Kotimaa

Kaksi Iissä sijaitsevaa kirjolohien kas­va­tus­lai­tos­ta tyhjennettiin IHN-vi­rus­tar­tun­to­jen takia - tonnikaupalla lohta hävitetään

Iissä sijaitsevat kaksi merikasvatuslaitosta on tyhjennetty IHN-virustapausten vuoksi kaloista, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Kuvituskuvan lohet eivät liity IHN-tartuntoihin. KUVA: Kajava Aimo
Kotimaa 2.2.2018 12:43 | Päivitetty 2.2.2018 12:51
Kaleva

Iissä sijaitsevat kaksi merikasvatuslaitosta on tyhjennetty aiemmin löytyneiden IHN-virustapausten vuoksi kaloista, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Perämeren rannalla sijaitsevien laitosten kirjolohista löytyi marras-joulukuun vaihteessa vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia (IHN eli infectious haematopoietic necrosis) lohikaloille aiheuttavaa virusta.

Tautiin sairastuneet kalat ovat tyypillisesti tummia väriltään ja saattavat uida epänormaalisti, tehden esimerkiksi spiraalimaisia tai syöksähteleviä uintiliikkeitä.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun IHN-virusta todettiin Suomessa tai Pohjoismaissa.

Kalevan tietojen mukaan yhdestä laitoksesta tyhjennettiin 30 000 kiloa lohta ja toisesta 60 000 kiloa. Kalat lähetettiin Honkajoki Oy:n käsittelylaitokselle hävitettäväksi.

Eviran mukaan molemmat tartunnan saaneet Iin laitokset ovat merikassien talvisäilytyspaikkoja. Niistä tyhjennettiin yhteensä kolme merikassia kirjolohia.

IHN-tartunta todettiin alun perin normaalin kalatautiseurannan yhteydessä toisesta Iin merikasvatuslaitoksesta, ja sen jälkeen myös viereisestä, toisen toimijan pitopaikasta.

Taudin leviämisen ehkäisemiseksi Evira on perustanut Kuivaniemen edustalle Perämerelle rajoitusvyöhykkeen.

Virusta löytynyt kuudesta kohteesta

Iin tapausten jälkeen IHN-tartuntoja on löytynyt myös sisävesialueilta Pohjois-Savossa Tervon kalanviljelylaitoksesta ja kolmesta onkilammikosta Pohjois-Savossa ja -Karjalassa.

Myös näissä pitopaikoissa kalojen hävitystyö on loppusuoralla. Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi Kymijoen vesistöalueelle on perustettu yksi ja Vuoksen vesistöalueelle kaksi rajoitusvyöhykettä, Evira kertoo.

Tervon laitokselta on toimitettu kirjolohia myös Iissä toimivaan kalanviljelylaitokseen.

Vyöhykkeillä toimivat pitopaikat on määrätty elävien, taudille alttiiden tai taudin levittäjiksi katsottavien kalalajien siirtokieltoon. Rajoitusvyöhykkeillä ei toistaiseksi saa istuttaa taudille alttiita tai taudin levittäjälajeja. Alueilla voi kuitenkin kalastaa normaalisti.

Evira jatkaa IHN-viruksen levinneisyyden ja alkuperän selvittämistä. Tavoitteena on pyrkiä hävittämään virus Suomesta mahdollisimman nopeasti.

IHN-tauti on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviäviin eläintauteihin luokiteltu lohikalojen tauti, joka aiheuttaa kuolleisuutta yleensä alle kahden kuukauden ikäisille kaloille.

Tautiin ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta. Ihmisiin ja lemmikkeihin IHN-tauti ei tartu ja kalaa voi Suomessa syödä normaalisti.

