Kotimaa

Jukon Luukkainen: Superin manööveri oli ohari meille muille

Jukon ja OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kuntasektori oli kilpailukykysopimusuhkauksessaan "ihan tosissaan". KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.9.2016 7:00
Kaisa Hahto

Jukon ja OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kuntasektori oli kilpailukykysopimusuhkauksessaan ”ihan tosissaan”. Viime perjantaihin asti Jukon Luukkainenkin kertoi empivänsä sopimuksen allekirjoittamista.

– Kauppalehti kirjoitti, että se oli bluffia. Se ei ollut pienimmässäkään määrin bluffia. Tosiasia on se, että keskusjärjestöjen hyväksyntä oli vasta raami. Sanoi kuka mitä vain, mutta kaksi viikkoa yritettiin ensin löytää ratkaisua kulisseissa. Ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin alkaa hoitaa sitä julkisuuden kautta.

Luukkaisen mukaan kuntasektorin rivit olivat "ihan suorat". Sisällöllisesti rintamassa seisoi myös työnantaja. Aivan lopussa rintamasta liikahti Suomen lähi- ja perushoitajien liitto Super, joka uhkasi vetäytyä sovusta. Luukkaisen mukaan "Superin manööveri” oli ”ohari meille muille".

– Se ei ollut korrektia toimintaa. Oli juuri yhdessä tultu ulos ja todettu, että tämä on tässä, ja sitten luetaan mediasta, että yksi osapuoli ei meidän yllätykseksi allekirjoitakaan.

Mistä kuntasektorin uhkauksessa sitten oli kyse?

Luukkaisen mukaan vielä alkuviikosta ei puhuttu samoista numeroista. Hän sanoo, että elokuussa alkoi tulla tietoja siitä, että pohjalaskelmissa ei ollut otettu huomioon, että sairauspäivärahamaksun siirtäminen työntekijälle tekee siitä verovähennyskelpoisen.

– Prosessin aikana saatiin sellaiseen asentoon, että valtio vastaa niistä, eli se ei heikennä kuntataloutta. Pidän tätä merkittävänä voittona.

Tämä oli tiedossa jo ennen perjantaita, mutta vielä silloin hiersi Luukkaisen mukaan kaksi muuta elementtiä: vuosityöajan pidentämisen ja lomarahaleikkausten vaikutukset kuntatalouteen.

– Niissä päästiin yhteiseen laskuoppiin.Tilanne eli ja kehittyi siihen suuntaan, mihin me halusimme.

Luukkaisen mukaan osansa oli kirjauksella, että kuntatalouden kehitystä arvioidaan jo ensi keväänä. Hän hyväksyy myös linjauksen, että kuntatyönantajan työantajamaksuihin tulee ylimääräinen 0,2 prosentin alennus.

– Muun muassa näillä täsmennyksillä vakuutuin siitä, että sopimuksen voi allekirjoittaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Milloin opettajat alkavat tekemään normaali ihmisen työaikaa? Pois ylipitkät kesälomat jne. Kuukausi kesälomaa kuten muillakin aloilla. Ja ne kaksi muuta kesälomakuukautta voisi sitten suunnitella tulevaa, käydä täydennyskoulutuksessa. Kun syksyllä koulu alkaa, olisi heti täysi opetusrähinä päällä eikä työaikaa tarvisi käyttää palaveeraamiseen jne. ja näin ollen opettaja olisi aina läsnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa saisikin tehdä normaalia työaikaa. Nyt tulee todella pitkiä päiviä iltaan asti. Vai millä ajalla luulet että seuraavan päivän tunnit suunnitellaan, kokeet laaditaa ja ne korjataan, jne? Ei niitä oppituntien aikana voi tehdä, silloin opeteteaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ihan taida olla täysin ajan tasalla opettajien kesäloman pituudesta. Taitaa olla kulunut kolmekymmentä vuotta , jolloin opettajilla oli kesälomaa kolme kuukautta. No, mukavaahan on tietysti kadehtia toisia ja opastaa töiden ja lomien järjestelyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kuntatyönantajan työantajamaksuihin" vääristämään kilpailuasetelmaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin tämä uho tuntuu tutulta vuosien takaa jolloin selluköpit uhoilivat ja laskivat omia laskelmiaan antavan osapuolen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että tämän asian kanssa tulit julkisuuteen. Lomarahojen leikkaamisen vaikutus kuntatalouteen onkin sitten jo mielenkiintoisempi. Ajatus on ihan hyvä ollut, mutta toteutuma onkin sitten jo eri juttu..
Nämä leikatut lomarahat eivät ole mitenkään korvamerkittyjä eikä niiden käyttöä ole ohjattu, joka olisi pitänyt tehdä. Käyttö vaikka opiskeljoiden kesäajan työllistämiseen tms. Nyt nämä ovat jo budjetoitu varsin mielenkiintoisilla tavoilla kuten virkistysrahoiksi jne. Tämä ei kai ollut tarkoitus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitus oli saada yhteiskunnan omien palkkakuluja alemmas. Siis että verot riittäisivät ilman velanottoa paremmin yhteiskunnan palkollisten työvoimakustannuksiin. Kunnissa ne pitäisi tietenkin budjetoida velan lyhennykseen tai velanoton pienennykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
20:41
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
20:31
Mercedeksen marssijärjestys ennallaan – Hamilton oli nopein ja Bottas ykköshaastaja formula 1:n MM-kauden ensimmäisenä harjoituspäivänä
20:30
Valtteri Bottas ajaa Mercedeksen uudella F1-autolla
20:28
Verkkomedia MustReadin Oulun-kirjeenvaihtaja sai jatkoa – Kaupungin vuosipanos 27 000 euroa, myös Oulun yliopisto ja Arina rahoittavat toimintaa
20:07
Kommentti: Maassa maan tavalla – Viron tiedustelupalvelu puhuu uhkista nimillä, Supo ohjaa lukemaan rivien välit
19:59
Kaksi henkilöautoa kolaroi Kolarin Kolarinsaaressa – autot lunastuskuntoon, ei henkilövahinkoja
88
Ulkoministeri poliisikuulusteluihin: Pekka Haaviston toimista konsulipäällikön siirtämiseksi pois tehtävistä suoritetaan esitutkinta
76
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
75
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
71
Pekka Haavisto kommentoi esitutkintapyyntöä – aikoo jatkaa ulkoministerinä rikosepäilyistä huolimatta
42
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
21
Myös Shaun Heshka Kärppien ykköspakkiparista sairastuvalle – Manner vaihtoi keskushyökkääjien paikkoja Sport-peliin: ”Haemme suoraviivaisuutta kakkosketjuun”
19
Oulunsalon Salonpään kouluhankkeessa päästiin eteenpäin – Uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen voi alkaa kesällä, ja valmista voisi olla tammikuussa 2022

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tekeekö juttutuvan keskustelu hyvää sinulle?

Tämä ei ole elämäni. Pelkkä huvittelupalsta aina silloin tällöin. Härnään pääosin vain silloin tällöin kateellisia ammat... Lue lisää...
ÄLYKÄSKIN NAUTISKELI...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image