Kotimaa

Jour­na­lis­ti­lii­ton lakimies: Verottajan kotietsinnät Yleen olisivat lainvastaisia

Kotimaa 29.4.2016 17:27
STT

Verottajan kotietsinnät Yleisradioon olisivat lainvastaisia, toteaa Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas. Hänen mukaansa verottajalla on laissa säädetty tiedonsaantioikeus, mutta sen on huomioitava myös muu lainsäädäntö, kuten kansainväliset sopimukset.

Lakimies muistuttaa, että lähdesuoja perustuu Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Salokankaan mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on vahvistanut, että journalistiset lähteet ovat sananvapauden ydinaluetta, eivätkä viranomaiset voi velvoittaa journalisteja luovuttamaan lähteitä pakolla.

– Journalistien työpaikoille ja kotiin kohdistuvat kotietsinnät on säännönmukaisesti todettu laittomiksi, Salokangas toteaa tiedotteessa.

Salokangas muistuttaa, että EIT suojaa mediaa vallan vahtikoirana. Se on todennut, että media voisi näyttää yleisön silmissä epäluotettavalta, jos viranomaiset voisivat saada luottamuksellisia asiakirjoja.

– Tämä johtaisi jatkossa siihen, etteivät yksittäiset kansalaiset uskaltaisi vuotaa tietojaan journalisteille.

Lakimies toteaa, että ihmisoikeussopimuksen mukaan lähdesuojaan puuttuminen vaatii demokraattisessa yhteiskunnassa välttämättömän syyn. Suomi on tehnyt useita tiedonvaihtosopimuksia toisten jäsenvaltioiden kanssa. Niiden pohjalta verottaja voi saada verotietoja suoraan toisilta sopimuksen allekirjoittaneilta valtioilta.

– Sopii kysyä, miksi verottaja ei käytä helpompaa tiedonsaantioikeuttaan, vaan esittää vaatimuksiaan Ylelle ja sen yksittäisille toimittajille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt meni Yeltä maine, Yle suojelee veronkiertäjiä, onko Ylellä oma lehmä ojassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Median status vallan vahtikoirana on jo menetety, Puudeli voi antaa paperit verottajalle ja yle-draama voi lähteä kesälomalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verottaja = valtio ja valtio omistaa YLE:n. Valtio eli verottaja voi vaatia tietoja itseltään eli YLE:lta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä kukaan lähteistä välitäkään, vaan aineistosta, joka saattaa sisältää veronkiertotietoja. Miten on mahdollista, että YLE voi julkisesti väittää jonkun nimeltä mainitun syyllistyneen lainvastaiseen tekoon, mutta ei anna viranomaisten tutkia papereita, onko teko lainvastainen vai ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaiset maksavat yleveroa. Oikeuslaitos ja poliisi on oikeutettu saamaan tiedot Yleltä. Jos eivät anna, ylevero pois ja yle samaan kategoriaan, kuin kaupalliset tiedoitusvälineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLE saa toki pitää tietonsa, eikä se koske pelkästään tätä asiaa. Varmaa on kuitenkin, että tavalla tahi toisella Suomeakin koskevat tiedot "vuotavat" ajan mittaan muillekin kuin YLElle. Oikein se onkin, toivottavasti nimilista on silloin täydellinen, ketään armahtamatta. Nythän YLEn toiminta herättää - ehkä aiheettakin - epäilyn siitä, että joitakin halutaan suojella negatiiviselta uutisoinnilta, sillä onhan heiltäkin jo muutamia nimiä vuotanut julkisuuteen. Oliko se laitonta??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle syyllistyy mielestäni talousrikollisten suojelemiseen kieltäytyessään luovuttamasta Panama-papereita. Eikös meillä tavallisilla kansalaisillakin ole ilmoittamisvelvollisuus viranomaisille jos havaitsemme rikollista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LuxLeaks tietovuodossa vuonna 2014 kaksi tilintarkastusyhtiön työntekijää vuoti julkisuuteen asiakirjoja, joista paljastui 300:n yhtiön tehneen Luxemburgin viranomaisten "myötävaikutuksella" sopimuksia, jotka voidaan luokitella veronkierroksi.

Pari päivää sitten alkoi oikeudenkäynti. Syytettynä eivät ole viranomaiset tai veronkiertäjät, vaan tietojen vuotajat.

Onhan nämä näytösoikeudenkäynnit nähty ennenkin. Viesti on: älä puutu eliitin bisneksiin, koska se on kiusallista ja rapauttaa kansalaisten uskoa oikeusvaltioon, demokratiaan ja kaikkeen siihen unelmahöttöön, jonka kansan oletetaan syövän hymyssäsuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.9.
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
22.9.
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22.9.
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22.9.
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22.9.
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
22.9.
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
22.9.
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

Pitäisi sanomatta ymmärtää, että varaa itselleen hotellista huoneen kun tulee yökuntiin vieraalle paikkakunnalle. Lue lisää...
Ymmärrä ensi kerrall...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image