Kotimaa

Jo 40 prosenttia rat­ti­juo­pu­muk­sis­ta huu­me­ta­pauk­sia – Liikenneturva kampanjoi nuorten rat­ti­juo­pu­muk­sia vastaan

Liikenneturva pyrkii vähentämään rattijuopumuksia heinä- ja elokuun vaihteessa #Rohkee-kampanjalla, joka kannustaa nuoria estämään kaveria ajamasta päihtyneenä, esimerkiksi ottamalla tarvittaessa vaikka avaimet pois. Kuvituskuva. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 22.7.2019 8:16
Mirko Siikaluoma

Yli kolmannes rattijuopumustapauksissa kuolleista tai loukkaantuneista on 15-24-vuotiaita. Liikenneturva pyrkii vähentämään rattijuopumuksia heinä- ja elokuun vaihteessa #Rohkee-kampanjalla, joka kannustaa nuoria estämään kaveria ajamasta päihtyneenä, esimerkiksi ottamalla tarvittaessa vaikka avaimet pois.

Liikenneturvan vuonna 2018 tekemässä nuorisotutkimuksessa yli yhdeksän kymmenestä (92 prosenttia) vastanneista toivoi, että kaverit yrittäisivät estää, jos itse olisi aikeissa ajaa päihtyneenä. Oman kaverinsa päihtyneenä ajamisen estäisi aivan tai melko varmasti 94 prosenttia.

– Koko kaveriporukan kannattaa olla valppaana, jos kesän juhlissa vedetään muutakin kuin leukoja. Rohkea tyyppi estää kaveria menemästä rattiin, jos tämä on kännissä tai kamoissa. Se kaverikin aivan varmasti kiittää viimeistään seuraavana päivänä, muistuttaa Liikenneturvan järjestöpäällikkö Pasi Anteroinen.

Liikenneturvan mukaan etenkin huumekuljettajat ovat yhä suurempi riski liikenteessä. Vuonna 2018 toteutetussa tutkimuksessa joka neljäs nuori vastasi tietävänsä tai tuntevansa henkilökohtaisesti henkilön, joka on kuljettanut ajoneuvoa huumeissa.

– Tulos osoittaa, ettei liikenne ole tässäkään suhteessa muusta elämästä erillinen saareke. Huumeiden käyttö on kasvanut edelleen viimeisten vuosien aikana, ja se näkyy valitettavasti myös liikenteessä. Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina iso riskitekijä, eikä ole väliä, mikä aine on kyseessä – silloin ei kuulu liikenteeseen, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen analysoi tuloksia.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 jo 40 prosenttia kaikista rattijuopumuksista oli tapauksia, joissa kuljettaja oli käyttänyt huumaavia aineita ennen ajoneuvon kuljettamista. Vuonna 2014 huumekuskien osuus rattijuopumuksista oli 22 prosenttia ja vuonna 2010 taas 15 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Ei hätää.

Kohta loppuu huumeissa ajaminen kun saadaan ne uudet super-kamerat kaikille valtateille.

Melkein kaikki liikennettä valvovat poliisit voidaan irtisanoa. Tarvitaan vain muutama konstaapeli helsinkiin tarkastamaan kameroiden lähettämiä kuvia. Niistä näkyy kristallin kirkkaasti mitä on käytetty, miten paljon ja milloin.
Sitten vain lähettää huumekuskeille emaililla kehotuksen viedä ajokortti R-kioskille, josta se toimitetaan poliisille helsinkiin.

Ja kohtahan tietokone hoitaa koko homman. Sitten ei tarvita edes niitä muutamaa poliisia enää kuvia tutkimaan.

Varmaan jo huumekuskeilla puntti tutisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan nyt saataisiin järkeä tähän hommaan, ja huumetestit oikeiksi. Ei mitään järkeä jos huumetestit näyttävät ihmisen käyttäneen jotain viikko sitten ja siitä joudutaan sitten tuomiolle, kyseessä on samanlainen oikeusmurha kuin viikko sitten vedettyjen kännien takia syyllistyminen rattijuopumukseen seuraavalla viikolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeet eivät ole laillisia eli ihan oikein, kun kiinni jää. Saisi tulla isommat rangaistukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päihteiden holtiton käyttö kertoo usein nuoren juurettomuudesta ja pahoinvoinnista. Sellaiseen olotilaan ei valistus tehoa lainkaan. Valistus on hukkaan heitettyä rahaa. Ranat pitäisi laittaa nuorten asialliseen mielenterveys- ja päihdehoitoon sekä mielekkääseen koulutukseen ja työllistämiseen. Nykymallinen nimellinen ammatillinen koulutus eli ammatillisessa koulutuksessa tapahtuva säilöminen ja opettajaton opetus tulisi lopettaa heti. Se aiheuttaa vain opintojen keskeyttämistä ja jokainen keskeyttäminen taas on uusi epäonnistuminen nuorelle. Sellainen nakertaa nuoren itsetuntoa jopa tehokkaammin kuin työttömyys. Sellainen on äärimmäistä välinpitämättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jurrissa on olo holtiton.
Se, että hyppäisi rattiin ja yrittäisi ajaa on ajatuksenakin jurrissa ... kaukainen...tyhmä.
Kuitenkin moni siihen sortuu..
Itse jurrissa tuntee olevensa viinasta heikkona ja kaikkea muuta kuin parhaimmillaan.
Pilven vaikutusaika on taas lyhyt.
Pari tuntia polttamisen jälkeen on olo rauhallisen normaali ja kykenemisen tunne vahva.
Pulveripäissään on tilanteet hallussa enemmän kuin on matemaattisesti mahdollista ja esteitä elämässä hetkellisesti erittäin vähän.
Väsyneet aivot tekevät temppuja raittiillekin ja narkille se on jo olotila...arki!
Rattinarkki on aina liikenteen vaaratekijä, vaikka just nyt kulkisi, olisi hallussa ja ei olisi "mitään hätää."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikenteessä on paljon kuskeja jotka eivät sinne kuulu.Itse tarkkailen varsinkin vastaan tulevia ja reipasta vauhtia ohittavia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi saada ajoissa taottua päähään, että huumeet ei ole cool. Nykyään tuntuu olevan ajatus, että huumeet ei ole paha asia. Sekakäyttäjien naapurissa asuessa voin sanoa, että haittaa on ja paljon. En muista, milloin viimeksi olen saannut nukuttua yöunet kunnolla. Viranomaisille kun ilmoittaa näkyvästä toiminnasta ja jatkomyynnistä, niin painavat vaan villasella asian.

