Kotimaa

Kaikkonen Turkin ase­vien­ti­lu­vis­ta: "Myönnettyjä lupia ei ole yk­sin­ker­tais­ta perua, on syytä seurata EU-maiden käytäntöä"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi Suomen asevientiluvista eduskunnassa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.10.2019 16:57
Kirsi Turkki

Nykyinen hallitus on myöntänyt kaksi asevientilupaa Turkkiin, viimeisen vasta kolme viikkoa sitten. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että nyt selvitetään, onko perusteltua ja mahdollista puuttua lupiin jälkikäteen.

Helsinki

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) selvitti Suomen asevientiä eduskunnassa. Kaikkonen korosti, että nykyinen hallitus on antanut vientiluvat silloisessa tilanteessa. Nyt vientilupia ei enää myönnetä.

– Tilanne on oleellisesti muuttunut aikaisemmasta. Turkki on käytännössä sotaa käyvä maa.

Turkki aloitti keskiviikkona maahyökkäyksen rajan yli Syyrian kurdialueille tarkoituksenaan ajaa raja-alueella olevat kurdijoukot syvemmälle Syyriaan. Turkki aikoo perustaa Syyrian puolelle noin 480 kilometriä pitkän ja 30 kilometriä syvän turvavyöhykkeen. Sinne se suunnittelee sijoittavansa Turkkiin paenneita syyrialaisia pakolaisia.

Torstaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkasi päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, mikäli EU kritisoi Turkin operaatiota Syyriassa.

Asevientiluvat on myönnetty Noptel Oy:lle etäisyysmittajärjestelmien vientiin ja Robonicille ilma-alusten lähetysalustoille ilmapuolustusjärjestelmien harjoitustoimintaan.

– On tarkoitus selvittää onko myönnetyille luville jotakin tehtävissä, mutta aivan yksinkertaista se ei ole. On syytä seurata EU-maiden käytäntöä.

Kaiken kaikkiaan viime vuosina Suomesta on viety Turkkiin eniten ajoneuvojen suojausmateriaaleja ja etäisyysjärjestelmien komponentteja.

Turkkiin vietiin viime vuonna sotatarvikkeita Suomesta noin 17 miljoonan euron arvosta. Viime vuonna Turkkiin myönnettiin Suomesta euromääräisesti tarkasteltuna eniten, eli vajaan 40 miljoonan euron arvosta siirto- ja vientilupia.

– Suomi on, kuten monet muutkin EU-maat, myöntänyt lupia. Ruotsilla ja monella muulla EU-maalla vientiluvut ovat suurempia. Suomi ei ole suuri toimija.

Kaikkonen korosti, että tuotteet, jotka Suomesta on viety, eivät ole raskasta aseistusta. Puolustusministeri muistutti, että Suomella on korkeatasoinen vientivalvontajärjestelmä ja kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan. Asevientiluvat valmistellaan ulkoministeriössä yhteistyössä puolustusministeriön kanssa. Merkittävimmät kaupat tulevat valtioneuvoston harkintaan puolustusministeriön esityksestä.

– Pääsääntöisesti kun tulee uusia lupapyyntöjä, niin otetaan kantaa, mikä on se maa ja tuote, mitä ollaan viemässä. On eri asia viedä panssarivaunuja kuin kiikareita.

Kaikkosen mukaan tämä ja edellinen hallitus ovat arvioineet myös Turkin ihmisoikeustilannetta, kun lupia on myönnetty. Noptelin ja Robonicin vientiluvat menivät seulan läpi. Yritysten tuotteet eivät Kaikkosen mukaan ole erityisen ihmisoikeussensitiivisiä.

MAINOS

Kommentoi

Mitä niitä perumaan. Jos ei Suomi myy, niin joku muu myy. Elämä nyt vaan on sellasta, ohan se nähty että ei sotivilta valtioilta aseet lopu. Aina löytyy myyjä. Rahat pois vaan tänne suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, eihän se mitenkään onnistu.

Lupaahan ei voi peruuttaa, kun on nimi lapussa. Eläköön byrokratia ja paperinpyörittäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on vetkuttelun, "vatuloinnin" ja poliittisen suhmuroinnin eliittiä, melkein yhtä hyvä kuin angloamerikkalainen yhteisö. Toimituksia ei tarvi aloittaa, kun keksitään hyviä syitä, kuten "valitettavasti" erikoisraaka-ainetta ei ole saatavissa toistaiseksi. Sopimuksen allekirjoittajan valtuudet eivät olleet pätevät, virastoissa jääviys ongelmia. Paperissa leima väärin päin. Virallinen valantehnyt kielenkäätäjä ei ollut käytettävissä. Tilaajalla mahdollisia lahjusongelmia. Hyviä ja huonoja syitä löytyy kyllä ihan tarpeeksi. Pääasia on kuitenkin, että se kirottu "military-industrial-complex" tarvitsee asetuotantoa, ja sitä varten menneillään olevia sotia ei voi lopettaa, vaan uusia konflikteja pitää luoda liukuhihnalla, että korpporaatiopankkiirit saisivat laskennallisen tuoton sijoituksilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpöhöpö! EU:ta ei pidä seurata missään! Ulos koko pöhöttyneestä demokratian irvikuvasta ja verorahat omaan käyttöön!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seli seli. Rinteen hallitus tukee Turkin sotatoimia Kurdeja vastaan. On tämä Rinteen hallitus sekomielinen. Ylipäätään mitään sotatarvikkeita ei pitäisi myydä eikä ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se yksinkertaista tuo aseiden evääminen. Sanoo vaan, että nyt ei tule tavaraa, eikä lähetä sitä. Toimitusvaikeuksia voi olla ja lakkoja ja raaka-aineiden saanti takkuaa... Pitäisi olla "munaa" olla suoraselkäinen. Se ei kyllä kuulu EUn toimintatapaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
90
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
41
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
39
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
20
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
16
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
15
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image