Kotimaa

"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä

Junien likaisuus on noussut puheenaiheeksi tänä kesänä. VR kertoo tilanteen nyt parantuneen, mutta tekemistäkin siivoustason parantamisessa riittää vielä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 24.8.2019 7:00
Virpi Niemistö

VR kertoo tilanteen törkyisiksikin mainituissa kaukojunissa parantuneen. Turisteilta ei ole kuulunut valituksia Suomen siisteystasosta.

Kesän lomamatka Kroatiaan mullisti Susanna Ekforsin käsityksen kotimaa Suomesta siistinä maana.

– Nuorempana oli itsestään selvää, että Suomi on ihan listan yläpäässä, kun vertaillaan yleistä siisteyttä eri maissa. Nyt vaakakuppi on kääntynyt niin, että täällä tullaan kärkeen verrattuna jälkijunassa. Jokin tässä falskaa.

Ekfors kertoo, että ensivaikutelma, joka syntyi Kroatiassa Dubrovnikin lentokentän kiiltäväkaakelisessa vessassa, vain vahvistui matkan aikana.

– Kun Suomessa on ehkä jo totuttu siihen, että kaikki on ookoo, niin siellä kaikki oli viimeisen päälle siistiä ja raikkaantuoksuista.

Ekfors korostaa, ettei hän ole mikään siivousintoilija. Hänen mukaansa tärkeä osa maakuvaa ja matkustusmukavuutta kuitenkin on, että ravintoloissa ja julkisessa liikenteessä ei tarvitse väistellä roskia tai miettiä, mihin tiloihin uskaltaa mennä.

– Esimerkiksi junan vessaan en Suomessa mieluusti mene.

Suomalaisille huoltoasemille Oulussa asuva Ekfors antaa melko hyvät pisteet siisteydestä, mutta monien ravintoloiden ja kuppiloiden saniteettitiloissa on hänen mukaansa paljon korjattavaa.

– Liian usein sieltä puuttuu niin paperia kuin saippuaakin.

Penkit vaihtoon ja lattiat puhtaiksi

Keskustelu yleisten tilojen ja julkisen liikenteen siisteydestä virisi Suomessa nyt loppukesällä, kun moni matkustaja on kertonut kokemuksistaan kaukojunien huonosti siivotuista ja suorastaan likaisista vaunuista. Heidän mukaansa vessat ovat haisseet metrien päähän, lattiat olleet tahmaisia ja roskapusseja pyörinyt lattialla.

Junalla matkustaa myös moni Etelä-Suomesta Lappiin suuntaava turisti.

Junien huonosta siivosta uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan VR:n junien siivouksesta vastaava yhtiö vaihtui kesäkuussa kilpailutuksen jälkeen.

– Olemme kesän aikana tehneet muutoksia siivoukseen. Muun muassa siivoustiheyttä sekä penkkien puhdistusta ja vaihtoa on lisätty. Myös lattianpesua on tehostettu, VR:n viestinnästä kerrotaan nyt Lännen Medialle.

VR:n mukaan korjaavat toimet ovat purreet ja kielteisten palautteiden määrä on vähentynyt.

– Emme kuitenkaan ole täysin tyytyväisiä tämänhetkiseenkään tilanteeseen ja teemme jatkuvasti töitä siivouksen laatutason nostamiseksi. Suuressa kokonaisuudessa muutosten tulokset näkyvät kuitenkin viiveellä, VR:stä todetaan.

Kilpailutus aiheuttaa pelkoa

Siivousalan työntekijöitä edustavan Palvelualan ammattiliiton sopimusasiantuntijan Jarkko Viitasen mukaan usein toistuva kilpailutus on iso ongelma tällä hetkellä.

– Työntekijät kokevat usein pelkoa työn loppumisesta, kun kilpailutukset seuraavat toisiaan. Ja sitten jos työpaikka kilpailutuksen jälkeen säilyykin, edessä on työtahdin tiivistyminen entisestään.

Viitasen mukaan parhaillaan on valmisteilla ostajan opas, jota kautta työn ostajat pystyisivät paremmin sisäistämään, mitä ovat hankkimassa.

Järvimaisema jää rämeikön taakse piiloon

Suomen matkailua edistävän Visit Finland -yksikön korviin ei ole kuulunut valituksia epäsiististä Suomesta.

– Se millaiseksi Suomen siisteyden arvioi, on toki paljon kiinni myös siitä, mistä matkustaja tulee. Venäläiset nostavat poikkeuksetta puhtauden aivan ykkösasiaksi Suomessa, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari toteaa.

