Kotimaa

Jussi Niinistö: Nato-kivi on syytä kääntää – Suomi saisi aseisiin puoli miljoonaa sotilasta

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 23.2.2016 5:00
Lauri Nurmi

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) odottaa keväällä valmistuvaa Nato-selvitystä, jossa neljä asiantuntijaa ynnää Nato-jäsenyyden plussat ja miinukset.

– Suomen Nato-suhde on tiivis. Olemme olleet yli 20 vuotta Naton kumppanimaa. Alussa puhuttiin rauhankumppanista. Esimerkiksi Ukraina on Naton rauhankumppani, mutta viimeistään Ukrainan-kriisi on opettanut, että kumppanimaa ei nauti mitään turvatakuita, Niinistö aloittaa Nato-analyysinsa.

Suomessa pelkkä N-sanan lausuminen aiheuttaa usein äläkän.

– Selvityksestä tulee monialainen analyysi, joka jää ulko- ja turvallisuuspoliittiselle johdolle keskusteltavaksi. Johdon tehtäväksi jää päättää, miten jatketaan. Nato-kivi on syytä kääntää ja katsoa syvällisesti. Raportti antaa faktoja kansalaiskeskustelulle, joka on juuttunut kylmän sodan juoksuhautoihin. Natohan on muuttunut, Niinistö huomauttaa.

Nato perustettiin vuonna 1949 Washingtonissa patoamaan puna-armeijan voima Euroopassa. Neuvostoliitto loi sen vastustajaksi Varsovan liiton, johon unkarilaiset, puolalaiset, tshekit ja lukuisat muut itäisen Keski-Euroopan kansat pakotettiin kuulumaan.

Neuvostoliiton hajottua Nato joutui pohtimaan rooliaan.

– Se löysi roolinsa kriisinhallinnasta. Nato selviytyi Jugoslavian hajoamissodista, mutta sotkeutui pahemman kerran Afganistaniin. Nyt on nähtävissä paluu perustehtävään eli jäsenmaiden puolustamiseen.

Naton harjoitukset ovat Suomen kannalta nyt houkuttelevampia

Baltiassa ja Itämerellä Nato-maiden joukot harjoittelevat aktiivisesti.

– Painopiste on siirtymässä harjoitustoimintaan, joka palvelee 5. artiklaa ja sen tarkoitusperiä. Aiemmin harjoitustoimintakin keskittyi pitkälti siihen, miten kriisinhallinnassa toimitaan, Niinistö vertailee.

Muutos Naton harjoituksien luonteessa tekee niistä Suomelle houkuttelevampia, koska puolustusvoimien tavoitteena on kansallisen puolustuskyvyn kehittäminen.

– Olemme olleet jo jonkin aikaa Naton kehittyneessä kumppaniohjelmassa yhdessä Ruotsin, Australian, Georgian ja Jordanian kanssa. Voisi sanoa, että olemme kultapossukerhossa, jossa harjoitustoiminnasta on tarkoitus saada yhä enemmän irti. Vastaavaa toimintaa emme saisi aikaan yksin tai pohjoismaisella tasolla, Niinistö perustelee.

”Emme ole puolueeton maa”

Sodan jälkeen Suomi oli puolueeton vuoteen 1995 asti.

– EU:hun liittymisen jälkeen emme enää ole olleet puolueeton maa. Olemme sotilaallisesti liittoutumaton maa, mutta poliittisesti olemme liittoutunut EU-maa. Tässä mielessä emme ole Sveitsin kaltainen maa.

Niinistö huomauttaa, että muut perinteiset verrokkimaamme Ruotsi, Itävalta ja Irlanti ovat EU:ssa, mutta Naton ulkopuolella.

– Koko ajan täytyy seurata tilannetta ja hakea Suomelle parasta ratkaisua.

– Ei pidä maalata Nato-mörköä seinälle, mutta ei toisaalta pidä kuvitella, että Nato olisi taikasana, jolla kaikki kansallisen puolustuksen ongelmat ratkaistaisiin. Asia ei ole ollenkaan yksiselitteinen, eli senkin takia Nato-selvitys on tarpeellinen, Niinistö arvioi.

Puolustusministeri: Suomi saisi tosipaikassa aseisiin puoli miljoonaa sotilasta

Inhorealistisessa maailmassa Suomen itsenäisyys ja suvereniteetti nojaavat lähiympäristössämme vallitsevaan tietoisuuteen, että rynnäkkökivääri RK 62 pysyy 900 000 reserviläisen kädessä.

