Kotimaa

Jouko Niinimäestä Oulun yliopiston uusi rehtori

Mekaanisen prosessitekniikan professori Jouko Niinimäki (oik.) on valittu Oulun yliopiston uudeksi rehtoriksi. Kuvassa myös Petteri Piltonen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 30.9.2014 16:37
Kaleva

Tekniikan tohtori, teknillisen tiedekunnan dekaani Jouko Niinimäki on valittu Oulun yliopiston uudeksi rehtoriksi.

Niinimäki sai tiedon tiistai-iltapäivänä.

"Täytyy hetkeksi istahtaa", uutisen vasta saanut Niinimäki sanoo.

"Haluan ihan ensimmäiseksi kiittää yliopiston hallitusta luottamuksesta. Nöyrin mielin lähden pohtimaan ensi vuoden haasteita."

47-vuotias Niinimäki on mekaanisen prosessitekniikan professori. Hänen viisivuotiskautensa alkaa 1. tammikuuta.

Niinimäki uskoo Oulun yliopiston pärjäämisen jatkossakin vahvasti.

"Täytyy lähteä systemaattisesti parantamaan sitä tulosta, joka tuo taloudellisia resursseja mahdollistaa koulutuksen ja tukimuksen vahvan jatkon. Nykyinen johto on tehnyt erittäin hyvää työtä ja rakenneuudistus on edennyt hyvin, ja sitä jatketaan edelleen."

Niinimäen mukaan iso ja monitieteinen yliopisto on tärkeä Oulun seudulle.

"Tietyt alat ovat valikoituneet alueellemme historian saatossa ja ne ovat olleet Oululle hyvin tärkeitä. Kaikki tiedekunnat ja kaikki tieteet ovat kuitenkin yliopistollemme yhtä tärkeitä", Niinimäki sanoo.

 Nykyisen rehtorin Lauri Lajusen rehtorikausi päättyy tämän vuoden lopussa.

Lue lisää 01.10.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Hallitus nimesi rehtoriksi henkilön, joka tuntee kaikki päättäjät? Päättäjät tuntevat uudern rehtorin- Päättäjien kaveri saa rahaa ja vaikutusvaltaa Oulun yliopistolle. Jokuko Niinimäki lienee valtakunnallisesti tunnettu henkiö ja osaa vaikuttaa. Vai onko hän? Toivottavasti tulevan rehtorin ei tarvi esitellä itseään muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen linjausten takana, muut hakijat eivät eli hallitus valitsi mieleisensä. Kovin on kokematon hallintohommiin. Rehtori valitsee dekaanit, jatkaako entiset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Jouko Niinimäelle. Taitanee olla sekä tekniikka että talous hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisin sanoa. Ei sanojensa mittainen mies. Varmaan tekniikkaa ei nyt unohdeta, vaikka dekaanin roolissa saneerasi oman tiedekunnan turhaan! Jospa panee nuo hallinnon johtajat kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärä valinta mielestäni ja se tullaan huomaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätös vaikuttaa kompromissilta. Ehkä bioalan ehdokkaat söivät toistensa mahdolisuudet? Teknillinen tiedekunta on yliopistonkin mittakaavassa se taantumuksen viimeinen tyyssija, joka on vastustanut viimeiseen asti 90-luvun loppumista. Kaiken kehityksen, tilajärjestelyiden ja opetuksen tulosvastuun vastustaminen toimii työttömyyden vastaisessa taistelussa yhtä hyvin kun bioliuoitus Talvivaarassa. Nyt tuoreeltaan kuultuja lausuntoja ei kannata ottaa liian vakavasti, koska kestää aikansa ennen kun rehtori saa omat miehensä asemiin. Kun esikunta on koossa, alkaa vasta tapahtua. Saattaa käydä niinkin, että Teknillisestä tiedekunnasta vasta irronneet osaset kiroavat vielä sitä päivää kun erosivat tiedekunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Niinimäelle, toivottavasti kaveri on ajan hermolla uusien energiateknologioiden kehittämisen suhteen, olisi noloa jos Oulun yliopistokin tulisi täysin yllätetyksi, kun LENR-teknologia lyö itsensä läpi.

