Kotimaa

Jour­na­lis­ti­lii­ton lakimies: Verottajan kotietsinnät Yleen olisivat lainvastaisia

Kotimaa 29.4.2016 17:27
STT

Verottajan kotietsinnät Yleisradioon olisivat lainvastaisia, toteaa Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas. Hänen mukaansa verottajalla on laissa säädetty tiedonsaantioikeus, mutta sen on huomioitava myös muu lainsäädäntö, kuten kansainväliset sopimukset.

Lakimies muistuttaa, että lähdesuoja perustuu Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Salokankaan mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on vahvistanut, että journalistiset lähteet ovat sananvapauden ydinaluetta, eivätkä viranomaiset voi velvoittaa journalisteja luovuttamaan lähteitä pakolla.

– Journalistien työpaikoille ja kotiin kohdistuvat kotietsinnät on säännönmukaisesti todettu laittomiksi, Salokangas toteaa tiedotteessa.

Salokangas muistuttaa, että EIT suojaa mediaa vallan vahtikoirana. Se on todennut, että media voisi näyttää yleisön silmissä epäluotettavalta, jos viranomaiset voisivat saada luottamuksellisia asiakirjoja.

– Tämä johtaisi jatkossa siihen, etteivät yksittäiset kansalaiset uskaltaisi vuotaa tietojaan journalisteille.

Lakimies toteaa, että ihmisoikeussopimuksen mukaan lähdesuojaan puuttuminen vaatii demokraattisessa yhteiskunnassa välttämättömän syyn. Suomi on tehnyt useita tiedonvaihtosopimuksia toisten jäsenvaltioiden kanssa. Niiden pohjalta verottaja voi saada verotietoja suoraan toisilta sopimuksen allekirjoittaneilta valtioilta.

– Sopii kysyä, miksi verottaja ei käytä helpompaa tiedonsaantioikeuttaan, vaan esittää vaatimuksiaan Ylelle ja sen yksittäisille toimittajille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt meni Yeltä maine, Yle suojelee veronkiertäjiä, onko Ylellä oma lehmä ojassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Median status vallan vahtikoirana on jo menetety, Puudeli voi antaa paperit verottajalle ja yle-draama voi lähteä kesälomalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verottaja = valtio ja valtio omistaa YLE:n. Valtio eli verottaja voi vaatia tietoja itseltään eli YLE:lta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä kukaan lähteistä välitäkään, vaan aineistosta, joka saattaa sisältää veronkiertotietoja. Miten on mahdollista, että YLE voi julkisesti väittää jonkun nimeltä mainitun syyllistyneen lainvastaiseen tekoon, mutta ei anna viranomaisten tutkia papereita, onko teko lainvastainen vai ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaiset maksavat yleveroa. Oikeuslaitos ja poliisi on oikeutettu saamaan tiedot Yleltä. Jos eivät anna, ylevero pois ja yle samaan kategoriaan, kuin kaupalliset tiedoitusvälineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLE saa toki pitää tietonsa, eikä se koske pelkästään tätä asiaa. Varmaa on kuitenkin, että tavalla tahi toisella Suomeakin koskevat tiedot "vuotavat" ajan mittaan muillekin kuin YLElle. Oikein se onkin, toivottavasti nimilista on silloin täydellinen, ketään armahtamatta. Nythän YLEn toiminta herättää - ehkä aiheettakin - epäilyn siitä, että joitakin halutaan suojella negatiiviselta uutisoinnilta, sillä onhan heiltäkin jo muutamia nimiä vuotanut julkisuuteen. Oliko se laitonta??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle syyllistyy mielestäni talousrikollisten suojelemiseen kieltäytyessään luovuttamasta Panama-papereita. Eikös meillä tavallisilla kansalaisillakin ole ilmoittamisvelvollisuus viranomaisille jos havaitsemme rikollista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LuxLeaks tietovuodossa vuonna 2014 kaksi tilintarkastusyhtiön työntekijää vuoti julkisuuteen asiakirjoja, joista paljastui 300:n yhtiön tehneen Luxemburgin viranomaisten "myötävaikutuksella" sopimuksia, jotka voidaan luokitella veronkierroksi.

Pari päivää sitten alkoi oikeudenkäynti. Syytettynä eivät ole viranomaiset tai veronkiertäjät, vaan tietojen vuotajat.

Onhan nämä näytösoikeudenkäynnit nähty ennenkin. Viesti on: älä puutu eliitin bisneksiin, koska se on kiusallista ja rapauttaa kansalaisten uskoa oikeusvaltioon, demokratiaan ja kaikkeen siihen unelmahöttöön, jonka kansan oletetaan syövän hymyssäsuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

33
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
31
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
26
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
17
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
13
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image