Kotimaa

Jorma Pulkkisen vauhti alkoi jo silloin, kun poika syntyi evakkojunassa – tie vei ralliauton kyydistä tv-kasvoksi ja toimittajaksi

Jorma Pulkkisen haaveet liittyvät yhä vauhtiin. –¿Kivointa olisi, jos voisin vielä moottoriveneillä, mutta vaimo ei enää ole halukas. Lentääkin haluaisin vielä yksin, mutta tässä iässä se on ohi. Kun rallissa on ollut kiperässä kyydissä, ei osaa pelätä mitään. KUVA: Roni Rekomaa
Kotimaa 2.12.2019 23:02
Raiko Häyrinen

Jorma Pulkkisen työura alkoi Gulf-huoltamolta. Moottoriurheilu johti juontokeikoille ja toimittajaksi.

Tarinoita ja turinoita, niitähän riittää kuin syksyisessä Suomessa lätäköitä. Yleensä niissä on mukana moottoreita ja vauhtia ja tietenkin Pulkkisen Jorma.

Niin kuin kesällä 1977 Jyväskylän Suurajoissa, kun Pulkkinen oli Leo Kinnusen kakkoskuljettaja. Harjoituksissa oli tullut ajettua ylinopeutta, niinhän kaikki ajoivat, mutta Leksa oli järjestäjien hampaissa, ne halusivat narauttaa nimimiehen ja ilmoittivat, että teidät on hylätty.

Pulkkinen kääri ajohaalarinsa yläosan vyötäisilleen ja ryhtyi kuuluttamaan kisaa, kun kerran oli paikalle tullut.

Kun starttiin rullasi vihreä Porsche numerolla kymmenen, Pulkkinen tajusi, että Kinnunen oli sittenkin päässyt mukaan kisaan. Hän löi mikrofonin vieressään seisseelle Kyllösen Matille, sanoi että hoida sä tää ja syöksyi Kinnusen kyytiin.

Sitten tuli ylipitkä hyppy, joka katkaisi Porschen kaasuvaijerin. Pulkkinen alkoi kaasuttaa käsin, jalat ulkona autosta roikkuen. Hetken näytti todella pahalta, kun Kyösti Hämäläinen meinasi tulla päälle takaapäin, mutta onneksi Hämäläisen pyörä osui hypyn jälkeen maahan juuri ennen Kinnusen ja Pulkkisen Porschea ja meni muutaman sentin sivuun Pulkkisen jaloista, eikä kaasuvaijeria käsin kiskonut kakkoskuski edes kerennyt pelästyä. Kisa kyllä loppui siihen erikoiskokeeseen. Mutta tarina ei.

– Mä menin Laajavuoreen, vedin ajopuvun alas ja kuulutin kisan loppuun, ahne kun olin, Pulkkinen huipentaa juttunsa. Ja nauraa.

Pulkkisen vauhti alkoi jo syntymästä. Talvisota oli juuri syttynyt, kun Pulkkisen viimeisillään raskaana ollut äiti kannettiin paareilla sairaalajunaan Viipurissa. Poika syntyi junassa Simon ja Vainikkalan välillä kello kahdelta yöllä.

Siitä alkoi poukkoileva taival, joka sisälsi vähän muodollista koulutusta, mutta lukuisia erilaisia töitä siitä lähtien, kun Pulkkinen 16-vuotiaana kääri hihansa Helsingin Munkkiniemen Gulf-huoltamolla. Isä – joka oli ollut Monte Carlon rallissa kartanlukijana ja perustamassa Jyväskylän Suurajoja – antoi 12-vuotiaan Pulkkisen ajaa vanhaa Peugeotia takapihalla edestakaisin. Moottorikärpäsen purema ei sen jälkeen enää koskaan hellittänyt.

Moottoriurheilu johti Pulkkisen juontamaan ja toimittamaan, vaikka hän päätyökseen teki pitkään erilaisia töitä, hankki vaikka mattoja Afganistanista Suomeen myytäväksi. Siinä sivussa hän esiintyi mainoksissa, kun lapsuuden naapuri, vuoden 1959 Miss Suomi -kisan kakkonen Margit Jaatinen oli auttanut hänet alkuun.

Entiset päätyöt jäivät 1977, kun Pulkkisen puhelin soi.

– (MTV:n toimituspäällikkö) Kyllikki Virolainen, silloin vielä Stenros, soitti ja sanoi, että Tapani Karhu ja sinä saatte alkaa vetää ohjelmaa MTV:llä. Olin että perhana.

Ohjelma oli Tänä keskiviikkona ja se avasi Pulkkisen tv-uran. Pulkkinen suhtautui television tuomaan julkisuuteen käytännöllisesti.

– Se, että kasvot tunnettiin, merkitsi mulle keikkaa. Mähän avasin melkein kaikki Suomen citymarketit ja autoliikkeet.

Merkitsi se myös sitä, että Pulkkisesta väännettiin vitsejä. Kerran hän kaahasi MTV:n aamuvuorosta ruokakauppakeikalle Kangasnimelle, kun vastaan tuli poliisiauto. Poliisit hakivat hänet marketista.

– Ne istuttivat mut takapenkille ja laittoivat soimaan biisin, jossa Juice Leskinen laulaa, että ”ruudun täydeltä Pulkkisen Jortsua, miksei sen faija käyttänyt kortsua”. Poliisit sanoivat että tuo on sun sakkosi.

Jorma Pulkkinen

Syntynyt 2.12.1939 Viipurissa.

Naimisissa, kaksi aikuista poikaa.

Asuinpaikka Vantaa, toinen asunto Espanjassa 33 viime vuoden ajan.

Koulutukseltaan kauppateknikko.

Työskenteli tuotetarkkailijana sekä erilaisissa myynti-, markkinointi- ja viestintätehtävissä eri yrityksissä ennen siirtymistään päätoimiseksi toimittajaksi ja juontajaksi.

Teki toimittajan töitä muun muassa MTV:lle, Yleisradiolle, HTV:lle ja PTV:lle.

Lukuisia juontotehtäviä, useita pieniä elokuvarooleja.

Kakkoskuljettajana vuosina 1961–1984 lukuisissa rallikisoissa.

”Kyllikki Virolainen, silloin vielä Stenros, soitti ja sanoi, että Tapani Karhu ja sinä saatte alkaa vetää ohjelmaa MTV:llä. Olin että perhana.” Jorma Pulkkinen

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:41
Rinne vetää muodolliset hallitustunnustelut pikavauhtia – tavoitteena saada hallitus kasaan tiistaina
17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
109
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
65
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image