Kotimaa

Kahdeksan van­gin­var­ti­jan kimppuun hyökätty puolen vuoden sisällä – viranomaiset epäilevät pa­hoin­pi­te­ly­su­maa liivijengi United Brotherhoodin vastaiskuksi

Keskusrikospoliisi arvioi, että rikollisryhmä United Brotherhood (UB) saattaa olla nopeaa vauhtia lisääntyneiden vanginvartijoihin kohdistettujen väkivaltahyökkäysten takana. Kuva UB:n kerhotiloista.
Kotimaa 12.12.2019 6:00 | Päivitetty 12.12.2019 7:22
Rebekka Härkönen

Vankilavirkailijoihin on kohdistunut vankiloissa ja niiden ulkopuolella poikkeuksellisen suuri määrä väkivallantekoja lähikuukausina. Keskusrikospoliisi arvioi, että kyseessä saattaa olla liivijengi United Brotherhoodin vastareaktio viranomaisten suuroperaatiolle lopettaa sen toiminta. Rikosseuraamuslaitos varoitti elokuussa henkilökuntaansa jengivankien aiheuttamasta väkivallanuhasta.

Puolen vuoden aikana yhteensä kahdeksan vanginvartijaa on joutunut väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi vankiloissa tai niiden ulkopuolella. Tilanteissa vammoja on saanut seitsemän vartijaa.

Vanginvartijoiden ammattiliiton mukaan pahoinpitelyjen suuri määrä on selkeä merkki siitä, että jengivangit ovat alkaneet painostaa vankilahenkilökuntaa suoralla väkivallalla.

– Näin suuri määrä ei voi olla sattumaa. Tavallisesti vankilatyöntekijöihin kohdistuu suoraa väkivaltaa vankiloissa todella harvoin, ja siviilissä vielä harvemmin, sanoo Vankilavirkailijain liiton (VVL) puheenjohtaja Antti Santamäki Lännen Medialle.

Suoralla väkivallalla Santamäki tarkoittaa tarkoituksellisia hyökkäyksiä, ei esimerkiksi toimenpiteen yhteydessä tapahtuvaa vastustelua.

Viranomaiset ovat iskeneet lähikuukausina voimakkaasti UB-jengiin aikomuksenaan ajaa alas sen toiminta Suomessa. Noin neljä viidestä UB:n jäsenestä on tällä hetkellä vankilassa. Kuva UB:n kerhotiloista.

 

Keskusrikospoliisin (Krp) mukaan järjestäytyneiden rikollisryhmien keskeisin pyrkimys on rikollisen toiminnan jatkaminen, myös vankiloissa ja niistä käsin.

– Viranomaisten toiminnan häiritseminen, painostus ja uhkailu ovat osa jengien keinovalikkoa. Tämä voi sisältää sen, että viranomaisiin kohdistetaan väkivallanuhkaa ja väkivaltaa, kommentoi rikoskomisario ja jengiasiantuntija Jussi Oksanen Krp:stä.

– Jengit pyrkivät toteuttamaan viranomaisten painostuksen ja pelottelun niin, että sitä on vaikea näyttää toteen esitutkinnassa.

Oksanen muistuttaa, että viranomaiset ovat kohdistaneet viime kuukausina massiivisia rikostorjuntatoimenpiteitä liivijengi United Brotherhoodiin (UB).

– Siksi vartijoihin viime kuukausina kohdistuneiden väkivaltajuttujen määrä ei edes yllätä minua. Ne voivat olla ikään kuin kovennettu vastareaktio näille toimenpiteille, kun muu vastarinta ei enää toimi.

Rise varoitti työntekijöitään jengiuhasta

Rikosseuraamuslaitos (Rise) varoitti elokuun lopussa kaikkia organisaationsa työntekijöitä jengivankien aiheuttamasta väkivallanuhasta. LM on saanut haltuunsa kyseisen tiedotteen.

Rise varoitti kasvaneesta väkivallanuhasta sen jälkeen, kun vanginvartijoihin oli kohdistunut muutaman kuukauden sisällä kolme väkivallantekoa. Rise kertoi epäilevänsä kyseisistä iskuista järjestäytynyttä rikollisuutta – tarkalleen ottaen liivijengi UB:ta.

