Kotimaa

Kaahaavaa rekkaa vaikea pysäyttää - iskun estäminen nojautuu ennakointiin

Kotimaa 8.4.2017 19:38
STT

Raskas ajoneuvo on teknisesti vaativa kohde pysäyttää, arvioi poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta. Suomessa rekkaiskun estäminen nojautuu erityisesti ennakointiin.

– Seuraamme koko ajan, mitä ulkomailla tapahtuu ja vaihdamme myös ulkomaiden poliisikollegojen kanssa tietoja eri tapahtumista ja eri keinoista, joilla asioita voidaan estää ja millä niihin voidaan puuttua.

Savolainen korostaa, että tärkeintä on etukäteissuunnittelu. Yleisötilaisuuksiin valmistautuessa poliisi ottaa asian huomioon esimerkiksi ajoreittien suunnittelulla ja huolehtimalla siitä, että raskaalla ajoneuvolla tehtävää iskua olisi mahdollisimman vaikea toteuttaa.

Varautuminen näkyi esimerkiksi Turussa joulurauhan julistuksen aikaan, kun Puolustusvoimien ajoneuvoja oli tuotu paikalle. Savolainen kertoo, että tuolloin varautuminen liittyi juuri tapahtuneeseen Berliinin iskuun.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala kertoi STT:lle lauantaina, että päivän mittaan ei ollut saatu mitään Suomen kannalta erityisen merkittävää tietoa liittyen Tukholman iskuun.

– Ei ole myöskään ilmennyt viitteitä kytkennöistä Suomeen, Rantala sanoi.

Hätäjarrutusjärjestelmä voi estää törmäyksen

Uusi tekniikka on tuonut raskaisiin ajoneuvoihin muun muassa ajonestolaitteita, joiden vuoksi autoa on erittäin vaikea saada käyntiin ilman avaimia, kertoo Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL:n johtaja Petri Murto. Lisäksi Murto kertoo, että hätäjarrutusjärjestelmillä voidaan estää törmäys, jos kuljettaja ei reagoi vastaan tuleviin esteisiin.

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on Murron mukaan ollut pakollinen EU:ssa kaksi- ja kolmiakselisissa kuorma-autoissa ja niiden vetämissä ajoneuvoyhdistelmissä loppuvuodesta 2015 alkaen.

– Lähtökohta on, jos kuljettaja ei reagoi edessä olevaan esteeseen, niin ajoneuvo puuttuu tilanteeseen itse. Mutta se on hankala tilanne, jos kuljettaja ohjailee ajoneuvoa ja ajaa tahallaan johonkin.

Murto kertoo myös, että kuljetusyritykset seuraavat usein ajoneuvojensa liikkumista reaaliaikaisesti kartalla. Silloin käy ilmi nopeasti, jos ajoneuvo poistuu suunnitellulta reitiltä.

– Joissain tapauksissa ajoneuvon liikkumiseen voidaan puuttua myös etänä, hän lisää.

Murto suosittelee, että kuljetusyritysten olisi hyvä antaa sisäisiä ohjeistuksia varkauksien varalle.

– Raskaan ajoneuvon anastamisesta voi ja tulee ilmoittaa hätäkeskukseen, jolloin tieto anastuksesta saadaan leviämään nopeasti viranomaisille, Murto sanoo.

Piikkimatto ei pysäytä

Pelkkä piikkimatto ei todennäköisesti riittäisi rekan pysäyttämiseen. Raskaiden ajoneuvojen massa on niin suuri, että renkaan tyhjeneminen todennäköisesti vain hidastaisi vähän vauhtia, mutta ei kokonaan estäisi sen kulkua.

– Poliisipartioilla on piikkimattoja, mutta niitä ei ehkä ole tarkoitettu ihan raskaisiin ajoneuvoihin, Savolainen sanoo.

Savolaisen mukaan erilaisia teknisiä vaihtoehtoja raskaan ajoneuvon pysäyttämiseen tutkitaan ja selvitetään.

– Siinä on aina tietysti se, että jos yksittäisessä partiossa on tällainen laite tai väline, niin onko se juuri silloin paikalla, kun sitä tarvitaan.

Iskun tekemistä voidaan myös estää kaupunkirakentamisella. Savolainen nostaa esimerkiksi kävelykatujen rajaamisen tolpilla niin, ettei niihin voida ajaa suoraan liikenteestä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Helppo estää petoniporsailla,jos ne sijoitetaan niin että vauhtia on pakko hiastaa. Siis laitetaan niin että niitä pitää kiertää,vauhti putoo kävely vauhdiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku vois tokaista, et kielletään rekat. Ja toinen, et kielletään terroristit. Mut myöhästä on jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.7.
Oululainen Tommi Kostekivi nappasi Iskelmämestarin tittelin Kiuruvedellä – "Onhan tämä hassua, koska kilpailussa oli kova taso"
21.7.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sunnuntaisissa vaaleissa
21.7.
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
21.7.
Siirtolapuutarhan mökkien ovet avautuivat vierailijoille, katso kuvia
21.7.
Äimäraution siirtolapuutarhassa oli sunnuntaina avoimien ovien päivä – siskosten mökissä värimaailma rakentuu turkoosin lipaston ympärille
21.7.
Irlannin Lowry tuuletti tuulisessa Pohjois-Irlannissa golfin major-voittoa, Korhonen 63. sijalle
21.7.
Keskittymisen mestari Lasse Virén elää vapaaherrana – "Suhteeni liikuntaan on huono", toteaa nelinkertainen olympiavoittaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image