Kotimaa

Jepari vastaa nuorten ongelmiin

Oulun poliisi seurustee nuorien kanssa IRC-keskustelupalstalla, kuvassa vanhempi rikoskonstaapeli Lauri Nikula.
Kotimaa 6.4.2009 0:00
Sini Kinnunen
Oulun poliisin nuorisorikosryhmä on pesiytynyt lasten ja nuorten turvaksi nettimaailmaan. Nuorisorikosryhmä valvoo ja vastaa nuorten esittämiin kysymyksiin irc-gallerian Jepari-yhteisössä perjantai-iltaisin kello 18-21. Nuoret ovat saaneet tukea Jepari-yhteisöstä neljältä poliisilta tammikuusta lähtien. Yhteisö kehittyi muotoonsa valtakunnallisen nuorisotyö Netarin kanssa.

Nuoria kiinnostavat viattomat perusasiat, kuten mopokortti tai sakkojen suuruus.

Vakavimmat kyselyt johtavat tutkintaan asti.

Nuoret tiedustelevat jopa insestistä ja toisen oikeuksista valokuviin, kuten kuvamanipulointien laillisuudesta, jolloin henkilön kasvot liitetään toiseen vartaloon.

Nuorisorikosryhmälle tulvii kysymyksiä yli äyräiden.

"Ilta on usein hektinen, ja kysymyksiä on niin paljon, että emme lähde katsomaan onko alastonkuvia lopulta näkyvissä", kertoo Oulun nuorisorikosryhmän rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen.

Korhonen heittää nuorten puuhien vastuuta vanhemmille. Vanhemmat voivat seurata jälkikasvunsa nettikäyttäytymistä esimerkiksi tarkistamalla sivuhistorian. Korhonen tietää omasta kokemuksestaan, että useat vanhemmat eivät tiedä mistä sellainen näkymä löytyy. Vanhemmilta pysyy usein salassa myös nuorten nettiin siirtämät kuvat.

"Vanhempien tulisi puhua lastensa kanssa, millaisia kuvia nettiin voi laittaa. Nuoret sanovat, että kuvat voi poistaa, mutta joku voi imuroida ne ennen sitä".

Nuorten kysymyksiin vastaa irc-galleriassa myös "-fobba-"-nimimerkkiä käyttävä ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin poliisista.Netin hallinta
vaikeaa


Tuorein julkisuuteen noussut pedofiilirinki kalasti lapsia todennäköisesti nuorten suosimasta Habbo Hotel-virtuaalimaailmasta. Pedofiilit jatkoivat yhteyttä lapseen messenger-ohjelmalla sekä puhelimitse.

Oulussa vastaavaa laajamittaista hyväksikäyttörinkiä ei rikosylikomisario Kari Rantasen mukaan ole ollut.

Muutamia yksittäisiä tapauksia on ilmennyt, joissa lasta on pyydetty lähettämään alastonkuvia. Moni tapauksista väijyy poliisilta piilossa. Rantanen näkee avun löytyvän kotikasvatuksesta.

"Vaarat ovat suurimmat, kun vanhemman ja lapsen välillä ei ole luottamusta. Vanhemmilla tulee olla riittävästi aikaa lapsilleen", Rantanen toteaa.

Oikeusministeriö kaavailee parhaillaan grooming-lakiuudistusta, minkä mukaan jo lapsen houkuttelu seksuaaliseen kanssakäymiseen olisi rangaistavaa. Grooming-lakiuudistus tulisi voimaan koko Euroopan alueella.

Nykyisin rangaistavaa on seksi lapsen kanssa sekä sen yritys. Lapsen seksuaalirikoksissa tuomiot liikkuvat sakoista kymmeneen vuoteen vankeutta.Edellinen lakiuudistus kymmenen vuotta vanha


Edellinen lakiuudistus lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tehtiin Rantasen mukaan kymmenen vuotta sitten.

Tuolloin rikosta ei useimmissa tapauksissa pystynyt tutkimaan ennen asianomaisen rangaistusvaatimusta.

Rantasen mukaan laki on siinä mielessä harpannut oikeaan suuntaan.

Grooming-lain Rantanen näkee hyvänä ratkaisuna, mutta ei täydellisenä aseena.

"En usko, että se lopettaa seksuaalirikokset kokonaan, mutta tällä päästään entistä paremmin jäljille. Kun aikajanalla on menty eteenpäin, nettimaailmaan liittyviä asioita ja sinne soveltuvia säännöksiä tulisi miettiä uudelleen."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

miksei sinne saa ihan vapaasti laittaa kommenttia kaiken ikäset...mullaki ois vähä asiaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

irc-galleria ei ole sama asia kuin irc eikä irc-galleria ole keskustelupalsta! kuinka vaikeaa tämä voi olla jutusta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, kun se IRC-yhteisön nimi on Jepari, missä konstut vastailee kysymyksiin. Siitä tuo otsikko tuollainen, luulen. Onhan tuo otsikko hupaisa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis "jepari", hyvä ettei sinivuokko. Tarkoitettiinkohan otsikossa sittenkin poliisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image