Ikävä kyllä muuttaminenkaan ei auta asiaa, kun sielläkin naapurissa asustelee samanlaista porukkaa. Olen kokeillut muutamaan otteeseen.

Huumeet ovat iso ongelma, mitä ei näköjään aiota hoitaan millään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisi pakko mennä jonkun kyytiin, joka olisi jonkun huumeen vaikutuksen alaisena, niin viimeiseksi menisin alkoholia nauttineen kuskin kyytiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida Liikenneturvan kampanjoinnilla olla paljoa merkitystä, jos koko yhteiskunnan asenne on niin hyväksyvä kuin nykyisin on. Hyvin tiedetään, että kouluissa liikkuu välittäjiä, joilla jotkut on omat tehokkaat konstit saada nuori koukkuun. Näille ei vaan voida mitään. Tämän hetken ajatus on, että välittäjiä ei voida rankaista, koska heidän elämä menee pilalle, siinä sivussa he saavat tuhota kymmenien nuorien elämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeet eivät kuulu liikenteeseen ja sen pitää olla nyt kaikille selvää. Mutta onkohan saatavilla tilastoa, että nyt kun rattijuopumusten määrästä peräti 40% on huumekuskeja, niin onko onnettomuuksien määrä kasvanut vai laskenut? Esimerkiksi amfetamiiinia käytetään paljon ja tiedämme sotilashistoriasta, että amfetamiinia on käytetty varsin paljon eliittisotilaiden kaikkein vaativimmissa suorituksissa eli käykö siinä niin, että se auto pysyy tiellä paremmin amfetamiinilla kuin alkoholilla? Edelleenkään huumeissa ei saa rattiin nousta, mutta nyt kun niitä tilastoja on, niin miksi ei tarkistaa myös onnettomuuksien määrää?

Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden tilastoissa nähdään, että kannabiksen kieltolain kumoamisen jälkeen rattijuopumukset alkoholin vaikutuksen alaisena tippuivat kolmanneksen. Samaan aikaan myös onnettomuuksien määrä tipahti kolmanneksen. On selvää, että osa rattijuopoista vaihtoi kannabikseen, mutta se ei silti näyttäisi nostavan onnettomuuksia yhtään, vaan päinvastoin onnettomuudet laskevat.

Jos kaikista rattijuopoista 100% olisi huumekuskeja, niin tippuisiko onnettomuuksien määrä tuntuvasti verrattuna alkoholiin? Olisiko itse asiassa yhteiskunnan kannalta parempi, että kaikki vaihtaisivat alkoholin huumeisiin? Tämä on täysin vilpitön kysymys ja maailman tilastot tukevat alustavasti tulkintaa, että huumeet sopivat liikenteeseen alkoholia paremmin, vaikkakaan edes huumeissa ei saa rattiin mennä. Joskus meillä pitää voida puhua asioista niiden oikealla nimillä eikä aina vain sulkeutua tabujen taakse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin pössyissä huumeen mieltä tasoittavan rauhoittavan vaikutuksen johdosta suurin riskitekijä autoillessa on alinopeudella ajaminen.

Rattijuopumustilastoihin "pääsee" pahimmillaan viisikin päivää aikaisemmin tapahtuneen käytön seurauksena. Riippuu testeriä käyttävän konstan innosta, ryhtyykö toimenpiteisiin testerissä käyneen "häivähdyksen" vuoksi. Viisi päivää aiemmin lopetetun alkoholin käytön seurauksena ei tiedetä tapauksia jotka olisivat johtaneet tuomioon.

Nyt kun elämme "valistuksen" aikaa jolloin jokainen kyläpoliisikin tietää että kannabista ei juoda, joku voisi kertoa sen lainsäätäjillekin. Ettei käy vielä niin että joku pössyjen käytöstä rattijuopumuksen vuoksi tuomituksi tullut vie tuomion muotovirheen vuoksi EU:n tuomioistuimeen tuomion purkua varten. Niin että sieltä sitten ilmoittavat ettei kannbista totta tosiaan juoda. Ellei sitten öljynä drinksuun sekoita, mutta se on sitten aivan toinen juttu, siis tuomion perusteluja ajatellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastoihin viitatessa tulisi mainita aina mistä tilastosta on kyse, ilman lähteitä "tilasto" on vain mutuilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amfetamiinijohdannaisia ollaan käytetty sodassa piristeenä ja pääasiassa jalkaväellä, kun ihmiset ajetaan äärirajoille nälän ja unenpuutteen osalta. Silloin on pakko keksiä jotain millä ihmiskehosta saadaan puristettua ne viimeisetkin voimavarat jotteivat olisi kuolleet niin nopeasti. Uni on paras piriste ja ylellisyys jota sodassa ei ole aina saatavilla. Hupipiristeiden käyttäjät ovat asia erikseen, eivätkä kuulu liikenteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image