Kotimaa

Kaleva ja Yle järjestävät pre­si­den­tin­vaa­li­ten­tin Oulussa - lähetä kysymyksesi ehdokkaille

Tuula Haatainen ja Nils Torvalds ovat ehdokkaina tammikuussa käytävissä presidentinvaaleissa. KUVA: Petteri Kivimäki
Kotimaa 18.12.2017 6:00
Petri Laukka

Kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta saapuvat ensimmäistä kertaa yhteiseen vaalitenttiin Ouluun tammikuussa. Madetojan salissa keskiviikkona 10. tammikuuta järjestettävä Ehdokkaat esiin! -tapahtuma on ainutlaatuinen. Vastaavaa yhteistenttiä ei ole Pohjois-Suomessa järjestetty suoran kansanvaalin alettua vuonna 1994.

– On hienoa, että kaikki presidenttiehdokkaat haluavat tulla yhteiseen vaalipaneeliin Ouluun. Vaaleissa valitaan presidentti koko Suomelle, ja siksi on tärkeää, että kaikki kahdeksan ehdokasta saadaan livenä paikalle Madetojan salille, Kalevan vastaava päätoimittaja Kyösti Karvonen sanoo.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kaleva ja Yle Oulu.

Madetojan salin lavalla yleisön edessä nähdään istuva tasavallan presidentti Sauli Niinistö (valitsijayhdistys), Tuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.), Laura Huhtasaari (ps.), Merja Kyllönen (vas.), Nils Torvalds (r.), Matti Vanhanen (kesk.) ja Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys).

Oman lisäjännityksen pohjoisen vaalitentille tuo ajoittuminen kampanjan loppusuoralle. Ehdokkailla on kova kirivaihde päällä, sillä tentti järjestetään runsas kaksi viikkoa ennen sunnuntaina 28. tammikuuta pidettävää ensimmäistä vaalikierrosta.

Vaalitentin juontavat toimittajat Hanne Kinnunen Ylestä ja Petri Laukka Kalevasta. Kello 11.30 alkava tentti on nähtävissä suorana lähetyksenä Kalevan verkkolehdessä ja Ylen Areenassa. Kommentaattoreina toimivat Kalevan entiset päätoimittajat Risto Uimonen ja Markku Mantila sekä nykyinen päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Lukijat voivat lähettää kysymyksiä ehdokkaille Kalevan verkkolehden kautta, sähköpostilla osoitteeseen vaali@kaleva.fi tai kirjoittamalla kysymyksen tämän jutun kommenttikenttään.

Yhtenä tentin aiheena on Pohjois-Suomen tulevaisuuden näkymät. Kalevan ja Ylen toimitukset valitsevat esitettävät kysymykset.

Oulussa 10.1.

Tilaisuus pidetään Madetojan salilla Oulun musiikkikeskuksessa (Leevi Madetojan katu 1–3) keskiviikkona 10. tammikuuta kello 11.30–13.00.

Yleisön kannattaa saapua paikalle ajoissa. Ovet avataan kello 10 ja ne suljetaan kello 11.15. Saliin tultaessa on sisääntulotarkastus.

Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan ennakolta osoitteeseen vaali@kaleva.fi.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (111)

Jotta Pohjois-Suomi voisi pysyä asuttuna myös tulevaisuudessa ja ihmisillä olisi aidosti mahdollisuuus asua valitsemassaan paikassa, miten te tämän taksaisitta? Meitä taajaman ulkopuolella asuvia rangaistaan nyt jo kohtuuttomasti. Esimerkiksi kiinteistövero nousee ja nousee, ja sille ei ole mitään vastinetta. Teiden auraamisetkin lopetetaan ja se laatu on ala-arvoista. Muille veroille on jokin vastine. Työmatkoista omalla autolla verovähennys oikeus pienenee ja poistuu. Ei täällä ole mahdollista kulkea julkisella liikenteellä.

