Kotimaa

Kaksi ou­lu­lais­yri­tys­tä levittää tur­va­ka­me­ra­ku­via Facebookissa

Facebookissa leviävät nyt myös turvakamerakuvat. KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 2.1.2014 6:03 | Päivitetty 2.1.2014 10:35
Eleonoora Riihinen

Kaksi oululaisyritystä on julkaissut Facebook-sivuillaan turvakamerakuvia miehistä, joita epäillään myymälävarkauksista.

Tietotekniikka-alan yritys SystemaStore Oy julkaisi turvakamerakuvia kahdesta miehestä pari viikkoa sitten. Miesten tunnistamisesta luvataan sadan euron arvoinen tuotelahja.

Kuvasarjan yhteyteen on kirjoitettu: ”Näiltä urheilullisilta kavereilta unohtui käsineet myymäläämme, auta meitä tunnistamaan heidät.” 

Yhdessä kuvassa lippalakkipäinen mies näyttää laittavan valkoista pakettia takin sisään.

Koruliike Sunkoru Oy puolestaan julkaisi alkuviikosta kasvokuvia ja videon miehestä, joka ”unohti antaa laskutusosoitteensa.” Liikkeen Facebook-sivun mukaan mies tavoitettiin myöhemmin yleisövihjeen perusteella.

Professorilta moitteet

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta pitää yritysten menettelyä riskialttiina.

”On aivan selvää, että tässä yritetään saada kiinni myymälävarkaita. Yrittäjä ottaa riskin, koska tässä saattavat tulla kunnianloukkaukseen liittyvät rikossäännökset sovellettavaksi.”


Juttua muokattu: Lisätty maininta, että Sunkoru tavoitti miehen vihjeen perusteella.

Lue lisää 02.01.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (99)

Eiköhän ruvettu vain varkaita puolustelemaan on ihmeellistä sakkia nämä suomalaiset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuolla facebookissa (ainakaan sytemastore vaitä mitää rikollista tapahtuneen. "...miehistä, joita epäillään myymälävarkauksista" on Kalevan oma tulkinta. Tiedä onko tuo kommentti kuvista tullut sitten poliisilta vai onko puhtaasti toimittajan tulkinta, eli jos joku on mahdollisesti tekemässä kunnianloukkausta niin se on taho Jorma Kalskeen mukaan "...kuvien tai tietojen levittäjä voi syyllistyä kunnianloukkaukseen, jos henkilöä väitetään syylliseksi ilman riittäviä perusteita" (IS).
Toivottavasti hanskojen hukkaajat myös löytyvät ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi, että oikeusvaltiossa tällaiset asiat annettaisiin viranomaisten hoitoon ja oikeusjärjestelmän päätettäväksi, koska tekijää ei hyvästä syystä voi ennen tuomiota pitää syyllisenä, jos rikoksesta epäilee, vaikka viestin naamioisikin joksikin muuksi. Ja vaikka vain hanskojen omistajia hakisikin, kuvien levittely julkisesti ilman asianosaisen hyväksyntää on luvatonta. Mediallakin on käyttäytymissäännöt näiden asioiden suhteen, joten luulisi liikkeenharjoittajillakin olevan. Enpä enää itse asioi kyseisissä liikkeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko nuo myymälät sanoneet etsivänsä näpistelijöitä? Naamakirjaa tuntematta jutun teksti antaa ymmärtää että toisessa tapauksessa on käsineet unohtunut ja toisesa kiireinen asiakas on unohtanut antaa laskutusosoitteensa. Aivan arkipäiväisiä tapahtumia jotka on hyvä saada oikaistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisilla ei riitä aika tällaisiin. Mahtavaa että yrittäjät ovat hoitaneet kunnon kamerat ja mikäpä nolompaa, kuin että kuvat leviää kulovalkean tavoin. Ihan oikein rosvoille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pistää ajattelemaan kun voi olla mahdollista että syyttömien kuvia julkaistaan. Mieluummin jätettävä kokonaan julkaisematta. Parempi jättää rosvojen kiinniotto poliisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on kuva-aineistoa, se tulee julkisuuteen myös poliisin kautta. Eivät nämä yrittäjät ole pelkissä kalsongeissa liikkeellä. He ovat tarkastaneet oikeudelliset oikeutensa ja mahdollisuutensa ennen kuvien julkaisua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä sitä jos hanskat jää tiskille, pittäähän miehelle antaa viäl lomarahatki ;)
kumma se kun pitää rikoksen tekijää suojella mutta omaisuuttaan et saa suojata ja vielä vähempi
ettiä takas kotio

