Kotimaa

Kaleva vertaili: Luomujoulu käy kalliiksi kukkarolle

Jouluruoat luonnonmukaisesti tuotetuista elintarvikkeista maksavat reilusti yli tuplaten tavallisiin verrattuna. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 14.12.2013 10:23
Antti Ervasti

Jouluruoat luonnonmukaisesti tuotetuista elintarvikkeista maksavat reilusti yli tuplaten tavallisiin verrattuna. Luomujoulu maksaisi keskiverrolle nelihenkiselle perheelle 191,40 euroa, kun tavalliseen tyytyvät selviävät reilusti alle satasella, vain 84 eurolla.

Moni haluaa suosia luonnonmukaisesti tuotettuja tai viljeltyjä elintarvikkeita myös joulupöydässään, mutta etiikalle tulee korkea hinta.

Kaleva kokosi jouluaaton aterian ainekset ja tarvittavat valmiit tuotteet kuvitteelliselle nelihenkiselle perheelle ja vertasi hinnat, mitä antimet maksavat tavallisina tuotteina ja luomuversioina.

Jokainen tuote oli luomuna tavallista enemmän tai vähemmän kalliimpi. Enimmäkseen luomun hinnat ovat noin kaksi kertaa tavanomaisia kalliimpia.

Ainoa poikkeus olisi lohi siinä tapauksessa, että luonnon villi lohikala katsottaisiin luomuksi ja kasvatettu kala tavalliseksi.

Yksittäisistä tuotteista suurin hintaeron aiheuttaja on kinkku. Seitsemän kilon luomukinkusta joutuu pulittamaan 16,90 euroa kilolta, kun tavallista kalliimman, suomalaisen viljapossun kilohinta on 5,70 euroa.

Lue lisää 14.12.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Sillä ei ole juuri väliä onko lumua vai ei. Eniten säästää kun hommaa raaka-aineet ja tekee ruoan itse. Kaiken lisäksi parempaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvää on, että myrkytön luomu on sekä terveellisempää että maistuvampaa. Kun sen hinta on yli kaksikertainen tavalliseen nähden, niin kaikilla ei siihen ole varaa. Tavallinen ruoka on kallistunut niin hurjasti, että jo nelihenkiselläkin perheellä menee ruokaan 600-800 euroa kuukaudessa. Joten harvalla on ruokaan varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eletään aikamme syödään mitä itse kukin haluaa tuommonen kansalaiste rahojen tuhlailu ottaa päähän ei täällä mitään luomua tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luomua voitas tukea enenpi. Parenpaa maitoa ei olekkaan kuin luomutinkimaito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koko luomu on iso vitsi tukiaisilla pyöritettyä pisnestä kallista eikä mitään hääviä syötävää joutas lopettaa koko luomun en ostas millään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksillahan on osoitettu, että luomutuotettu ravinto itse asiassa sisältää yhtä paljon tai jopa enemmän ihmisen elimistölle toksisia eli myrkyllisiä yhdisteitä kuin ei-luomu. Niitä syntyy, kun luomukasvatetut kasvit ja eläimet puolustautuvat eri tauteja - joita normituotannossa torjutaan kemikaaleilla - vastaan. Joten eipä paljon kannata maksaa triplahintaa siitä, että saa yhtä paljon tai enemmän myrkkyjä ruoassaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tutustuppa vaikka tähän artikkeliin, saat kaivettua sen PubMedistä.

Nutrition-related health effects of organic foods: a systematic review.
Dangour et al. Am J Clin Nutr. 2010 Jul;92(1):203-10. Epub 2010 May 12.