Jos Suomi liittyy Natoon, paljonko se maksaa jokaista täysi-ikäistä kohti? Eli paljonko ns. puolustusvero tulee olemaan? Varmaahan se on että yle maksun kaltainen pakkoveto kaikille tulee, jos puolueettomuudesta luovutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys kaikille: miksi emme voisi elää ilman lainanottoa, eli meillä olisi sellainen hyvinvointivaltio mihin meillä on rahaa ilman velanottoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitini sanoi ollessani 23 v. etä pitäis muuttaa pois kotoa työn perään. Sanoi, notta meet bussiin tuosta tieltä. Nyt oon oottanu 7 vuotta. Muut ei oo välittäny paitsi jonkin työkkärin täti. Sanoi sakottavansa, jos vielä ens kerralla siinä seison..
Asun vissiin vikakohdassa maata - oon kyllä koettanu opiskella. Oon oik.kandi ja KTM.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys Tuula Haataiselle sd:
Mihin sosiaalidemokraatteja tarvitaan enää nykyisin? Tänä 100 vuotis vuotena tulee sdp:n synkkä historia mieleen, järkyttäen suomalaisia, josta presidenttikin meitä muistutti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys ehdokas Niinistölle:

Käytännössä ainoastaan Venäjä voi uhata tai painostaa Suomea sotilaallisesti. Suomella on ns. Nato-optio. Jos Suomi tekee
maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi päätöksen hakea Naton jäsenyyttä ja Venäjä voimakkaasti vastustaa tätä, onko Suomella mahdollisuus saada esimerkiksi Yhdysvalloilta turvatakuu jäsenyysprosessin keston ajaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi nordlap -laboratoriolle on annettu yksityis oikeus palveluun. puoli Suomea kierrättää puhelimissa ihmisten henkilö tunnuksia. onko tämä uutta laitonta sotea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietävätkö ehdokkaat sitä, kuinka paljon presidentti-instituutio meille veronmaksajille maksaa vuodessa ? Eli henkilöstökulut, kiinteistöjen ylläpitokulut, matkustuskulut ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko länsimainen kulttuuri perustuu Judeo-Christian etiikkaan mutta miksi Suomen ulkopoliittinen johto aina äänestää YKssa Israelin vastaisten päätöslauselmien puolesta
yhdessä EUn kanssa???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arizonan yliopiston professori LAWRENCE KRAUSS (tutkii universumin alkua) sanoi, että maailmassa on tuhansia uskontoja mutta korkeintaan yksi niistä voi olle totta!!!
Mikä mahtaa olla tämä yksi ainoa tosi uskonto?
Pres.ehdokkaan käsitys???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman etevimmät fyysikot ovat havainneet, että meidän maailmankaikkeus on hieno-viritetty elämää varten - ts. fysiikan laeilla ja niiden kertoimilla on optimaaliset arvot!
Kaikki tähtäsi elämän luomiseen!
Saksalainen fyysikko Leibnitz sanoi, että tämä maailman on paras kaikista mahdollisista maailmoista!
Kysymys presidentti-ehdokkaalle:
Uskotteko Luojan olemassaoloon vai onko kaikki onnekkaam sattuman tulosta???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidenttiehdokas - mitä ajatuksia herättää seuraava skenario:
"Uusi vuosi alkaa vaaleilla ja päättyy Puolueettomuudesta luopumiseen, Itsenäisyyden menetykseen, Liittovaltioon, Wehrmachtin alaisuuteen ja lopulta Tragediaan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montevideon sopimuksen mukaan valtiolla pitää olla pysyvä väestö, pysyvä alue, toimiva hallinto ja diplomaattisia suhteita ulkomaihin. Katalonia on antanut itsenäisyysjulistuksen. Mielestäni jokaisella kansalla on oikeus omaan valtioonsa. Jos olette eri mieltä, kertokaa hyvin perustellen, miksi mielestänne ei ole näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin korjataan vääryys, että eläkettä ei makseta alle 23- vuotiaille. Tarkoitan meitä jo
eläkkeellä olevia. Omalla kohdallani ei eläketuloa ole maksettu ennenkuin täytin 23 vuotta.
Seitsemän vuotta tein töitä ilman eläkekertymää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienellä työeläkkeellä ei saa edes takuueläkkeen tasoista eläkettä. Miksi Suomessa töitä tekemättömät saavat enenmmän eläkettä, kuin töitä tehneet.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne on jo korjattu.
Eläkkeen kertyminen alkaa nykyisin palkansaajilla 17-vuotiaana, yrittäjillä 18- vuotiaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää joku laki kun pokkeuksia on joka suvussa niinkuin joka ikisessä asiassa ja yhteikuntaluokassa että kun on sellaisiakin vähävaraisia jotka tarvitsivat vain väliaikaista apua että voisi jotakin tehdä ilman että menettäisi etuuksiansa kun se voi olla sairauden tai jotain ylinmääräistä menoa että talous ei romahtaisi byrokratiaan että voi huonosti sen takia kun ei ajoissa saa apua niin se tulisi edullisemmaksi yhteiskunnalle niinkuin tälle ihmisellekin ja aikaa ja vaivaa säästyisi ja kumpikin osapuoli olisi tyytväinen että pitäisi joka ihminen käsitellä yksilönä eikä massana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tulet valituksi Suomen presidentiksi, minkälaisen kannan tulet ottamaan Suomen kielipolitiikkaan?

