Kotimaa

Kak­sois­kun­ta­lai­suus halutaan korvata mo­ni­paik­kai­suu­del­la – ratkaisu tyrmäisi verotuksen ja äänioikeuden

Tauno Anttonen viettää aikaa kakkosasunnollaan Vaalan Rokualla suunnilleen yhtä paljon kuin vakituisessa asunnossaan Oulun keskustassa. KUVA: Petri Hakkarainen
Kotimaa 14.3.2018 7:27
Petri Hakkarainen

Kaksoiskuntalaisuusvaatimusten tilalle tuodaan käsitettä monipaikkaisuudesta. Jaetut veronmaksu ja äänioikeus tyrmätään selvityksessä perustuslain vastaisina.

Ainakin 1990-luvulta saakka aika ajoin keskusteluun nostettu ajatus kaksoiskuntalaisuudesta halutaan haudata. Tilalle tarjotaan monipaikkaisuutta.

Kaksoiskuntalaisuutta on ehdotettu toteutettavaksi niin, että verotulot voitaisiin jakaa vakituisen asuinkunnan ja mökkikunnan kesken. Mökkiläiselle on maalailtu jopa äänioikeutta kakkoskunnassaan.

Tulevaisuuden kunta -hankkeen yhteydessä tehty selvitys korvaa kaksoiskuntalaisuus-termin monipaikkaisuudella ja tyrmää samalla mahdollisuuden verotuksen jakoon ja kahden kunnan välillä valittavaan äänioikeuteen.

– Suomalaiseen monipaikkaisuuteen ei voi liittyä verotuksellisia ja äänioikeuteen tai vaalikelpoisuuteen liittyviä oikeuksia tai velvollisuuksia. Tämä perustuu kunnallisen verotusoikeuden perustuslain suojaan, verotuksen tarkkarajaisuuteen ja perustuslain turvaamaan kansanvaltaisuusperiaatteeseen, työryhmä perustelee.

Ryhmän puheenjohtaja, hallitusneuvos Auli Valli-Lintu toteaa, että ajan jakaminen eri paikkakuntien välillä yleistyy vapaa-ajan lisääntyessä, työn muuttuessa ja digitalisaation edetessä.

– Ihmisten arjesta on tullut yhä enemmän monipaikkainen. Se on otettava huomioon niin lainsäädännössä kuin kuntien toiminnassakin.

Selvityksen mukaan nykylainsäädäntö ei aseta esteitä osallisuuden kehittämiselle. Hyvä esimerkki ovat eräisiin kuntiin perustetut mökkitoimikunnat tai vapaa-ajan asukkaiden neuvostot.

Laki laittoi rajat

Kaksoiskuntalaisuudesta on puhuttu vuosikymmeniä, mutta selvitys tehtiin vasta nyt.

Selvityksen mukaan perustuslaki asettaa reunaehtoja kaksoiskuntalaisuuteen liittyviin oikeuksiin.

Koska julkinen hallinto on vahvasti paikkaperusteista, osaa verotuloistaan ei voi ohjata mökkikuntaan eikä sen kunnallisvaaleissa äänestää.

Mökkiläisen vai­ku­tus­mah­dol­li­suuk­sia loma­kun­nas­sa voisi li­sä­tä e-kun­ta­lai­suu­del­la muun muassa some-kanavien kautta.

Pohdintaa on myös Ja­pa­nin mal­lista, jos­sa kan­sa­lai­sel­la olisi mah­dol­li­suus mak­saa va­paa­eh­tois­ta ko­ti­seu­tu­ve­roa muualle kuin asuinkuntaansa.

Lue lisää 14.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Miten meidän käy, kun meillä on neljä kotia, joista yksi on vakituinen ja muissa ollaan silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksoiskuntalaisuus/monipaikkaisuus vai kotikuntalaisuus/verotuskuntalaisuus ? Suomalaiset vaikuttavat eri puolilla kotimaataan viikottain niin työn kuin harrastusten takia. Esimerkiksi työnhaun aktiivimalli aihettaa liikkumista alueelta toiselle, mikä ei kuitenkaan edellytä muuttoa kotikunnasta pois. Kuntalaisuus - termi täytyy määritellä uudelleen järkevällä tavalla ja se kannattaa jättää yliopistoväen tehtäväksi, ettei mene kovin pieleen. Perustuslakia on noudatettava ! Nykyhallituksen jäsenet 'sokeina perustuslakien antamille oikeushyville' hyppivät suomalaisten silmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekin olisi kovasti hyvä uudistus, jos ihmiset voisivat valita mieleisensä seurakunnan. Moni on muuttanut Suomen sydänmailta ruuhkasuomeen, eikä ole tuntenut yhteenkuuluvuutta niiden kovin erilaisten kirkon näkemysten kanssa, joihin oli kotikulmillaan tottunut. Olisiko se liian vaikea asia, että kotiseurakunta ei enää määräytyisi asuin paikan mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa...
Jotenkin tulee mieleen, että eikös sen opetuksen pitäisi olla koko kirkossa samaa? Ei väliä asuuko lapissa vai ruuhkasuomessa?
Opetuksen lähteenä kuitenkin sama kirja..
Vai olisiko että "kansankirkko" ei olekaan pysynyt opetuksessaan?

Toisaalta, eihän se paikallinen kirkko sinua varmaan pakota muuttamaan omaa ajatteluasi / toimintaasi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse erosin kirkosta jokunen vuosi sen jälkeen kun muutin Ouluun. Ei kyllä ollut mitään yhteyttä uuteen seurakuntaan, joten en voi opetusten eroja kommentoida. Vanhan seurakunnan kirkkomaalle sen sijaan on monet lähisukulaiset haudattu, kirkko tuttu jo lapsesta lähtien ja monet kerrat käynyt. Ehkä olisi kirkon jäsenenä tullut vieläkin oltua ellei olisi pakolla siirretty kirkonkirjat Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image