Kotimaa

Juuri nyt ta­lous­en­nus­ta­jil­la on vaikeaa – "On mahdoton ennustaa, milloin ja millä voimalla maa­il­man­ta­lou­den hiipuminen iskee Suomeen," sanoo VM:n ylijohtaja

Kotimaa 12.4.2019 9:30
Pekka Mauno

Valtiovarainministeriön suhdanne-ennuste syntyy parissa viikossa runsaan 10 ekonomistin voimin. Ennusteiden osuvuus kestää vertailun tutkimuslaitoksiin.

Suhdanne-ennusteiden talouskasvua kuvaavista prosenttiluvuista tehdään pilkun jälkeisistä desimaaleistakin isoja johtopäätöksiä. Media näkee merkittävän muutoksen, kun talouden kasvuarviota on laskettu tai nostettu 0,2 prosenttiyksikköä.

– Tärkeämpää kuin desimaalien tuijottaminen, on ymmärtää se tarina, miten lukuun on tultu, sanoo valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander.

Spolander tarkoittaa niiden talouden mekanismien tajuamista, joiden perusteella hänen johtamansa kansantalousosasto kulloinkin kertoo, laskeeko vai nouseeko Suomen bruttokansantuote (bkt).

Ministeriö tekee neljä kertaa vuodessa talousennusteen, jonka tehtävänä on antaa hallitukselle kuva taloudesta ja sen näkymistä.

Vaikka Spolanderin kansantalousosasto vastaa ennusteesta itsenäisesti, se hyödyntää työssään vero- ja budjettiosaston asiantuntemusta. Käytännössä talousennustetta on tekemässä runsaat kymmenen ministeriön virkamiestä, jotka 1-2 viikon aikana maalis-, kesä-, elo-ja joulukuussa tuottavat talousennusteen sisällön.

Kevään ja syksyn ennusteet ovat laajoja ja ennustavat talouden tilaa kahta vuotta pidemmälle tulevaisuuteen. Kaksi muuta ennustetta kattavat kahden vuoden talouskuvan.

Sama tilastoaineisto kaikilla ennustajilla, tulkinnat vaihtelevat

Valtiovarainministeriö käyttää ennusteiden laatimisen pohjana samoja, lähinnä Tilastokeskuksen tuottamia taloustilastoja ja indikaattoreita kun muutkin talousennusteita tekevät tutkimuslaitokset.

Ennusteiden erot tulevat toisistaan poikkeavista ennustemalleista. Tutkimuslaitoksilla on hieman toisistaan poikkeava käsitys siitä, miten taloudessa eri tekijät vaikuttavat toisiinsa. Vaikka malleihin syötetään samat luvut, johtopäätökset voivat olla erilaisia riippuen siitä, mitä tekijöitä kukin ennustelaitos painottaa. Myös pohja-aineiston keruun ajankohta vaikuttaa ennusteiden eroihin.

Valtiovarainministeriön ennustemalli perustuu taloustieteelliseen ajatteluun, jota ministeriö kuvaa uuskeynesiläiseksi yleisen tasapainon malliksi.

– Se on valtavirtataloustieteen käsitys talouden toiminnasta, Spolander sanoo.

VM:n ennusteista useita ulkopuolisia arvioita

Valtiovarainministeriön ennusteita on välillä syytetty tilaustyöksi. Niitä kuitenkin arvioivat säännöllisesti sekä Talouspolitiikan arviointineuvosto että Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). VTV on arvioinut sekä ennusteiden menetelmiä että niiden luotettavuutta.

Vuonna 2016 tekemässään tarkastuksessa VTV:n arvio oli, että ennusteiden dokumentaatiossa ja läpinäkyvyydessä on korjaamisen varaa.

– Ulkopuoliset arviot ovat meille eduksi. Niiden perusteella olemme lisänneet muun muassa läpinäkyvyyttä niin, että julkistamme laskentamallien kuvaukset, sanoo Spolander.

Kritiikkiä on tullut erityisesti VM:n tavasta laskea kestävyysvaje. Se on keskeinen poliitikkojenkin käyttämä käsite, kun arvioidaan, riittävätkö valtion tulot ikääntyvän väestön aiheuttamiin menoihin.

Eräiden taloustutkijoiden mielestä VM:n käyttämät oletukset kestävyysvajeen laskennassa liioittelevat vajeen suuruutta.

Spolander sanoo, että ministeriö on kritiikin seurauksena avannut lisää kestävyyslaskennan kuvausta ja malliin liittyviä oletuksia.

– Kaikista Suomessa taloudellisia ennusteita tekevistä laitoksista VM:n ennusteita arvioidaan eniten, hän sanoo.

Sudenkuoppia ovat suhdannekäänteiden ajankohtien ennustaminen

Ennusteiden luotettavuudessa VM pärjää hyvin.

VTV vertasi viime vuonna, miten hyvin se on onnistunut inflaation, työttömyysasteen ja bruttokansantuotteen ennustamisessa verrattuna neljään muuhun tutkimuslaitokseen: Etlaan, OECD:hen, PT:hen ja PTT:hen.

Tulosten perusteella VM oli yhdessä Etlan kanssa joukon parhaimmistoa.

