Kotimaa

Jo kaksi lakialoitetta kou­lu­kiusaa­mis­ta vastaan – ”Opettaja on aika usein voimaton”

Eduskuntaan on tulossa käsiteltäväksi jo kaksi lakialoitetta koulukiusaamista vastaan. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Ala-aho
Kotimaa 23.4.2016 20:45
Henripekka Kallio

Eduskuntaan on tulossa käsiteltäväksi jo kaksi lakialoitetta koulukiusaamista vastaan.

Tiina Elovaara (ps.) haluaa muuttaa lakia niin, että vakavissa kiusaamistapauksissa tekijä voitaisiin määrätä vaihtamaan koulua, jos kiusaamista ei muuten saada loppumaan. Nykyään tällaisessa tilanteessa koulua vaihtaa Elovaaran mukaan lähes poikkeuksetta uhri.

Elovaara kerää parhaillaan kansanedustajien allekirjoituksia omaan aloitteeseensa ennen kuin jättää sen jatkamaan matkaansa valiokuntakierrokselle. Hänen tavoitteenaan on saada kokoon sata allekirjoitusta, jolloin lakialoitteen voisi sanoa edustavan eduskunnan tahtoa.

– Tällä hetkellä allekirjoituksia on reilut kuusikymmentä. Uskon, että saan sata täyteen ja toivon mukaan jo lähiaikoina, Elovaara sanoo.

Kansanedustaja Tiina Elovaara (ps.) haluaa muuttaa lakia niin, että äärimmäisessä tapauksessa koulukiusaaja voidaan määrätä vaihtamaan koulua. Ensimmäisen kauden kansanedustaja tarkistuttaa tässä arkistokuvassa valtakirjaansa eduskunnassa viime keväänä.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on puolestaan uusinut lakialoitteensa, jolla esittää koulukiusaamisen kriminalisointia. Hänen mukaansa koulukiusaamista pitäisi voida käsitellä myös rikoksena, sillä koulumaailmassa on tilanteita, jolloin kiusaamista ei saada katkaistua normaalein keinoin, kuten puhutteluin tai jälki-istunnoin.

Heinosen lakialoitteessa koulukiusaamisesta tuomittaisiin sakkoihin, ellei kiusaamistarkoituksessa tehdystä teosta ole muualla laissa säädetty yhtä ankaraa tai ankarampaa rangaistusta. Tällaisia rikoksia voivat olla esimerkiksi kunnianloukkaus, pahoinpitely tai laiton uhkaus.

Suomessa rikoksesta voidaan tuomita rangaistukseen vain 15 vuotta täyttäneet nuoret. Alle 15-vuotiaatkin voidaan kuitenkin tuomita maksamaan vahingonkorvauksia.

Heinonen teki samansisältöisen lakialoitteen jo edellisen eduskunnan aikana, mutta hänen mukaansa se juuttui opetusministeriöön.

Heinonen sanoo allekirjoittaneensa Elovaaran aloitteen ja hänen mukaansa ne toimisivat hyvin yhdessä. Elovaara on samoilla linjoilla.

– Meillä olisi hyvä olla tällainen työkalupakki sekä lainsäädännöllisesti että opettajille käytännön tasolla, jotta olisi useita välineitä puuttua, Elovaara sanoo.

Elovaaran mukaan voisi olla myös syytä pohtia, pitäisikö myös koulukiusaamiseen puuttumatta jättäminen sanktioida.

Elovaaran mukaan voisi olla myös syytä pohtia, pitäisikö myös koulukiusaamiseen puuttumatta jättäminen sanktioida.

– Siten pystyttäisiin vastuuttamaan kouluviranomaisia ja opettajia siitä, jos kiusaamistilanne ei tule hoidetuksi. Koska meillä on tapauksia, jotka on tosi raakoja ja osa on päättynyt pahimmillaan kuolemantapauksiin, hän perustelee.

Elovaara opiskelee aikuiskasvatusta ja hän on työskennellyt muun muassa kouluavustajana maahanmuuttajalasten parissa. Hänen mukaansa kiusaamisen vastaiseen työkalupakkiin pitäisi aina kuulua myös pehmeitä keinoja sekä uhrin että kiusaajan tueksi.

