavan lehden, jonka jutut pitävät paikkansa.

– Olen vanhan koulukunnan journalisti. Tykkään, että jutut tehdään ja kirjoitetaan hyvin. Jutut voivat olla tylsiäkin, mutta faktat ovat kohdallaan eli jutut pitävät paikkansa.

Mantila haluaa, että toimittajat ottavat kantaa paikallisiin kysymyksiin pelkäämättä. Näin syntyy lehden arvo paikalliselle lukijalle.

– Ihmiset Vaasassa tai Seinäjoella eivät halua lukea joka päivä kansainvälisen politiikan arvioita, vaikka niitäkin pitää olla. Meidän pitää pystyä kirjoittamaan asioista, jotka tulevat oikein lähelle ihmistä, kuten veroprosentista, päiväkodeista ja kouluista.

Mikä muu nimi voisi olla?

Yhdistyneen lehden nimeen Mantila on tyytyväinen.

– Mikä muu se voisi olla? Jos nimi olisi vaikkapa Lakeus tai Rantanapue, meillä menisi viisi vuotta brändin vakiinnuttamiseen. Riski olisi ihan hirveä. Ilkka ja Pohjalainen ovat nimiä, joita on helppo rakastaa tai vihata. Kaikilla on mielipide. Uskon, että kohu uudesta nimestä olisi ollut paljon kovempi negatiivisessa mielessä.

Tammikuun 30. päivä 2020 Ilkan ja Pohjalaisen nimi kirjoitetaan lehden etusivulle muodossa Ilkka-Pohjalainen. Tuolloin ilmestyy ensimmäinen uudella nimellä varustettu maakuntalehti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:03
Poliisi pyytää edelleen havaintoja tammikuun alussa kadonneesta miehestä – tavattu viimeksi Oulun keskustan alueella
9:44
Tukholman lähiöissä kaksi räjähdystä aamuyöllä peräjälkeen – yksi ihminen loukkaantui
9:37
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskuksessa autettu yli tuhatta ihmistä Helsingissä – vastaava palvelu avataan Ouluun helmikuussa
9:30
Pohjoisen kauppakamarit: Rautatieliikenteen kehittäminen on kesken Pohjois-Suomen näkökulmasta
9:30
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
9:29
Oulun yliopisto tutkii puurakentamisen terveysvaikutuksia koulussa Kuhmossa – koululaisten stressiä mitataan sylkinäytteiden ja älysormuksen avulla
9:15
Suunnitellut kelkkareitit kuumentavat tunteita, eivätkä monet maanomistajat halua moottorikelkkoja mailleen – "Herättää paljon intohimoja puolesta ja vastaan" Tilaajille
31
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
24
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
21
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
10
Voiko Oulussa hiihtää tai luistella? "Mitä kauemmas rannikolta on menty, sen paremmin latuja on ollut"
10
Kokkolan kettutarhan kaikki 2 500 eläintä oli tarkoitus viedä Kiinaan – sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta ei ilmoitusta lastauksen aloittamisesta
10
Talvimyrsky riehuu Perämerellä ja merivesi nousee korkealle – maa-alueiden kovimmat puuskat iskevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen
8
Oulun Energian tavoitteena hiilineutraalius 2030-luvulla – toimitusjohtaja Juha Juntunen: "Kasvatamme uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman, osuutta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomi Euroopan rasistisin maa

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Sellaisetkin äänestää persuja jotka tuolla maalla syrjäkylillä asuvat, joskus käyvät kirkonkylällä ja eivät seuraa poli... Lue lisää...
niitä vain on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image