Kotimaa

Kaksi hävittäjää putosi, toinen lentäjä löytynyt

Pelastuslaitoksen mukaan lentäjät käyttivät heittoistuimia. KUVA: Ossi Ahola
Kotimaa 13.11.2013 12:24 | Päivitetty 13.11.2013 14:15
STT, Kaleva

Lestijärvellä sattui puolenpäivän jälkeen lento-onnettomuus, jossa kaksi Ilmavoimien Hawk-harjoitushävittäjää putosi. 

Lentäjät käyttivät onnettomuudessa heittoistuinta. Ilmavoimien mukaan toinen lentäjistä on löytynyt. Toista lentäjää etsitään vielä. Lentäjien omaisille on kerrottu onnettomuudesta.

Lestijärven alueella oli aiemmin nähty kaksi pelastusvarjoa taivaalla. Koneet olivat Ilmavoimien ilmasotakoulusta Kauhavalta.

Hawk on harjoituskone

Hawk on harjoitussuihkuhävittäjä, jolla on erittäin hyvät kaarreominaisuudet. Suomalaiset hävittäjälentäjät harjoittelevat ennen Hornet-lentäjäksi pääsyä aina Hawk-koneilla.

Suomessa käytössä olevat kaksipaikkaiset Hawk-koneet on valmistettu Englannissa, ja niitä on useiden maiden ilmavoimien käytössä edelleen.

Hawkissa istutaan peräkkäin ja ohjaimet ovat sekä edessä että takana. Koulutuksessa opettaja istuu yleensä takaistuimella ja opastaa lentokoulutuksessa olevaa, joka istuu etuohjaimistossa.

Molemmissa paikoissa on heittoistuimet. 2000-luvulla on sattunut ainakin viisi lento-onnettomuutta ilmavoimissa. Turmissa on kuollut yksi lentäjä.

Puolustusvoimat lupaa tiedottaa onnettomuudesta lisää myöhemmin tänään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siis tähänkö sitä on tultu. Edes Hawkit eivät pysy ilmassa, kun puolustusmäärärahoja leikataan. Mutta Hei, YLE:llä on onneksi indeksikorotuksella varmistettu budjetti samoista veroeuroista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, sotaväki on määrärahoihinsa verrattuan tinkinyt eniten tässä maassa. Muille hallinon haaroille ja julkisille toimijoille tinkiminen tuntuu olevat tuskaa. Eihän se sotaväellekään ole helppoa, mutta ne ovat näköjään tässä maassa ainoita julkisen puolen toimijoita, jotka tekevät niin kuin on käsketty. Helppoahan niitä on sitten rokottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa inhmilliseltä ohjausvirheeltä, jos kaksi konetta tulee yhtäaikaa alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin maksan veroja jotka menevät esim. Suomen Puolustusvoimille kun että rahat menevät Kreikan tukipaketteihin yms. molokin kitaan! Toivottavasti pilotti löytyy hengissä....onneksi ei ollut vielä kovat pakkaset, jos vaikka "vintti" on käynyt pimeenä moisesta rymäyksestä ja taju palailee viiveellä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko totta että lentokoulutus päättyy jos joutuu heittoistuinta käyttämään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentäjäkoulutus päättyy varmasti, jos jättää tosipaikassa heittoistuimen käyttämättä. Lentokoulutuksessa näitä sattuu ajoitta erilaisista syistä. Lentäjän automaattinen syllistäminen ei ole varmasti kenenkään etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä vammat ovat aika pysyviä. Eli lähtö irti koneesta on niin raju, että se rikkoo luita ja selkäranka on todella kovilla. Lentäjä räjäytetään irti koneesta mahdollisimman kauas. En tiedä suomalaisten kättämää istuintyyppiä, mutta venäläinen istuin paketoi lentäjän nippuun ennen lähtöä. ( ettei raajat reuhota eli lukitsee jalat ja kädet ja taittaa pään rintaan kiinni) Panos ampuu yläpuolen auki ja persauksen alla tulee sitten lähtökäsky. Kaikki tämä tapahtuu suunnilleen jossain 0,000001 sekunnin aikana. En muista lähtöaikaa, mutta nopeasti se tapahtui. Istuin aukaisee ilmassa vakauttimet ja varjo aukeaa automaattisesti koska lentäjä on yleensä tajuton lähdön jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi tuo veronmaksaja pitää tyrkyttää aina joka asiaan. me maksamme paljon asioita hyviä ja huonoja. ilman "meitä" ei olisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulimyllyihinkin laitetaan tulevina vuosina satoja miljoonia euroja. Antaa tuulen viedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oijjoi ! Kallis paukku taas kerran veronmaksajille. - Toivotaan, että lentäjät selviytyivät olosuhteisiin katsoen hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilataan saman tien uudet. Veronmaksajien rahoilla, nääs. On sitten taas poikasilla uudet lelut joilla leikkiä sotaleikkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole parempi, että omat pojat täällä harjoittelevat ilmasodankäyntiä. Huonoa olisi, jos täällä harjoittelisivat toiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa sulla tosi asiallinen kommentti! Kerro meille kaikille mihin kaikkeen ei saa käyttää verorahoja, oi sinä ajatusten Tonava!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se kuule eu-jäsenyys on huomattavasti kalliimpi! Rahaliitosta puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän noiden koneiden poistuminen näkyy puolustusvoimien taseissa, mutta ei tästä aiheudu todellisia kustannuksia veronmaksajille. Toiminta jatkuu jäljellä olevilla koneilla, eikä uusia Hawkeja osteta tuhoutuneiden tilalle. Suurimmat kustannukset lienevät tutkintaan osallistuvien virkamiesten ylityöt ja heittoistuimia käyttäneiden lentäjien kuntoutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halvemmaksi tuli kuin jos ois ollu Hornetit kyseessä. Toivottavasti toinenkin ohjaaja löytyy hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image