Kotimaa

Kaksi vankia kävi vartijoiden kimppuun Riihimäen vankilassa – Luot­ta­mus­mies: "Va­li­tet­ta­vas­ti tämä oli odo­tet­ta­vis­sa"

Riihimäen vankilassa kaksi vankia hyökkäsi vartijoiden kimppuun maanantaina. Poliisi tutkii tapausta. KUVA: Arttu Laitala
Kotimaa 18.6.2019 16:09
Joonas Kuikka

Viranomaiset ovat vähäsanaisia Riihimäen vankilassa sattuneesta välikohtauksesta. Vankilavirkailijain liitto on osannut odottaa henkilökuntaan kohdistuvaa hyökkäystä.

Riihimäen vankilassa on maanantaina sattunut tapaus, jossa kaksi vankia hyökkäsi useamman vanginvartijan kimppuun. Lännen Median saamien tietojen mukaan vartijoiden vammat eivät ole hengenvaarallisia, mutta osa niistä on vaatinut tarkistuttamista. Viranomaiset ovat tapauksesta vähäsanaisia.

Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juuti vahvistaa tapauksen. Hän kuitenkin sanoo, ettei voi kommentoida asiaa enempää. Riihimäen vankilan johtaja Pasi Oksa myöntää, että vankilassa on sattunut tapahtuma, josta on tehty ilmoitus poliisille. Hänkään ei kommentoi hyökkäyksen yksityiskohtia, koska tiedotusvastuu on poliisilla.

Hämeen poliisilaitoksesta vahvistetaan, että tapaus on tutkinnassa. Poliisi ei kuitenkaan tässä vaiheessa kommentoi tapauksen yksityiskohtia.

Lomalta tavoitettu Vankilavirkailijain liiton luottamusmies Mika Junikka kertoo olevansa tietoinen Riihimäellä sattuneesta tapauksesta. Henkilökuntaan kohdistunut hyökkäys ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Valitettavasti tämä oli odotettavissa. Valvontahenkilökunta on monta kertaa varoittanut johtoa siitä, että pian jotain sattuu, hän sanoo.

Lännen Media kertoi vanginvartijoihin kohdistuneista turvallisuusuhista toukokuussa. Vankilavirkailijan liiton mukaan uhat ovat läsnä lukemattomien vankilavirkailijoiden työssä lähes päivittäin.

– Tilanne on huolestuttava. Olen ollut 20 vuotta töissä vankilassa ja väkivalta on vain raaistunut. Siellä, missä ei ole jengejä, ei edes tiedetä, millaista heidän kanssaan on olla tekemisissä, Junikka toteaa.

Junikka sanoo, ettei kuitenkaan usko pelon ilmapiirin valtaavan vankilan henkilöstöä.

– Mutta kyllä kaikki tietävät, että hereillä täytyy olla, hän sanoo.

Riihimäen vankila on ollut pahoinpitelyiden vuoksi otsikoissa myös aiemmin tänä vuonna.

Lännen Media kertoi huhtikuussa, että vankilassa on aiemmin tänä vuonna tapahtunut useita törkeitä pahoinpitelyitä, joiden taustalla on ollut rikollisjengi United Brotherhood. Vankiloissa tilastoidaan vuosittain 50–100 pahoinpitelyä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Pistäkää se turun kovin jätkä järvi kongille, eiköhä fangi tokene. On se nii kova jätkä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hellanlettas, onkohan ollut Nintendossa vanhentunut peli, vai tökkikö Twitter, kun noin pahoittivat mielensä, nuo luksuslomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikosseuraamuslaitoksen on vallannut täysin arvoliberaali ilmapiiri ja käytänteet on sen mukaan. Tasapaino puuttuu.

