Kotimaa

Kaavin ti­mant­ti­kai­vos avattiin uudelleen

Kotimaa 5.9.2002 17:46
STT
Kaavin Lahtojoella sijaitseva timanttikaivos avattiin uudelleen torstaina iltapäivällä. Aiemmin australialaisen Ashton Mining -yhtiön hallinnassa ollut valtaus siirtyi suomalaisille kuluvan vuoden alkupuolella.

Kaivoksen haltija on nyt suomalainen perheyhtiö A & G Mining Oy, jonka pääomistaja ja toimitusjohtaja on pitkän linjan kulta- ja korualan ammattilainen kultaseppä Eva Thorén. Yhtiö aloittaa käytännön työt kaivoksella kuluvana syksynä.

Kaivoksesta on otettu koe-eriä, joita on rikastettu. Ensimmäiset erät antoivat lupauksia tulevista timanttilöydöksistä, joskaan niiden runsaudesta ei voi vielä sanoa mitään.

"Meillä on jo kolmen kilon rikastettu erä, josta löytyi kolme timanttia. Toivottavasti lähiaikoina voimme esitellä lisää timantteja", Thorén kertoi.

Yrityksen tarkoituksena on rikastaa timantit Suomessa ja jalostaa ne koruiksi. Korujen suunnittelijoiksi ovat lupautuneet muun muassa Marja Kurki ja Juhani Palmu. Korujen valmistajaksi on lähdössä alkuvaiheessa Timcen Jewellery Vantaalta.

Lahtojoen timanttiesiintymä sijaitsee Kaavin kirkonkylän keskustasta 7 kilometriä koilliseen. Ashton Mining lopetti noin 10 vuotta kestäneen kaivostoiminnan 1997, jonka jälkeen kaivos täyttyi vedellä. Veden poistaminen valtauksesta aloitetaan kuluvana syksynä. Kaivos on puolisen kilometriä pitkä ja muutamia kymmeniä metriä leveä avolouhos.

Thorén uskoo pienimuotoisen kaivostoiminnan kannattavuuteen. Hänen haaveenaan on myös kivenhionnan saaminen Kaaville. Thorén aikoo itse kivenhiojaksi, mutta saattaa työllistää myös muita ihmisiä.

Kaivoksen uudelleen avaamiseen ovat osallistuneet panoksillaan Kaavin kunta, VTT:n Outokummun koerikastamo ja Geologian tutkimuskeskus.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image