Kotimaa

Jokisipilä kak­kos­kier­rok­ses­ta: Vaatisi Niinistön epä­on­nis­tu­mis­ta ja kahden muun huip­puon­nis­tu­mis­ta

Markku Jokisipilä muistuttaa, että Sauli Niinistö on oman puolueen ehdokasta suositumpi jopa sdp:n ja vihreiden kannattajien keskuudessa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 22.12.2017 5:00
Markku Jokisipilä

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan ja Lännen Median presidentinvaaliasiantuntija Markku Jokisipilä kirjoittaa, että istuvalla presidentillä on käsissään nippu valttikortteja: kokemus, kansansuosio, ansiokas ensimmäinen kausi ja hämärän peitossa oleva maailmanpolitiikan tulevaisuus. Sauli Niinistön linja on herättänyt tyytyväisyyttä yli puoluerajojen ja luonut ulkopoliittista tuulensuojaa myös soten ja perussuomalaisten hajoamisen koettelemalle hallitukselle.

Puhujana Niinistö sortuu välillä monipolviseen kryptisyyteen, mutta kuusi vuotta maan johdossa on tuonut hänen maailmanpoliittisiin analyyseihinsä vahvaa valtiomiesmäistä otetta, jota kilpailijoiden on vaikea haastaa. Siinä on paha nokittaa, kun Mäntyniemen isäntä perustelee näkemyksiään viittaamalla juttutuokioihinsa Vladimir Putinin, Donald Trumpin tai Kiinan presidentti Xin Jinpingin kanssa.

Niinistö on tietoisesti asemoinut itseään maan isäksi puoluepolitiikan ulko- ja yläpuolelle. Ehdokkaaksi ryhtyminen valitsijayhdistysreittiä oli taitava veto, varsinkin kun kannattajakortteja kertyi 156 000 eli neljä ja puoli kertaa kokoomuksen jäsenmäärän verran. Kysymys kuuluukin, saako istuva presidentti motivoitua itsensä riittävästi vääntämään tenteissä prosenttikerholaisten kanssa, kun mielipidemittauksissa suosio huitelee 70-80 prosentin tietämillä.

YLEn marraskuinen presidenttikysely paljasti, että Niinistö on oman puolueen ehdokasta suositumpi jopa sdp:n ja vihreiden kannattajien keskuudessa. Aletaan olla tilanteessa, jossa toinen kierros vaatisi sekä Niinistön kampanjan epäonnistumista että kahden haastajan huippuonnistumista.

Kirjoittaja on Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja ja Lännen Median presidentinvaaliasiantuntija.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Laiva meni jo ja Sauli on historiaa! Kuka haluaa mumisevan presidentin, joka luovuttaa loputkin rippeet itsenäisestä Suomesta hopeavadilla EUlle? En ainakaan minä. Vaikka kokoomustaustaa on yritetty "ovelasti" mainostoimistotempuilla häivyttää, on Sauli luita ja ytimiä myöten kokoomuslainen ja arvot sen mukaisia: kaikki mikä valtiolta irtoaa on myytävissä halvalla yrityksille ja valta annetaan EUlle. Ei. Ei. Ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

72
Oulun kaavasuunnittelu näivettää ydinkeskustan – kivijalkamyymälöille parkkipaikat ovat elinehto Lukijalta
69
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
35
Hietasaaren hakkuut alkavat ensi viikolla – hakkuilla raivataan uusia palstaviljelyalueita, sillä vanhat ovat jääässä huvipuiston alle
28
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Oulun seudulla pieniä liikenneonnettomuuksia
26
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
23
Tehtaiden seisokit laskivat Terrafamen liikevaihtoa viime vuonna – Nikkelin hinta sahasi voimakkaasti
20
Perinteinen Pertin hiihto järjestetään leudosta talvesta ja lumipulasta huolimatta – Kempeleessä on painettu pitkää päivää talkoohengessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi ja Taivalkoski sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lumipyryn vuoksi.

Ajokeli on erittäin huono aluksi seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi ja Taivalkoski sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven ja Taivalkosken kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Pello, Kemijärvi ja Salla lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

No nyt on mökkienkin hinnat laskenut..

Miksi pitäisi myydä? En ymmärrä näitä "hinnat putoaa - panikoi" tyyppejä. Ei mua kiinnosta pätkääkään mikä on mun asunno... Lue lisää...
Taas!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image