– Tarkoitus on tietysti tehdä ennuste aina niin hyvin kuin mahdollista, mutta ei kannata kovin kauan rintaa röyhistellä sillä, että osuu oikeaan. Kaikki ennustajat tietävät sudenkuopat, sanoo Spolander.

Sudenkuopat tulevat suhdannekäänteistä. Niitä on vaikea ajoittaa ja nähdä niiden mittaluokkaa. Toinen ennusteiden osuvuutta heiluttava asia ovat erilaiset yllätykset, jollainen oli esimerkiksi finanssikriisi vuosina 2007-2009.

Juuri nyt ollaan suhdannekäänteen alla. Suomi on avoimena taloutena varsin riippuvainen maailmantaloudesta ja jo nyt tiedetään, että maailmantalouden kasvu on hiipumassa.

– Milloin se Suomen talouteen iskee ja kuinka suuri vaikutus on, on mahdoton ennustaa. Mutta kun käänne on tapahtunut, sen eteneminen kyetään varsin hyvin ennustamaan, sanoo VM:n ylijohtaja Mikko Spolander.

"Kaikista Suomessa taloudellisia ennusteita tekevistä laitoksista VM:n ennusteita arvioidaan eniten."

Omat mokat syynätään

Valtiovarainministeriö on pärjännyt hyvin talousennusteita tekevien tutkimuslaitosten vertailussa, mutta aina ei ole mennyt putkeen.

Vuoden 2017 budjetin pohjana olleessa ennusteessa VM arvioi vuoden 2017 bkt:n kasvuksi 0,9 prosenttia kun toteutunut kasvu oli 2,7 prosenttia.

Iso ennustevirhe johtui siitä, että VM ennusti selvästi alakanttiin viennin kasvun, yksityisen kulutuksen ja yksityisten investointien kasvun.

Omia mokia arvioivassa ennustepoikkeamaraportissa todetaan, että pieleen menneessä ennusteessa arvioitiin väärin Suomen talouskasvun nopea vauhdittuminen, jonka taustalla oli ennusteita parempi kansainvälinen kehitys.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on yhdessä arviointiraportissaan verrannut VM:n ja Etlan, OECDn, PT:n ja PTT:n ennustamista 40 vuoden jaksolla 1976–2016. VM oli Etlan kanssa vertailun kärjessä.

MAINOS

Kommentoi

Turhaa touhua enneustella juuri milloin se iskee - vuoden vai kahden kuluttua, koska se on jo useammassa maassa etelämpänä Euroopassa ja laajenee koko ajan kiihtyvällä vauhdilla niin on täysin itsestään selvää että varautuminen on viimeitään aloitettava tänään jos sitä ei aloitettu kun tieto Italian painumisesta taantumaan tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ennen pitää ehtiä jakamaan kaikki mahdollinen jaettavissa oleva. Lisää palkkaa, lisää eläkkeitä, lisää sosiaalitukia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän riippuu siitä milloin "mustekala" federal reserve ja sen korpporaatiopankit laukaisevat kredit ansansa.
The Meeting at Jekyll Island
November 20, 1910–November 30, 1910
A secret gathering at a secluded island off the coast of Georgia in 1910 laid the foundations for the Federal Reserve System.
Kokouksen tarkoituksena oli saada rahanpainatus oikeus pois hallitukselta yksityispankin, tässä tapauksessa juutalaisomisteisen federal reserven yksinoikeudeksi. Suunnitelma on onnistunut erinomaisesti. Liittovaltio USA ei enään kykene maksamaan takaisin fedin lainoja ja varsinkaan lainojen korkoja, joten dollarin lopullinen romahtaminen on todennäköinen lähiaikoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää veronkiertoa, -välttelyä ja muuta varastamista, joka jatkuu samana nousussa, laskussa ja romahduksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkäät olko murheelliset tämän uutisen takia! Voimme turvallisesti olettaa, että vaikka tulkoon sieltä minkälainen lama hyvänsä, se kurittaa eniten jo ennestään heikoilla olevia yhteiskuntaluokkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis työtä tekevien tilanne kurjistuu täällä jo ennestään palkkatulojen verohelvetissä. Sitähän tarkoittanet ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alimpia yhteiskuntaluokkia. Paskaduunien ja pätkätöiden tekijöitä, työttömiä, köyhiä. Niitä joita ei kukaan puolusta tässä paremminvoivien yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomen talouden rakenteet olisivat kunnossa eli pystyisi joustamaan joka suuntaan, ei meidän tarvitsisi olla huolissaan. Kaikille riittäisi työtä, mitä nyt hinnat ja voitot pikkuisen heilahtelevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä työmiehellä on oltava oikeus suojella omaa ammattiaan ja toimeentuloaan ulkopuolisilta. Kannattaa hoitaa omat asiat kuntoon ja järjestäytyä niin ei ole sitä huolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
19
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
12
Tutkimus: Miespuolisilla koiranomistajilla muita enemmän tyypin 2 diabetesta
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
10
Jääliläinen Viola sai virvelillä ensimmäisen kuhansa – osallistu Kalevan kalakuvakisaan
8
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"
8
Kauppalehti: Kamuxin perustaja Juha Kalliokoski sijoitti yhtiöönsä 270 000 euroa – koko osakepotin arvo noin 31 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image