Kotimaa

Johan Hellström tunsi kaikki Uumajan lentoturmassa kuolleet – ”Suru ei lopu koskaan, mutta opin elämään sen kanssa”

Ihmiset ovat tuoneet kukkia ja kynttilöitä kerhon edustalle.
Kotimaa 16.7.2019 18:00
Hannu Toivonen

Uumajan laskuvarjohyppykerho menetti sunnuntain onnettomuudessa kolmasosan jäsenistään.

Uumajan laskuvarjohyppykerhon portin edessä on kukkakimppuja, ruusuja, kynttilöitä ja kortti. Yhdeksän kerhon jäsenistä kuoli lentoturmassa sunnuntaina.

Tien varteen pysähtyy auto, ja nainen tuo lisää ruusuja muistopaikalle. Median edustajia on paikalla, mutta heitä päästetään kerhon tiloihin vain yksi kerrallaan.

Porttien sisäpuolella, kiitoradan varressa on hyppykerhon punainen peltirakennus. Rakennuksen edustalle on asetettu hyppymerkkinä käytetty punainen risti. Sen päälle on tuotu kukkia ja kynttilöitä.

Pari ihmistä seisoo ristin edustalla hiljentyneenä.

Sisällä toimistossa istuu kerhon hyppytoiminnan päällikkö Johan Hellström. Hän oli sunnuntaina Sloveniassa hyppäämässä, kun hän sai tiedon onnettomuudesta. Hellström perui välittömästi kaikki menonsa ja palasi Uumajaan.

Kotiinpaluunsa jälkeen hän on käyttänyt suurimman osan ajastaan ihmisten kanssa puhumiseen, halaamiseen ja halausten vastaanottamiseen.

– Tämä on kauhea tragedia, todella surullista. Menetimme yhden kolmasosan aktiivisista jäsenistämme, hän sanoo.

Hellström tunsi hyvin kaikki turmassa kuolleet. Joitain hän oli opettanut hyppäämään ja osan kanssa hän oli kilpaillut muodostelmahypyssä. Uumajan laskuvarjokerhossa on viisikymmentä jäsentä, joista 25–30 on aktiivisia.

Hellström kuvailee hyppykerhoa tiiviiksi yhteisöksi.

Johan Hellström tunsi hyvin kaikki sunnuntain lentoturmassa kuolleet. Osaa hän oli opettanut ja osan kanssa hän oli kilpaillut yhdessä muodostelmahypyssä.

Surun kanssa oppii elämään

Ruotsin Statens Haverikommission selvittää onnettomuuden syytä. Statens Haverikommission vastaa Suomen Onnettomuustutkintakeskusta.

Arvioiden mukaan tutkinnassa voi mennä jopa vuosi. Tutkintaa vaikeuttaa se, ettei koneessa ollut mustaa laatikkoa, joka tallentaa tietoja koneen toiminnasta.

Hellströmin mukaan nyt ei ole tärkeintä spekuloida eikä arvailla, mistä onnettomuus johtui. Jonain päivänä se selviää.

– Nyt on tärkeintä pitää huolta toinen toisistamme, puhua ja antaa ihmisten surra omalla tavallaan, Hellström sanoo.

Maanantaina hyppääjät järjestivät muistotilaisuuden kerhon tiloissa, ja illalla he osallistuivat kirkossa järjestettyyn muistotilaisuuteen. Kerho on myös pitänyt ovet avoinna turmassa kuolleiden läheisille. Sinne on voinut tulla puhumaan ja suremaan.

Hellström puhelin soi aika ajoin ja ihmiset käyvät jututtamassa häntä. Hän kertoo, että kokemuksesta selviäminen vie lopun elämän.

– Suru ei lopu koskaan, mutta opin elämään sen kanssa, hän sanoo.

Uumajan laskuvarjohyppääjien kerhotalo sijaitsee Uumajan lentokentän vieressä.

Tukea onnettomuudessa kuolleiden läheisille

Ruotsin laskuvarjohyppääjien liiton puheenjohtaja Per-Olov Humla on saapunut yöllä Tukholmaan. Vielä eilen hän oli Uumajassa.

Hän ei halua arvioida turman syytä.

– Meillä on luottamus, että tutkintaryhmä tekee kaikkensa selvittääkseen onnettomuuden syyn, Humla sanoo.

Hän kertoo, että tässä vaiheessa on liian aikaista sanoa, aiheuttaako onnettomuus joitain muutoksia laskuvarjohyppääjien toiminnassa. Hän korostaa, että kyseessä ei ollut laskuvarjohyppyonnettomuus, vaan lento-onnettomuus, jossa oli mukana laskuvarjohyppääjiä.

– Tällä hetkellä on tärkeintä antaa mahdollisimman paljon tukea onnettomuudessa kuolleiden perheenjäsenille ja läheisille.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

49
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
45
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
39
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
30
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
18
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
17
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image