Kotimaa

Kaleva ehdolla Suuren jour­na­lis­ti­pal­kin­non saajaksi

Kalevasta palkinnon saajaksi on ehdolla rikostoimittaja Susanna Kemppainen (oik.) ja Markku Mantila (ei kuvassa). Muut ehdokkaat ovat Tero Karjalainen (vas.) ja Ilkka Kulmala Keskisuomalaisesta sekä Oma-Olivia-projektin Mari Paalosalo-Jussinmäki.
Kotimaa 17.2.2012 10:12 | Päivitetty 17.2.2012 10:27
Kaleva
Kaleva on ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi jutuistaan vanhoillislestadiolaisten piirissä paljastuneista lasten hyväksikäyttötapauksista. Kaleva on ehdolla Vuoden journalistinen teko -sarjassa.

Perustelujen mukaan Kaleva toi esiin alueellaan vaikutusvaltaisen herätysliikkeen sisällä tapahtuneita lasten hyväksikäyttötapauksia, jotka eivät olleet päätyneet viranomaisten tietoon.

"Vuosikymmeniä jatkuneesta hiljaisuuden kulttuurista ja salailusta on nyt päästy uhrien suojeluun ja tekojen oikeuskäsittelyyn", perusteluissa sanotaan.

Perusteluissa todetaan, että poikkeuksellisen laajasta painostuksesta ja sadoista perutuista lehtitilauksista huolimatta Kaleva otti myös pääkirjoituksissaan johdonmukaisesti kantaa tekoja ja vaikenemista vastaan.

Kalevasta palkinnon saajiksi ehdolla ovat rikos- ja oikeustoimittaja Susanna Kemppainen ja päätoimittaja Markku Mantila.

Muut ehdokkaat palkinnon saajiksi ovat Ilkka Kulmala ja Tero Karjalainen Keskisuomalaisesta superpitkien juttujen sarjasta sekä Mari Paalosalo-Jussinmäki ja Liisa Karttunen Oma Olivia -projektista.

Myös yleisö voi valita suosikkinsa

Suuri journalistipalkinto jaetaan Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla 21. maaliskuuta.

Vuoden journalistisen teon lisäksi jaetaan Vuoden journalisti ja Vuoden juttu -palkinnot.

Tänä vuonna yleisö voi ensimmäistä kertaa valita suosikkinsa kaikkien yhdeksän ehdokkaan joukosta. Äänestys käynnistyy Facebookissa tänään.