Tuossa on käyty läpi vaatimattomat 98 727 artikkelia, joista ainoastaan kaksitoista todettiin ylipäätään kritiikin kestäväksi artikkeliksi tutkimusmenetelmiensä osalta. Eli suurin osa luomusta tehdystä tutkimuksesta on ihan täyttä humpuukkia. Kyseisen kirjallisuuskatsauksen loppupäätelmä oli seuraava:

"From a systematic review of the currently available published literature, evidence is lacking for nutrition-related health effects that result from the consumption of organically produced foodstuffs."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule Syvis, kattelisitko sen antamasi yhteyden taustatiedot. Silleen laajasti. Minä tutkistelin jo. Soon sellaista ämericalaista kauppapolitiikkaa. Sillä edistetään oman bisneksen tekoa ja ryssitään muitten. Euroopan mainonta kieltää kilpailijoitten avoimen solvaamisen. Amerikkalainen ei kiellä. Kun amerikkalaista mainontaa lukee, on hyvä muistaa tämä erilaisuus. Itse opin sellaiset asiat asuessani jenkkilässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko kuullut immuniteetistä? Sitä tarvitaan koko elämän ajan. Sitä täytyy hoitaa jatkuvasti.

Malli: Tosi hygieeniseen perheeseen syntyi lapsi. Se sairasti jatkuvasti milloin mitäkin. Kun perheeseen syntyi toinen lapsi, sen ensimmäisen hoitamiselta ei toiselle jäänyt niin paljon hygienia-aikaa ja lapsi oli vähän sitä ensimmäistä terveempi. Perheen kolmannelle lapselle ei sitten sitä hygienia-aikaa riittänyt ja se kulki ja könysi kaikki paikat sisällä ja ulkona - oli täysin terve.

Eli se niistä luomun vaaroista. Niillä on ihmiset ennenkin eläneet ja nykypolvia terveempinä säilyneet. Siksi toisekseen - luomuissa on sellainen luonnollinen maku ja ne eivät sairastuta ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

meikäläinen ei ostele mitään luomua ei ole vara hupatusta koko luomu ostaa sitä mitä halvimmalla saa.viljelijä saa paremmat tukiaiset siihen koko homma perustuu eivät muuten viljelis eihän niillä pelloilla edes kasva mitään kepu on kepu vaikka tervassa pyörittäis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko lapsuuden ja nuoruuden tuli syötyä luomuoa.pienillä maatiloilla ei muuta ollutkaan. Kyllä olivat "luomutuotteet"pieniä ,rupisia ja madon syömiä,en kaipaa niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mie en tuohon laskettuun hintaan usko. Kun tekee laatikot ym itse niin ei ne niin kalliiksi tule. Ja siksi toiseksi jouluruokaa ostetaan aina liikaa. Kun tekee joulun ruokatarjonnasta monipuolisen niin roskiin ei jää pantavaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luomu on vaan brändi ja keino nyhtää korkeampaa hintaa tyhmiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja myös samaa mieltä. Maalla kasvaneena sitä luomua on ollu tarjolla. Ja myös apulannalla kasvatettua. En oo vielä kuollu, mutten muumioitunutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luomussa ei ole mitään todistettua terveysvaikutusta ns. tehotuotettuun verrattuna. Jouluruokien ylensyönti on taatusti yhtä epäterveellistä kuin tavallisenkin ruuan. Tosin onhan joulupossulla saattanut olla hieman mukavempi elämä luomukasvatuksessa, mutta tätä seikkaa lukuunottamatta luomu on samaa tai huonompaa ruokaa "tiedostaville" ihmisille, joilla on siihen varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikin ihan kiva, että tarjolla olisi eettisesti tuotettua lihaa ilman luomun muita ominaisuuksia. Siis jossa pyrkimyksenä olisi tuotantoeläinten hyvinvointi ilman homeopatia-humpuukia ja vaatimusta luomurehusta ym. Toistuvasti nähdään, että edes Suomessa tehotuotetuilla eläimillä ei ole hyvä olla. Tällä hetkellä luomun ostaminen on ainoa tapa taata tuotantoeläimille edes jossain määrin siedettävät olosuhteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta että on kuitenkin vähintään kaksi kertaa terveellisempi, että jos omalle terveydelle laskee myös arvon, niin on järkevä sijoitus puhdas ruoka ilman E-koodeja.

Minä olen nyt parisen vuotta sijoittanut puhtaaseen ruokaan ja on siitä enemmän laskua tullut, mutta en ole sairastanut esimerkiksi flunssaa kertaakaan ja muutenkin tuntuu että keho mennyt terveempään suuntaan ja vastuskyky noussut kun en sitä enää stressaa suurilla kemikaalimäärillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image