– Onhan se kiusaaminen aina oire jostain, hän huomauttaa.

Elovaara toivoo, että opetusministeriö ottaisi eduskuntaan tulevista aloitteista kopin esimerkiksi kutsumalla samaan pöytään tahoja, jotka haluavat pohtia asiaa ja esittävät ratkaisuja.

– Näin tulisi sellainen laajempi kokonaisuus, hän perustelee.

Koulukiusaaminen voi olla muodoltaan hyvin monenlaista, joten sen hoitamiseenkin tarvitaan keinoja laidasta laitaan. Kiusaamista ei ole aina helppoa edes tunnistaa.

Heinonen kertoo, että hänen ollessaan opettajana vaikeimpia tilanteita olivat ne, joissa joku jätettiin kaveriporukasta syrjään ja eristettiin.

– Siinä opettaja on aika usein voimaton, hän tunnustaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

EI tarvi olla edes pienellä paikkakunnalla ettei rikosilmoitusta oteta vastaan tai jos kynsin hampain otetaan jätetään se tutkimatta!Opettaja kiusaajana tapauksessa on oikein erityisuojelu.Vanhempi pyydetään henkilökunnan toimesta juttusille ja yritetään vaikuttaa ettei asiaa vietäisi eteenpäin.Lapsi napataan kesken koulutunnin useiksi tunneiksi puhutettavaksi ilman vanhemman läsnäoloa rehtorin ja erityisopettajan toimesta ja vaaditaan lasta demonstroimaan kiusaamistilannetta ja ilmoitettaan että tästä koulusta ei lähde yksikään opettaja!Sillä puuttumattomuuspykälällä on kiire kun toiminta on edellisen kaltaista ja sen on yllettävä kaikkiin viranomaisiin!Sinä joka kirjoitit että työkalut löytyy korvien välistä et osuvammin ois voinut sanoa.Jos ei omaa tunneälyä ei ole silloin niitä tarvittavia työkaluja!Kehittyvän lapsen ja nuoren elämän muovautumisesta olemme vastuussa,NYT ON PUUTTUMISEN HETKI!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei ole enää sellaisia opettajia ,jotka sanovat "ei saa kannella", kun joku oppilas käy kertomassa omasta tai toisen oppilaan kiusaamisesta. Tällaista oli vielä 90 luvun puolessa välissä eräässä Oulun koulussa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä koulukiusaamiskeskusteluissa lähdetään aina siitä ajatuksesta, että kiusaajatkin ovat jollain tasolla uhreja. Vallalle on päässyt ajattelutapa, että kiusaamisen takana on aina kiusaajan oma paha olo ja tämän muut ongelmat. Sivuutamme nykyisin kokonaan sen ajatuksen, että ehkä monien kiusaamistilanteiden syynä ei ole kiusaajan paha olo, vaan yksinkertaisesti se, että kiusaajat ovat pahoja ihmisiä, jotka nauttivat muiden alistamisesta ja sortamisesta. Käsittelemällä tuollaisia kiusaajia millään tavalla kunnioittavasti osoitamme, että kiusaaminen on hyväksyttyä, eikä aiheuta kiusaajien elämäntilanteelle mitään todellista haittaa. Mistä on tullut tämä ajatus että kiusaajilla on aina huono elämäntilanne? Uskallan väittää, että suurimmassa osassa kiusaamistapauksia kiusaajat ovat juuri niitä luokkansa sosiaalisesti älykkäitä suosittuja oppilaita, jotka osaavat manipuloida muita oppilaita, opettajiakin. Kannattaa huomata että puhun kiusaajista monikossa, koska kiusaajia on lähes aina joukko, kun taas kiusattu on lähes aina yksin.

Nuo lakimuutokset ovat tervetulleita, etenkin siksi, että ne asettavat vanhemmille painetta korostaa lapsilleen, että kiusatessaan nämä joutuvat myös todella kärsimään siitä. Toiseksi, nykyinen sosiaalinen media luo paljon uudenlaista koulukiusaamista, jolloin myös rangaistuksia tulee miettiä uudelleen.

