Kotimaa

Joka kolmas kammoaa ham­mas­lää­kä­riä - hoitokoira Nipsu lievittää pelkoa makaamalla sylissä

Hammaslääkäri Richard Rydbeck saa tehdä työnsä rauhassa, kun potilaan huomio kiinnittyy hammaslääkärikoira Nipsuun. Hammastarkastukseen tullut Pauline Viinikkala unohti jännityksensä Nipsua rapsutellessaan. KUVA: Esko Tuovinen
Kotimaa 25.4.2017 7:00
Silja Aitoaho

Joka kolmas aikuinen pelkää hammaslääkärikäyntiä joko paljon tai jonkin verran. Osa pelkää puudutusta, kipua tai tärisevää poraa, osa kontrollin menetystä tai hampaita haukkuvaa hammaslääkäriä.

- Pelko ei aina näy päälle päin eikä keskimääräistä pelkopotilasta ole olemassa, 25 vuoden ajan hammashoitoa pelkääviä hoitanut Turun yliopiston sosiaalihammaslääketieteen professori Satu Lahti sanoo.

Hammaslääkäri Richard Rydbeck ja suuhygienisti Ulla Below ovat huomanneet, että heidän apunaan Hämeenlinnassa ja Hattulassa jo kolmatta vuotta työskentelevä kääpiömäyräkoira Nipsu on helpottanut monen pelkopotilaan oloa rauhallisella läsnäolollaan.

Sylissä makaavan koiran läheisyys laskee potilaan verenpainetta. Samalla erittyy mielihyvähormoni oksitosiinia, eikä potilas tarvitse välttämättä puudutusta.

Koira voi hyvin toimia apuna pelkopotilaiden hoidossa, kunhan potilailta kysytään aina suostumus etukäteen, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuoltoyksikön päällikkö, erikoishammaslääkäri Anne Hiiri.

- Yhdysvalloissa koiria käytetään jonkin verran, mutta Suomessa niiden käyttö ei ole kovin tavallista. Koiralle ei tarvita erillistä lupaa, eikä se ole hygieniaeste. Asiaa selvitettiin pari vuotta sitten Suomen sairaalahygieniayhdistyksestä, jonka kanta on se, että sylissä makaava koira on niin kaukana operoitavasta suusta, ettei se muodosta estettä hygienian kannalta.

Myös Suomen hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry on sitä mieltä, etteivät hygieniaseikat ole esteenä koiran käytölle, kunhan se pysyy erillään instrumenteista.

- Yleinen menetelmä tämä ei ole, mutta jos koira rauhoittaa ja lisää luottamusta, niin mikä ettei.

35-vuotias Anne-Mari Alajuuma on pelännyt hammaslääkärissä lapsesta saakka ja usein vitkutellut hammaslääkäriin menoa viimeiseen asti.

Ensin hän pelkäsi poraamista ja nykyisin sitä, että yöllisen hampaiden narskuttelun seurauksena lonksumaan alkaneet leuat jäisivät hammaslääkärin vastaanotolla auki, kuten kerran haukotellessa.

Porauskammo sai alkunsa kouluaikojen liian ronskista kohtelusta hammaslääkärin vastaanotolla. Pelkoa on kuitenkin lievittänyt oma luottohammaslääkäri, joka on ottanut pelon vakavasti ja luonut turvallisen ilmapiirin.

Alajuuma on myös sopinut hammaslääkärinsä kanssa, että saa halutessaan lähteä pois vastaanotolta heti, kun haluaa - vaikka kesken poraamisen.

- Koskaan en ole lähtenyt. On kuitenkin ollut helpompaa mennä vastaanotolle, kun pakkoa ei ole.

Luottolääkärilleen Alajuuma pystyi myös tunnustamaan, että häpesi pelkoaan. Tuntui huojentavalta kuulla, että porauspelko on yleistä.

- Nyt ajattelen, että on normaalia pelätä poraamista, mutta tätä leukojen aukeamispelkoa pidän kyllä edelleen typeränä, hän kertoo.

Entä auttaisiko Nipsun kaltaisen hammaslääkärikoiran läsnäolo Alajuumaa?

- Ei ikinä. Varmaan kuolisin siihen paikkaan, jos makaisin hammaslääkärin tuolissa ja syliini laitettaisiin vielä joku eläin.

Tällaista tilannetta tuskin syntyisi ainakaan Nipsun kanssa, sillä se vaistoaa itsekin jos potilas ei ole koiraihmisiä, eikä silloin tuppaudu syliin, Rydbeck ja Below vakuuttavat.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Voishan tuo helepottaa ,kyllä koira vois läsnäolollaan helepottaa kivun sietoa...ja pelekoa.Voisin ottaa koiran syliini.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miehelläni on paha piikkikammo, joten verikokeet ovat tuskaa, koira voisi olla siihenkin pelastus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla nousee heti epäilys toimintaa kohtaan, jos siihen liittyy jotain tavanomaisuudesta poikkeavaa piirrettä. Eli en menisi mistään hinnasta (yksityisen) klinikalle, jossa on esim. kaikki sisustus vaaleanpunaista, tai on koira, kilpikonna tms tuomassa tunnelmaa - ja epähygenisyyttä. Huomio kiinnittyy -kiinnitetään tietoisesti?- johonkin epäoleelliseen, kun taas välttämättömät seikat puuttuvat: aseptiikka, ajanmukaiset työtavat- välineet, asiakaskohtaiset steriilit välineet. Siinä mielessä pelkopotilaat ovat erittäin helppoa kohderyhmää ...hieman puutteellisellekin toiminnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidankin jatkossa varata hoitoajan tänne, vaikka matkaa onkin. Ja tiedoksi muille, en hae kammollani huomiota, olen vain kohdannut huonoja kokemuksia. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Osa pelkää puudutusta, kipua tai tärisevää poraa, osa kontrollin menetystä tai hampaita haukkuvaa hammaslääkäriä."