Puolen vuoden sisällä kuusi Riihimäen vankilan vartijaa on joutunut pahoinpitelyjen kohteeksi. Lisäksi hyökkäysten kohteeksi on joutunut yksi Jokelan vankilan ja yksi Sörnäisten vankilan vartija.

 

Risen tietojen mukaan vankeja oli tuolloin kannustettu viranomaisvastaisuuteen kaikissa vankiloissa, joissa istuu UB:n jäseniä.

– Lisäksi on viitteitä siitä, että United Brotherhood ja Hells Angels kannustavat vankilaviranomaisiin kohdistuviin väkivallantekoihin myös vankiloiden ulkopuolella, Rise varoitti tiedotteessaan.

Tämän jälkeen vanginvartijoihin on kohdistunut vielä kaksi pahoinpitelyä.

Yhteensä viisi hyökkäystä

Puolen vuoden sisällä vanginvartijoihin on kohdistunut viisi erillistä hyökkäystä, kaksi vankiloissa ja kolme niiden ulkopuolella.

Kolmen ensimmäisen tapauksen osalta Rise epäilee, että tekojen taustalla on UB-jengi. LM:n tietojen mukaan lopuissakin tapauksissa on viitteitä jengikytköksistä.

Rise on aiemmin kertonut (LM 28.4.), että UB pakottaa muita vankeja ja näiden lähipiiriin kuuluvia rikoksiin myös vankiloiden ulkopuolella.

LM uutisoi kesäkuussa ensimmäisestä hyökkäyksestä, jossa kaksi varmuusosaston vankia aiheutti vammoja neljälle vartijalle Riihimäen vankilassa (LM 20.6.). Seuraava hyökkäys tapahtui Jokelan vankilassa heinäkuussa.

Elokuun lopussa vartijoiden kimppuun käytiin vapaa-aikana kaksi kertaa. Ensin kaksi miestä hyökkäsi Riihimäen vankilan vartijan kimppuun Vantaalla ja viikon kuluttua tästä toinen saman vankilan vartija pahoinpideltiin Hyvinkäällä.

Lokakuun alussa Sörnäisten vankilan vartija pahoinpideltiin Helsingissä.

Poliisi löysi UB-kytköksiä

Kaikista viidestä vartijoihin kohdistuneesta hyökkäyksestä poliisille on ilmoitettu neljä. Jokelan vankila ratkaisi tilanteen omalla kurinpitomenettelyllä.

Poliisi kertoo lopettaneensa Hyvinkään ja keskeyttäneensä Helsingin tapauksen tutkinnan. Riihimäen vankilan tapahtumat ovat syyteharkinnassa.

Vantaan hyökkäys on ainoa, jossa poliisi on onnistunut yhdistämään teon selvästi UB-jengiin.

Krp kertoo, että juttua tutkitaan osana massiivista UB-rikosvyyhtiä. Toinen vartijan kimppuun hyökänneistä on UB-jengiläinen ja toinenkin vahvasti kytköksissä jengiin.

– Laajemman UB-jutun tutkinta on kohdistunut UB:n vapaana oleviin jäseniin, eikä tässä yhteydessä ole ilmennyt, että jengin vapaalla ollut johto olisi koordinoinut virkamiesten pahoinpitelyjä, sanoo tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio Krp:stä.

– Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, ettei niin olisi tapahtunut. Jengiläisten keskinäinen viestintätapa on sellainen, ettemme pääse kaikkiin viesteihin käsiksi.

Sainio sanoo, että joka tapauksessa viranomaisen on varauduttava vastareaktioon puuttuessaan järjestäytyneiden rikollisryhmien toimintaan.

– On myös mahdollista, että pahoinpitelyiden organisointi on lähtöisin UB:n vanhoista johtohenkilöistä, jotka istuvat vankilassa, Sainio arvioi.

Jokela rankaisi hyökkääjää

Jokelan vankilan turvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Danila Gangnuss sanoo, ettei poliisi vankilan kokemusten mukaan tutki aktiivisesti vankilarikoksia.