Vaikka moitteita ei ole saatu, parannettavaa löytyy Hietasaaren mukaan niin suomalaisten julkisten tilojen kuin maisemien siisteydestä.

– Olemme kauniin luonnon ja tuhansien järvien maa, mutta nämä järvet jäävät usein piiloon, kun edessä kasvaa kaikenlaista rämeikköä. Täytyy myös muistaa, että siisteys liittyy yhteen isoon valttiimme eli yhteiskunnan toimivuuteen. Asiakas yhdistää sotkuisen palvelun usein myös toimimattomaan palveluun.

Hietasaari mainitsee Visit Finlandin saaneen kyllä ulkomaalaisilta matkanjärjestäjiltä palautetta suomalaisten hotellien yleisestä tasosta etenkin pienemmillä paikkakunnilla.

– Meillä on paljon perustavallista niin sanottua kolmen tähden tarjontaa, mutta monet ulkomailta tulevat matkustajat kaipaavat enemmän ja laadukkaampaa palvelua.

– Vieraidemme pääviesti kuitenkin on, että Suomessa on puhdasta ja asiat toimivat, hän lisää tyytyväisenä.

Moni matkustaja on vältellyt viimeiseen asti astumasta junan vessaan varsinkin tänä kesänä, kun junien siivouksen kanssa on ollut ongelmia. Nyt VR kertoo siivoustason kohentuneen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

Ainakin Splitissä kaupungin jätevedet valuvat puhdistamattomana mereen, eli se siitä Kroatian siisteydestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkihan on siitä kiinni, että paljonko panostetaan. Suomessa siivous on mennyt koko ajan taaksepäin. Siivouksesta on tullut sellainen dilemma, että siitä ei saisi valittaa, vaikka likaa on joka puolella. Itse olen taistellut oman kerrostaloni siisteydestä, kun siivoojat eivät yksinkertaisesti saa siistiä aikaan. No, tässä ollaan vaihtamassa kohta siivousfirmaa ja allekirjoitan hyvin tämän väittämän.

Inhoan mennä sellaiseen hotellihuoneeseen, jossa jalat jäävät lattiaan kiinni, kun se on niin likainen. Olen välittömästi tämän jälkeen kävellyt vastaanottoon ja pyytänyt vaihtamaan huoneen tai sitten olen pyytänyt sen siivoomaan. Nämä eivät tule esille, jos niistä ei reklamoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailla matkaillessa olen huomannut, että kyllähän tämä johtuu siitä, että siellä pienissäkin ravintoloissa on erikseen siivooja, joka käy siistimässä mm. WC:t säännöllisin väliajoin. Täällä ravintoloissa, kaupoissa sun muissa siivooja käy vain aamulla tai illalla liikkeen aukioloajan ulkopuolella. Muuna aikana työntekijät vain sutaisevat mitä kerkeävät ja viitsivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa on autoilijoillekin hienoja levähdyspaikkoja, jotka ovat siistejä vessoja myöten. Suomessa Destia joutui lopettamaan nämä ilkivallan ja ylimääräisten jätteiden takia. Kyllä suomalaiset on junttikansaa edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman olen matkustellessa huomannut. Suomi on nykyään todella törkyinen ja epäsiisti maa. Junan vessojen siisteystaso ei ole parantunut mitenkään kesän aikana, elokuussa viimeksi matkustin ja löyhkä vessasta ulottui käytävälle saakka. Ja se oli pitkän ajan huomista siivouksesta johtuvaa, ei yhden Helsinki-Oulu-välin huonon siivouksen tulos. Vessa myös oli törkeässä kunnossa: lattia tahmainen ja täynnä papereita. Eikö oletuksena pitäisi olla, että aina päätepysäkille palattua junan vessat edes siivottaisi kunnolla?! Myös Helsinki-Vantaan lentoaseman vessojen siivoustasossa olisi parantamisen varaa, osa vessoista sielläkin huonosti ylläpidettyjä. Se on turistille ensimmäinen näkymä monesti maasta ja kertoo yleisestä tasosta.

Esim. Espanja on ollut jo kauan täysin eri tasolla siisteydessään Suomen kanssa. Kesän Mallorcan matka vahvisti jälleen käsityksen. Sen pään lentoaseman vessassa oli suorastaan miellyttävä asioida: vessat oli siistit, raikkaat ja niitä siivottiin säännöllisesti näkyvästi. Myös mantereen puolen kaupungeissa olen todennut saman. Myös junat ovat siistejä, ylläpito selkeästi parempaa kuin kotimaassa.

