Kotimaa

Joka viides valitsee tum­ma­paah­toi­sen kahvin, puolet suomalaisten kah­vi­ku­pil­li­sis­ta yhä Juhla Mokkaa

Espresso maistuu Stefan Gasicille niin oululaisissa kahviloissa kuin kotonakin. Aamuisin hänen taloudessaan juodaan ihan tavallista Moccamasterilla keitettyä peruskahvia. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 25.3.2018 8:09
Petri Hakkarainen

Suomalaisten kahvimaku muuttuu ja monipuolistuu. Se on huomattu myös Rotuaarin Cafe Bisketissä.

– Olemme juuri vaihtamassa peruskahviamme tummapaahtoisempaan. Sellaista halutaan nyt, kertoo Bisketin yrittäjä Kimmo Kesälahti.

Kuusi kymmenestä suomalaisesta juo vain suodatinkahvia, muutama sadasta ottaa kofeiininsa espressopohjaisista juomista. Joka toinen suomalaisten juoma kahvi on tuttua ja turvallista Juhla Mokkaa.

Pauligin hankinnoista vastaava Andras Koroknay-Pal tietää, miksi kahvihampaan kolotusta hoidetaan nyt muullakin kuin ykköspaahtoasteisesta uutetulla juomalla.

– Matkustellaan maailmalla ja maistellaan erilaisia kahveja. Samalla kotimaan kahvitarjonta on tullut monipuolisemmaksi.

Koroknay-Pal uskoo, että cold brew eli kylmäuutettu kahvi ottaa paikkansa ensi kesän janojuomien joukossa. Kahvia voi kylmäuuttaa itse, mutta myyntiin tuodaan myös valmiita ja jopa hiilihapotettuja cold brew -kahveja.

3–5 kupillista päivässä

Suomessa kulutetaan eniten kahvia asukasta kohti, noin 10 kiloa vuodessa.

86 prosenttia suomalaisista juo kahvia.

Vuonna 2016 Suomeen tuotiin raakakahvia 71 miljoonaa kiloa.

Suurin osa suomalaisista juo kahvia 3–5 kupillista päivässä.

Kahvimaku monipuolistuu, mutta yhä joka toinen suomalaisten juoma kupillinen on Juhla Mokkaa.

Lue lisää 25.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Itse pysyn mieluummin mokka lattessa eli valkoisessa kahvissa. Jokainen tyylillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei kyllä juoda mitään tummapaahtotervakusta. Tavallinen Juhla Mokka on ihan parasta 🍵🍰

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle aamutohtorissa vieraillut lääkäri kehotti juomaan tummapahhtoista pienen maitotilkan kera, jos kahvi närästää.
Etelän maiden tummilla kahveilla ei närästystä ole tullut eikä nykyisin Tummalla Presidentilläkään.
Kahvipaahtimoiden lattiolita lakaistuilla halpa kahveilla voi myrkyttää itsensä, jos sitä haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhla Mokka on ihan hyvä kahvi. Oma suosikkini oli pitkään Cafe Aroma, mutta menivät pilaamaan sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kahvin pitää olla pilalle palanutta. Hyvin tarkkaa hommaa oli kahvin papujen paahtaminen, että ei mene liian mustaksi. Semmosta mustapaahtosta mörävelliä en juo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa juodaan maailman huonointa kahvia. Litkuja missä ei ole makuja. Lannoitteena ja siivouksessa hyviä. Moni pilaa myös keittotavalla tai veden laadulla kahvin. Suodatinkahvi on jäätävää. Työmaalla tuntuu, että kuolee kahvia juodessa. Onneksi täältä saa jopa jotain kunnollistakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitän että Oululaiset ostavat kahvin tarjouksesta. Nolointa on että tumma paahtoa ostetetaan siksi koska sitä muka pitää laittaa vähemmän ja säästää taas sen sentin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhla Mokka tumma paahto on se paras mihin aina palaa. Välillä vaihtelun vuoksi muitakin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tummapaahtoinen on oikein hyvä arkikahvi. Poltettu 4-5 luokan kahvi sen sijaan ei. Erikoiskahvilat joutuu kiertämään, kun myyjät eivät ymmärrä jos haluaa tavallista suodatinkahvia. Kerran uskalsin maistaa Etiopia ylängön huumaa, trooppisia hedelmiä ym. 8 euron hintaan, mutta minulle tuotiin eteeni ilmeisesti kahvikoneen pesuvesi... Ei ollut huumaa eikä hedelmiä.
Lieneekö ihme, että pysähdyn tästä lähtien mieluusti kotimaiselta vaikuttavien kahviloiden sattuessa kohdalle. Suomessa, Euroopassa sen sijaan ei tingitä osaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset kahvilat tarjoavat asiakkailleen erilaisia ja monenlaisia kahvielämyksiä. Erityisesti Italiasta ja muista Välimeren alueen maista lähtöisin olevat erikoiskahvit ovat syrjäyttäneet perinteisen suomalaisen pannukahvin, sen oikean kahvin, joka tuoksuu hyvälle ja jonka aromit kutsuvat.

Kahvittelen kotona, se on edullista (säästän kuukaudessa useita euroja) ja tiedän mitä juon. Seurani voin valita itse eikä stressaantuakaan tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kahvi muuttuu keittimen kannussa tummapaahtoiseksi (palaneeksi) viimeistään viiden tunnin kuluessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhla Mokkaa juodaan, joskus harvoin Presidenttiä (aina vaaleapaahtoista). Kahvilassa voi mukaan tarttua myös cappucinoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli vaaleapaahtoista juo suurin osa. Se onkin parasta. Erikoiskahviin sopii tummapaahtoinen kahvi, koska siihen laitetaan niin paljon maitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopassa ja Skånessa juodaan tummapaahtoista kahvia, koska kalkkipitoisella vedellä ei vaaleapaahtoisesta saa kunnon kahvia. Suomen vedellä saadaan tummapaahtoisesta kahvista kitkerää sumppia, josta kahvin aromit eivät erotu, toisin kuin vaaleapaahtoisesta kahvista. Itse laitan vaaleapaahtoisen kahvin sekaan hieman tummaa paahtoa, jolloin aromeja tulee hieman lisää. Ja tietenkin keittimen pitää olla perkolaattori tai kahvipannu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhana JuhlaMokan juojana maailmassa asustaessa opin juomaan vahvempaa kahvia.
Niinpä Suomeen palatessa tuo tuntui sakkavedeltä ja höystöjä vaatii aina enemmän ja enemmän jotta saa makua eli 10-12 lusikallista litraan.
Niinpä kokeilujen jälkeen Lidlin marsalkka iski makuuni pysyvästi.5-6 lusikallista litraan kahvia ja on nyt riittävän tuhtia ainetta .Tällä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen Juhlamokan suosiota. Se on kyllä huonoa kahvia. Mutta kuvastaisko suomalaista luonnetta...kahta en vaihda ja toinen on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

26
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
23
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
12
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
12
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image