Kotimaa

"Kaikki muut asiantuntijat paitsi ministeriön virkamiehet olivat sitä mieltä, että notifiointi tulisi tehdä" – Oppositio rusikoi sote-uudistuksen valmistelua

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Arja Juvonen (kuvassa vas.) ja Anneli Kiljunen odottavat nyt mielenkiinnolla, mitä perustuslakivaliokunta sanoo mietintöluonnoksista.
Kotimaa 7.11.2018 18:11
Aki Taponen

Oppositio rusikoi sote-uudistuksen valmistelua kovin sanoin heti sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnosten valmistuttua.

Helsinki

Oppositio järjesti heti mietintöluonnosten valmistuttua yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa se arvosteli kovin sanoin sote-uudistuksen valmistelua ja hallituspuolueiden äänin valiokunnassa syntyneitä ratkaisuja.

Anneli Kiljunen (sd.) arvosteli etenkin sitä sosiaali- ja terveysvaliokunnan kantaa, ettei uudistukselle hankita EU-komission etukäteishyväksyntää.

– Kun valiokunta kuuli asiantuntijoita, niin kaikki muut asiantuntijat paitsi ministeriön virkamiehet olivat sitä mieltä, että notifiointi tulisi tehdä joko vaiheittain tai osittain.

– Nyt sitä ei tehdä. Perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi jää, mitä riskejä se tuo. Seuraamme tätä mielenkiinnolla.

Materaalia keittiön kautta

Kiljusen mukaan uudistuksen valmistelua ja eduskuntakäsittelyä on leimannut voimakas poliittinen ohjaus, minkä takia lainvalmistelu on ollut heikkolaatuista.

– Sote-kokonaisuuden pykälistä on prosessin aikana jouduttu muuttamaan noin 60 prosenttia. Hallitus on tuonut valiokuntaan vastineiden avulla runsaasti ei-julkista materiaalia keittiön kautta ohi eduskunnan.

Arja Juvosen (ps) mukaan lopputulos on arvoitus, kun kapula siirtyy nyt perustuslakivaliokunnalle.

– Uudistuksen epävarmuudet ja riskit eivät ole pienentyneet. Uudistus olisi ollut syytä suunnitella vahvemmin vaiheistetusti niin, että vaiheistus mahdollistaisi vaikutusten uskottavan arvioinnin jälkikäteen sekä mahdollisiin ongelmakohtiin puuttumisen.

– Rahoitusvaje on valtava eivätkä esitetyt siirtymäajat olennaisesti muuta tilannetta. Maakunnilla pitäisi olla liikkumavaraa siinä, missä vaiheessa ne avaavat markkinat yksityiselle sektorille.

Kristiina Salosen (sd.) mukaan asiakassuunnitelma nousi lausunnoissa tärkeään asemaan palvelujen integraation toteuttamisessa. Valiokunta kuitenkin poisti säännökset, joilla se olisi ollut palveluntuottajia sitova.

– Esitykseen ei jää nyt mitään keinoa, jolla voitaisiin huolehtia integraatiosta.

Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan rahoituksen riittävyys on valiokunnan tekemien muutosten jälkeenkin vakava ongelma.

– Hallitus ajaa edelleen terveydenhuoltoon tiukkaa kehysbudjetointia, mikä syrjäyttäisi tarveperusteisen rahoituksen. Sekä KKO että KHO totesivat lausunnoissaan, että sitova budjettirajoite loukkaa perustuslaissa jokaiselle taattua oikeutta riittäviin palveluihin.

– Rahoituksen osalta ei ole myöskään mitään sellaista faktaa, mikä osoittaisi, että uudistuksella saataisiin kolme miljardia euroa säästöjä. Ei ole esitetty mitään keinoja sen saavuttamiseksi.

Myös tietosuoja-ongelmat ovat Pekosen mukaan huolestuttavia.

Anneli Kiljusen mukaan uudistus ei vähennä kansalaisten eriarvoisuutta palvelujen saatavuudessa.

– Tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus varantuvat samoin kuin tavoite siitä, että kustannusten kehitystä pitäisi hillitä. Meidän näkemys on, että hallituksen esitys tulee yhteiskunnalle entistäkin kalliimmaksi.

Opposition vaihtoehto

Oppositio kannattaa Anneli Kiljusen mukaan sote-palvelujen kokoamista isommille itsehallinnollisille alueille, joihin valitaan edustajat vaaleilla ja joissa vastataan sekä palvelujen järjestämisestä että tuottamisesta.