Bonnier-kustantamon jakamat journalistipalkinnot jaetaan nyt yhdettätoista kertaa. Viime vuonna vuoden journalistisesta teosta palkittiin Ylen Ajankohtaisen kakkosen Homoilta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Jos Kaleva poistaisi palkinnon myöntämistä kritisoivat kirjoitukset, silloin heidän tulisi myös poistaa kirjoitusten poistoa kritisoivat viestit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vielä vapaampaa sanaa toivotaan" - niin toivotaan, mutta Kaleva sensuroi kommentit, jotka kritisoivat palkinnon myöntämisperusteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan peruminen ei johdu realistisesta uutisoinnista vaan siitä, että hinta on korkea suhteessa uutisointitasoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä asiasta nimenomaan Kaleva on uutisoinut rohkeasti ja on palkinnon arvoinen. Vielä kun uskallettaisiin puuttua kunnallisen lastensuojelun sisällä vaikuttavaan epäkohtaan tämän liikkeen puitteissa. Vielä vapaampaa sanaa toivotaan, kuten moni muukin on jo maininnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kaleva on hyvä lehti jossa asiat ja mielipiteet tulee hyvästi julki. Olisi hieno asia jos palkinto tulisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva ei todellakaan tänä päivänä ole mikään sananvapauden airut. Asiallisetkin kommentit määrätystä puolueesta jätetään julkaisematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni vuoden journalistipalkinto kuuluisi Päivämies-lehdelle! Se on näinä vaikeinakin aikoina, kun media painostaa, halunnut olla pitämässä omaa linjaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisessa verkkosivun jutussa kerrotaan, että ”rikosilmoitukset lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat kasvussa, uutisoi Aamulehti. Viime vuonna rikosilmoitukset lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä lisääntyivät Suomessa yli 50 prosenttia. Poliisille ilmoitettiin lähes 1 700 tapausta.” Vanhoillislestadiolaisten piirin lapsiin kohdistuneet hyväksikäyttötapaukset edustavat yhden ryhmän tekoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sitä ehdolla olla. En oikein näe että Kalevalla olisi rahkeita voittaa tuota palkintoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä että Kaleva on nostanut kissan pöydälle, vaikka se on monesta vanhoillislestadiolaisesta tuntunut kiusalliselta. Kiusalliselta siksi että on pelätty leimaamista ja leimautumista. Uskon, että Kalevan julkituomat asiat ovat jatkossa omalta osaltaan myös ehkäisemässä näitä kauheita hyväksikäyttötapauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että myös vanhoillis lestadiolaisten piiristä tulee Kalevan toimille kiitosta! Toivottavasti kaleva jatkossakin säilyttää avoimuuden ja peittelemättömyyden linjan, se on alueen ihmisten etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko kalevan voittavan kisaa koska Sananvauden kannalta Kaleva sensuroi mielipiteitä paljon ja useasti.Toivoisin Kalevalta sensuuri vapaata kommentointi mallia niinkun Aamulehti ja lapin-kansa tekee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon ehdokkuudesta. Se merkitsee huomioiduksi tulemista hyvin tehdystä työstä. Juuri tässä tulee esille sananvapauden ja vapaan lehdistön rooli ja tärkeys: ne nostavat esille tärkeitä asioita ja merkittäviä epäkohtia, joiden tiedostamisella yhteiskunta voi pureutua niihin ja viedä asioita parempaan suuntaan. Toivottavasti Kaleva voittaa sen varsinaisen palkinnon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvoin tulensytyttäjää kiitellään. Meitä, "hiilloksenhämmentäjiä" kyllä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikos on aina rikos. Sanomalehti rikosten ratkaisijana on palkitsemisen arvoinen asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Kalevalle ja Mantilalle. Olen tavallinen vanhoillislestadiolainen perheenisä ja mielestäni Kaleva tässä täyttää lehdistön perustehtävää. On hyvä että kuvia ei kumarreta ja uskalletaan pöyhiä sitäkin mikä on inhottavaa ja niljakasta. Tuntuu turvalliselta, että joku ulkopuolinenkin seuraa SRK:n ja uskovaisten toimia. Valvomaton valta, oli se sitten taloudellista tai jopa hengellistä, voi johtaa pahoihin väärinkäytöksiin jos ei ole pelkoa kiinnijäämisestä. Tuo siis yleisellä tasolla, ei välttämättä tämän päivän SRK:ta koskien. Tämän jutun jälkeen vaihdoin Kalevan tilaukseni 7-päiväiseksi kestotilaukseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mahtava juttu. Vielä kun Kaleva jättäisi ne loputkin (harvat) iltapäivälehtien tyyliin otsikoidut juttunsa pois, ja muuttaisi uutisten kommenttien moderoinnin loogiseen ja kaikkien nähtävillä oleviin sääntöihin perustuvaksi, niin kyseessä olisi hyvin lähellä täydellisyyttä oleva sanomalehti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkinto kuuluu Kalevalle. Kaleva on uuden päätoimittajan aikana toiminut suoraselkäisesti eikä ole alistunut painostuksen alla.Edelliset päätöimittajat alistuivat vl-liikkeen painostuksen edessä.Onko se vapaata tiedonvälitystä. VL-liikkeen mahdollinen insesti ja lasten hyväksikäyttökäytäntö on paljastettava ja satettava tekijät ja tekojen salailijat oikeudelliseen vastuuseen teostaan.Ei riitä enää katumus ja johtokunnan jäsenten armollisuus..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upea juttu! Toivottavasti saatte palkinnon erittäin tärkeän asian julkituomisesta rohkeasti! Varmasti äänestän yleisöäänestyksessä ja tilaan ilolla kestona Kalevaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

13:48
Poliisi pysäytti Meri-Lapissa viikonlopun aikana seitsemän rattijuoppoa – Kemissä huumekuski jäi kiinni kortitta ajosta 22. kerran vuoden sisään
12:29
Syksyinen suo Suomussalmella, Oulujoen rannat ja aava meri – katso kuvia lukijoiden suosikkimaisemista
11:31
Turkki: Kurdijoukot tappoivat turkkilaissotilaan Pohjois-Syyriassa tulitauosta huolimatta – Erdogan luvannut ”murskata terroristien päät”, jos taukoa ei noudateta
11:22
Tänään vietetään kansainvälistä maisemapäivää – lähetä kuva suosikkimaisemastasi
10:52
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
9:45
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
9:26
Vanhat kuvat: Syksy Oulussa 20 vuotta sitten – kaupunkilaiset kauhistelivat parkkitalon harkkoseinää ja Tuiran kiertotie avattiin
88
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
32
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
26
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
23
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
14
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
13
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin
12
Britannian superlauantaista tulikin jälleen päivä, joka pitkittää EU-eroa – Mielenosoittaja: "Suututtaa, kun meitä ei kuunnella"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Kerrohan mitä olet maksanut moneen kertaan. Suomessa myydään maataloustuotteet alle tuottaja hinnoin. Kokeilehan kasvatt... Lue lisää...
Seppo Jokikokko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image