Kotimaa

Jo neljä saimaannorpan kuuttia on hukkunut verkkoihin – norpan le­vin­nei­syy­sa­lu­eel­la verk­ko­ka­las­tus­kiel­toa ajava kan­sa­lais­aloi­te kerännyt jo liki 40 000 al­le­kir­joi­tus­ta

Verkkokalastuksen kieltoa ajavalla aloitteella halutaan suojella saimaannorppia. Saimaannorpan kuutti Kimmo paistatteli päivää toukokuussa 2013. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 5.7.2019 9:25 | Päivitetty 5.7.2019 10:52
Anna Kilponen

Keskiviikkona vireille pantu kansalaisaloite kolkuttelee jo eduskuntakäsittelyn rajaa. Siinä vaaditaan verkkokalastuksen kieltämisestä uhanalaisen saimaannorpan levinneisyysalueilla.

Verkkokalastus on kiellettävä Saimaalla kokonaan saimaannorpan levinneisyysalueilla ympäri vuoden, vaaditaan keskiviikkona vireille laitetussa kansalaisaloitteessa.

Aloite on lyhyessä ajassa kerännyt vauhdikkaasti nimiä. Perjantaiaamuun mennessä aloitteen oli allekirjoittanut 38 458 ihmistä. Enää ei siis ole pitkä matka siihen, että aloite keräisi vaadittavat 50 000 nimeä ja päätyisi eduskuntakäsittelyyn.

Aloitteen alullepanijoina on viisi yksityishenkilöä. He perustelevat verkkokalastuksen täyskieltoa saimaannorpan levinneisyysalueilla, saimaannorpan uhanalaisuudella ja sillä, että sen yleisin yksittäinen kuolinsyy on kalapyydyskuolleisuus.

– Saimaannorppa on norpan alalaji, jota tavataan ainoastaan Suomessa. Saimaannorppa on maailma uhanalaisin hylje, ja se on vaarassa kuolla sukupuuttoon, aloitteessa kirjoitetaan.

Nykyisin verkkokalastuskielto kestää huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun asti.

Verkkokalastuskiellon päätyttyä heinäkuun alussa verkkoihin on hukkunut kolmessa päivässä jo neljä kuuttia.

Aloitteessa vedotaan Suomen perustuslakiin, jossa sanotaan muun muassa vastuun luonnosta ja sen monimuotoisuudesta kuuluvan kaikille.

– Saimaannorppa on osa suomalaisen luonnon monimuotoisuuden ilmenemistä ja korostaa suomalaisen luonnon ainutlaatuisuutta. Saimaannorpan kulttuurinen merkitys suomalaiselle mökki- ja matkailukulttuurille on huomattava.

Aloitteen tekijät eivät usko, että verkkokalastuskielto uhkaisi Saimaan alueen kalastamista, sillä kehittyvät kalastusmenetelmät antavat kalastajille uusia vaihtoehtoja.

– Kanta-arvion mukaan saimaannorppayksilöitä on noin 400. Uhanalaista lajia on suojeltava, ja siksi verkkokalastus Saimaalla kiellettävä, aloitteessa vaaditaan.

MAINOS

Kommentoi

Oulusta on pitkä matka Saimaalle, jonka norppia nyt halutaan suojella. Uutisoidaan neljän norpan hukkuneen kalastusverkkoihin. Siksi halutaan kieltää kokonaan verkkokalastus laajan järven alueella. Kun uutiset kertovat vanhan kalastajan hukkuneen omiin verkkoihinsa takertuneena ei kukaan esitä täyskieltoa kalamiehille verkkopyyntiin, jotta estettäisiin miesten hukkuminen. Saimaa on niin suuri järvi, että siellä on tilaa verkkokalastukselle, että norpille. Se on maaninen määräilyn halu, joka saa suojelijat esittämään verkkokalastuksen täysimääräistä kieltämistä Saimaan alueella. Jos eduskunta kieltää Saimaalla verkkokalstamisen niin se muuttuu salakalastamiseksi. Ei näkyviä verkkomerkkejä vaan ranta merkeillä verkko veteen. Mukana voi kuljettaa norppavarmaa katiskaa ja sanoa kalat sillä saaduiksi. Niin paljoa ei kalastuksen valvojia saimaalla saada, että heidän toiminnalla verkkokalastaminen loppuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hylkeitten suojelulla Oulun edustalla on verkkokalastus mahdotonta. Kalastajat siirtyvät troolaukseen ja se tuhoaa sillä kaikki pienet ja isot kalat. Kotitarvekalastajat saavat nuolla näppejään. Lokkien suojelukin on näyttänyt sen, mitä siitä seuraa ongelmineen. Lokkiongelmaakin olisi halpa ratkaisu, mutta näkee, että tunne sanelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syksy ja kevät ovat verkkomiehen kalastusaikaa, kesällä ei saa muuta kuin kuutteja. Nyt kun kevät on kielletty niin jäljelle jää syksy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalastajien elinkeino siis pitäisi lopettaa, jotta hyötyä tuottamattomat muutamat norpat säästyisivät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan niinkuin kalastajat olisi jotenkin poikkeus. Joutuu täällä muutkin vaihtamaan alaa tai kaupunkia työn perässä. Lisäksi verkotuskielto parantaisi saimaannieriä ja järvilohikantaa huomattavasti. Uhanalaisia nekin ovat nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image