Kotimaa

Kaikki saa­me­lais­lap­set eivät saa oman kielen opetusta

Kotimaa 2.2.2013 1:13 | Päivitetty 2.2.2013 10:54
STT

Saamelaiset haluaisivat elvyttää uhanalaisia kieliään etäopetuksen avulla. Kouluissa annettava virtuaaliopetus mahdollistaisi sen, että kaikki saamelaislapset saisivat oman kielensä opetusta asuinpaikasta riippumatta.

Yli puolet saamelaislapsista ei saa oman kielensä opetusta. Saamelaiskäräjien mukaan yhtenä syynä on se, ettei saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolisilla kunnilla ole velvollisuutta järjestää saamen kielen opetusta.

- Virtuaaliopetus olisi yksi ratkaisu kunnille. Niiden ei tarvitsisi etsiä saamen kieltä osaavia opettajia tai murehtia kielen opetusryhmän pienuudesta. Opetus voitaisiin antaa etänä saamelaisten kotiseutualueelta, kiteyttää Saamelaiskäräjien koulutussihteeri Ulla Aikio-Puoskari.

Aikio-Puoskarin mukaan Inarissa sijaitsevaan Saamelaisalueen koulutuskeskukseen voitaisiin luoda saamen kielen virtuaaliopetuksen keskus. Koulutuskeskus on jo liki kymmenen vuoden ajan kehittänyt saamen virtuaaliopetusta aikuisille.

Tällä hetkellä Inarin koulu antaa etäopetusta kahdelle saamelaislapselle Etelä-Pohjanmaalle.

Saamelaisia asuu noin 230 kunnan alueella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Suomessa on vain kaksi virallista kieltä joita tulee opettaa valtion varoin!Muut kielet kuuluu niille etnisille yhteisöille ja heidän kustantamaksi jotka poikeavat virallisista kielistä.Eli lopuksi-"kolli ontti , kona mentti, koimaan nantti ,koppalista kontti":-),niin saiskos konttikielleenkin valtion varoilla opettajan,kieli on sentään suomea mutta ei murretta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ideana hyvä, samalla saataisiin muutama työpaikkakin (toivottavasti) saamelaisalueelle sekä myös ehkä muutakin intressiä kehittää jo katoavia ja häviäviä saamelaisalueita saamelaisten omilla ehdoilla ja myötävaikutuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eräs oululainen Vihreiden kansanedustaja oli aiemmin huolissaan Venäjän vähemmistökansallisuuksien asemasta. Suomen omien vähemmistöjen asemaa ei kommentoinut mitenkään hän. Jyväskylässä järjestetään pian saamelaistapahtuma joten kyllä maamme erilaisia väestöryhmiä yritetään pitää esillä, samaa kansaa ollaan. Tai jotkut yrittävät pitää, kansanedustajille tuosta ei ääniä ropise kuppiin eikä tuosta saa kansainvälistä merkintää vaalikampanjaan kun kyse on vain Suomen omasta pienestä väestöryhmästä. Saamelaisuus on kulttuuri jonka yksi osa on oma kieli, ei olisi iso investointi tukea tuota kulttuuria eikä vaivihkaa yrittää sulauttaa valtaenemmistöön kuten ollaan tehty usean sukupolven ajan jo. Todella omaperäinen ja värikäs kulttuuri joka sinnittelee kaukana pohjoisessa. Mutta silti Suomessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image