Kotimaa

Kaleva-gallup: Keskustaa odottaa rökäletappio Oulun vaalipiirissä

Kotimaa 9.12.2010 0:00
Mirja Niemitalo
Keskustaa uhkaa tulevissa eduskuntavaaleissa rökäletappio Oulun vaalipiirissä. Vaikka keskusta Kalevan teettämän puolueiden kannatusmittauksen perusteella on säilyttämässä ykköspaikkansa, rämpii puolue pahassa ahdingossa keskellä vankinta ydinaluettaan.

Taloustutkimuksen tekemässä mittauksessa keskustan kannatus on Oulun vaalipiirissä 34,1 prosenttia. Noilla luvuilla puolue saisi eduskuntaan vain 7 kansanedustajaa nykyisen 9 sijaan.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa keskusta sai 43,1 prosenttia äänistä ja puolet vaalipiiriin 18 kansanedustajapaikasta.

Alueellinen kysely toteutettiin syksyn mittaan viikoilla 40--48. Kyselyyn osallistui yli 1?600 äänestysikäistä asukasta Oulun vaalipiiristä. Haastatteluissa kysyttiin, mitä puoluetta äänestäisi, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Samalla kysyttiin, mitä he äänestivät edellisellä kerralla.

Keskustan notkahdus sataa suoraan perussuomalaisille. Perussuomalaisten kannatus on Oulun vaalipiirissä nyt 12,9 prosenttia. Siinä on peräti 9,4 prosenttiyksikön nousu edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna. Vaaleissa nyt saatu kannatus tietäisi kahta paikkaa. Edellisissä eduskuntavaaleissa puolueen kannatus ei riittänyt paikkoihin.

Kannatuksen osalta tilanne muistuttaa vuoden 1970 vaaleja, jolloin perussuomalaisten edeltäjä maaseudun puolue sai Oulun vaalipiirissä 3 paikkaa ja silloinen maalaisliitto 6.

Myös SDP:n kannatuksessa on tapahtunut selvä notkahdus. Puolue saa 9,7 prosentin kannatuksen, jolla se pitäisi niukasti kaksi paikkaansa eduskunnassa.

Vasemmistoliiton kannatus on 15,9 prosenttia ja se takaisi puolueelle sen nykyiset kolme paikkaa. Myös kokoomus säilyttäisi kolme paikkaansa 14,5 prosentin kannatuksella, samoin vihreät yhden paikkansa 6,8 prosentin kannatuksella. Kristillisdemokraatit näyttäisivät jäävän 4,4 prosentin kannatuksesta huolimatta ilman edustajaa.

Vaalipiirin viimeisestä paikasta käydään kova kisa kokoomuksen, SDP:n, keskustan, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten kesken.

Lue lisää torstain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image