Gangnussin mukaan erityisesti sellaisten väkivaltatilanteiden tutkinta, joissa kukaan ei saa vammoja, voi pitkittyä poliisissa kohtuuttomasti. Jokelan vankila päättikin antaa vankiyhteisölle välittömästi selkeän viestin, että henkilökuntaan kohdistuvista väkivaltayrityksistäkin seuraa rangaistus.

Vankila ei vienyt vartijaansa kohdistunutta väkivaltatilannetta poliisille.

– Tilanne oli hyvin vakava, vanki yritti houkutella virkamiehen selliinsä pahoinpitelytarkoituksessa, Gangnuss kertoo.

Keskurikospoliisin mukaan viranomaisten toiminnan häiritseminen, painostus ja uhkailu ovat osa jengien keinovalikkoa.

Kun tämä ei onnistunut, vanki alkoi riehua.

– Oli oikea ratkaisu käsitellä juttu kurinpitomenettelyssä, vangille annettiin heti rangaistus kovimmasta päästä.

Gangnuss muistuttaa, ettei Suomessa voi lain mukaan rangaista samasta asiasta kahteen kertaan.

– Jos juttu viedään poliisille, tämän takia vankila ei voi käyttää omia kurinpitotoimia, Gangnuss perustelee.

Jengien välit kireät vankiloissa

Krp kertoi keväällä (LM 28.4.), että UB hallitsee myös muita liivijengejä vankiloissa. Elokuun lopussa Rikosseuraamuslaitos varoitti tiedotteessaan henkilökuntaansa eri liivijengeihin kuuluvien välien kiristymisestä.

– Erityisesti United Brotherhoodin ja Hells Angelsin vaikutuspiiriin kuuluvien vankien taholta voi aiheutua uhkaa Bandidos MC:n ja Cannonball MC:n toimintaan kiinnittyneisiin vankeihin, Rise tiedotti tuolloin.

Krp:n rikoskomisario Jussi Oksanen sanoo, että keskeisin turvallisuusuhkaa vangeille ja vartijoille aiheuttava ongelma on vankiloiden huumekauppa.

– Rikollisjengin jäsen on jengin jäsen myös vankilassa, eikä häntä voi verrata tavalliseen vankiin. Jengi pyrkii aina jatkamaan rikollista toimintaa vankilassa ja sieltä käsin myös vankilan ulkopuolella, Oksanen sanoo.

– Mitä enemmän lainsäätäjä ja -tulkitsija ja Rikosseuraamuslaitos tarjoavat jengivangeille toimintamahdollisuuksia, sitä vapaammin käsin jengit pyrkivät hyödyntämään vankeusajan rikosten tekemiseen.

Oksanen sanoo, että kaikki vankiloiden huumekauppaa suitsivat toimet vankiloissa vähentävät suoraan myös muita vankiloiden turvallisuusongelmia.

– Huumeet muun muassa lisäävät vankien päihdeongelmia, luovat väkivaltaisia kiskonta- ja velkasuhteita, synnyttävät epätervettä hierarkiaa vankiyhteisössä, aiheuttavat väkivallalla ratkottavia erimielisyyksiä ja pyrkimyksiä korruptoida vankilahenkilökuntaa, Oksanen kiteyttää.

– Tämä kaikki lisää paitsi vartijoihin ja vankeihin kohdistuvaa turvallisuusuhkaa, myös heidän lähipiiriinsä kohdistuvaa uhkaa vankiloiden ulkopuolella.

"Jengit pyrkivät toteuttamaan viranomaisten painostuksen ja pelottelun niin, että sitä on vaikea näyttää toteen esitutkinnassa.""Tavallisesti vankilatyöntekijöihin kohdistuu suoraa väkivaltaa vankiloissa muutamien vuosien välein, ja siviilissä vielä harvemmin."

Antti Santamäki VVL:n puheenjohtaja

Yksi tapaus syyteharkinnassa

1. Kesäkuun puolivälissä kaksi varmuusosaston vankia hyökkäsi vartijoiden kimppuun Riihimäen vankilassa. Neljä vartijaa sai vammoja. Juttu on syyteharkinnassa.