Jos et halua vaihtaa koulua kaupungin toiselle laidalle, älä kiusaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kiusaamisen lopettaminen tai edes vähentäminen lähtee koulun johtoportaasta eli rehtorista. Jos häntä ei se kiinnosta, ei se tahdo opettajiakaan kiinnostaa. KiVa-koulu on ihan kiva teoria, toimii ehkä 1-2 vuotta. Sen jälkeen se unohtuu, viimeistään rehtorin vaihtuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TUULIVIIRI KATOLLA voit rauhassa puolustella opettajia jos koet sen tärkeäksi.Mutta toivon todella että tiedät tapauksista joista puhut asioiden oikean laidan.Jos et tiedä mistä puhut et silloin puhu laskettelet vain sanoja sanojen perään!Opettaja kiusaajana koulumaailmassa on vakava huoli ja sitä ei koskaan saa vähätellä!Opettajan kiusaamien lasten määrän on oltava 0.Kiusaamistapauksen johon olen vuosia sitten joutunut uhrin vanhempana ihotuntumalla osalliseksi tekee mustemmaksi se että opettaja oli tapakiusaaja!Tulin tietoseksi tästä ylempiluokkalaisten oppilaiden kertomana.Ei voi olla ajattelematta, että kuinka on mahdollista että sen on annettu jatkua vuosia?Virkasisko ja -veli suojelee siinä se vastaus!LASTEN HYVINVOINNIN KUSTANNUKSELLA! Hyvinvointiyhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmiten koulukiusaaminen johtuu kateudesta. Samoin työpaikkakiusaaminen. Kiusaaja on kateellinen kiusatulleen jostain ominaisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai voimattomia?
Palkkataistelussa ei kyllä oltu voimattomia, mitä sen eteen nyt tehdään?
Ei mitään ylimääräistä, ei kuulu toimenkuvaan kuuluu liian usein.
Onkohan koulutuksessa jotain mennyt pieleen, siis opettajan?
Eikä tässä ole kysymys siitä että ei ole työkaluja, jokaisella on ne työkalut korvien välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä opettajilta ja yleensä aikuisilta puuttuu auktoriteetti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suu sanallinenki kiusaaminen on pahaa jotkut luokassa esittävät muka kovista ja pitävät koko luokkaa hallussaan juuri tälläisellä puheella siihen riittää kun on kaksi tai useampi luokassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä kiusaajat osaavat hyvin tsitavasti puhua opettajille ovat pirun taitavia harhauttamaan puheella ja näin saavat jatkaa koko peruskoulun kiusaamista nämä ovat sellaisia lapsia jotka kotona saavat kaiken ja vanhemmatkin eivät vaadi lapselta mitään ei kuria kotona

