Kotimaa

Jour­na­lis­ti­lii­ton lakimies: Verottajan kotietsinnät Yleen olisivat lainvastaisia

Kotimaa 29.4.2016 17:27
STT

Verottajan kotietsinnät Yleisradioon olisivat lainvastaisia, toteaa Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas. Hänen mukaansa verottajalla on laissa säädetty tiedonsaantioikeus, mutta sen on huomioitava myös muu lainsäädäntö, kuten kansainväliset sopimukset.

Lakimies muistuttaa, että lähdesuoja perustuu Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Salokankaan mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on vahvistanut, että journalistiset lähteet ovat sananvapauden ydinaluetta, eivätkä viranomaiset voi velvoittaa journalisteja luovuttamaan lähteitä pakolla.

– Journalistien työpaikoille ja kotiin kohdistuvat kotietsinnät on säännönmukaisesti todettu laittomiksi, Salokangas toteaa tiedotteessa.

Salokangas muistuttaa, että EIT suojaa mediaa vallan vahtikoirana. Se on todennut, että media voisi näyttää yleisön silmissä epäluotettavalta, jos viranomaiset voisivat saada luottamuksellisia asiakirjoja.

– Tämä johtaisi jatkossa siihen, etteivät yksittäiset kansalaiset uskaltaisi vuotaa tietojaan journalisteille.

Lakimies toteaa, että ihmisoikeussopimuksen mukaan lähdesuojaan puuttuminen vaatii demokraattisessa yhteiskunnassa välttämättömän syyn. Suomi on tehnyt useita tiedonvaihtosopimuksia toisten jäsenvaltioiden kanssa. Niiden pohjalta verottaja voi saada verotietoja suoraan toisilta sopimuksen allekirjoittaneilta valtioilta.

– Sopii kysyä, miksi verottaja ei käytä helpompaa tiedonsaantioikeuttaan, vaan esittää vaatimuksiaan Ylelle ja sen yksittäisille toimittajille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt meni Yeltä maine, Yle suojelee veronkiertäjiä, onko Ylellä oma lehmä ojassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Median status vallan vahtikoirana on jo menetety, Puudeli voi antaa paperit verottajalle ja yle-draama voi lähteä kesälomalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verottaja = valtio ja valtio omistaa YLE:n. Valtio eli verottaja voi vaatia tietoja itseltään eli YLE:lta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä kukaan lähteistä välitäkään, vaan aineistosta, joka saattaa sisältää veronkiertotietoja. Miten on mahdollista, että YLE voi julkisesti väittää jonkun nimeltä mainitun syyllistyneen lainvastaiseen tekoon, mutta ei anna viranomaisten tutkia papereita, onko teko lainvastainen vai ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaiset maksavat yleveroa. Oikeuslaitos ja poliisi on oikeutettu saamaan tiedot Yleltä. Jos eivät anna, ylevero pois ja yle samaan kategoriaan, kuin kaupalliset tiedoitusvälineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLE saa toki pitää tietonsa, eikä se koske pelkästään tätä asiaa. Varmaa on kuitenkin, että tavalla tahi toisella Suomeakin koskevat tiedot "vuotavat" ajan mittaan muillekin kuin YLElle. Oikein se onkin, toivottavasti nimilista on silloin täydellinen, ketään armahtamatta. Nythän YLEn toiminta herättää - ehkä aiheettakin - epäilyn siitä, että joitakin halutaan suojella negatiiviselta uutisoinnilta, sillä onhan heiltäkin jo muutamia nimiä vuotanut julkisuuteen. Oliko se laitonta??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle syyllistyy mielestäni talousrikollisten suojelemiseen kieltäytyessään luovuttamasta Panama-papereita. Eikös meillä tavallisilla kansalaisillakin ole ilmoittamisvelvollisuus viranomaisille jos havaitsemme rikollista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LuxLeaks tietovuodossa vuonna 2014 kaksi tilintarkastusyhtiön työntekijää vuoti julkisuuteen asiakirjoja, joista paljastui 300:n yhtiön tehneen Luxemburgin viranomaisten "myötävaikutuksella" sopimuksia, jotka voidaan luokitella veronkierroksi.

Pari päivää sitten alkoi oikeudenkäynti. Syytettynä eivät ole viranomaiset tai veronkiertäjät, vaan tietojen vuotajat.

Onhan nämä näytösoikeudenkäynnit nähty ennenkin. Viesti on: älä puutu eliitin bisneksiin, koska se on kiusallista ja rapauttaa kansalaisten uskoa oikeusvaltioon, demokratiaan ja kaikkeen siihen unelmahöttöön, jonka kansan oletetaan syövän hymyssäsuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
29
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
27
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image