Taudin leviäminen Suomessa voi vaikeuttaa elävien kalojen ja niistä saatavien tuotteiden vientiä ulkomaille. Eri mailla on asiasta erilaisia sääntöjä. IHN-virusta esiintyy Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, useissa Euroopan maissa sekä Venäjällä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onko vaara, että virus leviää villiloheen eli perämeren loheen ja tuhoaa senkin kannan.
Miksi Ruotsissa on pakotettu hävittämään vastaavat kasvattamot - juuri tästä syystä ja siitä, että saastuttaa muutenkin Perämeremme.
Pitääkö meidän oppia tämä kantapään kautta, eikä luoteta esimerkin voimaan?
Bisnes is bisnes ja tuntuu, että raha ratkaisee tämmöset lupa-asiatkin?
Torniojoki on Euroopan kovin ja paras lohijoki - koitetaan pitää se kunnossa ja kalat terveenä. Kaivoshankkeet uhkaa jo tarpeeksi sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ja kun kalaa voi syödä ja tauti ei tartu ihmisiin ja lemmikkeihin, niin miksi valtava määrä kalaa lähetettiin hävitettäväksi Honkajoki OY:n, miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta kun lukee niin kalat ui kierosti, eiköhän nämä viiruksen tutkijat kävele pikkupienissä kierosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Honkajoelle?
Hyvät syötävät kalat. Suomi elää yltäkylläisyydessä ja lakkoillaan kele...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuka tuota kirjolohta edes viitsii ostaa ja syödä? Norjan lohi on sentään saman hintaista ja moninverrroin parempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se Norjan lohikaan mitään herkkua ole, toisinaan maistuu niin inhalle, eikä tuoksukaan ole mitenkään houkuttelevaa.
Haisee aivan kalan kasvatusrehulle, turhan hintavaa laatuun nähden ja toisekseen, kasvatus kalaahan se Norjan lohikin on, ei se luonnon kalaa ole.
No en osta kyllä kirjolohtakaan.
Tympeä tuoksu on kaikissa erilaisissa kaloissa, jotka on altaissa kasvatettu. Se viheliäinen rehunhaju ja maku niissä on.
Useammanlaista kalaa olen ostanut ja eri kaupoista, mutta tulos aina sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjolohi olisi parempaa kuin Norjan kassilohi varsinkin JOS siinä olisi ne mahaläskit mukana. Niissä se maku on; itse liha on melko puisevaa, lieneekö vanhaa. Loviisassa oli ja lienee vieläkin iso kalakauppa josta sai ostaa niitä kirjolohien savustettuja mahaläskisiivuja, joissa oli evätkin mukana. Taisi maksaa 7 euroa kilo. Oli muuten mahtavan hyvää!!! Miksi ei täällä ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuota ois voinut laittaa rehuksi Minkeille ja sen sellaisille? Hirveä haaskausta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:26
Käräjäoikeus tuomitsi Brother Christmasina tunnetun Ari Koposen rahankeräysrikoksesta sakkorangaistukseen – Maksettavaa kertyy yhteensä 1035 euroa
13:05
Räsymatto on palannut sisustukseen ja oululainen Anne Leppänen tekee niitä olohuoneen nurkassa – "Mitä rumempi lakana, sitä hienomman kuteen siitä saa" Tilaajille
12:57
Lukiolaiset roskajuoksivat kaupunkia siistiksi ruokavälitunnilla, opiskelijat kiersivät lähikortteleita roskapussien kanssa
12:47
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen ei yllättynyt Päivi Laajalan mahdollisesta lähdöstä: "Nopeita päätöksiä uuden johtajan suhteen ei tehdä"
12:42
Raportti: Rikollisverkostot hyötyvät Amazonin sademetsän tuhoamisesta
11:43
Ylläksen kupeeseen suunniteltua kaivoshanketta vastustetaan Etelä-Suomea myöten – "Avolouhos ei yksinkertaisesti sovi luontomatkailukeskuksen läheisyyteen" Tilaajille
11:38
Presidentti Niinistö YK:n yleiskokoukseen – osallistuu New Yorkissa Trumpin vastaanotolle
82
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
28
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
25
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
15
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
12
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
12
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
10
Minkkien loukkupyynti alkaa Hupisaarten alueella – loukut tulee jättää rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image