http://www.kaleva.fi/juttutupa/tiede-ja-luonto/miksi-media-vaikenee-kylmafuusiosta/3230243

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvin on edennyt rakenneuudistus, potkittu väkeä pois sijoitusten tuottaessa miljoonittain rahaa. Tokihan se oli nyt tehtävä kun oli viimeinen sauma ennen kuin eläköityminen olisi asian hoitanut. Eikä siinäkään mitään että karsitaan turhia koulutuksia pois, mutta mihin raja vedetään?

Ei nyt heti kannata alkaa nöyristelemään edeltäjien päätöksien suuntaan vaan hieman kriittisyyttä kaivataan.

Toivottavasti tässä ajatellaan nyt koko yliopistoa ihmislähtöisesti, yliopiston piti olla voittoa tavoittelematon laitos joka mahdollistaa hyvän tutkimuksen ja koulutuksen. Ei se onnistu niin että pistetään proffat tukitehtäviin ja sihteerin hommiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus päätti valita nuorehkon (tällä tasolla) nousevan nimen, joka tiedetään päteväksi ja aikaansaavaksi. Samalla hän on tietysti "kääntämätön kortti". Linjaukset ja pyrkimykset selviävät vasta myöhemmin.

Oma käsitykseni on, ja siltä näyttäisi Niinimäen ensimmäisten kommenttienkin perusteella, että Niinimäki kuuluu niihin, jotka ovat ymmärtäneet nykyisen johdon ajaman rakennemuutoksen merkityksen. Siinä suhteessa tuskin tulee merkittäviä muutoksia. Eikä siihen ole mahdollisuuksiakaan. Selvitäkseen yliopiston on tuettava rahaa taloon tuovia toimijoita ja toimenpiteitä ja kuritettava niitä, jotka eivät tuota tulosta koulutusta tai tutkimusta määrittävillä mittareilla.

Yksittäisiä häviäjiä pystyy kyllä tämän valinnan jälkeen löytämään. Suurin niistä varmasti on Biocenter, jolla on muutoinkin ollut vaikeuksia säilyttää rahoituksensa tasoa. Niinimäen valinnan myötä fokus siirtyy biopuolella perustutkimuksesta hieman enemmän soveltavan biotalouden suuntaan. Vähitellen ehkä, mutta varmasti.

Vararehtoreiden valinnasta tulee mielenkiintoista. Käykö niin, että lääketieteellinen edustus putoaa nyt hallituksen lisäksi kokonaan myös rehtoraatista ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän lääkikselle kuulu osuutensa sulle-mulle jaossa, jota tekniikka ja lääkis ovat pitkään hallinneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Saapa nähä mitä tullee. Ajaa ainaki omien hiekkalaatikkokaverien asiaa.
Kunnon työpaikkakiusaaja. Selvää johtajaainesta siis..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Humanistinen ja kasvatustieteiden tiedekunta ovat vaarassa. Nyt on noustava barrikadeille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi?

Minun mielestäni luonnontieteellinen on paljon suuremmassa vaarassa.

Humanistit nyt aina kitisevät ihan periaatteessa. Heidän identiteettiinsä kuuluu sorretuna oleminen.
Kasvatustieteet täältä viimeksi lopetetaan. Opettajia tarvitaan niin kauan kun täällä lapsia sikiää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä kuvassa pojat laskevat sihdin lävitse tuoretta pohjahiivaolutta. Hyvä pojat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuu nuori. Siitä pisteet ettei valittu lähellä eläkeikää olevaa jarrua. Luotan hallitukseen. Jos meni valinta mönkään niin se on hallituksen vaihto. Näin opiskelijana voin todeta ettei Lajusenkaan säästötalkoot olleet perusteettomia. Harvinaisia kieliä voi opiskella hyvin kansalaisopiston kanssa yhteistyössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image