Kotimaa

Jo vähäinenkin liikunnan lisäys vähentää vanhusten kuo­le­man­ta­pauk­sia – in­ten­sii­vi­nen liikunta vielä hyö­dyl­li­sem­pää

Jo pieni lisäys liikuntaa saattaa antaa ikäihmisille lisää elinvuosia. KUVA: Heikki Hakanen
Kotimaa 22.8.2019 13:14
Ilkka Timonen

Norjalaistutkimuksen mukaan pieni lisäys kevyttä liikuntaa, kuten astioiden pesu, puutarhanhoito tai kävely ympäri asuntoa saattaa torjua aikaisen kuoleman mahdollisuuden.

Lisääntynyt aktiivisuus vanhemman väen keskuudessa vähensi kuolemantapauksia, kertoo Norjassa tehty tutkimus, jossa oli mukana 36 000 seniori-ikäistä.

Tutkimuksesta kertoo Guardian-lehti.

Jo pieni lisäys kevyttä liikuntaa, kuten astioiden pesu, puutarhanhoito tai kävely ympäri asuntoa saattaa torjua aikaisen kuoleman mahdollisuuden vanhemman väestön keskuudessa, sanovat tutkijat.

Istuminen pitkän aikaa on yhdistetty moniin sairauksiin kuten sydänsairauksiin sekä varhaiseen kuolemaan.

Tuorein tutkimus tukee aiempia havaintoja, joiden mukaan istumisen vähentäminen ja sen korvaaminen kevyelläkin liikunnalla on hyödyllistä. Lisääntynyt fyysinen aktiivisuus auttaa välttämään aikaisin tapahtuvan hautaan joutumisen.

– Vanhemmalle väelle, joka ei pysty suorittamaan keskimääräisen intensiteetin liikuntaa, on tärkeää vain liikkua ympäriinsä ja suorittaa kevyttä liikuntaa, jolla on vahvat vaikutukset ja mikä on hyödyllistä, sanoi professori Ulf Ekelund, joka johti tutkimusta Norjan urheilutieteiden koulussa.

"Istu vähemmän, liiku enemmän ja useammin"

Tutkimus havaitsi, että on vielä hyödyllisempää, jos osallistui intensiivisiin aktiviteetteihin.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin British Medical Journal -lehdessä. Tutkimus on viimeisin kaikkiaan kahdeksasta tutkimuksesta, joiden kohteina ovat olleet yli 36 000 ihmistä, joiden keskimääräinen elinikä oli liki 63 vuotta. Osallistujia seurattiin viidestä kuuteen vuotta. Tänä aikana heistä kuoli 2 149 ihmistä.

Ihmisten aktiivisuutta seurattiin sitä monitoroivien laitteiden avulla, ihmisten omiin arvioihin liikunnastaan ei luoteta tarpeeksi.

Tutkimuksessa otettiin huomioon ihmisten ikä, sukupuoli, ruumiin massaindeksi ja sosioekonominen status.

Tutkimuksessa selvisi, että ainakin vähän liikkuvilla ihmisillä, jotka olivat liikkeellä noin 200 minuuttia päivässä, oli 40 prosenttia matalampi riski kuolla kuin niillä jotka eivät juuri liikkuneet. Niillä jotka liikkuivat yli 300 minuuttia päivässä kuolemanriski laski 56 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan tulokset kannattavat viestiä: "Istu vähemmän ja liiku enemmän ja useammin".

MAINOS

Kommentoi

The Guardian ilmeisesti tietää kaiken - siis oikein. Kun joutuu toteamaan, ettei suomalainen lehdistö osaa lainata juuri muuta kuin The Guardiania, joutuu kysymään, edustaako muu media sitä valemediaa - vai eikö muita kieliä kenties osata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö, ei vanha enää jaksa eikä pysty urheilemaan, on vain olemassa se kunto minkä kukin on elämämänsä aikana hankkinut, vanhan on myöhäistä alkaa nostamaan suoritustasoaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten ymmärtänyt artikkelin pointtia lainkaan. Koskaan, siis koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa kuntoilemaan ja nostamaan suoritustasoaan. Tälläkin palstalla liian moni vanhus viettää 24/7 aikaa vaikka voisi kunnostaan huolehtia päivät.
Miten te ette kykene näkemään asioita nenäänne pidemmälle? Myötähäpeää tunnen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä sekoita urheilua ja liikuntaa. Tutkimuksessa puhuttiin kaikenlaisesta liikkumisesta, myös kotiaskareiden kylkiäisenä tulevasta fyysisestä aktiivisuudesta. Ehkäpä tämä lisää ymmärrystä myös siihen, miksi kotihoitoa saavia vanhuksia tulisi kannustaa aktiivisuuteen niissä askareissa, joihin vielä pystyy eikä odottaa, että hoitaja tekee kaiken puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
10:59
Oulaskankaan sairaala luopuu rajoitetuista asiakaspalvelun soittoajoista
71
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
70
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
28
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
20
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
17
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image