Kotimaa

Kaksi sairastunut botulismiin - olii­vi­säi­ly­ket­tä myyty myös Rovaniemellä

Kotimaa 21.10.2011 15:26 | Päivitetty 21.10.2011 15:42
Kaleva
Kaksi saman perheen jäsentä on sairastunut botulismimyrkytykseen Helsingissä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Molemmat henkilöt olivat ennen sairastumistaan nauttineet oliivisäilykettä, josta on osoitettu botulinumtoksiinia.

Kyseinen oliivisäilyke on italialaista alkuperää, tuotenimi on Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä, parasta ennen 09/2012 ja maahantuoja on Kespro Oy.

Tuotteet on vedetty pois myynnistä. Kyseisiä tuotteita on myyty K-ruokakaupoissa KCM Iso Omena (Espoo), KCM Jumbo (Vantaa) ja KSM Eteläkeskus (Rovaniemi).

Lisäksi tuotteita on myyty muutamaan ravintolaan. Jos kuluttajilla on kotonaan kyseisiä tuotteita, ne pyydetään palauttamaan ostopaikkaan. Jos kyseistä tuotetta nauttineilla henkilöillä esiintyy botulismille tyypillisiä oireita, tulee hakeutua välittömästi hoitoon ja kertoa hoitavalle lääkärille epäilystä.

Botulismi voi lamaannuttaa hengityksen

Botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys, jossa bakteerin elintarvikkeessa muodostama toksiini aiheuttaa sairastumisen. Taudin itämisaika on tavallisesti 12--36 tuntia, mutta se voi vaihdella 2 tunnista 14 vuorokauteen.

Alkuoireina voi olla ruuansulatuskanavan oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia, ilman kuumetta. Sen jälkeen kehittyvät tyypilliset neurologiset oireet (puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt), jotka johtuvat kasvojen alueen lihasten halvaantumisesta. Lihasheikkous etenee kaulan, pallean ja raajojen alueelle, jolloin muun muassa kävely vaikeutuu.

Hengityksen lamaantuminen voi johtaa kuolemaan. Suurin osa sairastuneista toipuu, jos tautiepäily syntyy varhain ja hoito aloitetaan ajoissa.

Hoitona käytetään antitoksiinia, joka sisältää vasta-aineita hermomyrkylle. Tämän lisäksi voidaan tarvita hengityskonehoitoa.

Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset ovat Suomessa hyvin harvinaisia, viimeksi sitä on todettu vuonna 2006 kahdella savusiikaa syöneellä henkilöllä. Yleisimpiä riskielintarvikkeita ovat olleet virheellisesti säilytetyt kalatuotteet ja huonosti kuumentamalla valmistetut kotitekoiset säilykkeet.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

143
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
84
Hehkut katoamassa katukuvasta, yhtiö aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – Oulussa kaksi myymälää
64
Lähes 20 eri maan sotilaita vyöryy Suomeen ensi keväänä – Yhdysvallat johtaa massiivista harjoitusta Suomen maaperällä
60
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
54
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
51
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
48
Pikaruokaketju Hesburger avaa pian jo kymmenennen ravintolansa Ouluun – "Avaamme uusia hyvien paikkojen löytyessä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Y-nuoren pitää mennä ensin töihin 40 vuodeksi. Palataan sitten asiaan ja katsotaan onko hänelle karttunut eläkettä. Jos ... Lue lisää...
Yksinkertaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image