Pitääkö meiltä lähteä siisteysoppiin ulkomaille? Minusta mitään selitystä ei voi olla, miksi meillä ei pystytä samanlaista tasoa pitämään yllä. Muuta kuin ettei hommia tehdä kunnolla ja esim. VR säästää sieltä mistä ei pitäisi. Kasvojen kohotuksen paikka siis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kuka niitä yleisiä vessoja oikein sotkee ja miksi? Esimerkkeinä olkoon vaikka paikallisten Prisman ja Cittarin yleisövessat, joissa ainakin naisten puolella pyttyjen ympärillä on lähes aina vesilammikko (?). Normaalin vessakäynnin yhteydessä sellaista lammikkoa ei pitäisi mitenkään edes tulla! Myöskään käsiä ei ole pakko pestä sellaisella voimalla, että vesi lentää metrin päähän altaasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse verrata kuin Ikeaa Haaparannassa ja Ikeaa Suomessa (Kuopio, Tampere jne). Haaparannassa on wc tiloissa aina siivooja, meni mihin vessaan tahansa. Niitä siivotaan siellä koko ajan. Kuopiossa vessan siivoojia (ylipäätään siivoojia) ei näkynyt ollenkaan ja vessat haisivat pahalle. Joka kerta sama ongelma, ollut jo vuosia. Miksi Suomeen ei palkata siivoojia riittävä määrä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansakunnan sivistystason kun käy yleisövessoissa - joihin ei Suomessa mielellään turvaudu... On niitä joitakin siistejäkin, vaivalla pidettyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykääpä Tokiossa yleensä. Melkoisen siiti kaupunki ollakseen niin suuri. Metrojen vessat yms. Pätee varmaan Japanissa yleisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis junien siisteys ei todellakaan ole parantunut! Ajelin junalla heinäkuun puolessa välissä ja uudelleen viime viikolla. Yhtä sikamaisessa kunnossa oli junan vessa. Haju niin kuvottava, että piti pidättää henkeä lyhyen toimituksen ajan. Paperia sentään oli, mutta saippuaa ei. Kuljetan aina mukana pientä määrää vessapaperia, puhdistuspyyhkeitä ja minipyyheliinaa, joten pärjään vaikka vr ei hoitaisikaan hommaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vessojen siisteys alkaa siitä "pissijästä", jos ensimmäinenkään ei osu pyttyyn ja jättää jälkensä siivoamatta, (niin kuin tapana on), niin vessa on ja pysyy likaisena seuraavaan siivoukseen asti. Kotoa se siisteys ja sen oppiminen lähtee. Vaikea on opettaa enää vanhana esim. ettei ole fiksua nostaa jalkoja pöydälle- yleismaailmallinen ilmiö muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskusta on aivan tolkuttoman sotkuinen. Rotuaarin katupinta täynnä juoma- ja k*siläiskiä, muun keskustan alueella monen vuoden hiekoitushiekat keräämättä, rikkaruohot rehottavat, roskat keräämättä... Hävettää olla oululainen, ei juuri kehtaa ulkomaisia vieraita viedä keskustaan valoisana aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kannattaisi ottaa mallia Singaporen laeista. Roskaaja saa tuntuvat sakot (useita satoja euroja) ja joutuu siivoamaan yhdyskuntapalvelun omaisesti.

Ajan myötä sarvikuonojen maa sivistyisi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä kanssasi. Ja jos ei sakkoja maksa, tulee yhdyskuntapalvelua, katujen ja vessojen siivousta, töhryjen pesua jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki paikat pysyisiät siisteinä, jos jokainen kansalainen jättäisi sotkemisen ja roskaamisen pois. Yksi esimerkki on alumiininen tölkki. Se kyllä jaksetaan kuljettaa täytenä mukana autossa, tai muuten liikkuen ja vaikka minne asti. Kun se juodaan tyhjäksi, se muuttuu niin painavaksi, että se pitää nakata pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykääpäs vaikka Portugalissa.
Oman talon piha tiptop mutta heti tontin rajan takana alkaakin kaatopaikkaa muistuttava tila. Eikä ketään kiinnosta. Osaa ne muualla pahemmin roskata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No näinhän se on Suomessakin! Paitsi ettei oma piha ole aina tiptop. Romua riittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siivouksesta ei haluta maksaa. Siivous halutaan ilmaiseksi. Ei muisteta että siisteys luo siisteyttä. Siisteys on puoli ruokaa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image