Kotimaa

Kaikkonen: Maakuntien määrä on kiveenhakattu

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen muistuttaa, että kuntiin jää vielä paljon tehtävää maakuntauudistuksen jälkeen. KUVA: Shoja Lak
Kotimaa 14.9.2016 12:03
Kirsi Turkki

Kahdeksantoista maakunnan määrä on hallituksen aluehallintouudistuksessa kiveenhakattu. Näin vastaa päähallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kunnanjohtajille, jotka Lännen Median kyselyssä pitävät tulevien maakuntien määrää liian suurena. Tänään julkaistussa kyselyssä lähes puolet kunnanjohtajista katsoi, että 18 maakuntaa Suomeen on huono ratkaisu.

– Sovitulla maakuntien määrällä mennään, Kaikkonen toteaa.

Hän huomauttaa, että lakiesityksessä on se mahdollisuus, että maakunnat voivat tulevaisuudessa tehdä uusia ratkaisuja. Yhdistymisen portti on siis auki. Monet kunnanjohtajista katsovat, että 12-15 maakuntaa olisi ollut Suomeen sopiva määrä.

Lännen Median kyselyssä 11 kaupunginjohtajaa ja 14 kunnanjohtajaa uskoo, että heidän johtamansa kunta on mukana kuntaliitoksessa seuraavien viiden vuoden aikana eli vuosina 2017-2021. Perusteena on muun muassa se, että maakuntauudistus tekee nykyisen kuntarakenteen täysin tarpeettomaksi.

Kaikkosen mukaan on selvää, että kuntia kohtaa iso muutos, kun suuri osa tehtävistä eli sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät laajemmille hartioille eli maakunnille.

– Kuntiin jää silti edelleen merkittäviä tehtäviä koulutuksesta kaavoitukseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saapa nähdä mikä soppa tästäkin syntyy. Olen varma että meidän kunnassa ainakin palvelut huononee. Nyt ne toimivat tosi hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntien määrä on hallituksessa yhdessä katsottu (18 kpl). Nyt on syytä jatkaa tältä pohjalta eikä antaa opposition laittaa kapuloita rattaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kaikki vain siksi että kepulla olisi aktiiveille paikallispoliitikoilleen oikeata valtaa jaettavaksi. Maakunnat ovat täysin turha rakenne yhteiskunnassa ja valitettavasti kepulaisten täysin kyltymätön vallanhimo johti siihen että tällainen kallis järjestelmä pakkoujutettiin Soten varjolla Suomeen. Systeemi tulee pysymään pystyssä alle kymmenen vuotta, sitten loppuu rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti seuraava tai viimeistään sitä seuraava hallitus pistää muutaman maakunnan fuusiot liikkeelle, niiin saadaan maakuntien määrä lähemmäksi järkevää. Kepullehan tämä ei ole mikään muu kuin laillistettu vallankaappaus, jolla koko Suomi saadaan kalliisti pidettyä asutettuna ja talouden veturina toimivat suuret kaupungit joutuvat maksamaan viulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kuntiin jää silti edelleen merkittäviä tehtäviä koulutuksesta kaavoitukseen"

Eikö kaavoituksenkin voisi ulkoistaa esimerkiksi Arinalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime syksyn sote-väännössä pääministeri Juha Sipilä sanoi kokoomuksen silloiselle johdolle, että hän ottaa kristillisdemokraatit ja rkp:n kokoomuksen tilalle hallitukseen, jos ei 18 maakuntaa ala maistua. Edellinen lause on lainaus tämän päivän Lännen Median uutisesta. Eli tämähän kertoo suoraan millainen pääministeri meillä on, uhkailulla ja pelottelulla johtamista, joka on tietyn ryhmän tapa saada tahtonsa läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkonen varmaan tarkoittanee, että "veteen piirretty", mutta "kiveen hakattu" ilmentää kai paremmin pysyvyyttä, jota Sipilän johtamalta hallitukselta löytynee kiikunkaakun verran vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän sitä saada kepulipoliitikoille suojatyöpaikkoja. Viiden sotealueen malli olisi kansantaloudelle ja -terveydelle paljon parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittävää Kepu politiikkaa joka on vastoin asian hoitamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on kepulaisuuden ykkösasia ollut jo kymmeniä vuosia: Maakuntahallinnon vahvistaminen. Kokoomus meni kepun ansaan ja hyväksyi sen ja monet kepulaiset ihmettelivätkin, kuinka helposti tämä nyt onnistui. Stubb ja Soini ovat ehkä vasta nyt ymmärtäneet mihin ovat suostuneet. Siksi kepu pitää kiinni tästä vuosisadan saavutuksestaan. Ja kaupungit maksavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiveenhakattu, kunnes tehdään uusia päätöksiä...vain muutos on pysyvää ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästähän sen näkee että tänä maakuntamäärä on keskustan oma esitys ja siitä ei anneta periksi millään, vaikka tutkimuksin todetaan se ihan pöljäksi ja epätasa-arvoiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ajaako kepu Suomeen lopulta yhteensä 18 nykyistä "kuntaa" joita nyt vielä "maakunniksi" kutsutaan. Kepusta kun ei koskaan tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä maakuntauudistus ja maakuntien määrä oli Keskustalle koko hallituskauden tärkein asia niin ei voi kun sanoa että voi voi tätä Suomen politiikkaa. Monet, jopa keskutalaiset kuntajohtajat, ovat sitä mieltä että maakuntia on liikaa ja uudistus ei vähennä kunnallisia byrokraatteja mutta niitähän Keskusta oman toimintansa pönkittämiseksi haluaakin. Valitettavaa vain että verorahoilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän Kaikkonen luulee, Kepu ei ole sama kuin Suomen Eduskunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuntia tarvita mihinkään maakuntauudistuksen jälkeen.
Koulutus ja kaavoitus kannattaa myös hoitaa "leveämmillä hartioilla". Jos ei aivan maakuntatasolla niin kuntien liitoksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:50
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa
19:42
Suomen mitalitili ei auennut agilityn MM-kisojen avauspäivänä – maksikoirien joukkuekilpailun viides sija paras suomalaissijoitus
19:22
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
19:04
Viidessä eri osoitteessa toimiva poliisi aikoo taas muuttaa Oulussa – Ylitarkastaja uuden poliisitalon hinta-arviosta: "Se poikkesi siitä, mihin olimme varautuneet" Tilaajille
18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
85
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
58
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
57
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
47
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
45
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
44
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
34
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image