Arvoliberaalisuuden toteutumista valvoo eduskunnan oikeusasiamies, jonka lain tulkinnat ovat pitkälti vankimieliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koville vangeille on oltava kova kohtelu. USA:ssa laitetaan jengirikollinen aina kahleisiin ennen kuin päästetään sellin ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattasko antaa niitä rauhottavia lääkkeitä vangeille jos ne menee vaivaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentin mielestä suurin uhka on ilmastonmuutos. Viimepäivien uutisointi kertoo ihan muuta. Huumeiden käyttö on hallitsematonta. Viattomia kuolee päivittäin ja joutuu kiristyksen kohteeksi. Edes eduskuntavaali lupauksissa ei tullut poliisin määrärahojen lisäämis tarve esille eikä huumeiden vastainen työ.Valtion ylimmät päättäjät hyväksyy tämän huume retostelun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ja kuin tällänen on ollut odotettavissa niin miksi tähän ei ole puututtu? Eikö laki ja terve järki sano että tähän olisi hyvä puuttua? Voisi luulla että näiden viimeaikaisten uutisten valossa rise:n johtojistossa alettaisiin jakamaan potkuja. Jokin vastuu heilläkin luulisi olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tämä rikosseuraamuslaitoksen touhu on ihmeellistä. Vasta sanottiin että jengit lisääntyy ja teot raaistuu. Seuraavana rise:n johto voivotteelee kuinka vankilat pitäisi saada avovankiloksi tai pantarangaistuksiksi. Sitte oli kuinka vankilat pitäisi sijoittaa kampuksiin. Täten jengit saisi lisää valtaa ja rikosseuraamuslaitoksella ei omien sanojen (johdon) mukaan ole resursseja! Miten on mahdollista että vartijat ovat tälläsestä varoitellut ja jopa lehdistö kirjotellut eikö silti ole resursseja tai ei muka tiedetä ? Millanen turvallisuus viranomais organisaatio tämä rise oikein on? Pitäisikö risen johdin herätä ja priorisoida rahan käyttöä turvallisuuteen? Säälittävää toimintaa. Varmasti vartijoiden työkin on vaikeaa tälläsen johdon alaisuudessa. Osaannottoni heille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos ei kysytä neuvoa itänaapurista. Siellä ei jengit heilu vankiloissa vaan ne pidetään kurissa. Elinkautisvangit liikkuvat kahleissa pää alaspäin painettuna kuten taannoin eräs dokumentti tämän osoitti. Onko se kurin pitäminen oikeesti niin vaikeaa vai siirryttäisiinkö ostopalveluihin itänaapurista tässä asiassa kun ne tämän asian taitaa mallikkaasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi voisi ulkoistaa vankilapalvelut
Ostetaan jatkossa Venäjältä kaikki vankeinhoito. Saadaan samalla vanhat vankila alueet hyötykäyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavaa että tällaista sattuu. Viranomaisille lisää keinoja puuttua selkeiden rikollisjengien toimintaan, ja rauha vartijoille ja vangeille taattava!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankiloita Suomessa johtaa rikollisjengit ei viranomaiset ja rosvoja pitää paapoa että ne viihtyy vankilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jengiläiset pitää eristää muista ja toisistaan, oma erityisen kovan kurin vankila tarvitaan - mallia Venäjän kovimmista vankiloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa että jos on ollut useampi vartija paikalla, niin ei ole pystytty kahta vankia pitämään kurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vartijan, kuten muidenkin turvallisuusalan virkamiesten voimankäyttö on hyvin tarkasti seurattua. Vankiloissa on kamerat jokapuolella, joten pienikin viite, tai edes aavistus liiallisesta voimankäytöstä, saa aikaiseksi kantelun oikeusasiamiehelle ja mahdollisen rikosilmoituksen. Löysä tilanteeseen meno taas saattaa aiheuttaa enemmän ongelmia. Tällaista on olla vanginvartija.

Taidan itse pelätä enemmän oikeusasiamiestä, kuin pahapäiseksi heittäytynyttä vankia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko jossain sanottu etteivät voineet mitään.Ovat hyökänneet kimppuun
Mitä sitten on tapahtunut sitä ei kerrota.
Uskoisin että tilanne saatu hallintaan nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen pari vanginvartijaa, en ole ollut heidän asiakkaanaan. Ovat empaattisia, ammattilaisia, jotka varmuudella kohtaavat vangit ihmisinä. On suuri vääryys että vartijoiden työturvallisuus on näin huonolla tolalla, työnantajalla on keinot estää tällainen, esimerkiksi niin että vartijoita on riittävästi, ja nytkin tiedossa ollut uhka olisi otettu vakavasti.
Iso moite Rikosseuraamusvirastolle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image