– Meidän mielestämme niille ei tule säätää muita tehtäviä. Palvelujen järjestämistä ja tuottamista ei tule erottaa toisistaan. Palvelut pitäisi pääsääntöisesti tuottaa julkisesti. Yksityiset tuottajat ja järjestöt tukevat näitä palveluja ja niiden saatavuutta.

– Tämä mahdollistaisi aidon integraation, jossa samassa palveluntuotanto-organisaatiossa voi toimia yhdessä perusterveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoito. Hallituksen esityksessä nämä pilkkoutuvat eri organisaatioihin.

– Valinnanvapautta voidaan meidän mielestämme lisätä muun muassa palveluseteleillä ja henkilökohtaisella budjetilla ja hyödyntää ostopalveluja. Emme kannata markkinaehtoista valinnanvapautta vaan hallittua valinnanvapautta, Kiljunen sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Viimeistään hetimiten vaalien jälkeen se jokatapauksessa notifioidaan, ellei perustuslakivaliokunta pakota ennen sitä.
Verovarojemme varastus - vieläpä vastikkeetta - sijoittajille, myös suoraan ulkomaisille ... miedät pakotetaan maksamaan veroja.
Se on maanpetos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa nyt nähdä, mitä sudenkuoppia Kiuru on jättänyt vielä älyttömän jarrutuksen ohella Lakipakettiin.? Sehän on täysin selvää jokaiselle järkevälle ihmiselle, että Krista Kiuru on toiminut koko ajan Antti Rinteen ohjastamana etäpäätteenä valiokunnassa. Mikä on hänen kompetenssinsa toimia valiokunnan puheenjohtajana.? Kiurun aikaisempi ministerikausihan oli täysi floppi. Muistattehan, että hän sai arvioinneissa todella alhaiset arvosanat ministeritoimminnastaan. - Epäilen, ettei niitä arviointeja ainakaan vasemmalla enää ole muistettu pitkiin aikoihin! Pahalta näyttää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuhota entinen järjestelmä joka on maailman paras, tuleva SOTE tulee veronmaksajille kalliiksi ja kansainväliset yhtiöt rikastuu ja kaikki hyvä loppuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU notifiointi tarkoittaa että julkisen sektorin toimijat pitää yhtiöittää. Siis asia joka oli alkuperäisessä Sote esityksessä, mutta oppositio nosti hirveän äläkän. Eli edessä on joka tapauksessa julkisen puolen yksityistämistä toimimaan markkinaehtoisesti. Se on ainoa asia joka nousee EU säädöksissä, mitkään muut ei EU;ta kiinnosta. Eli myöhemmässä vaiheessa joudutaan palaamaan tähän yhtiöittämiseen, mutta se voidaan tehdä lisäasetuksilla SDP;n toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on vähällä rahalla toimiva, melko laadukas terveydenhuolto, jonka teho otetaan melko matalapalkkaisten työntekijöiden voimin.

Hallitus aikoo jotenkin säästää kolme miljardia, siirtää toiminnat yksityisille, jotka tekevät huomattavat voitot. Eli: romahtaako laatu? Tehdäänkö tulos orjatyövoimalla? Vai tapahtuuko todellisuudessa valtava yksityistäminen ja kustannustason nousu? Siinä vaihtoehdot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomeen pitää rakentaa ja on jo rakennettu kaksi byrokraattista hallintoa: julkinen ja yksityinen? Sehän jo maksaa. Nytkään kuntien järjestelmät eivät toimi yhdessä. Niihin on upotettu valtaisa rahamäärä. Yksityinen terveydenhuolto ei huolehdi ihmisestä kokonaisvaltaisesti: integraatiota ei tule olemaan? Kaksi kallista järjestelmää, kun väestömme selviäisi yhdellä julkisella toimijalla, kunhan toimintaa tehostetaan. Lääkärit ja koko terveydenhuollon tuhatpäinen henkilökunta koulutetaan verovaroin. Siis töihin vain julkiselle puolelle. Sairauksilla ei saa rahastaa eikä tehdä voittoja sijoittajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

