Kotimaa

Jussi Niinistö: Hallituksen säästöohjelma kohdentuu "törkeän yli­mi­toi­te­tus­ti" puo­lus­tus­hal­lin­nol­le

Puolustusministerin mukaan kansallinen puolustus tulee ennen kansainvälistä kriisinhallintaa.
Kotimaa 5.3.2018 8:59 | Päivitetty 5.3.2018 9:39
STT, Kaleva

Kansainvälinen kriisinhallinta ei saa syödä kansallisen puolustuksen resursseja, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.). Hän sanoi maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä, että kansallinen puolustus menee aina kansainvälisen kriisinhallinnan edelle.

Niinistö kritisoi myös hallitusta, sillä hänen mukaansa hallituksen säästöohjelma on kohdentumassa "törkeän ylimitoitetusti" puolustushallinnolle. Hänen mukaansa julkisen sektorin kustannuksiin suunniteltua miljardin euron säästöohjelmaa ei pitäisi ulottaa suoraan Puolustusvoimiin, valtion suurimpaan virastoon.

– Toteutuessaan kyseinen lisäleikkaus söisi korkoineen viime keväänä valmiuteen kohdennetut 50 miljoonaa euroa, Niinistö sanoi.

Rahoituksen lisäksi Niinistö haluaisi Puolustusvoimille lisää henkilöstöä, koska Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut.

– Nousupaineita aiheuttavat valmiuden ylläpidon lisäksi kyber, sotilastiedustelu ja jo mainitsemani vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittäminen, Niinistö sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Niinistön kommentti on törkeä koska Niinistö ei ota mitään vastuuta valtion ja Suomen kansantaloudesta. Niinistön kannattaisi arvioida nykyistä rahan käyttöä koska Suomi ottaa vuosittain velkaa 4-5 miljardia. Tällä hetkellä Suomalaiset maksavat korkoa vuodessa yli miljardi euroa. Tällä summalla voitaisin tehdä yhtä sun toista hyödyllistä. Näitä verovarojen holtittomia tuhlareita on jo nähty aivan liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tässä Niinistön jutussa on sotahullua vouhottamista, kun puhutaan miljoonista ja sinun esimerkkisi olivat miljardeja? Otit hyvin esille ilmavoimien Hornetit ja maavoimien kopterit, mutta niistä kommenteista paistoi läpi, että et tiedä kaikkea näihin asioihin liittyvää ja missä tilanteissa ja milloin nämä hankinnat on tehty. Hankintoja ei tehdä noin yksipuolisesti, kuin annat kuvan. Totta kai, kun katsotaan pelkkiä miljardeja, niin tilanteen saa näyttämään ”kauhealta”.
Mitä tulee muttereihin, niin lentokoneessa ne ovat aivan eri materiaalia, mitä saa vaikka rautakaupasta. Joka puhuu siitä, että niitä voisi verrata keskenään, ei tiedä asiasta yhtikäs mitään. Näitä ja tällaisia esimerkkejä on valtavasti, mutta niillä ei ole kokonaisuuden kannalta mitään tekemistä ja antaa vain yksipuolisen kuvan asioista. Vastavuoroisesti voisi kysyä, että paljonko Hornet-projekti on tuonut töitä esimerkiksi Suomeen ja vaikka Patrialle ja koko tälle teollisuudelle? Puolustuksen ja rauhan rakentamista on myös eri maiden kanssa käytävät yhteistyöt ja hankinnat, joilla annetaan tietty signaali ulospäin. Eivät asiat ole näin yksipuolisia kuten annat ymmärtää, ja mitä muut verrokkimaat ovat tehneet, vaikka Sveitsi, mitä ”sotakalustoa” heillä on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

J.Niinistö on kyllä järkevin puolustusministeri mitä meillä on koskaan ollut. Mies puhuu asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Hyvä kirjoitus "Ukolta", mutta ei nämä totuudet kiinnosta Nato-kiimassa eläviä päättäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toljotin tuota kuvaa että hieno kallio ja joki siinä. Kunnes tajusin että kallio on varusmiesten jalkoja ja joki on tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missään nimessä kaikki toimialoja ei pidä laittaa samalle viivalle valtion hallinnossa kuten Sipilä on nyt tehnyt. Päättäjillä tulee olla selkeä kuva säästöjen kohteista. Nyt ei tarvita kehitysyhteistyörahoja ja muita maahanmuuttokuluja lisää, vaan nämä rahat tulee laittaa Suomen puolustukseen.