Ei haukkuva hammaslääkäri pure.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pure mutta tekee hammaslääkärillä käynnistä todella vastenmielistä. Ja on varmasti iso syy siihen että suomalaiset jättävät suunsa joko kokonaan hoitamatta tai sitten kaikki toimentpiteet aivan viime tippaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni kehittyi hammaslääkäripelko lapsena aina sen julman kohtelun takia, mitä siellä sai kokea. Nykyään olisi varaa käydä paikassa, missä kohtelu olisi päinvastainen mutta vanhan traumat tulevat aina esiin kun ajattelee, että pitäisi hml aika varata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasku on se, joka pelottaa ja saa kivunkin tuntumaan pahemmalta. Ei paljon mielihyvähormonit jyrrää, kun tietää mikä on tulossa operaation jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hammaslääkärin tuolissa on mukava ottaa pienet torkut. Harmi vain, että siinä herää lääkärin avatessa suuta enemmän auki. Nukkuessa ilmeisesti sulkee suunsa osittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kansakoulujen hammaslääkärit jättivät pelot meikäläiselle 60-luvulla. Esim. ronski vanhempi rouva operoi polettavalla poralla.... Pelko ja muistot hoidon kivusta on säilynyt näihin päiviin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama juttu.. luulen että suurin osa kansakoulujen hammasläkärillä käyneistä lapsista sai jonkinlaisen trauman. Muistan punatukkaisen huutavan naisen, vieläkin puistattaa.
Tiedän paikan kamalan
Koulun hammashoitolan.
Siellä hampaat revitään,
Ikeneet vain jätetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin pienenä oikomishoidoissa eli hampaita revittiin pois. Yleensä kävin äidin kanssa, mutta yhdellä kertaa äiti oli estynyt lähtemään mukaan, joten menin isäni kanssa. Olin tuolloin vähää vaille yhdeksänvuotias. Isä oli vähällä pyörtyä jo odotushuoneessa jännityksestä ja toimenpidehuoneeseen asti häntä ei edes otettu huonovointisuuden vuoksi. Selvisin siitä käynnistä yksin ja sen jälkeen en enää vanhempia tarvinnut hammaslääkäriin mukaan. Nykyisinkin käyn hammaslääkärissä ilman ongelmaa vaikka esim. viisaudenhampaat on jouduttu leikkaamalla poistamaan. Löysin luottohammaslääkärin jo kymmenen vuotta sitten ja hänen luona on helppo mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeksi kysyi että puudutetaanko. Minä kysyin että mitä se maksaa. Hinnan kuultuani sanoin että ala porata...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jee! tällaisia Ouluunkin! Onneksi olen löytänyt ihanan hammaslääkärin peltolasta, nyt pärjään pelon kanssa :) ennen minua ei saanut kuin pakolla hammaslääkäriin, tuo koira auttaa varmasti monia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni ihminen teeskentelee olevansa pelokas, tahtoo erityishuomiota. Onko herkistelyssä menty jo liian pitkälle? Eläinten paikka on kotisohvalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en pelkää hammaslääkäriä, mutta tiedän, että monen hampaat jäävät katastrofaalisesti hoitamatta pelon takia, ja sille pelolle vaan ei voi mitään. Jos tuo auttaa, ja osaan hyvin kuvitella, että auttaa, niin loistava idea! Koiran silittäminen on auttanut itseni yli monesta tosi raskaasta elämänvaiheesta, se oikeasti helpottaa oloa monella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

73
Tuore tutkimus: Oulussa on 11 huono-osaista kaupunginosaa – eniten kuudesta suurimmasta kaupungista
56
Suomalaiset ajavat vähemmän arvokkailla autoilla kuin norjalaiset ja ruotsalaiset – veromuutoksilla vähän vaikutusta autokantaan
46
Oulu ei tarvitse pilvenpiirtäjiä, mutta ei siitä tuppukylääkään saa tehdä Lukijalta
33
SAK:n kysely: Aktiivimalli rankaisee etenkin yli 55-vuotiaita, vaikeinta Pohjois-Suomessa - "Kyse pelkästä työttömyysturvan leikkauksesta ennestään pienistä tuloista"
22
Suomi kykenee yllättäen lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, kertoo HS –  taustalla kertaerä, jota ilman velka kasvaisi yhä
18
YK:n siirtolaissopimusta vastustava mielenosoitus keräsi tuhansia Brysselin kaduille
11
Strategia johdatti Oulun liikuntakisan finaaliin – Oulu aikoo profiloitua terveysliikunnan kärkikaupunkina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinivalkoinen kenraalimme

Arvostettu entinen puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund ei kannata Suomen liittymistä Natoon. Lue lisää...
Rohkeasti Natoon lii...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.12.

Fingerpori

17.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image