Kotimaa

Kaksi Iissä sijaitsevaa kirjolohien kas­va­tus­lai­tos­ta tyhjennettiin IHN-vi­rus­tar­tun­to­jen takia - tonnikaupalla lohta hävitetään

Iissä sijaitsevat kaksi merikasvatuslaitosta on tyhjennetty IHN-virustapausten vuoksi kaloista, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Kuvituskuvan lohet eivät liity IHN-tartuntoihin. KUVA: Kajava Aimo
Kotimaa 2.2.2018 12:43 | Päivitetty 2.2.2018 12:51
Kaleva

Iissä sijaitsevat kaksi merikasvatuslaitosta on tyhjennetty aiemmin löytyneiden IHN-virustapausten vuoksi kaloista, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Perämeren rannalla sijaitsevien laitosten kirjolohista löytyi marras-joulukuun vaihteessa vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia (IHN eli infectious haematopoietic necrosis) lohikaloille aiheuttavaa virusta.

Tautiin sairastuneet kalat ovat tyypillisesti tummia väriltään ja saattavat uida epänormaalisti, tehden esimerkiksi spiraalimaisia tai syöksähteleviä uintiliikkeitä.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun IHN-virusta todettiin Suomessa tai Pohjoismaissa.

Kalevan tietojen mukaan yhdestä laitoksesta tyhjennettiin 30 000 kiloa lohta ja toisesta 60 000 kiloa. Kalat lähetettiin Honkajoki Oy:n käsittelylaitokselle hävitettäväksi.

Eviran mukaan molemmat tartunnan saaneet Iin laitokset ovat merikassien talvisäilytyspaikkoja. Niistä tyhjennettiin yhteensä kolme merikassia kirjolohia.

IHN-tartunta todettiin alun perin normaalin kalatautiseurannan yhteydessä toisesta Iin merikasvatuslaitoksesta, ja sen jälkeen myös viereisestä, toisen toimijan pitopaikasta.

Taudin leviämisen ehkäisemiseksi Evira on perustanut Kuivaniemen edustalle Perämerelle rajoitusvyöhykkeen.

Virusta löytynyt kuudesta kohteesta

Iin tapausten jälkeen IHN-tartuntoja on löytynyt myös sisävesialueilta Pohjois-Savossa Tervon kalanviljelylaitoksesta ja kolmesta onkilammikosta Pohjois-Savossa ja -Karjalassa.

Myös näissä pitopaikoissa kalojen hävitystyö on loppusuoralla. Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi Kymijoen vesistöalueelle on perustettu yksi ja Vuoksen vesistöalueelle kaksi rajoitusvyöhykettä, Evira kertoo.

Tervon laitokselta on toimitettu kirjolohia myös Iissä toimivaan kalanviljelylaitokseen.

Vyöhykkeillä toimivat pitopaikat on määrätty elävien, taudille alttiiden tai taudin levittäjiksi katsottavien kalalajien siirtokieltoon. Rajoitusvyöhykkeillä ei toistaiseksi saa istuttaa taudille alttiita tai taudin levittäjälajeja. Alueilla voi kuitenkin kalastaa normaalisti.

Evira jatkaa IHN-viruksen levinneisyyden ja alkuperän selvittämistä. Tavoitteena on pyrkiä hävittämään virus Suomesta mahdollisimman nopeasti.

IHN-tauti on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviäviin eläintauteihin luokiteltu lohikalojen tauti, joka aiheuttaa kuolleisuutta yleensä alle kahden kuukauden ikäisille kaloille.

Tautiin ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta. Ihmisiin ja lemmikkeihin IHN-tauti ei tartu ja kalaa voi Suomessa syödä normaalisti.

Taudin leviäminen Suomessa voi vaikeuttaa elävien kalojen ja niistä saatavien tuotteiden vientiä ulkomaille. Eri mailla on asiasta erilaisia sääntöjä. IHN-virusta esiintyy Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, useissa Euroopan maissa sekä Venäjällä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onko vaara, että virus leviää villiloheen eli perämeren loheen ja tuhoaa senkin kannan.
Miksi Ruotsissa on pakotettu hävittämään vastaavat kasvattamot - juuri tästä syystä ja siitä, että saastuttaa muutenkin Perämeremme.
Pitääkö meidän oppia tämä kantapään kautta, eikä luoteta esimerkin voimaan?
Bisnes is bisnes ja tuntuu, että raha ratkaisee tämmöset lupa-asiatkin?
Torniojoki on Euroopan kovin ja paras lohijoki - koitetaan pitää se kunnossa ja kalat terveenä. Kaivoshankkeet uhkaa jo tarpeeksi sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ja kun kalaa voi syödä ja tauti ei tartu ihmisiin ja lemmikkeihin, niin miksi valtava määrä kalaa lähetettiin hävitettäväksi Honkajoki OY:n, miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta kun lukee niin kalat ui kierosti, eiköhän nämä viiruksen tutkijat kävele pikkupienissä kierosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Honkajoelle?
Hyvät syötävät kalat. Suomi elää yltäkylläisyydessä ja lakkoillaan kele...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuka tuota kirjolohta edes viitsii ostaa ja syödä? Norjan lohi on sentään saman hintaista ja moninverrroin parempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se Norjan lohikaan mitään herkkua ole, toisinaan maistuu niin inhalle, eikä tuoksukaan ole mitenkään houkuttelevaa.
Haisee aivan kalan kasvatusrehulle, turhan hintavaa laatuun nähden ja toisekseen, kasvatus kalaahan se Norjan lohikin on, ei se luonnon kalaa ole.
No en osta kyllä kirjolohtakaan.
Tympeä tuoksu on kaikissa erilaisissa kaloissa, jotka on altaissa kasvatettu. Se viheliäinen rehunhaju ja maku niissä on.
Useammanlaista kalaa olen ostanut ja eri kaupoista, mutta tulos aina sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjolohi olisi parempaa kuin Norjan kassilohi varsinkin JOS siinä olisi ne mahaläskit mukana. Niissä se maku on; itse liha on melko puisevaa, lieneekö vanhaa. Loviisassa oli ja lienee vieläkin iso kalakauppa josta sai ostaa niitä kirjolohien savustettuja mahaläskisiivuja, joissa oli evätkin mukana. Taisi maksaa 7 euroa kilo. Oli muuten mahtavan hyvää!!! Miksi ei täällä ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuota ois voinut laittaa rehuksi Minkeille ja sen sellaisille? Hirveä haaskausta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image