Kotimaa

Kalan ja poron alkuperä voi jäädä vielä piiloon - Suomi lähettämässä uuden esityksen ra­vin­to­la­mer­kin­nöis­tä EU:lle ennen juhannusta

Jos ravintoloissa tarjottava kala on kotimaista, se myös mieluusti kerrotaan jo nyt vapaaehtoisesti kuluttajille. KUVA: P‰ivi Karjalainen
Kotimaa 21.4.2018 6:00
Virpi Niemistö

Kala ja harvinaisemmat lihat, kuten hevonen, poro ja riista, voidaan jättää alkuvaiheessa pois, kun Suomi hakee uudestaan mahdollisuutta vaatia ravintolaruokaan alkuperämerkintöjä.

Näin kertoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Tässä mahdollisessa ensivaiheen rajauksessa ravintolan pitäisi ilmoittaa niin tuoreen possun-, naudan- kuin broilerinlihan alkuperä, kun niitä käytetään ravintolan tai muun tarjoilupaikan aterioihin.

Päätöstä rajauksesta ei ole vielä tehty.

Tutkimus vielä ennen kesää

Suomi aikoo hakea Brysselistä uutta mahdollisuutta alkuperäilmoitusten vaatimiseen vielä ennen juhannusta.

Ravintolaruuan alkuperän ilmoittamista koskevan asetuksen oli alun perin tarkoitus tulla voimaan jo nyt keväällä, mutta yritys törmäsi alkuvuodesta EU-komissioon. Komission mukaan Suomi ei kyennyt osoittamaan riittäviä perusteluja alkuperän yhteydestä laatuun.

Husu-Kallion mukaan tämän yhteyden esilletuontia terävöitetään uudessa ehdotuksessa.

Lisäksi esitykseen sisällytetään kuluttajille tehtävä tutkimus siitä, mitä mieltä he ovat ruuan alkuperän kertomisesta ja tietämisestä.

EU-komission mukaan Suomen asetusluonnoksen säädöksillä ei ole vaikutusta sisämarkkinoiden toimintaan, eivätkä ne näin muodosta kaupan estettä.

Asetus teettäisi ylimääräistä

Myös Euroopan unionilla on valmistelussa asetus alkuperämerkinnöistä. Esillä olleessa EU-mallissa ilmoitusvelvollisuus koskisi ruuan pääraaka-ainetta.

Matkailu- ja ravintola-alan järjestön (MaRa) mielestä Suomen pitää odottaa unionin yhteistä linjausta alkuperämerkinnöistä.

Suomen kansallinen malli tuottaisi ravintoloille MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mielestä valtavan työtaakan.

– Suomen ensimmäisessä ehdotuksessa merkintävaade koski käytettäviä lihoja, kaloja ja kalajalosteita. Tällainen olisi tarkoittanut yhdelle ravintolalle jopa 60 ainesosan alkuperän erillistä kirjallista merkintää, kun lounaslistat vaihtelevat, Lappi perustelee.

– Tästä syntyisi ravintoloille uusi velvoite, joka veisi aikaa ja aiheuttaisi virheitä, joista elintarvikevalvojat rankaisisivat, Lappi jatkaa.

MaRan mukaan tiedot on etsittävä pakkauksista käsityönä, eikä kunnollisia tietoja aina edes löydy ravintolan ostamista pakkauksista.

MAINOS

Kommentoi

Miten poronliha voi olla harvinaista ja miten voi olla poronlihan alkuperän todistaminen vaikeaa? Tapahtuuko poronlihan tuotannossa jotain yhtä epämääräisiä asioita kuin petovahinko asioissa? Mitä siinä on jotain salattavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'MaRan mukaan tiedot on etsittävä pakkauksista käsityönä, eikä kunnollisia tietoja aina edes löydy ravintolan ostamista pakkauksista.' Tämähän tarkoittaa sitä, että ravintolat syöttävät asiakkailleen ruokaa, jonka alkuperästä kukaan ei tiedä mitään, ei edes kokki. Alkuperämerkinnän velvoite ravintoloille ei mitätöi elintarvikeraaka-aineen pakkaajan/tuottajan/jalostajan velvoitetta ilmoittaa raaka-aineen alkuperää. Ravintolat voivat joukkovoimalla vaatia myös em. toimijoilta alkuperämerkintöjä oman työnsä helpottamiseksi, ellei EU-komissio suuressa tyhmyydessään niitä siihen pysty velvoittamaan. En halua syödä ravintolassa esim. brasilialaista kanaa, jos suomalaista on tarjolla. Pelkäävätkö ravintolat katteidensa menettämistä, kun alkuperä on ilmoitettava? Kotimaiset raaka-aineet eivät ole ylihintaisia, jos liiketoiminta muilta osin on hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
57
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
47
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
39
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
29
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
26
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Vaurauden esittelyn sijaan, varakas voi arvostaa omaa ja lähimmäistensä terveyttä niin paljon, että ostaa ison kalliin ... Lue lisää...
Motoman

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image