Tällä hetkellä tärkeintä on Suomen puolustus sisäistä ja ulkoista uhkaa vastaan. Näitä uhkia ovat terrorismi sisältäpäin ja ulkoinen uhka on Venäjä sekä Itämerellä olevien suurvaltojen toiminta, joka voi eskaloitua miksi vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa Jussinkin vilkaista, miten tuota puolustusbudjettia on nostettu viimeisen kymmenen vuoden aikana, eikä tuijottaa vain yhteen lukuun! Suomen puolustusbudjettia on nostettu ylöspäin "hivuttamalla", jotta Natokustannuksiin verrattava "lisänostokynnys" pienenisi! Tänä on ollut pitkän ajan kehitys kun kokoomus on ollut hallituksessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein ovat tehneetkin, kun kuluja on nostettu, koska edelliset hallitukset ovat supistaneet puolustusvoimien suorituskykyä aivan liikaa. Tiesitkö, monta varuskuntaa lakkautettiin ja paljonko säästettiin? Väitän, että kukaan Suomen virastolaitoksista tai vastaavista ei olisi pystynyt tällä aikavälillä, mitä PV teki, organisoimaan toimintaa uudelleen ja säästämään oliko edellisen hallituksen aikana 200 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä NATO –maat käyttävät jopa vähemmän kuluja puolustukseen prosentuaalisesti kuin Suomi. Suomella tulee olla joka hetki uskottava puolustus. Tätä puolustusta ovat nakertaneet vuosien varrella erityisesti vasemmisto ja vihreät erityisesti. Näyttää edelleen, että sama virsi jatkuu ja jatkuu.
Pitäisikö joskus muistaa valittajien, että ei voisi valittaa yhtään, jos oltaisiin vaikka Venäjän alaisuudessa, mitä siihen sanotte? Voitteko valittaa toisen suuren EU:n toiminnasta, voitte, mutta se ei vaikuta mitään. Sen vuoksi Suomella tulee olla OMA uskottava puolustus, että voimme sen toiminnasta päättää ihan itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varuskuntia laukkautetaan koska ikäluokat pienenevät. Ei kannata pitää suuria rakennuksia tyhjillään tai vajaakäytössä valtion piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta toiminta siirrettiin muualle ja näihin paikkoihin rakennettiin uudet tilat sekä kaikki voimat: maa, meri ja ilmavoimat tekivät supistuksia toimintaansa ja organisoituivat uudelleen, joten viimeksi säästäminen oli aivan siinä rajamailla, että voitiinko se tehdä.

Nyt tarvitaan uhkatason noustessa ja uusien toimintojen tulessa lisää rahaa, jotta oltaisiin uskottavia edelleen. On jopa puhuttu, että osa näistä varuskunnista, joita lakkautettiin, ei tänä päivänä lakkautettaisi, joten se siitäkin supistamisesta. On hyvä aina toimintoja tarkastella uudelleen ja miettiä miten tehdä tehokkaasti. Näin tulisi tehdä isommalla kädellä myös siviilisektoreilla esimerkiksi sote, mutta tätä ei ole voitu tehdä, koska ei ole pystytty tähän. PV pystyi tähän uudelleen järjestelyyn ja mukautumiseen erittäin hyvin, sanoisin jopa kiitettävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään muu julkisen sektorin hallinnonala ei perustu sadan vuoden mittaiselle uhkakuvien luomiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhka on todellinen ja varautumalla olemme pystyneet pitämään uhan rajan takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä, että edes jollakin sektorilla osataan tehdä pitemmän aikavälin suunnittelua, muutenhan oltaisiin aivan hukassa. Tiedätkö, että kuinka pitkiä elinjaksoja joillakin kalustoilla voi olla puolustusvoimissa, jopa 60 vuotta, ja niitä on modifioitu tänä aikana useita kertoja. Mitä uhkakuviin tulee, täytyisi varmaankin mennä historian tunnille, kun kuva Suomen historiasta on jo täysin kadonnut, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä samalla itkuvirrellä sitä puolustusvoimaa kehitetään, päälle vielä Venäjällä uhkailu. Kaikki toimialat ne on laitettava säästökuurille, kaikilta leikataan 20%, myös yritystuista! Kun kurjistuminen on tasapuolista, se on myös veronmaksajien mielestä hyväksyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unoha Jussi ne koneet,Ja unohda myös Hallitus ja eduskunta,sinne et enää pääse ens vuonna.
emme osta Trumpilta mitään
Uudenkaupungin autotehdas loppuu kun teräksen tullit astuvat voimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terästä saa maailmalta ja kun Koneet ostetaan, Trump myy meille mielellään amerikkalaisen, maailman parhaan huipputuotteen. Ja mitä puolustusministerien osaamiseen tulee, niin Haglund ja Niinistö ovat olleet mies paikallaan. Jussi on hallituksen pätevin ministeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

presidenttiaikanaan ja hänen käsikassaransa ovat edelleen hallinnossa. Moni asia armeijan ja poliittisen johdon piirissä on huonosti, kun Suomen etu unohdetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
30
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
19
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
17
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
11
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image