Kotimaa

Kaikkonen Turkin ase­vien­ti­lu­vis­ta: "Myönnettyjä lupia ei ole yk­sin­ker­tais­ta perua, on syytä seurata EU-maiden käytäntöä"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi Suomen asevientiluvista eduskunnassa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.10.2019 16:57
Kirsi Turkki

Nykyinen hallitus on myöntänyt kaksi asevientilupaa Turkkiin, viimeisen vasta kolme viikkoa sitten. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että nyt selvitetään, onko perusteltua ja mahdollista puuttua lupiin jälkikäteen.

Helsinki

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) selvitti Suomen asevientiä eduskunnassa. Kaikkonen korosti, että nykyinen hallitus on antanut vientiluvat silloisessa tilanteessa. Nyt vientilupia ei enää myönnetä.

– Tilanne on oleellisesti muuttunut aikaisemmasta. Turkki on käytännössä sotaa käyvä maa.

Turkki aloitti keskiviikkona maahyökkäyksen rajan yli Syyrian kurdialueille tarkoituksenaan ajaa raja-alueella olevat kurdijoukot syvemmälle Syyriaan. Turkki aikoo perustaa Syyrian puolelle noin 480 kilometriä pitkän ja 30 kilometriä syvän turvavyöhykkeen. Sinne se suunnittelee sijoittavansa Turkkiin paenneita syyrialaisia pakolaisia.

Torstaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkasi päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, mikäli EU kritisoi Turkin operaatiota Syyriassa.

Asevientiluvat on myönnetty Noptel Oy:lle etäisyysmittajärjestelmien vientiin ja Robonicille ilma-alusten lähetysalustoille ilmapuolustusjärjestelmien harjoitustoimintaan.

– On tarkoitus selvittää onko myönnetyille luville jotakin tehtävissä, mutta aivan yksinkertaista se ei ole. On syytä seurata EU-maiden käytäntöä.

Kaiken kaikkiaan viime vuosina Suomesta on viety Turkkiin eniten ajoneuvojen suojausmateriaaleja ja etäisyysjärjestelmien komponentteja.

Turkkiin vietiin viime vuonna sotatarvikkeita Suomesta noin 17 miljoonan euron arvosta. Viime vuonna Turkkiin myönnettiin Suomesta euromääräisesti tarkasteltuna eniten, eli vajaan 40 miljoonan euron arvosta siirto- ja vientilupia.

– Suomi on, kuten monet muutkin EU-maat, myöntänyt lupia. Ruotsilla ja monella muulla EU-maalla vientiluvut ovat suurempia. Suomi ei ole suuri toimija.

Kaikkonen korosti, että tuotteet, jotka Suomesta on viety, eivät ole raskasta aseistusta. Puolustusministeri muistutti, että Suomella on korkeatasoinen vientivalvontajärjestelmä ja kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan. Asevientiluvat valmistellaan ulkoministeriössä yhteistyössä puolustusministeriön kanssa. Merkittävimmät kaupat tulevat valtioneuvoston harkintaan puolustusministeriön esityksestä.

– Pääsääntöisesti kun tulee uusia lupapyyntöjä, niin otetaan kantaa, mikä on se maa ja tuote, mitä ollaan viemässä. On eri asia viedä panssarivaunuja kuin kiikareita.

Kaikkosen mukaan tämä ja edellinen hallitus ovat arvioineet myös Turkin ihmisoikeustilannetta, kun lupia on myönnetty. Noptelin ja Robonicin vientiluvat menivät seulan läpi. Yritysten tuotteet eivät Kaikkosen mukaan ole erityisen ihmisoikeussensitiivisiä.

MAINOS

Kommentoi

Mitä niitä perumaan. Jos ei Suomi myy, niin joku muu myy. Elämä nyt vaan on sellasta, ohan se nähty että ei sotivilta valtioilta aseet lopu. Aina löytyy myyjä. Rahat pois vaan tänne suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, eihän se mitenkään onnistu.

Lupaahan ei voi peruuttaa, kun on nimi lapussa. Eläköön byrokratia ja paperinpyörittäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on vetkuttelun, "vatuloinnin" ja poliittisen suhmuroinnin eliittiä, melkein yhtä hyvä kuin angloamerikkalainen yhteisö. Toimituksia ei tarvi aloittaa, kun keksitään hyviä syitä, kuten "valitettavasti" erikoisraaka-ainetta ei ole saatavissa toistaiseksi. Sopimuksen allekirjoittajan valtuudet eivät olleet pätevät, virastoissa jääviys ongelmia. Paperissa leima väärin päin. Virallinen valantehnyt kielenkäätäjä ei ollut käytettävissä. Tilaajalla mahdollisia lahjusongelmia. Hyviä ja huonoja syitä löytyy kyllä ihan tarpeeksi. Pääasia on kuitenkin, että se kirottu "military-industrial-complex" tarvitsee asetuotantoa, ja sitä varten menneillään olevia sotia ei voi lopettaa, vaan uusia konflikteja pitää luoda liukuhihnalla, että korpporaatiopankkiirit saisivat laskennallisen tuoton sijoituksilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpöhöpö! EU:ta ei pidä seurata missään! Ulos koko pöhöttyneestä demokratian irvikuvasta ja verorahat omaan käyttöön!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seli seli. Rinteen hallitus tukee Turkin sotatoimia Kurdeja vastaan. On tämä Rinteen hallitus sekomielinen. Ylipäätään mitään sotatarvikkeita ei pitäisi myydä eikä ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se yksinkertaista tuo aseiden evääminen. Sanoo vaan, että nyt ei tule tavaraa, eikä lähetä sitä. Toimitusvaikeuksia voi olla ja lakkoja ja raaka-aineiden saanti takkuaa... Pitäisi olla "munaa" olla suoraselkäinen. Se ei kyllä kuulu EUn toimintatapaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

84
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
31
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

260 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image