2. Heinäkuun puolenvälin jälkeen vanki alkoi riehua, kun vangin yritys houkutella vartijaa selliin pahoinpitelytarkoituksessa ei onnistunut Jokelan vankilassa. Vankila rankaisi vankia.

3. Elokuun lopussa kaksi miestä hyökkäsi Riihimäen vankilan vartijan kimppuun tämän vapaa-ajalla Tikkurilassa. Mies sai vammoja. Keskusrikospoliisi tutkii juttua osana laajaa liivijengi United Brotherhoodiin liittyvää rikosvyyhtiä.

4. Elokuun lopussa tapahtui vielä toinen Riihimäen vankilan vartijaan kohdistunut pahoinpitely. Teko tapahtui vartijan vapaa-aikana. Itä-Uudenmaan poliisi pyysi syyttäjältä rajoittamispäätöksen jutun tutkintaan eli tutkinta on loppunut.

5. Lokakuun alussa Sörnäisten vankilan vanginvartija pahoinpideltiin hänen vapaa-aikanaan Helsingissä. Helsingin poliisi kertoo keskeyttäneensä tutkinnan, koska ei ole tunnistanut tekijää. Tutkintaa ei ole lopetettu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Enkelitkin vetävät itsensä vieläkin syvemmälle rikollisuuteen ja huonompaan maineeseen UB veljeilyn myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä liigat on syytä nimittää kielletyiksi rikollisjärjestöiksi, kuten poliisi on vaatinut. Oikeuslaitos ja poliitikot voisivat ottaa vastuuta asiaan ja laatia lait sen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se kieltäminen auttaisi? Pahimmillaan siitä voi antaa vain ehdotonta vankeutta, ja se tuskin lusivaa jengiläistä paljon haittaa, korkeintaan naurattaa. Jengi voi vaihtaa nimeä ja siten se muuttuu lailliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vähänkään Suomen oikeusoppineita tunnen, vankien ihmisoikeuksiin todennäköisesti kuuluu saada tietää kaikkien vartijoiden koko nimi ja kotiosoite. Etteivät vaan vahingossa vie proverbiaalista hevosenpäätä väärään taloon.

Vartijoille osanottoni uravalinnan johdosta. Kiittäkää Demlaa vaikeuksistanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, eikös se Rise ja jotkin johtajat ja suunnittelijat tuumailleet vuosia sitten, että kun mitään ei uhkaa ei ole, eikä mitään vakavaa ole tapahtunut, eikä tule tapahtumaan ja jos on tapahtunut, niin se on yksittäistapaus. Ja siksi rise ja johtajat alkoivat vähentämään resursseja vankiloiden valvonnasta. Ja tässä tilanteessa nyt ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

UB on järjestäytyneenrikollisuuden ammattilaisten organisaatio, johon pelkkä kuuluminen on itsessään törkeä rikos, josta kuuluu saada ehdotonta vankeutta, jonka aiheuttamat kustannukset veronmaksajille on kuitattava kokonaisuudessaan korkojen kera tuomittujen omaisuudesta.

Tottakai mm. UB on kiellettävä ja sen jäsenten kanssa kaikki yhteistoiminta, avustus yms. on määrättävä rikolliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Tämä! Olen niin samaa mieltä. Varmasti halvempaa ja pikkunilkitkin saattaisi hieman miettiä mitä tekee kun olisi Venäjälle lähtö tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ongelmat olisi helppo kitkeä pois, mutta kun elämme oikeusvaltiossa, vaikka itseasiassa emme elä...niin keinovalikoima on rajoitettu,tai oikeastaan ei ole mitään keinoja puuttua mihinkään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorimmista lähtien, ei toimi. Ei ole kasvatuslaitoksia, on vain säilytyspaikkoja täysin oikeuksien ja ylläpidoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tuota itsekin paljon miettinyt: Liian rajoittava lainsäädäntö ja laajat oikeudet halvaannuttaa lainkäytön, kun mitään ei voi enää maalaisjärjellä päättää, kun aina törmätään aiempiin lakeihin ja oikeuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
7:00
Rovaniemeläinen Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
10
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
8
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
8
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
5
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
5
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
4
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
4
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image