Kotimaa

Juha Sipilästä tuli mo­ni­mil­jo­nää­ri 35-vuotiaana – Menestystä ei huomannut ainakaan kengistä

Juha Sipilä. Arkistokuva. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 31.3.2015 13:20 | Päivitetty 31.3.2015 15:55
Mirja Niemitalo

Juha Sipilän ura kietoutuu Kempeleeseen. Hän teki  teki diplomityönsä matkapuhelinten suodattimista Lauri Kuokkasen omistamassa yrityksessä Kempeleessä 1985.

Lauri Kuokkanen Osakeyhtiöstä, myöhemmästä LK Products Oy:stä tuli myös hänen vakituinen työpaikkansa.
Sittemmin Kuokkanen myi yrityksensä Nokialle ja perusti autotallissaan uuden firman Solitran, jonka asiakkaaksi LK Products tuli.

Kuokkanen pyysi Sipilän Solitraan. Solitra kasvoi kovaa vauhtia, mutta Kuokkanen halusi vetäytyä ja nosti nuoren Sipilän toimitusjohtajaksi. Tuon ajan valokuvissa hymyilee silmälasipäinen ja lapsenkasvoinen Sipilä.

Sipilä oli tullut aiemmin Solitran osakkaaksi 30 000 markalla. Moninaisten yritys- ja omistusjärjestelyjen myötä Sipilän osuus Solitrasta nousi 53 prosenttiin ja hänestä tuli yhtiön pääomistaja.

Solitrasta tuli valtaisa menestystarina. Yhtiö kaksinkertaisti liikevaihtonsa seitsemänä vuonna peräkkäin.

”Juha sai Solitran hurjaan kasvuun. Emme uskoneet minkään yrityksen liikevaihdon nousevan niin nopeasti kuin Solitra kasvoi”, Kuokkanen kertoo kirjassa.

Kuokkanen on legendaarinen yritysjohtaja ja innovaattori Oulun seudulla, jolla oli merkittävä rooli siihen, että Nokia aikanaan tuli kaupunkiin.

Yritys kasvoi ja kansainvälistyi vauhdilla. Amerikkalainen ADC Telecommunications kiinnostui yrityksestä.
Amerikkalaiset tekivät lopulta tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä, vaikka ilmassa oli epäilyksiä markkinoiden ostamisesta. Yritys myytiin amerikkalaisille 1996.

Sipilä sai kaupassa 100 miljoonaa markkaa eli noin 17 miljoonaa euroa.
Vuoden 1996 verotiedoissa Sipilällä oli verotettavaa tuloa 73,3 miljoonaa markkaa.  Televisiohaastattelussa hän arveli voivansa ostaa rahoilla ainakin uudet kengät. Toisen kengän pohja oli lähes irti ja sukka pilkisti esiin.

Sipilä jättäytyi yrityksestä 1998, kun ei pitänyt amerikkalaisten budjettisanelusta.

Amerikkalainen Remec Inc osti 2001 yrityksen. Yhtiön toiminta loppui joulukuussa 2013 emoyrityksen mentyä konkurssiin.
Solitran myyntiin liittyy säröjä. Yhdessä vaiheessa oli tarkoitus, että henkilöstö ostaisi yrityksen, mutta hanke kariutui. Se on synnyttänyt pahaa verta entisten solitralaisten keskuudessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

No nyt sit Pääministerinä Köyhät kyykkyyn. Otetaan köyhiltä, annetaan rikkaille. No onko äänestäjät edelleen samaa mieltä että hyvä valinta? Yritystä johtamaan ehkä, mutta ei Suomen asioita. Suomi kohta mennyttä. Konkurssissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

haluan sanoa että rakas mieheni teki paljon töitä solitran palveluksessa kun olimme nuoria.Ja mieheni sanoo että juha oli tasapuolinen ja täydellinen esimies . t.44 vuotiaat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset eivät vielä tajua mikä helmi heillä on joukossaan. Helmi kaikille, ei ainoastaan keskustapuolueelle, vaan koko maalle. Sipilän lahjat suuntautuvat monelle taholle eikä vähiten ihmisten kohteluun ja johtamiseen. Lukekaa kirja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehtijutuista on saanut käsityksen Sipilän valtavista tuloista yrityskaupoista. Joku 17 miljoonaa ovat taskurahoja siihen mitä monet muut ovat netonneet. Jotkut saavat vuosittain osinkoja tuon verran. Peliyrityksen tai F-securen osakkaat kääräisivät satoja miljoonia, mikä ei ainakaan minussa herätä vähäisintäkään kateutta. Oman salkkuni arvo on nykyisellään vain 100 tuhatta, johon olen tyytyväinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan ne "taskurahaa" 2015, 19 vuotta myöhemmin. Vuonna -96 todella merkittävä kauppasumma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon aikaan Nokian alihankkijat työllistivät Suomessa ja kasvoivat Nokian imussa. Sitten tuli halpa työvoima Kiinasta ja siihen päättyi monen leipä Kempeleessä, Tuirassa, Sievissä jne. Miljonäärejä syntyi liukuhihnalta, harmi kun boomi loppui. Nokia taitaa edelleen muutaman filtteriosaajan tarvita, joten ei Kuokkasen aloitukset ihan ole kasaan kuivuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tavallisen köyhän arjesta ei oo ollu leivästä eikä muustakaan puutetta ikään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut monesti. Ihan tavallisen korpikansan parista lähtöisin Puolangan korpimaisemista, mistä on muuttanut Ouluun opiskelemaan. Myös yrittäjäuransa alussa oli monesti raha kahtelussa, niin kuin meillä kaikilla joskus. Ihan itse on rahansa ansainnut ottamalla sitä firman vastineeksi pois ameriikkalaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taisi maksaa kaikki verot Suomeen , silloin ei ollut vielä muotia uittaa tuloja veroparatiiseihin ,kuten nyt tekee jo valtion-yhtiötkin.
Ei olla katkeria ja ajatella ,että ei tajua mitään ,jos ei ole ollut hyvin köyhä ja nälkiintynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noinhan se meni. Hyvä että nyt on koottu tieto yhteen paikkaan, netistä hakeminen yksi pala kerrallaan on aika hajanaista.

Vaikka puolue ei minua todellakaan houluttele, Sipilä vaikuttaa aikaansaavalta järkimieheltä jolla ei ole suomalaispoliitikoille tyypilisiä riidanhaastajan elkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle on alkanut Keskusta tuntumaan ihan ok vaihtoehdolta tämän neljän vuoden aikana siinä kontekstissa, mitä muut puolueet ovat toimineet tai pitäisikö paremmin sanoa, etteivät ole kyenneet toimimaan. Ainoastaan Sipilässä näen oireita hyvästä osaamisesta, johtajuudesta ja sitä kautta pääministeriydestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasavalta ja asialliselta hän vaikuttaa,mutta toivoisin keskustan puoleena enemmän katsovan vähäosaisten suuntaan. En sillä tarkoita sitä,että ei valtion talouden tilasta saa olla huolestunut ja velaksi elämien olisi kannattavaa,mutta kyllä meillä on paljon ihmisiä joilla on veronmaksuun enemmän mahdollisuuksia heidän talouden siitä paljon kärsimättä.Kohtuullien verojen korotus suurituloisille on nyt paikallaan ja on oikeudenmukainen ratkaisu.Toki tarvitaan talouskasvua ja työpaikkoja,mutta se ei liene nopealla aikataululla mahdollista nykytilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
17
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
8
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
7
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Töistä hautaan, no kukin tavallaan. Lue lisää...
Kx

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image