Kotimaa

Kaarlenholvin talo on yksi Oulun vanhimpia rakennuksia – toimintaa sairaalasta vankityrmään

Arkkitehtonisesti uusklassista eli empireä edustava Kaarlenholvi on yksi Oulun vanhimmista rakennuksista, joka on säilynyt liki alkuperäisessä asussaan ja joka on nähnyt lukuisan määrän erilaisia vaiheita. KUVA: ALCENIUKSEN KÄDENJÄLKI -KIRJA/POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO
Kotimaa 25.11.2017 14:54
Erkki Hujanen

Kaarlenholvina sekä Jumpruna tunnetussa ravintolatalossa aloitti Oulun ensimmäinen naisten käsityökoulu 135 vuotta sitten. Käsityökoulun perustivat vuonna 1882 sisarukset Gustafva Alcenius ja Mathilda Alcenius

Koululla oli aluksi ajan tavan mukaan ruotsinkielinen nimi Alceniuska Kvinliga Handarbetskolan. Tavoitteena oli, että kauppa- ja merikaupungin porvaristyttöjen käsityötaidot kohentuisivat ja jalostuisivat.

Sisaruksista Gustafva kuoli pian sen jälkeen, kun koulunpito oli ehditty aloittaa, jolloin hänen työtään jatkoi perheen kolmas sisarus Elfrida Krank.

Alkuvaiheessa käsityökoulussa oli vain ompelulinja, mutta pian ompelun rinnalle opetusohjelmaan otettiin kudontaa.


Kaarlenholvin taloa Aleksanterinkadun ja Kauppurienkadun kulmassa kutsuttiin 1880-luvulla Thunbergin taloksi, mutta se tunnetaan myös Santaholman talona sekä Nylanderin talona.

Ensimmäinen puinen rakennus paikalle valmistui 1700-luvun lopulla. Puisen talon toinen kerros tuhoutui Oulun palossa vuonna 1822, mutta kivijalkainen ensimmäinen kerros säästyi.

Nykyinen talo on uusklassista tyylisuuntaa eli empireä. Se oli vallitseva arkkitehtoninen tyyli 1830-luvulla, jolloin rakennus sai nykyisen ulkoasunsa. Tiettävästi vuonna 1834 siihen valmistui toinen, myös kivinen kerros.


Tunnetuiksi tulleista oululaisista tai Oulussa vaikuttaneista Kaarlenholvin talossa on asunut muun muassa Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) ja Aaro Hellaakoski (1893-1952).

Runeberg oli merikapteenin poika Pietarsaaresta ja hänet lähetettiin Ouluun 8-vuotiaana vuonna 1812. Runeberg asui setänsä, tullijohtaja Anton Ludvig Runebergin luona kaksi vuotta ja kävi Oulussa triviaalikoulua.

Aaro Hellaakoski oli runoilija sekä maantieteilijä, joka syntyi Oulussa ja pääsi kotikaupungissaan ylioppilaaksi vuonna 1913. Sen jälkeen hän asui Tampereen Pispalassa sekä Helsingissä.

Ravintola Kaarlenholvin taloon tuli 45 vuotta sitten vuonna 1972, minkä jälkeen talon historiaan on kuulunut pikkujouluaikana ja muulloinkin läpi vuoden vilkas yöelämä. Ennen nykyisiä ravintoloita talossa Aleksanterinkadun puolella oli jonkun aikaa huonekaluliike.

Historiatietojen mukaan talossa on ollut eri vaiheissa myös sairaala, tuomiokapituli, vankityrmä, viinapolttimo, viini- ja konjakkikauppa, kirjapaino ja postikonttori. Ja ehkä vielä jotain muutakin.


Oulun Naiskäsityökoulun historia Kaarlenholvin talosta jatkui 1800-luvun lopulla eri paikkoihin Oulun keskustassa. Koulu sijaitsi muun muassa Talousseuran tiloissa Kajaaninkatu 9:ssä sekä NMKY:n tiloissa Kajaaninkatu 5:ssä.

Oma rakennus koululla oli Heinäpäässä Uusikatu 53:ssa vuosina 1928-1980, kunnes se siirtyi nykyiseen paikkaansa Pikisaareen Oulun Villatehtaan tiloihin.

Lähitulevaisuudessa Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksikön toiminta Pikisaaressa saattaa loppua. Pikisaari sijaitsee keskellä Oulujoen suistoa, josta Oulun kaupunki pyrkii luomaan näkyvän osan tulevaisuuden merikaupunkia.

Käsityöläiset sekä myös taiteilijat ovat kuuluneet ja näkyneet Pikisaaren pitkässä historiassa. Nykyään vanhassa Villatehtaassa toimii muun muassa Galleria Harmaja, ja siellä on myös taiteilijoiden työtiloja.

 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

60-luvulla oli myös asuntoina. Asuin pentuna siellä. Jokunen muistikuva mukulakivipihasta ja talonmiespariskunnasta. Olikohan Karjalainen -nimisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva lukea juttua, joka liittyy Oulun ja osin omaankin historiaan. Lisää tätä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kävin tässä paikassa 1970 luvun noin puolessa välissä ensimmäistä kertaa en tarkkaan muista mikä vuosi oliko se kuitenkin jotensakin muutaman vuoden heitto on että en voi sanoa varmasti mikä vuosi mutta kuitenkin kävin tässä paikassa ja isoisäni isä on syntynyt 1870 luvulla että kyllä niitä muistoja riittää itse kelläkin hyviä ja vähän huonojakin että siitä jokainen miettiköön tarkkaan muistonsa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eloisa paikka vielä nykyään ilta-aikaan ja varsinkin viikonloppuisin. Viikon päiväkerhot surullista seurattavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Erkki Hujaselle mielenkiintoisesta artikkelista. Enpä tiennyt, että Kaarlenholvin talolla on näinkin pitkä ja vaiherikas menneisyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko ollu Matilaisen kauppahuone aikojen alussa sijainnut näillä main... 1600 -1700 luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä kai tuon pittää vanha olla ku mälliki ehti seistä tuon ovella melkee sata vuotta:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan kivitalo palaa kohta ja paikalle tulee soteyhtymän tai yksityisen puolen huijariyritys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saatinhan tänne yksi perinteinen oululaiskommenttikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppurienkadulla naapurirakennuksessa toimi 1960-luvulla Peipposen Fannin kotiruokala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno talo, jota kelpaa katsoa niin sisältä kuin ulkoa. Ja niinpä siellä tulee käytyä viikoittain hernerokalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

61
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
43
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
31
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla
24
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image