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oottakaaka, kun löydätte oman kuvanne rikoksesta epäiltynä pyörimässä pitkin nettiä jonkin tulkintavirheen vuoksi. Katsotaan kuinka kauan löytyy porukkaa, joka on valmis vetämään teitä pataan vaikka asia olisi selvitetty julkisuudessa moneenkin kertaan ja vielä anteeksiantojen kera.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se ole parempi, että rikolliset saadaan kiikkiin kuin että ne kulkevat vapaalla jalalla? Vaikka esim. USAssa on paljon pielessä, niin rikollisia siellä sentään osataan vielä kohdella rikollisina ilman hyysäystä. Ja sheriffin toimistojen kotisivuilta löytyy kuvien kera, ketä etsitään ja minkälaisesta rikoksesta (eikä siinä ole mitään ongelmaa)... Suomi on hyysäyksen luvattu maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista epätoivoisimpia ovat ihmiset, jotka päivittäin kyttäävät facebookissa mitä säälittävää sinne laitetaan. Oli se pc-kauppiaan kuvan ihminen rosvo tsi ei, mitä se sinua lämmittää? Kato peiliin ja kysy, hei miten mulla OIKEASTI menee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viraalimarkkinointia ja vigilante mielialaa, aivan hienoa. Meillä on sellainen viranomainen, jolla on varsin kattava kasvokuvakokoelma välillä pikkurahan puutteesta olevista - jospa jätettäisiin sen harkintaan milloin epäiltyjen kasvokuvia julkaistaan?

Idea on varmaan hieno juuri siihen asti, kun se puraisee teitä perseestä. Epäselvä tilanne, väärä tunnistus ja ilmianto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tällaiset professorit ovat itse riskialttiita. Tälle tämän päivän yhteiskunnalle. Yhden professorin mielipide on yhtä arvoton tai arvokas kuin kenen tahansa ajattelevan ihmisen. Vai luuleeko joku, että viisaus on kasvanut siitä, että on lukenut muutamia kirjoja enemmän kuin joku tällainen mattimeikäläinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen tulkinta asiaan.

"Hän myös tulkitsee, että liikkeenharjoittajan on luvallista etsiä myymälävarasta valvontakamerakuvan avulla, jos kuvan yhteydessä ei kerrota syytä henkilön etsimiseen. "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin maksan palkkion jos joku näki pyöräni särkijän uudenvuodenaattona Kaukovainion ostoskeskuksessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai tuommosia tyyppejä voi joku Facebook kiinnostaa, tuskin edes käyttävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtakunnan syyttäjän Jorma Kalskeen linjaus vastaavista tapauksista

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288490682249.html

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Apulaisvaltakunnansyyttäjä ratkaisee muun muassa syyttäjälaitoksen yleistä hallintoa koskevat sekä ylimmän syyttäjän toimenpiteitä edellyttävät asiat. Apulaisvaltakunnansyyttäjälle kuuluvat myös sananvapautta koskevat asiat."
Onkohan tuo nyt ihan oikein että kyseinen virka on elinikäinen. Viimeiset kymmenen vuoden aikana hän ei ole sanavapautta ainakaan puolustanut. Haluaisin välillä kuulla ylimmän valtakunnansyyttäjä Nissisen mielipidettä tämän apulaissyyttäjän sijaan. en ole varmaankaan ainoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (99)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joko olisi aika rekisteröitymiseen

On sillä ainakin kaksi merkitystä. Se, että tiedän rekisteröityneen nimimerkin kirjoituksen kirjoittajaksi jokseenkin va... Lue lisää...
Arvo Tasa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image