– Reserviläiskirje oli suomalaista informaatiosodankäyntiä parhaimmillaan, vaikkei sitä alun perin sellaiseksi tarkoitettu. Viestitimme maailmalle, että pohjoisessa on maa, joka ei ole luopunut yleisestä asevelvollisuudesta, toisin kuin lähes kaikki Euroopan maat.

Suomi kertoi naapureilleen, että säästöjen takia 230 000:een laskettu sodan ajan joukkojen virallinen vahvuus on pelkkä osatotuus.

– Usein unohdetaan, että vahvuuden kasvattaminen on vain hallinnollinen päätös. Sen verran voin sanoa, vaikka valmiudellisista asioista puhutaan, että sodan ajan joukoille riittää kivääri ja tarvittaessa myös vararynnäkkökivääri ja vielä jää jotain kalustoa varastoon, Niinistö sanoo.

Jatkosodan pahimmissa paikoissa Suomi kykeni aseistamaan puoli miljoonaa miestä, mikä pelasti itsenäisyytemme. Kylmän sodan oloissa sama valmius säilyi, ja hyökkääjän kannalta raastavaa aluepuolustuksen oppia kehitettiin ja harjoiteltiin.

Niinistö korostaa, että Suomi pystyy yhä aseistamaan puoli miljoonaa miestä ja naista, millä on arvoa heikentyneessä tilanteessa.

– Perinteisen sodankäynnin keinoin tänne on erittäin vaikeata minkään maan pahoissa aikeissa tulla. Tämä on viesti, jonka Suomi haluaa lähettää maailmalle.

Puolustusliiton solmiminen Ruotsin kanssa on samaan aikaan mahdollista.

– Valtiosopimusta ei ole suljettu pois. Paljon konkreettista tapahtuu Suomen ja Ruotsin välillä, mutta pitkä polku on edessämme.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (151)

Ei voi herrajumala joko se on Niinistön Jussikin maatamme myymässä? Ei Suomella pitäisi olla osaa eikä arpaa jenkkijohtoiseen sotilasliittoon.. Venäjän uhalla meitä on peloteltu vuoskymmeniä, vaan eipä kukaan puhu eikä pukise Naton laajenemisesta ja provokaatiosta idän suuntaan. Aina se on vaan se ryssä joka juonittelee, joopa joo. Länsiliittoumahan on niin enkeliä kun demokratian ja vapauden nimissä lahdataan Saddamia ja Gaddafia, Assadiakin yritettiin. Ihan ihmisten omaksi parhaaksi tottakai. Ällöttävää kaksinaamaisuutta.
Itsenäinen puolustus, tehdään tänne tulo kalliiksi! Pienenä maana on selvää, että mahtimaat tulevat joka tapauksessa jos haluavat, tosipaikan tullen. Sittenpähän taistellaan ja kuollaan saappaat jalassa. Ei vihulaiselle jätetä kuin savuavat rauniot jos sikseen tulee, tuli se sitten idästä, lännestä tai etelästä.
Isänmaallisuudesta on tehty peikko ja pilkan kohde ja sehän sopii monikansallista sotilasliittoa ajaville.. Miettikää hyvät ihmiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä ovat usalaiset asekauppiaat puhuneet Jussi-rukan pyörryksiin. -
Kyllä taitaisi olla kaikkien kannalta viisainta kun niille USA:n ja Venäjän asetehtaille keksittäisiin kokonaan uusi tuotantosuunta. Ei tarvitsisi keksimällä keksiä konflikteja, eikä paikkoja missä voisi "elävään maaliin ammuntaa harjoitella", kaukana kotoa. Ymmärrän kyllä usalaisia: jos vahinko harjoituksissa sattuisikin, eivät omat nurkkajuuret ole ensimmäisenä tulilinjalla, vaan "kumppanin" nurkat.
- Venäjällä kansa on kyllä viisasta ja ajan oloon ymmärtää tilansa ja vaihtaa "johtokuntaa", kun pakotteistahan ei ole kellekään mitään hyötyä. Ei tässä tarvitse aseita kalistella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun pään natoon kääntää vain se, että natolasku maksetaan yhteisöveroa nostamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edesmennyt veteraani sanoi: Pitäkää Suomi itsenäisenä, oma puolustus, rajavalvonta, tulli, riippumaton Eduskunta, oma valuutta ja Suomen Pankki. Ja hän jatkoi: Jos emme itse hoida näitä tehtäviämme, niin tulee joku ulkopuolinen taho niitä tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä keskusteluja kun seuraa, on selvää että NATOon on pakko liittyä. Sen verran läpinäkyvää on Venäjän touhu tänä päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Venäjä meitä uhkaa mutta Suomessa on nyt sodanlietsonta menossa. Siellä niitä olisi mökkitontteja Uralilla. Nyt kun lähdetään niin päästään heinäntekoon takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykymaailma tarvitsee kauppasuhteita ei sotilassuhteita. Tämä asian suhteen on syytä vilkuilla idän suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin kaleva tekee jutun tästä "tulevasta yhteistyökumppanista " eli usasta? Erityisesti sen sisäisitä asioista ja valtion velan kehityksestä. Ne on tärkeitä asioita, kun mietitään yhteistyötä. Joku voisi kirjoittaa, missä Oulussakin ollut Nokian kännykkäbisnes tällä hetkellä "asustelee"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jussi Niinistöstä on sanottu että hän on isänmaallista sukua ja itsekin erittäin, erittäin isänmaallinen. Onko se isänmaallisuuden kriteeri, kun hän on alkanut kalistelemaan sapeliaan Venäjän suuntaan? Kun hän hankkii Suomen sotaan Venäjän kanssa,niin sekö on tosi isänmaallisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa puhetta Niinistön Jussin jutustelu miesten ja naisten puolenmiljoonan sotilaiden aseistamisesta. Hän luulee itsestään olevansa jopa suurikin sotapäällikkö, kun alkaa koppavasti uhoamaan Nato kiimassa esittelemään Venäjälle Suomen sotilaiden lukumääristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansainvälisen tilanteen ja asetelmien kiristyessä meistä suomalaisista itsestämme riippumattomista syistä, jokainen valtio hakee itselleen liittolaisia ja sopimuskumppaneita. Tämä prosessi on jo käynnissä. Liittolaisten ja sopimuskumppaneiden ulkopuolelle jättäytyvä valtio, jolla ei ole omaa uskottavaa puolustusta kuten Suomella ei säästöpolitiikan jäljiltä enään ole, muuttuu poliittiseksi heittopussiksi, joka ei pysty vaikuttamaan omiin kohtaloihinsa itse.

