Kotimaa

Kaarina Hazard -- tyypillinen pät­kä­työ­läi­nen

Kotimaa 1.9.2006 8:45
STT
Mediatyöläinen Kaarina Hazard on omasta mielestään pätkätyösukupolven tyypillinen edustaja. Hän on nelikymppinen kahden pienen pojan äiti, joka on tehnyt pätkätöitä valmistumisestaan asti. Hazardin tuorein työ on elokuussa ilmestynyt Kontallaan-kirja, jonka hän on kirjoittanut muun muassa Metro-lehdessä ja Imagessa ilmestyneiden kolumniensa pohjalta.

Jos Hazard on tyypillinen pätkätyöläinen, Suomella on valoisat tulevaisuuden näkymät. Tyypillinen pätkätyöläinen osaa kirjoittaa ja puhua riemastuttavasti mistä vain ajankohtaisesta aiheesta. Hän myös suomentaa, arvostelee, opettaa ja näyttelee.

-- Kun tekee pätkähommia, on aina oltava parhaimmillaan. Se on aika raskasta. Ei ole mahdollisuutta sapattivapaaseen eikä aikaa ajatella. Jokaista hommaa tehdessään on jo ajateltava seuraavaa, Hazard sanoo. Hänelle itselleen pätkätyö on kuitenkin sopinut paremmin kuin monelle vähän ujommalle ja aremmalle ihmiselle.

Hazard tietää, mitä tekisi, jos saisi jostain mukavan suuruisen stipendin vuodeksi. Hän pakkaisi perheensä ja matkustaisi Nykkiin. Sieltä hän ostaisi asuntoauton ja kiertelisi ympäri Amerikkaa, kävisi Kanadan puolellakin. Hän lukisi ja kirjoittaisi vailla vastuuta, ihan vain huvikseen.

Nainen ostaa auton

Asuntoauton osto käy Hazardilta leikiten, sillä hän on joutunut perehtymään autonostoon kantapään kautta. Kontallaan-kirja kuvaa hulvattomasti naisen kolmivaiheista opintojaksoa autonostossa. Hazard itse teki kardinaalivirheen astuessaan autokaupan ovesta sisään pulkkamäkivaatteissa ja lapsi kainalossa. Mutta hän oppi.

Kolmannessa eli viimeisessä autonoston oppijaksossa nainen saavuttaa äijävaiheen. Hän puhuu näennäisen välinpitämättömänä kännykkään tai juttelee kaverinsa kanssa niitä näitä. Kun myyjä viimein saapuu hänen luokseen, hän laukaisee: "Oliks toi 90:n huolto tän ensimmäinen"?

Hazard ihmettelee, miksi meillä ei ole naisten vetämiä ja naisille suunnattuja autokauppoja, joissa voisi asioida ilman opeteltua autonostajan roolia.

-- Toisaalta on myös lahjattomuutta, että törmää jatkuvasti sukupuolensa ehtoihin, hän suomii itseään. Hazard muistaa ensimmäisessä synnytyksessä häntä auttaneen miespuolisen kätilön, joka oli "älyttömän pätevä".

-- Ihminen joka valitsee omalle sukupuolelleen epätyypillisen ammatin, joutuu menemään tiettyjen esteiden yli, kypsyy ja karaistuu.

Feminismi pelottaa suomalaisia

Usein feministiksi leimattu Hazard ei koe feminismiä omaksi identiteetikseen. Hän nyt vain sattuu olemaan nainen ja katsoo asioita omasta kokemuspiiristään. Hän ihmettelee, miksi feminismillä on Suomessa niin huono kaiku. Ajatellaan, että se kaventaa ihmisen ajatusmaailmaa, ettei feministi osaa ajatella tavallisten ihmisten asioita.

-- Meillä saa herkästi identiteetikseen sen, mitä tekee tai sanoo tekevänsä. Tämä ei ole naiskysymys. Hazard ottaa esimerkiksi Jani Sievisen, jonka me koemme niin vahvasti uimariksi, että emme osaa kuvitella hänen harrastavan jotain aivan muuta.

Hazardin mukaan "duuni tarttuu naisella enemmän nahkaan kuin miehellä". Uraa luova nainen, joka uskaltaa vaihtaa alaa, on meillä hyvin poikkeuksellinen. Tällaisiksi rohkeiksi naisiksi Hazard nimeää Suvi-Anne Siimeksen ja Anne Brunilan.

Miten muurahaisyhteisöä kuvataan?

Kaarina Hazardilla on kyky tarkastella ja eritellä näkemäänsä. Tätä taitoa hän tarvitsee väitöskirjassaan, jonka aiheena ei suinkaan ole feminismi vaan television luontodokumentit. Aihe valikoitui satunnaisen keskustelun perusteella. Hazard kiinnostui luontodokumenteista siksi, että ne vaikuttavat itsestään selvältä lajityypiltä, mutta niihin kätkeytyy paljon muuta.

-- Muurahaisyhdyskuntaa kuvattaessa kuvataan samalla hyvää ihmisyhteiskuntaa, koska kaikkea outoa kuvataan aina tutun kautta. Emme voi kuvata eläimen kokemuspiiriä, koska meillä ei ole siihen edellytyksiä. Hazard haluaa myös tutkia, näkyykö englantilaisten tekemissä luontodokumenteissa kolonialistinen perinne silloin, kun ne käsittelevät vanhoja siirtomaita.

-- Avara luonto kiinnostaa erityisesti siksi, että ohjelmassa esitetään "laadukkaita" luontodokumentteja. Sitä laatua ei ole kuitenkaan määritelty missään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image