Kotimaa

Kaksi tuplaeh­do­kas­ta parlamenttiin ja Essayah kovaan ää­ni­saa­lii­seen, muilla hiljaisempaa – Väyrynen ja pienpuolueet ahtaassa raossa

Seitsemän tähden liikkeen listoilla ollut Paavo Väyrynen sai 13 626 ääntä.
Kotimaa 27.5.2019 10:03
Joonas Kuikka

Ennen eurovaaleja kohua herättivät tuplaehdokkaat, jotka olivat päässeet kuukausi sitten eduskuntaan ja ehdolla myös eurovaaleissa. Osa tuplaehdokkaista ei olisi edes ottanut meppipaikkaa vastaan.

Eurovaalien tuplaehdokkaista parhaiten pärjäsivät perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen, jotka saivat paikat europarlamenttiin.

He kuitenkin aikovat myös mennä parlamenttiin, toisin kuin osa jo eduskuntaan valituista eurovaaliehdokkaista olisi tehnyt. Jossitella ei tarvitse, sillä tällaisia ehdokkaita ei valittu.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah keräsi ääniä puolueelleen, vaikka olisi ollut vain kuluvan vuoden Euroopassa eli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden loppuun saakka. Hän sai silti huiman äänisaaliin, 53 608 ääntä. Toinen puolueen tuplaehdokas Peter Östman hyytyi 7 623 ääneen. Essayahin potti ei kuitenkaan tuonut kristillisille yhtään meppipaikkaa.

Vasemmistoliiton tuplaehdokkaille kritiikkiä

Vasemmistoliiton euroehdokkaista entinen meppi Merja Kyllönen olisi valinnankin jälkeen hän jäänyt eduskuntaan. Kansa jätti hänet valitsematta, mutta ääniä kertyi kuitenkin 23 263, mikä riitti varamepiksi.

Tuplaehdokkaana ollut kansanedustaja Hanna Sarkkinen sai 10 908 ääntä, kolmanneksi eniten puolueesta. Hän on siis seuraavana jonossa, jos Kyllönen ei ottaisi tarvittaessa varapaikkaansa vastaan. Puolueen mepiksi valittu Silvia Modig sai 51 608 ääntä.

Vasemmistoliitto sai erityisesti kritiikkiä siitä, että se asetti ehdolle nimekkäitä poliitikkoja keräämään ääniä muille ilman aikomustakaan lähteä europarlamenttiin. Jos tämä ei suoraan näkynyt itse ehdokkaiden äänimäärässä, se pahasti näkyi puolueen kyykkäämisessä vain 6,9 prosentin äänisaaliiseen.

Vihreiden äänestäjät olivat siinä mielessä valveutuneita, että tuplaehdokkaat Bella Forsgren, Iiris Suomela, Saara Hyrkkö ja Mirka Soinikoski jäivät jämäsijoille muutamien tuhansien äänisaaliilla. Tosin hekin keräsivät kyseenalaisesti ääniä puolueensa 16 prosentin huimaan ääniosuuteen.

Perussuomalaisilla oli Huhtasaaren ja Hakkaraisen lisäksi neljä tuplaehdokasta, mikä oli eniten puolueista. Heistä Sebastian Tynkkynen keräsi 17 596 ääntä. Mauri Peltokangas ylsi 10 832:een. Veikko Vallin ja Minna Reijonen jäivät muutamiin tuhansiin. Varalle pääsi kuitenkin meppipaikkansa menettänyt Pirkko Ruohonen-Lerner, joka siis ei ollut tuplaehdokas.

Pienpuolueiden kyyti kylmää

Parhaiten pienpuoleista pärjäsi 0,9 prosentin äänisaaliilla Paavo Väyrysen seitsemän tähden liike, jonka puolueita perusteleva ja vaihtava Väyrynen tosin jo ehti jättää.

Väyrysen valtakunnallinen äänisaalis 13 626 on kuitenkin kaukana entisen keskustapoliitikon ja mepin suuruuden päivistä.

Toiseksi eniten pienpuolueista ääniä keräsi piraattipuolue 0,7 prosentin kannatuksella ja Petrus Pennanen 7 568 äänellään.

Toimitusministeristöpuolue sininen tulevaisuus jäi 0,3 prosentin kannatuksella jopa tähtiliikkeen ja piraattien taakse, mutta ohitti sentään feministit. Feministisen puolueen Katju Aro sai 3 145 ääntä.

Suomen kansa ensin -puolueen Marco de Witin valtakunnallinen kannatus on nyt mitattu. Se on 614 ääntä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

No, missäs kaikki Paavo fanit nyt ovat selityksineen ja kehuineen kuinka Paavo tulee voittamaan kaiken kun on niin pätevä ja paras ja vaikka mitä?
Kumman hiljaiseksi vetää teidät suurien satujen kertojat kun totuus iskee arkeen. Nauttikaa nyt saavutuksistanne ja ehdokkaanne suosiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin siinä käy kun ei tajua mitä kello on lyönyt.
Peräpohjalaiseen tyyliin Paavo Väyrynen iski
päätään seinään katkeraan loppuun saakka.
Kaikella on aikansa. Niin myös Paavo Väyrysellä
politiikassa. Äänestäjät ovat antaneet tuomionsa,
eikä siitä voi valittaa. Kaikkea hyvää Paavolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikiväyry alkaa nyt jo hiipumaan, uskomatonta!
Muistelijana ja kommentoijana hänellä edelleen puuhaa piisaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiukan hymyilyttää tuon Väyrysen floppi joka on todella nolo ja kuitenkin Väyrynen oli varma läpimenostaan.
Se oli siinä sitten Väyrysen politikointi ja nolosti päättyi. Väyrynen kun olisi osannut pelata pelinsä oikein, niin olisi voinut poistua arvokkaasti takavasempaan, mutta kun pyrkyryydessään ei ole mitään rajaa niin nyt kävi näin nolosti.
Toivottavasti ymmärtää jo ettei takinkääntäjiä haluta enää sooloilemaan ja alkaa viettää ansaittuja eläkepäiviään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
58
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image