Åbo Akademin tutkimusten mukaan v.2014 suurin osa eli 74% suomenkielisistä haluaisi poistaa pakkoruotsin ja muuttaa sen vapaasti valittavaksi kieleksi muiden kielten rinnalle.

Perustuslain 17§ ei edellytä kaikille pakollista ruotsin osaamista saati virkamiesruotsin velvollisuutta, koska ruotsinkielisten kielelliset oikeudet voidaan turvata muullakin tavoin kuin kaikkien suomenkielisten pakko- ja virkamiesruotsin vaatimuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkeä kysymys jokaiselle ehdokkaalle:

Jos ja kun Suomessa on selkeä käsittelymenettely turvapaikkaa hekeville. Kun ja jos päätös käsittelyn jälkeen on kielteinen,
eikö olisi kaikkien ETU, että päätös pannaan lain mukaisena oiketetusti toimeen.

Ei tämän jälkeen pidä enää "hyysätä" ns. lainvastaisesti maassa oleskelevia luvattomia , ei terv.hoitoja ja ei mm. kirkon ym. auttamisia.

Suomalasen rehellisen ihmisen ja vanhuksen oikeustaju on ristiriidassa jos saavat vain jatkaa oleiluaan katomalla maan alle. Kaikille meille on laki ja sanktiot.

Mitä mieltä Arvoisa ehdokas on
suomalaisten veronmaksajienkin näkökulmasta tilanteesta, miksi lakia ei noudateta ja pitääkö heidän kohdallaan noudattaa? näin kyselee pienituloinen velkasuomen vanhuuseläkemummo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys presidentti-ehdokkaille:
Britit lähtivät EUsta tajuttuaan, että Saksa ja Ranskan kunnian ja vallanhimoiset johtajat haluavat tehdä EUsta supervallan ja päästä määräilemään koko maailman asioista! Mutta jotta EUlla olisi sananvaltaa, sillä pitää olla myös voimakas armeija!
Miten suomen presidentti voi olla niin naivi ja uskoa, että Suomen toimiminen saksalaisen Wehrmachtin alaisuudesta tuo meille turvaa - päinvastoin moraalin mätäpaise Saksa suuruudenhulluudessaan syökseen koko EUn turmioon!
Fiksut Britit kieltäytyivät viisaasti Saksan sotilasjohtajuudesta ja tekivät Btexitit. Briteillä on nääs kokemusta Saksan moraalista!
Miten ihmeessä Suomen istuva presidentti voi olla niin perehtymätön Euroopan historiaan ja ymmärtämätön kansakunnan turvallisuuden perustasta!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (111)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image