Kotimaa

Kahdelle hel­sin­ki­läis­mie­hel­le vankeutta va­pau­den­riis­tos­ta

Kotimaa 16.6.2003 17:30
STT
Kaksi helsinkiläismiestä tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa muun muassa vapaudenriistosta, törkeän ryöstön ja törkeän kiristyksen yrityksestä. 26-vuotias Joni Kristian Helin ja 25-vuotias Tomi Olavi Masalin saivat molemmat kolmen vuoden ja kahden kuukauden pituiset vankeusrangaistukset.

Lisäksi Helin ja Masalin velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan uhrilleen kivusta ja särystä, kosmeettisesta haitasta ja henkisistä kärsimyksistä yhteensä 6 368 euroa korkoineen.

Miehet yrittivät saada uhrikseen ottamansa miehen maksamaan heille 4 200 euroa. Uhria pidettiin vangittuna useiden tuntien ajan, häntä pahoinpideltiin, viilleltiin veitsellä, osoiteltiin aseella ja hänen lähiomaisensa uhattiin tappaa, ellei rahoja alkaisi kuulua.

Uhrin veljelle soitettiin uhkaussoittoja ja myös uhri pakotettiin soittamaan yöllä veljelleen, jotta tämä järjestäisi rahat. Maksettava summa kohosi yön edetessä 6 727 euroon. Uhri pääsi pakenemaan vasta aamulla. Vapaudenriisto tapahtui 25. heinäkuuta 2001.

Uhrin veljelle Helin ja Masalin määrättiin maksamaan 3 000 euroa korvauksia henkisistä kärsimyksistä. Uhria pahoinpideltiin muun muassa veljelle soitettujen puheluiden aikana, jolloin veli joutui kuuntelemaan pahoinpitelyn ääniä puhelimitse.

Uhria pidettiin käsistään ja jaloistaan sidottuna sekä silmät peitettynä kolmannen, Ivalosta kotoisin olleen, miehen asunnossa Helsingin Huopalahdessa. Ivalolaismiestä ei kuitenkaan jutussa tuomittu, koska hän ehti kuolla ennen asian oikeuskäsittelyä.

Sen sijaan tapahtumiin osallistunut neljäs mies, 32-vuotias helsinkiläinen, tuomittiin vuoden ja seitsemän kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen. Mies oli ollut asunnolla uhrin saapuessa sinne ja oli läsnä uhkauspuhelujen soittamisen aikana, mutta uhrin käsityksen mukaan mies oli poistunut asunnolta ennen pahoinpitelyn alkamista.

32-vuotias tuomittiin muun muassa avunannosta törkeän ryöstön yritykseen, väärennyksestä ja virkavallan anastuksesta. 32-vuotias mies oli syyllistynyt virkavallan anastukseen esiintyessään poliisina 24. heinäkuuta 2001, ja hän oli esittänyt ravintolan järjestyksenvalvojalle valmistamaansa väärää poliisin virkamerkkiä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image