''töihin vain julkiselle puolelle' Mutta kun pienten terveyskeskusten lääkärinvirkoihin ei ole hakijoita.
.Sairauksilla ei saa rahastaa' Kun ei virkalääkäreitä ole, tulee keikkalääkäreitä rahastamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri kupla on koko SOTE uudistus ja MOT myöhemmin paljastaa totuuden, jos "sote" toteutuu. Sijoitusyhtiöiden kaappaus on käynnissä ja taustalla ko. hankkeessa on juurikin ulkomaalaiset yhtiöt, joiden osakkeita meidän hallituspuolueiden edustajat omistavat ja kerman kuorivat toteutuessaan veronmaksajien rahoilla. Koomista on, että hallituksen kaikki suuret ja pienet innovaatiot joudutaan, joko hylkäämään, tahikka täysin keskeneräisinä uudelleen valmistelemaan ja kansa maksaa. Taustalle jää moni pienempi kupla ihmisten keskittyessä suuriin kupliin ja kuka nauraa? No se pikku puhaltaja, jonka takana onkin isonkuplan alullepanija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pääoppositio puolueen kyvyt tiedetään jo kahdesta edellisestä halltuskausista eli 8 vuoden takkaa ja niistä ajoista joillon Suomea elätettiin vain velkarahalla ja tekemättä juurikaan mitään mikään asian eteen, kuin sen, että luvattiin paljon ja tehtiin hyvin vähän. Nyt tehdään paljon ja luvataan vähän ja se on hieno asia, että kaikin ne päälupaukset pidetään eli työttömyyys alamaksi ja talous kuntoon jne, joka on nyt lähes 3 vouden todella työntekemisen ja menninkin avuilla tehty! Ns. työpuolue ei siihen pysty, ikävä kyllä. Osaamista ja kykyjä talouden ajatteluun kun ei vain löydy laisinkaan kun ostapalveluna ja nekin niin kuin sen itse haluavat nähdä yleensä eli todellisuuden kannsa ei mitään tekemistä, ikävä kyllä tässä ajassa vielä, vaikkein aina uskoisi vaan on vain pakko uskoa kun sen joutuu näkemään ja kuulemaan!! Ja kun taas pääoppositiopuolueen ominaistavoille kuuluu, puhuu ja räksyttää paljon ja tekee vähän, niin siinä ei ole tuleville sukupolville paljoa kerrottavaa eikä menniellekkään satika annettavasta puhumattakaan tulevaisuudessa. ps. 1970 luku on liian kaukana tästä päivästä jos saa näin vielä sanoa ;)! ja Jutta Urpilaista on todella ikävä ;)!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

""Kaikki muut asiantuntijat paitsi ministeriön virkamiehet olivat sitä mieltä, että notifiointi tulisi tehdä""

Mielestäni notifaatio olisi parempi vaihtoehto. Tai Fatinootio vähintäänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hallituksen mallissa ole mitään valinnanvapautta. Se on pelkkä keppihevonen. Sen sijaan kansalaisaloitteena 19.10. julkistettu sote-uudistusmalli antaisi rajattoman valinnanvapauden ja kovimman mahdollisen kilpailun- Myös hallituksen mallissa katteettomat miljardisäästötkin olisivat 100 % varmoja. Kaiken kukkuraksi asiakaskokemus paranisi oleellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ole parasta lykätä tämmöinen poliittinen soppa yli vaalien ja tehdään uusi sote kuntapohjalle niin hyvä tulee ja ilman poliittisia maakuntia. Päästään myös halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän lyödä päätään sote-mäntyyn. Epäilen että männyllä saattaa käydä vähän kipeämpää mutta taitaa sipilä joutua taipumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisi demokratiankin kannalta oikein. Nyt suhmuroitu hanke on vienyt hallituspuolueilta kansan enemmistön tuen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Nyt suhmuroitu hanke on vienyt hallituspuolueilta kansan enemmistön tuen."

Suhmurointi vai hanke? Kumpi on vienyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Opetusministeriö lopettaa perussuomalaisten nuorten avustuksen maksamisen – asia liittyy Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan
54
Iltalehti: Kansanedustaja Suna Kymäläinen saanut uusia velkomustuomioita, jätti pikavipit maksamatta
52
Arkkipiispa vastasi Päivi Räsäselle: "Kirkon sanoma kuuluu kaikille" – Eroa harkinnut Räsänen on päättänyt jatkaa kirkon jäsenenä
45
Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen merkittävä piikki eroakirkosta.fi -sivun erotilastossa
34
Suomen Nato-optio ei ole enää entisellään verrattuna kolmen vuoden takaiseen – selvitystä tekemässä ollut ranskalainen asiantuntija muuttaisi vain yhden asian
33
Pakettiauto törmäsi liikenteenohjausvaunuun Pohjantiellä – turvatyynyt laukesivat, kuljettaja satutti otsaansa
33
Oulu haluaa liki 40 miljoonan euron lisäykset hallituksen esitykseen, tyytymätön ratarahoitukseen – kaupunki lähetti vetoomuksen ministeri Tuppuraiselle ja alueen kansanedustajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image