Suomen jättäytyminen Naton jäsenyyden ulkopuolelle tarkoittaa käytännössä myös sitä, että Suomi jättäytyy myös läntisen arvoyhteisön ulkopuolelle, samaan kastiin itäisessä arvoryhmässä olevien valtioiden kanssa, johon kuuluvat entuudestaan jo sellaiset maat kuin Moldavia, Valko-Venäjä, Ukraina, Kazakhstan ja Turkmenistan.

Meidän ei tule siis valittaa, itkeä ja ruikuttaa, tai muutenkaan ihmetellä sitä, että jos Suomea ja suomalaisia kohdellaan Venäjän satelliittivaltiona ja länsivenäläisinä niin Bryselissä, washingtonissa kuin moskovassakin, koska olemme itse asettaneet itsemme siihen asemaan ja arvoryhmään jättäytymällä Naton jäsenyyden ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on kohdallasi propaganda tehnyt tehtävänsä. Toivotaan päättäjillä olevan hiukan enemmän järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen mahtipolitiikot antoivat suomen ilmaiseksi naton alusmaaksi jolloin saamme vain haitat mutta emme mitään hyödyistä. Uskomattoman surkeaa politiikkaa jälleen kerran jossa oman maan etu ei ole se tärkein.

Raaka fakta on ettei itänaapuri tahdo suomesta mitään muuta kuin puskurivyöhykettä ja toki oligargeille helppoa rahaa fennovoimien ja muiden höpöprojektien kautta huijaamalla.

Suomen geopoliittinen merkitys on noussut huomattavasti pohjoisten resurssien alueen merkityksen kasvaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasia on. että puolueeton itsenäinen Suomi on myös Venäjän etu. 70 vuotta mennyt hyvin. miksi se nyt halutaan pilata? Jos nyt kuitenkin kävisi niin. että Venäjä hyökkäisi Suomeen ja Ruotsiin niin ei ole Naton etu jättää auttamatta. Katsokaa karttaa mihin jäisi monta Natomaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

99 %;lla reserviläisistä on niin huono kunto, että ei niistä ole sotahommiin ollenkaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USAa johtaa aseteollisuus. USA=NATO on huseeraanut ympäri maapalloa. Tulokset ovat pahat. Sekasorto lisääntynyt. NATO saa pysyä pois Suomesta ja Suomi NATO:sta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (151)

Uutisvirta

79
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
69
Pääministeri Sipilä vahvisti Suomenmaalle: Eduskuntavaaleissa ehdolla edelleen Oulun vaalipiirissä
68
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
56
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
50
Poliisi löysi kerrostalosta Oulun keskustassa peräti 14 varastettua pyörää, kolme miestä otettiin kiinni – "Käynnissä varkausbuumi"
46
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
32
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image