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se voisi varmaan myös olla yksi keino. Mutta ei kovin tehokas monien kohdalla. Useinhan kiusaajat eivät usko vanhempiaankaan.
Se, että opettajat heittävät vastuun koulun kiusaamistilanteissa kodille, ei ole minusta ratkaisu asiaan. Vanhemmat vastaavat kasvatuksesta ja käytöksestä vapaa-aikana, kuka mitenkin. Kun on kyse koulun alueella tapahtuvasta toiminnasta, vastuu on koululla. Vain se voi vetää rajat sille, miten siellä käyttäydytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko myös vanhemmilla jotain tekemistä lasten kasvatuksen kanssa? Miten te puhutte muista ihmisistä lasten kuullen, opetatteko avarakatseiseksi vai onko ok pilkata ja naureskella ylipainoisille, tummaihoisille, homoille, erikoisesti pukeutuneille, ylipäätään kaikelle joka ei ole samanlainen kuin itse? Listahan on loputon! Siinä ei paljon koulupoliisit auta jos lapsi on oppinut jo kotona, että näin voi käyttäytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on totta. Mutta lapsikin voi oppia, jos hänelle opetetaan, että koulussa ei käyttäydytä niin. Lapsi ja nuori voi oppia sen, miten erilaisissa paikoissa ja ympäristöissä toimitaan.
Jos hän ei saa vanhemmilta tukea asiaan, tilanne voi olla hankala mutta ei koulun ja oppilaidenkaan tarvitse mitä tahansa sietää. Se, että kotona on erilaista ei oo peruste sille, että koulussa ei voitaisi vaatia asiallista käytöstä. Opettajat ovat vastuussa siitä, että koulussa on turvallista ja riittävä työrauha. Heillä on oltava riittävät työkalut, joilla häiriköt saadaan asettumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko koululaisten vanhemmille esim. Wilma-tiedonkulkujärjestelmän kautta laittaa linkkejä sopiviin sivustoihin tai vaikka lyhyt ja ytimekäs teksti esimerkein, jotta saataisiin lasten vanhemmillekin kertausta mitkä ovat niitä hyvien tapojen mukaisia käytäntöjä niin teoissa kuin puheissa toisille ihmisille. Jos tätä kautta joku havahtuisi hyvän esimerkin välittämisen tärkeyteen lapselleen? Kotitehtäväksi tulisi Wilman kautta, että lapset ja vanhemmat kävisivät kotonaan yhdessä läpi listan mikä katsotaan kiusaamiseksi (=on fyysistä tai henkistä väkivaltaa) ja mikä on asiallista käytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulemme joka vuosi karmeita tarinoita uhreista, jotka ovat kiusattu pahimmillaan itsemurhaan asti. Ongelmat on tunnettu kymmenien vuosien ajan, niistä on puhuttu milloin minkäkinlaisen komitean puitteissa, mutta lainsäädäntöä, jolla kiusaaminen saataisiin kuriin, ei vain saada aikaiseksi. Kuinka monta kuolemaa tai loppuiäksi traumatisoitunutta uhria meidän on vielä annettava kiusaamisen alttarille ennenkuin lainsäätäjät korjaavat asian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti se nyt saadaan tehtyä. Viisautta ja tsemppiä lakiehdotuksen suunnittelijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasapuolista? kirjoitti siitä kuinka unohtuu se että useasti opettaja voi myös olla se kiusaaja.Tämänkin kauheuden olen nähnyt hyvin läheltä!Silloin toimii koneisto virkamies suojelee toista virkamiestä!Joten erittäin tervetullut lakiin on puuttumattomuuspykälä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulumaailmaa läheltä seuranneena voi todeta, että syytöksiä opettajan kiusaajana toimimisesta kuulee silloin tällöin. Todellisuudessa kyse on kaikissa tuntemissani tapauksissa ollut se, että ope on vaatinut oppilasta lukemaan läksynsä ja kunnioittamaan työrauhaa. Huomattavasti yleisempää aikuisten toimintaa on se, että oppiaan huoltajat käyttäytyvät, monin eri tavoin, epäasiallisesti opettajaa kohtaa.
Kiusaaminen on vastenmielistä ja se pitää kitkeä kouluista pois. Samoin aikuisten väliltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt on Elovaara sellaisen asian edessä mistä on pitkää vaiettu liiaksi. Täytyy sanoa että PS:llä on nyt riveissään helmi jota tulisi vaalia. Täysin samaa mieltä että se isin ja äidin "ei meidän jaripirkkopetteri ole mitän tehny vaan se kiusattu on itse aiheuttanut" puppiduudelit vaan vastuuseen sekä ulos koulusta. Jos se oma mieli järkkyy siitä niin miettii seuraavan kerran kun alkaa nyrkkiä heiluttaa tai soittamaan poskea pienemmilleen.
Hieno aloite - jokaisen tulisi tuo allekirjoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tässä jokin aika sitten facebookissa poliisi neuvoi tekemään rikosilmoituksen jotta asiat ei jää koulun ja kodin väliseksi selvittelyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Maan länsiosassa etelätuuli on voimakasta yöllä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

94 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Jaa, näkyy koskevan tämä pienituloisten tajua jarruttava "ymmärtämättömyys" myös ihan professoritason ihmisiäkin (hyvätu... Lue lisää...
professorikin vääräs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image